Connect with us

Playbook

A hét játékai – AFC

 

A tegnap debütáló hét játékai sorozatunk AFC része is megérkezik, ahol mindkét Divisional mérkőzés, mindkét csapatának egy-egy játékát fogom elemezni. Az NFC elemzés ITT található.

 

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs

 

# Travis Kelce elkapás

 

A Kansas City csapatáról mindenki tudja, hogy nem a hosszú passzok mesterei, de ők ezt bátran vállalják. Ez viszont azt jelenti, hogy playbookjukat úgy alakították ki, hogy a rövid játékokra készülő ellenfeleknek azért ne legyen könnyű a történet. Ők hívták talán az év folyamán a legtöbb end around, jet sweep és screen játékot,ahol a labdát minél gyorsabban a fürge playmakereik kezébe adták. Ráadásul hogy kicsit megkavarják az ellenfelet, ezeket úgy gondolták ki, hogy Smith-nek az utolsó pillanatig legalább két opciója van a cselekvésre. Ilyen ez a play is.

 

 

A snap előtt Tyreek Hill megindul a támadófal mögött és egy Jet Sweep játékra van kilátás. A kép alján látható a két WR, aki blokkolna Hillnek, velük szemben két corner helyezkedik le, akiket így tökéletesen ki tudnának venni a játékból.

 

jet sweep indul

 

Smith-nek egy dolga van, olvasni a játék irányában felálló defensive end szemét. Jól látható a következő pillanatban hogy a DE várta ezt a játékot és nem rontott az irányítóra, hanem hátrébb lépett, így még van ideje és tere korrigálni a mozgását, ráadásul az egyik safety is lefülelte Hillt és megindult abba az irányba.

 

DE

 

Ezt azonban Smith is érzékelte, így másik opcióját kihasználva a támadófal túloldaláról érkező Kelcének passzol, akivel egy „húzó” guard is érkezik. Az alsó képen jól látszik, hogy közben a támadófal egyik tagja már felvette az útban lévő linebackert, a húzó játékos pedig a safetyre koncentrál, a játék oldalán helyezkedő defensive end pedig – mivel Hillre figyelt – már esélytelen Kelcével szemben. A támadófal többi tagja is jól tette a dolgát, teljesen kizárták a pálya másik részéről érkező védőket, így szabad utat nyitottak a tight end előtt, aki könnyedén vághatott be a nyitott folyosóra.

 

kelcének

 

A játék végeredménye 13 yard, amit csak a mélyen helyezkedő free safety tudott megállítani. Ha a defensive end nem Hillt követi, hanem marad a helyén, akkor valószínűleg Hill még nagyobb játékot tudott volna csinálni, ugyanis a két WR megfogja a két cornert és nem maradt volna senki az útjában. Egyedül a free safety tudta volna megállítani őt is, de fürgesége miatt kevesebb sikerrel.

 

#2 Antonio Brown mindent eldöntő elkapása

 

A Steelers játéka talán nem ilyen trükkös és nem is látványos, de tökéletesen van végrehajtva és nagyon fontos pillanatban érkezik. Ugyanis harmadik és hosszú van a mérkőzés végén és ha megcsinálják, akkor vége, mert lepörgetik az időt.

 

 

A játék előtt láthatjuk, hogy az egyik oldalon egy receiver áll fel, míg a másik oldalra kettő WR és egy tight end is jut. A másik fontos dolog, amit a snap után rögtön észrevehetünk, hogy Houston hátralép zónázni (valószínűleg Bell miatt) és akármilyen zseniális is, ez nem az ő terepe, ami most kulcsfontosságú lesz.

