Connect with us

NCAA

NCAA College Football – Playoff Weekend

Végre elérkezett a nagy nap, melyre mindenki várt, a 2016-os egyetemi foci négy legjobb csapata kerül ma képernyőre, hogy eldöntsék, melyik két alakulat érdemli meg, hogy a bajnoki címért játszhasson. A négyből három csapat járt már ilyen magasságokban, a negyediket viszont nem érdekli a rutintalanság, teljes erődbedobással fogják rohamozni ellenfelüket. Aki tervezte, hogy elmegy Szilveszter este, az ne tegye, aki pedig otthon tölti az estét, az se kötelezze el magát más szórakozás mellett, ezeket a meccseket az év hibája lenne kihagyni.

 

popicture

 

 

#1 Alabama Crimson Tide vs #4 Washington Huskies – december 31., 21:00 (magyar idő szerint)

 

Az első kiemelt és bajnok Alabama lesz a Peach Bowlon a Washington ellenfele, amikor kezdetét veszi a 2016-os College Football rájátszása. A találkozó esélyese a Crimson Tide, akik nagy önbizalommal várják a csörtét, de nem szabad lebecsülniük a Huskiest sem, akik egész szezonban meggyőzőek voltak és ha a csillagok szerencsés állása is őket favorizálja, hatalmas upset lehet a meccs vége.

 

 

Miért nyerhet az Alabama?

 

A találkozó egyértelmű favoritja a Crimson Tide, ezért nem túl nehéz indokokat keresni, hogy miért is őket várják sokan a döntőbe. Az egyetemi foci egészét tekintve nagyon izgalmas és fordulatos út vezetett a rájátszásig, rengeteg meglepetés és szenzáció született, de nem az Alabamával. Gyakorlatilag nem volt olyan mérkőzésük, ahol komolyabban el lehetett hinni, hogy ki fognak kapni, még annak ellenére sem, hogy egyes alkalmakkor kicsit álmoskásan kezdtek. Sorra verték a riválisokat és nem csak a védelem hozta a tőle elvárt teljesítményt, hanem a hajszálnyival gyengébbnek vélt támadósor is. Jalen Hurts, a freshman irányítójuk parádésan mozgatta az offense-t, melyet 22 passzolt és 12 futott TD-je támaszt alá a legjobban. A futójáték azonban Hurtsön kívül is jól ment, 5,7-es yardátlagot tudhatott magának a támadósor az alapszakasz végére, mely igencsak impresszívnek mondható. A futás természetesen teret nyitott a passzjátéknak is, ahol Calvin Ridley, ArDarius Stewart és O.J. Howard kapták a legtöbb passzt és egyben figyelmet is, és ezzel a trióval lesz bőven gondja majd a Huskies védelmének is. Már csak azért is, mert az a Steve Sarkisian a Tide offensive coordinatora, aki 2009 és 2013 között éppen a Washington vezetőedzője volt, így nem teljesen ismeretlen számára a nyugati parti alakulat. Az offense tehát minden szempontból rendben van, de legfőképpen a védelem – és a special teams – az, mely egész szezonban mérkőzésről mérkőzésre, rendre jó helyzetbe hozta a támadókat.

 

jalenhurts2

 

Ugyanis Nick Saban rettegett védelme az, mely leginkább az Alabama malmára hajtja a vizet, hiszen a szezonban már 14(!) alkalommal sikerült úgy touchdownt elérniük, hogy a támadók azt az oldalvonalról nézték végig. Minden alkalommal, mikor ez az egység lép a gyepre, az ellenfél irányítóinak 1000%-osan kell koncentrálniuk, nehogy labdavesztés legyen a vége, mert az könnyen 6 pontot eredményezhet a Bama javára. A sok szerzett labda nagyban köszönhető a front7 által generált nyomásnak, melyből a defensive end Jonathan Allen, a két OLB, Tim Williams, valamint Ryan Anderson és az ILB Reuben Foster emelendő ki. De természetesen a secondary sem mindennapi teljesítményt tudhat a magáénak, hiszen a visszahordott hatpontosoknál a fürge defensive backek nyújtottak emberfelettit. A nyomás és a szoros emberfogás tehát meglesz most is, mely könnyen eldöntheti a mérkőzést, ha az ellenfelet sokszor lehet hibára késztetni. Tudni kell, hogy a Washington ezelőtt kevés jó védelemmel nézett farkasszemet, de amikor egy kemény alakulat állt a túloldalon, bizony szenvedett az egész offense. Ez mindenképp jó előjel a Crimson Tide számára, sőt emiatt gondoljuk leginkább, hogy az Alabama várhatja kedvezőbb helyzetből a találkozót.

