Connect with us

Beharangozó

A Playoff-Seahawks újra itt van!

 

heyyouwelcomeback_seahawks

 

A Playoff-Seahawks visszatért, és ez az Atlantának nagyon rossz hír. A Seahawks idén egyszer fent-egyszer lent sormintában játszotta a meccseket, most viszont semmiféle visszaesés nem lesz a Lions meccshez képest, sőt. Az még csak a bemelegítés volt. 5 ok, hogy miért a Seahawks játssza majd a főcsoportdöntőt:

 

1. Lenyomjuk a futójátékot a torkukon!

 

Ez a legfontosabb, és itt van igazából a Seattle esélye. Hosszú drive-ok, Ryanéket lent tartani a pályáról, égetni az órát. Az a helyzet, hogy ez teljesen reális terv. DVOA alapon ugyanis van rosszabb futás elleni védelem a playoffban a Lionsénál. Igen, a Falconsé! A Lions 27., a Falcons 29. ezen a listán. A Lions elleni meccsen pedig már egyszer tönkrevertük az ellen futás elleni védelmét. Ennek több oka volt. Az első, hogy Glowinski a visszacserélése óta a saját bevallása szerint kevesebbet gondolkodik, és többet játszik ösztönből, és ez határozottan segít. A második, hogy a Lions ellen Cable végre előhúzta a varázs-playbookot a kalapból, és az ellen számára követhetetlenül variálta a zone blocking és a power running sémákat. A harmadik, hogy Rawls teljesen egészséges, és egy teljesen egészséges Rawls össze sem hasonlítható azzal a Michaellel, aki a 6. héten futotta a legtöbbet a Falcons ellen. Valójában egy teljesen egészséges Rawls nagyon kevesekkel hasonlítható össze. Az ő irányváltási képessége, és ahogy megtalálja a lyukakat, az már-már Bell szintjén mozog. A Detroit ellen a playoff-franchise rekord annak fényében különösen szemöldökráncolásra késztető, hogy ebben a csapatban éveken keresztül egy bizonyos Marshawn Lynch gyűjtögette az első blokk utáni yardokat.

 

SEATTLE, WA - JANUARY 07:  Quarterback Russell Wilson #3 of the Seattle Seahawks hands the ball off to running back Thomas Rawls #34 against the Detroit Lions in the NFC Wild Card game at CenturyLink Field on January 7, 2017 in Seattle, Washington.  (Photo by Otto Greule Jr/Getty Images)

 

De még nem végeztünk az okokkal. Volt egy rejtett statisztika, amire a Falcons jobb, ha fel lesz készülve. A mai NFL-ben a csapatok jó részének a rosterén sincs fullback, ehhez képest a Seattle a Wild Card körben a playek 45 %-ában (!!!) FB-kel állt fel. Ez praktikusan egy plusz blokkolót jelent, de a fal szélén a Lions ellen szintén egész pofásan játszó Willson is hozzátette a magáét. És akkor még ilyen apróságról nem is beszéltünk, hogy Prosise is játékra jelentkezhet (bár csütörtökön még “doubtful” volt az állapota).

 

A futás központú playcallingnak volna még egy haszna, nevezetesen hogy az idei sack-király Vic Beasley-t kivenné a játékból. Beasley ugyanis amilyen kiváló pass rusher, annyira gyenge futás ellen, sőt ilyenkor nagy százalékban a pályán sincs.

 

2. Coach Thomas

 

Taktikailag az év egyik legjobb meccse volt a 6. heti Seahawks-Falcons, elsősorban akkor, amikor Ryanék támadtak. Akkor az első félidőben a Hawks zónája ellen nem találták az ellenszert, a félidőben azonban átállt az Atlanta 13-as (vagyis 3 TE-es) felállásra, ami ellen Shermanék pislogtak meglepetten, főleg Jonesra, amikor slotból indult. Majd az utolsó negyedben a Seattle váltott emberfogásra, és végül ez hozta meg a sikert az utolsó 3 perces interceptionnel, és a legutolsó sikeres védekezéssel. Azt gondolom, most is ez lesz a színesebb párharc. Nyilván nem fog előfordulni még egyszer az, mint Staffordék ellen, hogy az ellenfél Sherman felé se néz, Shead pedig 8 target/0 engedett elkapás aránnyal dolgozzon. Azt gondolom, hogy az első meccs tapasztalata mindkét oldal számára meghatározó lesz. Earl Thomas hiánya azonban döntő, így most azt gondolnám, hogy inkább emberfogást fog játszani a Seattle, Sherman árnyékként fogja követni Julio Jonest, Shead és Lane pedig majd elosztja Gabrielt és Sanut. Mivel ET nincs, így Sherman szerepe döntő lesz, ha megfogja JJ-t, akkor Terrell többet csalhat Shead és Lane felé. Thomas ugyan nem fog játszani természetesen, de ahogy a Lions ellen, úgy az oldalvonal mellől most is fontos szerepe lesz. Nem csak tanácsokkal, hanem motivációval is.