 

houston

 

A játék indítása után az elkapók elkezdik megfutni az útvonalakat. A két szélső elkapó elmegy hosszú route-ra, a tight end pedig seamet fut, hogy kinyissák a pálya közepét és minél több védőt vigyenek el onnan. Ugyanis Brown egy shallow útvonalat fut, ami a defensive line mögött a zónák között halad el. Mivel a többi elkapó elvitte onnan a védőket, csak a zónázó linebacker és a hátralépő Houston marad a közelben. Ez a shallow koncepció lényege, hogy vertikálisan és horizontálisan is megnyitják a pályát, ezt pedig nagyon nehéz levédekezni.

 

shallow

 

A másik oldalról ráadásul teljesen elterelődött a figyelem, az oldalvonal mellett senki nem maradt, így Brown az üres területre tart. Ezt Houston is észreveszi, de nem elég gyors és fürge, így mögötte Brown könnyedén szerzi meg a labdát, a first downt és a győzelmet is a Steelers számára.

 

zone

 

Houston Texans @ New England Patriots

 

# Fiedorowicz TD elkapása

 

 

A Texans touchdownja főleg a megtévesztésen alapult. A pálya két szélén egy-egy wide receiver foglalt helyet, 2 tight end volt a pályán és egy futó. A snap után az egyik WR elindult a támadófal mögött az irányító felé, egy end around játékot sejtetve, a futó pedig elindult átvenni a snapet. Látható, hogy a Patriots nem igazán készül passzjátékra, a védők többsége, akinek nincs embere megindul a boxba.

 

end around

 

Az end aroundra induló elkapó mozgása két dologra volt tökéletes. Egyrészt a vele szemben álló corner elindult a másik oldalra, másrészt a hátul helyezkedő safety is megindult a pálya belseje felé. Így a safety elhagyta a Cover 2 zónáját, ahol egy hatalmas lyuk tátongott. Mindeközben a blokkolását felhagyó TE elindult pont az üresen hagyott részre. A teljes Patriots védelem eltolódott az end around irányába és már későn kapcsoltak.

 

S beszopta

 

Mire a védelem észrevette a játékot, már késő volt. Osweiler egy bootleggel kifordult és simán passzolhatott a teljesen üresen hagyott Fiedorowicznak.

 

TD Tex

 

#2 Devin McCourty interception

 

A Patriots oldaláról kivételesen egy defense játékot hoztam, ugyanis olyan tökéletesen unalmasan simán haladtak.

 

 

A snap pillanatában kirajzolódik a Cover 2 védelem, hátul a két safetyvel, akik két részre osztják a pálya két mélységi részét és azt is láthatjuk, hogy a négy elkapóra négy védő jut már a line of scrimmage-en.

 

cover 2

 

A snap után azonban két dologra lehetünk figyelmesek. Az egyik, hogy a fal széléről offense oldalon megindul egy seam útvonalra a tight end (kékkel jelölve), aki pont azt használná ki, hogy a két safety a pálya közepét nem tudja fedezni (MOFO). A másik, hogy a Patriots nem is Cover 2-t, hanem Tampa 2-t játszott, ugyanis a középső linebacker (pirossal), miután észleli, hogy nem futójáték van, rögtön hátralép és elfoglalja a helyét a két safety közti zónában, pont ott, ahova a tight end tartana. Az elkapókat a cornerek tökéletesen fedezik, senki nem tudott elszakadni 1-2 yardnál jobban.

 

tampa 2

 

Ez két dolgot eredményez. Az egyik, hogy a safetyk nyugodtabban koncentrálhatnak a pálya két szélére és segíthetnek be, ha a cornert megverte az embere, a másik hogy Osweilernek új célpont után kellett néznie, ugyanis a tight end teljesen fedezve van. Kétségbeesésében egy szélre tartó labdát ereszt el, amit az egyik safety, nevesül Devin McCourty tökéletesen fülel le és mivel a labdának majd 20 yardot kell repülni, van is ideje beugrani a passzsávba és megszerezni a labdát.

 

DM

 

Ez egy tökéletesen hívott és végrehajtott játék is volt a védelem részéről, Osweilertől pedig egy pocsék döntés és kivitelezés.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!