 

 

Miért nyerhet a Washington?

 

Az offense oldaláról egyértelműen Jake Browninggal kell kezdeni, aki egész évben tonnaszámra termelte a jobbnál jobb számokat és az év végére sokan a Heisman-trófeát is odaadták volna neki. A még csak másodéves irányító 3280 yardot, 42 passzolt és 4 futott TD-t ért el 2016-ban és óriási szerepet vállalt a Washington 12-1-es menetelésében és a PAC12 konferencia trónjának elhódításában is. Az elődöntő azonban már más tészta lesz az Alabama ellen, ahol legjobbját kell hoznia, mert ehhez hasonló védelemmel csak a profik között fog majd találkozni. Legnagyobb segítsége ezúttal is a WR John Ross lesz, akit az utóbbi időkben már első körös tehetségként kezelnek és DeSean Jackson fiatal énjét látják benne. Az elkapó a szezon során szebbnél szebb elkapásokat produkált, igazi első számú receiverré lépett elő és tudásával, valamint félelmetes sebességével sok rajongót szerzett magának, többek között Browningot is. A washingtoni szupertrióból már csak Myles Gaskinről nem eset eddig szó, aki ugyan kevesebb szeretetet kap a két említett kollégája miatt, de mindenképpen kulcsszerep fog hárulni rá a 2016-os év utolsó napján is. Ha Gaskin eredményesen fogja tudni termelni a yardokat a földön, annak Browning és a passzjáték lesz a legnagyobb haszonélvezője.

 

huskiesdbs

 

Az egész szupertrió remeklése azonban leginkább attól a védelemtől fog függeni, amelyik egész évben káprázatosan állt ellen a szemben álló támadósorok rohamainak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a front7 munkáját sem, de az igazán gamechanger játékosokat a secondaryben kell keresnünk. A hihetetlenül atletikus és labdaérzékeny defensive  backek között találjuk az első körösnek vélt FS Budda Bakert és CB Sidney Jonest, de a másik corner, Kevin King is rendkívül jó játékerőt képvisel, jó eséllyel ő is el fog kelni a 2017-es NFL Draft második napján. Ha jót akar magának Hurts és az Alabama, akkor kevés rizikót fog vállalni ez ellen az egység ellen, mert a védelem hátsó alakzatának valamennyi tagja nagyon veszélyes a labdára, és ezt nem egy szenzációs labdaszerzés igazolta a szezon során. Tehát ha valahol meg tudja fogni az egyébként sokkal esélyesebbnek vélt Crimson Tide-ot a Huskies, akkor az mindenképpen a Bama offense vs Washington defense lehet. Ebben a párharcban ha nem is egyértelműen, de jobb a a nyugatiak esélye, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a zseni főedzőjüknek, Chris Petersennek közel egy hónapja volt felkészülnie az ország legjobb csapatának támadóegységéből.

 

 

Mit várunk a meccstől?

 

Nem várunk igazán nagy meglepetést ettől a mérkőzéstől, az Alabama annyira jó, hogy még ez a kiválóan teljesítő Washington sincs olyan erőkkel felfegyverkezve, hogy megfogja a regnáló bajnokot. Azonban azt nagyon szeretnénk látni, hogy mindkét védelem a legjobbját hozva, szoros meccset vívjon a két alakulat. Bízunk benne, hogy nem veszi el a Bama D# hamar Browningék kedvét és nem járunk úgy, mint tavaly, amikor a Crimson Tide lenullázta az egyébként nagyon erős Michigan State Spartans együttesét.

 

 

#2 Clemson Tigers vs #3 Ohio State Buckeyes – január 1., 01:00 (magyar idő szerint)

 

A Fiesta Bowl keretein belül mérkőzik meg az ország második és harmadik legjobbnak vélt csapata Glendale-ben, az Arizona Cardinals stadionjában. Egyik csapatnak sem ismeretlen ez a közeg, hiszen a Buckeyes két éve bajnok lett, míg a Tigers tavaly a döntőig menetelt, ezért egyik csapat sem fog megijedni a lehetőségtől. Hatalmas összecsapás lesz ez, ahol két zseni főedző és számtalan elit tehetség feszül egymásnak Szilveszter éjszakáján. Ahogy az előző meccset, úgy ezt sem éri meg kihagyni, lássuk miért is nem.

 

 

Miért nyerhet a Clemson?

