Connect with us

Minden ami NFL

Új város, új logó, új edző

 

Mozgalmas nap volt a Chargersnél tegnap, ugyanis előbb a költözést, aztán az új logót is bejelentették, magyar idő szerint éjszaka pedig kinevezték az új főedzőt is, aki nem más, mint a pár hónapja még csak a Bills futóit edző Anthony Lynn lett. Úgyhogy 17 hét alatt átvette előbb Greg Roman helyét, majd átvette Rex Ryan helyét, majd átvette Mike McCoy helyét. És most egy teljes franchise költözését is vezetnie kell.

 

Anthony Lynn játszott is az NFL-ben, draftolatlan szabadügynökként került a ligába és néhány évet lehúzott a Broncos és a 49ers csapatánál cserefutóként, tagja volt egyébként az egymás után két SB-t nyerő Broncosnak. Egy évvel játékos-karrierjének befejezése után váltott az edzői pályára és special teams assistant pozícióban kezdett Denverben. Ezután 5 helyen is (Jaguars, Cowboys, Browns, Jets, Bills), 13 éven át a futókat edzette. 2016-ban aztán jött az áttörés és előbb támadókoordinátor, majd az utolsó meccsre ideiglenes főedző is lett.

 

anthonylynnkirkham-1100x733

 

Összesen 16 éven keresztül edzősködött NFL szinten alacsony pozíciókban, aztán 17 hét alatt főedző lett. Kicsit nagy ugrás, nemde? Csupán 14 meccsen keresztül hívta egy csapat támadójátékait egész életében, mégis minden egyes üres főedzői posztra behívták interjúzni. Őrület.

 

Lynn viszont remek munkát végzett a Bills támadósorával, a legtöbb yardot tették meg a földön és a tizedik legtöbb pontot szerezték összesen. Ez a futásalapú mentalitás jellemző rá, ugyanis ő Rex Ryan protezsáltja, már a Jetsnél is együtt dolgoztak. Ez a mentalitás jól jöhet a Chargersnél, akik az utóbbi három évben az utolsó 6 hely egyikét foglalták el futott yardokban (30., 31., 26.). A kiváló futójátékos itt is megvan, Melvin Gordon nagyot ugrott második évére és csak sérülése miatt nem lett meg neki az 1000 yardos szezon (996).

 

Ugyan Lynn egyértelműen tapasztalatlan, Tom Telesco, a GM viszont feltehetőleg olyan főedzőt szeretett volna, aki beszél a játékosok nyelvén, megérti, hogy mire van szükségük és jól tudja motiválni őket. Lynn a játékosaihoz nagyon ért és jól megtalálják a közös hangot, erről árulkodik LeSean McCoy is, aki még a kinevezés előtt áradozott róla: “Ilyen edzőre van szükségünk. Miután napi szinten kapcsolatban voltunk, beleszerelmesedtem.”

 

605871166

 

Az mondjuk kérdés, hogy mennyire volt ő az első számú választás a Chargers részéről. Hiszen az köztudott volt, hogy a támadóoldali edzőket meg szeretné tartani a vezetőség, ez viszont sok pályázónak nem tetszett. Lynn úgy tűnik belement ebbe, ugyanis Ken Whisenhunt marad a támadókoordinátor. A védelem élére a Jaguarsnál főedzőként megbukó, azonban a Seahawksnál DC-ként remeklő Gus Bradley érkezhet nagy valószínűséggel. A rendelkezésére pedig elég jó játékosok állnak, a 3-4-ről 4-3-ra, illetve a tipikus Seahawks-féle védelemre való átállás meglátjuk mennyire okoz problémát, de például Joey Bosának mindenképp előnyére válhat, ha 3-4 end helyett a LEO pozíciót játszhatja majd base formációban.

 

Értékelés: B. Tetszik is meg nem is. Igazából ez a rendkívül gyors felemelkedés nagyon kockázatos lehet, tényleg csak 14 meccses tapasztalata van play-calling terén. Az viszont mindenképp tetszik, hogy nem akarták a már bejáratott neveket előnyben részesíteni, jót tesz szerintem a ligának a vérfrissítés. Nehéz dolga lesz, hiszen a költözés problémájával is meg kell küzdenie és valahogy meg kell szerettetnie a franchise-t Los Angelesszel. A keret adott a jó szerepléshez, de persze a csoport erőssége miatt nem lesz egyszerű a rájátszás közelébe férkőzni.

 

Ezzel már csak a 49ers főedzői állása maradt szabadon, ahová Josh McDaniel (Patriots OC) és Kyle Shanahan (Falcons OC) pályázik a legjobb esélyekkel. Érdekes módon egyikük mindenképp hoppon marad, pedig ők számítottak a legnagyobb neveknek az edző-keringőben, azonban a csapatoknak nem volt elég türelmük kivárni, amíg kiesnek a rájátszásból.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!