Connect with us

Playbook

A hét játékai – AFC döntő

 

Az AFC döntő a Patriots totális dominanciáját hozta a labda mindkét oldalán. Az edzői stáb tökéletesen felülmúlta a Steelerst és a játékosok a gyakorlatban is meg tudtak mindent valósítani. A hét játékait így ők uralták teljesen, de egy Steelers majdnem TD-t is hoztam nektek.

 

#1 Patriots Flea Flicker

 

Természetesen a hét játékai közül nem hagyhattam ki a Patriots flea flicker játékát, így mindjárt kezdjük is ezzel. Egyrészt mert hatalmas touchdown lett belőle, másrészt ritkán látni olyan csapatot, aki ilyen kiélezett helyzetben, ilyen precízen hajtja végre.

 

 

A játék lényege, hogy az ellenfél védelmével teljesen elhitessük, hogy futójáték következik, így a secondary játékosaival szemben az elkapóinknak lépéselőnye származhat. A play actionnel ellentétben itt nem csak megjátssza az irányító, hogy átadja a futónak, hanem valóban meg is történik a handoff. Brady átadja Dion Lewisnak a labdát, aki két három lépést meg is tesz előre, majd hirtelen visszafordul és visszadobja irányítója kezébe a játékszert. Érdemes kiemelni a támadófal munkáját, akik tökéletesen végezték a dolgukat. Mivel végül passzjátékról van szó, úgy kell megjátszaniuk azt, hogy futáshoz blokkolnak, hogy egy yardnál nem haladnak előrébb, de megfogják a védőket. A Patriots O-line munkája itt hiba nélküli volt. Senki nem jutott át a falon és szinte egy egyenes vonalat húztak fel Lewis előtt, aki így zavartalan játszhatta meg a futást, majd volt ideje és tere is hátrapasszolni Bradynek.

 

flea ficker 1

 

A másik fontos dolog, ami már Brady passza előtt látszik, hogy a Steelers secondary minden játékosa teljesen elhitte a futást és túl agresszív módon lépett fel a játékhoz. Különösen igaz ez Mike Mitchellre, aki az egész mérkőzésen túl gyorsan lépett fel a boxba, ahelyett hogy kivárt volna. Érdemes azért megjegyezni, hogy nem csak ő lett megverve ennél a játéknál, noha végül Brady a könnyebb TD miatt őt választotta.

 

3

 

5

 

A pálya bal oldalán felálló mindkét Patriots elkapó hosszú útvonalat futott, ráadásul Hogan ezt úgy tette, hogy keresztül haladt a pálya közepén, így később vált világossá a Steelers játékosainak hogy üresen fog maradni. Mindenesetre Edelman is könnyed first downt szerzett volna, ha csak az cél.

 

4

 

#2 Hogan a zónában

 

Nem tudom, hogy kinek az ötlete volt a Steelers stábjából, hogy a Patriots ellen a védelem zónázzon, de nem volt túl okos ötlet. Brady ellen nehéz tökéletesen védekezni, de ha van olyan defense, akit igazán könnyen szed darabjaira, akkor azok a csapatok azok, akik zónáznak ellene. Tökéletesen érzi a zónahatárokat és illik is a Patriots “mindig csak annyit haladjunk, amennyit kell” játékfelfogásához. A Steelers a mérkőzés nagy részében három emberrel próbált siettetni – mondanom sem kell, hogy nem sok eséllyel -, így papíron nyolc ember volt coverage-ben. Néha még James Harrison is hátul találta magát, abból pedig ritkán jött ki jó dolog.

 

zone

 

A Patriots egész mérkőzésen tökéletesen játszotta meg a Steelers zónái közti réseket, általában a linebackerek és a safety közt sávokat. Érdemes egy szempillantást vetni arra, hogy az elkapók is mennyire érezték, hogy merre van a helyük, ugyanis volt, hogy egy leheletnyivel előbb értek oda a zónahatárra, mint jött a passz, de türelmesen kivártak, a labda pedig érkezett.

 

zone2

 

Hogan itt például három Steelers játékostól tökéletesen egyenlő távolságban kapta kényelmesen a labdát és váltotta first downra az elkapást. Érdemes megjegyezni, hogy itt a többi elkapó elég jól fedezve volt, de a mérkőzés nagy részében több opció is nyitva volt Brady számára.

 

zone3

 

#3 Hogan első TD elkapása

 

 

A mérkőzés egyik legérdekesebb vagy legérthetetlenebb védekezése a Patriots második touchdownját előzte meg. A snap pillanatában ugyanis nagyon nehéz megállapítani, hogy itt a védelem egy Cover 1-et akart-e bemutatni vagy egy Cover 2-t, amit Robert Golden nagyon elrontott. A további képekből inkább utóbbira lehet tippelni. Az első képen látszik, hogy Golden szinte teljesen a felezővonalon áll, így nem igazán tudja a pálya felső-hátsó részét fedezni.

 

hogan TD

 

Később már kezd látszani, hogy kinek mi a felelőssége. A másik safety visszalép (tehát Cover 2-t követ), de Golden továbbra sem húzódik kijjebb a pálya közepéről. Mindeközben kialakulnak a párok és a pálya felső részét túltölti a Patriots, bár elviekben mindenkinek meglenne az embere.

 

hogan2

 

Középen azonban ketten is Edelmanre figyelnek, így a felső Steelers cornerre két elkapó jut, akinek döntést kell hoznia. Ő Amendolával marad és hagyja Hogant befutni a célterületre, gondolva arra hogy ott a safety majd átveszi. Golden viszont továbbra se mozdul a helyéről, így Hogan könnyű TD-t szerez.

 

hogan3

 

#4 Jesse James majdnem TD elkapása

 

A Patriots ellentétben ellenfelével, leginkább emberezett a mérkőzésen. Ennél a játéknál is látható, hogy a snap után nem sokkal, már mindenkinek megvan a párja, a két safety pedig hátul marad, ha besegítés szükséges.

 

jesse

 

Belichick elveihez híven az ellenfél legnagyobb fegyverét biztosítja minden erejével, így a mérkőzés nagy részén Brown ellen a legjobb corner Butler védekezett és a legjobb safety McCourty folyamatosan segített be neki. Itt is látszik, hogy McCourty végig figyeli Brown mozgását és elhagyja a pálya közepét, miután Brown kifele vált.

 

jesse2

 

A Steelers elkapója a pálya felső részén megy is a pálya közepére, így magára vonja a másik safety figyelmét, így kialakul két hármas pár a pálya felső részén. A keresztbe futó Jesse James így kettesben marad a linebacker párjával, akivel szemben lépéselőnye is van, így könnyed elkapást hajt végre. Alighanem TD-t is szerez az akcióból, ha Harmon nem lép időben vissza és akadályozza meg ezt, aminek utólag nagy jelentősége volt.

 

jesse3

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!