 

shermanjones

 

Futás ellen az alapszakaszban nem volt problémája Bennettéknek, bár ebben benne volt, hogy a Falcons gyorsan hátrányba került, így valójában alig-alig kapta meg Freeman a labdát. Ez itt azonban már a playoff, futniuk nekik is kell, a Kancellár és Clark azonban most a 6. héttel ellentétben játékra kész, így könnyebb dolguk most se lesz, sőt. Az odavágón a védelem 4 sacket, 1 INT-et és egy fumble-t gyűjtött, a győzelemhez legalább ennyi kell most is.

 

3. A Wilson-Baldwin kapcsolat…

 

A várhatóan sikeres futójáték megalapozhat Wilsonnak és a passzjátéknak is. A Lions ellen a fal egész emberesen dolgozott (magához képest) pass rush-sal szemben is, bár 3 sack még így is becsúszott. Ehhez a javuláshoz nem csak a fent már taglalt okok játszottak közre, hanem Carrollék felismerték, hogyha a fal maximum 3 másodpercig képes az irányítóját megvédeni, akkor tolni kell a gyorsan elengedett passzokat. Ez magától értetődőnek tűnik, de az előző körben maximumra csavarták a Quick Release feliratú gombot Wilsonon, aki karrierje során még sosem dolgozott ilyen gyorsan: 2,23 mp alatt szabadult meg átlagban a labdától. Ez körülbelül a következőképpen nézhetett ki a meccs előtti megbeszélésen:

 

– Russell, 3 másodperced van minden playben! Legfeljebb. De inkább csak kettő! Érted?

– Hogyne Főnök!

 

 

A passzok első számú célpontja pedig Doug Baldwin, aki annyira elit elkapó manapság, mint Julio Jones vagy Antonio Brown. Az egyetlen elkapó, aki még akkor is lehúzza a labdát, ha az nem is felé megy, ha meg neki szánja a QB, akkor csak elvétve ejti el. A Lions ellen 11/11-el dolgozott hivatalosan, de ebből 1 a Kearse-től elcsórt TD-catch volt egy drop mellett.

 

4. … és Grahamről és Richardsonról se feledkezzünk el!

 

Grahamnek a Detroit ellen aránylag csöndes meccse volt, de most a Falcons ellen megint robbanhat. A 6. héten például már egyszer 89 yarddal keserítette Nealéket. Richardson pedig most már teljes jogú 2. számú elkapó Lockett helyén, a múlt heti 3 elkapásából 2 is csodaszámba ment. Az elmúlt két évben kicsit háttérbe szorult, de igazi speedster ő, Falcons CB legyen a talpán aki utoléri.

 

5. A rutin meg az évek

 

2012-ben, amikor ugyanígy Atlantában a Divisional körben találkoztak, a meccs előtt arról szóltak a cikkek, hogy Ryannek ez egy most vagy soha meccs a rájátszásban. Azt akkor megnyerte, de az NFC-döntőt már elbukta. Most (valószínűleg) friss MVP-ként ugyanez a helyzet. De most a túloldalt nem egy újonc QB áll, egy tapasztalatlan védelemmel. Nem. Nagyon nem. Ezt a Seahawkst a rájátszásra találták ki, és az elmúlt 4 évben olyan playoff rutint szedett magára az egész csapat, ami máshol talán csak Foxborough-ban van még meg. Atlantában például egész biztosan nincs. Az ilyen top offense – gyenge defense csapatoknak nem szokott sok babér teremni januárban.

 

seahawkspassrush

 

Hogyan nyerhet tehát a Seattle?

 

Nagyon fontos, hogy a D Ryanéket 30 pont alatt tartsa, mert igazi esély csak ekkor van. Ha a Falcons 31+ pontot szerzett idén, akkor 10-0 a mérlegük, 30 pont vagy alatta 1-5. 30 pont fölé jutó Atlantánál sem reménytelen a helyzet, de az esélyek mindenesetre drasztikusan csökkennének. Egyébként pedig a Wild Cardon látott formulát kell követni. Legalább 150 yard a földön, de inkább több, megnyerni a labdabirtoklást (33-35 perc minimum), hibátlan rugójáték, és egy vagy két labdaszerzés a védelemtől. Ezek így együtt leírva egyáltalán nem lehetetlen feltételek, sőt. Ezt a filmet nézzük már 4 éve a playoffban. Az esélyes még mindig a Falcons, de a Wild Card óta ez itt a Playoff-Seahawks. És a Playoff-Seahawks egy nagyon félelmetes, harcedzett csapat.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xMMk9mLQJ50

 

Katonadani Falcons beharangját ERRE találjátok, a többiek többnyire inkább a Falconsnak és a papírformának hisznek. Majd megbánják.

 

seaatl

 

 

A ma éjjeli találkozóhoz beharangozókat ITT (Texans) és ITT (Patriots) találtok. Kibeszélő természetesen ma is lesz, ezt pedig ERRE a linkre kattintva keressétek!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!