 

A Tigers legnagyobb fegyvere egyértelműen Deshaun Watson, aki az elmúlt évek során többször is bebizonyította, hogy képes bármilyen helyzetből mérkőzést nyerni a Clemsonnak. Talán ki lehet jelenteni, hogy nélküle nem tartana itt ez a csapat, nem jutott volna zsinórban kétszer rájátszásba, mert amit ez a srác letett az asztalra, az megsüvegelendő, nem hiába tartják az idei class egyik legjobb irányítójának. De azért a megfelelő coaching Dabo Swinney részéről és a tökéletes kiszolgáló egység az offense-t tekintve is kellett az eddigi sikerekhez. Kevés védelem mondhatja el magáról, hogy képes egy egész mérkőzés erejéig kordában tartani a Wayne Gallman, Mike Williams, Artavis Scott, Deon Cain, Hunter Renfrow, Jordan Leggett fémjelezte clemsoni spread szisztémát alkalmazó támadósort. Ha valami a Tigers javára billenti a mérleg nyelvét, akkor az egyértelműen Watson és játszótársai.

 

deshaundabo

 

Hosszú napja lesz a Buckeyes támadóinak, ha a támadófal nem fogja tudni megfelelően fogni a Clemson védőfalának rohamait, ahol a Wilkins-Watkins-Lawrence-Ferrell kvartett feladata lesz az irányító terrorizálása. A pass rush mellett fontos lesz az is, hogy a Tigrisek képesek legyenek az irányítófutásokat is jól levédekezni, mely nagy előrelépést jelenthet a győzelem felé. A secondaryből érdemes lesz majd a CB Cordrea Tankersley játékát figyelni, akit több draftszakértő az első körbe vár az elkövetkezendő drafton. A kulcs viszont a passzsiettetés és a LoS dominálása lesz majd.

 

 

Miért nyerhet az Ohio State?

 

Még azt a Michigan védelmet is képesek voltak feltörni, melyet szinte senkinek nem sikerült egész évben, és ez óriási fegyvertény. Bár elsősorban nem a támadóegység az, ami a legjobb négyig repítette a csapatot, mégis kellett egy potensnek mondható támadójáték. Ennek az alapköve J.T. Barrett, aki végleg megkapta a bizalmat, hogy a szupertehetséges csapatot vezesse, és ezt 2428 passzolt yarddal és 24 TD-vel hálált meg a levegőben, valamint további 847 egységgel és 9 hatpontossal a földön. Mikor azonban nem ment neki olyan jól a játék, akkor is sikerült választ találni a kérdésekre, ilyenkor jött a RB Mike Weber, az all-around player Curtis Samuel és a WR Noah Brownra is lehetett számítani. Ha ők ma is kiváló napot fognak ki, akkor nincs az a védelem, aki megfogja őket, nem lebecsülve a Clemson érdemeit.

 

ohiostmeyer

 

Ahogy az Alabamánál, úgy az Ohio State-nél leginkább a védelem miatt van elájulva mindenki. Ott a front7-t emeltük ki a dominanciája miatt, a Buckeyest viszont leginkább a back7 teszi naggyá, ha szabad ilyen nyersen fogalmazni. Érdemes lesz ezt az egységet kiemelten is figyelni, mert nem egy játékos lesz – aki akár már idén – az első körben fog elkelni a drafton. A LB-sor legnagyobb alakja Raekwon McMillan, aki egy igazi playmaker ezen a poszton, de mellette a S Malik Hooker és a két cornerback Gareon Conley és Marson Lattimore is képes eldönteni meccseket. Watsonnak nagyon kell óvnia a labdát, mert ezek a srácok állandóan lesben fognak állni és várják majd az alkalmat, hogy lehalásszanak egy-egy rossz átadást, visszahordva azt hat pontért. Döntő lesz, hogy milyen agresszivitással fognak majd fellépni, és hogy a pass rush mennyire fogja majd a Tigrisek irányítóját hibára késztetni.

 

 

Mit várunk a mérkőzéstől?

 

Nagyon kiegyenlített meccsre számítunk, gyakorlatilag pár inch fog arról dönteni, hogy melyik alakulat szerepelhet újra a fináléban. A tengerentúlon is megoszlanak a vélemények a találkozó esélyeséről, mi viszont úgy gondoljuk, hogy Deshaun Watson zsenije lesz az, mely el fogja dönteni a mérkőzést. A Clemsont várjuk tehát a döntőbe, mellyel a fiatal irányítójuk óriási lépést tehet afelé, hogy újra 1/1-es várományosként kezeljék a 2017-es NFL Drafton és azt se feledjük el, hogy a Tigers revanst vehet majd az Alabamán a tavalyi érzékeny vereségért.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!