Connect with us

Hír

Nem olyan egyszerű kinevezni egy edzőt vagy koordinátort

 

Korábban írtuk, hogy melyek a legvonzóbb főedzői állások jelenleg a ligában. Ugyanakkor nemcsak főedzőket kell kinevezniük a csapatoknak, hanem támadó- és védőkoordinátorokat, pozíciós edzőket, helyenként GM-eket. Őket pedig nem lehet csak úgy, meglepően sok szabály vonatkozik bármilyen pozícióba történő kinevezésre.

 

7425359ca103490ebe469b808e91a0bb-7425359ca103490ebe469b808e91a0bb-0

 

Mielőtt belekezdünk, fontos tisztázni, hogy egy edzőnek is vannak jogai. Nem lehet egyik csapattól csak úgy ellopni valakit, nem lehet diszkriminálni senkit, ráadásul az edzők is bármire (a cserén kívül) nemet mondhatnak.

 

A Rooney-szabály

 

Ez egy, a 2000-es években bejött újítás. Az embereknek ugyanis feltűnt, hogy annak ellenére, hogy a játékosok több mint fele fekete, a főedzők között csak elvétve találunk nem fehér bőrű mestert. Ráadásul a kisebbségi edzőktől meglepően könnyen és gyakran szabadultak meg a csapatok. Így hát bevezették a Rooney-szabályt, ami a Steelers tulajdonosa, Dan Rooney után kapta a nevét.

 

Az újítás nem bonyolult. A szabály bevezetése után minden egyes csapatnak kötelező jelleggel meg kellett interjúvolnia legalább egy kisebbségi edzőt a megüresedett HC-pozícióra. 2003-ban a Lions ezt elmulasztotta és 200 ezer dollár büntetést kapott. Persze a meghallgatás nem jelent kötelező érvényű kinevezést, továbbra sincs olyan sok fekete HC és GM, de legalább most már az esélyt megkapják valamilyen szinten.

 

Amikor az edzőnek nincs élő szerződése

 

Ez a legegyértelműbb forgatókönyv. Egy kivágott edzőt, vagy lejárt szerződésű koordinátort bármelyik csapat meginterjúvolhatja és kinevezheti. Persze ehhez nyilván kell az edző beleegyezése is, hisz emlékezhetünk, hogy tavaly mennyire nagyon nem akart senki Chip Kellynél védelmi koordinátor lenni.

 

wade

 

Amikor egy edzőnek van élő szerződése – előléptetés nélkül

 

Itt már bonyolódik a helyzet, azonban nem vészes a dolog. Egyetlen csapat sem nyúlhat le edzőt egy másik csapattól úgy, hogy ugyanazokat a feltételeket ajánlja neki. Tehát, ha a például a 49ers szeretné védőkoordinátornak a Patriots DC Matt Patriciát, akkor kénytelen egyezkedni előtte a Patriots-cal. Ugyanis ez egy lateral lépés lenne, tehát Patricia nem kerülne fentebb a hierarchián, az ilyen irányú lépéseket pedig minden csapat blokkolhatja.

 

Ebben az esetben a 49ersnek valami kompenzációt kellene adni cserébe. Ez lehet draft pick, vagy pénz, de az ilyesmi nagyon ritka. Persze ezt is ki lehet cselezni.

 

Amikor egy edzőnek van élő szerződése – előléptetéssel

 

Maradva a korábbi példánál. A Patriots már nem blokkolhatná a 49ers közeledését Patricia felé, amennyiben a Frisco helyettes főedzői állást ajánl Patriciának. A helyettes főedző ugyanis a koordinátorságnál rangosabb pozíció, így ebben az esetben egyedül Patricián múlna, hogy elfogadja az állást vagy sem.

 

Ebből adódóan bármelyik csapat meginterjúvolhatja bármelyik koordinátort, ha főedzőnek akarja kinevezni. Tehát hiába szeretné Tom Brady, hogy maradjon Josh McDaniels, az ég adta világon senki nem tilthatja meg neki, interjúra menjen. Ilyen téren mindenki szabad préda: bárki lenyúlhatja bármelyik csapat QB edzőjét, erőnléti edzőjét, koordinátorát, ha főedzői posztot ajánl neki.

 

NFL: Detroit Lions at New England Patriots

 

Általában akkor is szabad a vásár, ha például valaki egy másik csapat QB edzőjét szeretné a saját támadókoordinátorává kinevezni. Ezt a legtöbb esetben engedik a csapatok, hisz minek tartsanak ott egy pozíciós edzőt, amikor az menne. Főleg, hogy itt azért még nem olyan értékes egy-egy szakember. Azonban előfordul, hogy a csapatok ilyenkor is blokkolják a kérelmeket. Például az Eagles nem hagyta, hogy John DeFilippo QB edző interjúzzon a Jetsnél támadókoordinátornak. Ennek vélhetően az az oka, hogy a jövőben nem kizárt, hogy OC-t cserélnek és akkor DeFilippo lehet a befutó.

 

Mikor lehet interjúvolni?

 

Szezon közben az ilyesmit nem nagyon lehet, az alapszakasz után is csak azokat az edzőket lehet megkörnyékezni, akiknek a csapata kiesett vagy be sem jutott a rájátszásba. Őket bármikor fel lehet hívni.

 

Persze van esély PO-ba jutott csapat edzőit is meginterjúvolni, amennyiben azok bye weeken vannak. Ezért mehetett Josh McDaniels vagy Kyle Shanahan meghallgatásokra. Persze ezeknek a Wild Card meccsek előtt kell megtörténniük, utána már nem szabad senkit zaklatni. Illetve a Super Bowl előtt is lehet (a Pro Bowl héten) interjúztatni.

 

Ugyanakkor a rájátszás alatt már muszáj engedélyt kérni a csapatoktól, annak ellenére is, hogy az új pozíció előléptetéssel járna. Ilyenkor a csapatok blokkolhatják az interjúkat. Ebben persze az a rossz az edzők szempontjából, hogy nem minden csapat várja meg azt, hogy vége legyen a rájátszásnak, és már előtte kineveznek valakit. Így például a Super Bowlba jutott koordinátorok jó eséllyel lemaradhatnak a legjobb munkákról.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!