Connect with us

Beharangozó

Csak együtt!

 

Nem várták tőlünk, hogy felérünk a csúcsra. De minket nem érdekelt. Minden reggel egy kötelességgel ébredünk fel a testvéreinkkel szemben. A testvéreinkkel szemben, akik elvárják, hogy jobbak legyünk. De nem magunkért csináljuk, hanem egy olyan jutalomért, ami örökké szól. Ehhez viszont szabadjára kell engedni a tüzet. Úgyhogy mi félretesszük a történelem elvárásait és üldözzük az álmot. Összetartunk. Előre visszük egymást. Ez köt össze minket. Olyasvalamit hoztunk létre, amivel mások nem számolhatnak. Odaadást egymás iránt. Egy testvériséget, amit a tűz kovácsolt és amit az összetartás szilárdított meg. 

 

Nem tudhatják, nem érthetik az ellenállást, az elhatározást. Nem tudhatják a célt, ami egyesít minket. Nem tudhatják, milyen értékekhez tartjuk magunkat. Nem érthetik az erőt, amivé váltunk. A kötelék: összetörhetetlen. A lélek: megállíthatatlan. #CsakEgyütt hiszünk!#CsakEgyütt harcolunk! #CsakEgyütt emelkedünk fel! 

 

 

Ahogy Derrick Moore mondja a fenti videóban, ezt csak együtt lehet megnyerni. Egy Patriots-féle gépezetet csak együtt, összefogva lehet megverni, a Birodalmat csak együtt lehet megállítani. Szükség is lesz mindenkire a győzelemhez, hiszen egyedül Matt Ryan vagy Julio Jones nem fogja tudni megnyerni a Super Bowlt a Falconsnak. Ehhez mindenkire szükség lesz, ugyanis a Partiots védelme ki fogja venni a játékból a csapat legjobbját, Bradyék pedig bármilyen gyenge pontot találnak a védelmen, azt fogják támadni, így ténylegesen egytől egyik kiváló teljesítmény kell a csapattól. Ami persze az utóbbi mérkőzések fényében egyáltalán nem lehetetlen.

 

A Julio Jones-probléma

 

A Super Bowl talán legnagyobb kérdése, hogy mit kezd Bill Belichick és a Patriots a liga legjobb elkapójával, Julio Jonesszal. Belichick híres arról, hogy első körben azt próbálja meg levédekezni, amit a legjobbnak tart az ellenfelében és megpróbálja ezt kivenni a játékból. Ezen a meccsen ez feltehetőleg Julio Jones lesz, de több alternatíva is kínálkozik a Patriots előtt:

 

1) Egy az egyben védekeznek Julión

Ez az, amit biztos nem ajánlanék, így feltehetőleg ez nem fog bekövetkezni, vagy csak ritkán. Egyébként a Patriots volt az a csapat, amelyik a második legtöbbször (11 meccsen) egy adott cornert állított az ellenfél legjobb elkapójára. Na de ki lenne a szerencsés? Hiszen Julio túl nagy Butlernek és túl gyors Ryannek. Eric Rowe vehetné fel esetleg fizikálisan és gyorsaságban is a versenyt, de rá merné bízni bárki is a másodéves, z egész szezont tekintve a snapek felét sem a pályán töltő cornerre a liga legjobb elkapóját? Nem hinném.

 

2) Safety segítség

Ez azt jelentené, hogy bárki is fogja Juliót, egy safety mindig az ő oldalára mozogna, mélységből segítenék a cornerbacket, aki így jobban figyelhet a rövidebb útvonalak irányába, Julio “alatt” maradhat.

 

3) Linebacker segítség

Kvázi “alulról” segítenek be, így a cornerback védheti a mélyebb útvonalakat és a linebacker pedig helyezkedhet a rövidebb lehetőségek irányába.

 

4) Double team

“Egyszerűen” két embert állítanak Julióra.

 

New+England+Patriots+v+Atlanta+Falcons+CZ9YwrdGl0Ql

 

5) A három emberes pass rush

Ez ugyebár ahhoz vezet, hogy 8-an tudnak menni coverage-be, létszámfölényt kialakítva. A Pats 26%-ban használta ezt a taktikát idén, ez messze a legtöbb az NFL-ben (Cowboys 19,3%-kal második, legtöbben 10% alatt). Ez persze több időt ad az ellenfél irányítójának, azonban megadja azt a lehetőséget a védelemnek, hogy emberezzen és közben zónázzon is több emberrel, illetve több double teamet tudnak kialakítani.

 

Feltehetőleg a Patriots minden fentebbi taktikát alkalmazni fogja, az 1v1-et a legkevesebbszer. Ez nagy fegyvere természetesen a Patsnek, rendívül kiszámíthatatlanok tudnak lenni védőoldalon, irányító és támadókoordinátor legyen a talpán, akik erre ellenszert tud találni. A Falcons szerencséjére mindkét emberük a liga krémjébe tartozik.

 

Mi történik, a kiveszik Juliót a játékból?

 

Általában az, hogy a Falcons akkor máshogy ver meg. Julio két meccset hagyott ki idén, a 49ers és a Rams ellenit, akik ugyan messze nem tartoznak a liga elitjébe, de azért a 41,5 feltett pont meccsenként és az átlagosan 4 TD-vel való győzelem mindenképp megsüvegelendő a Falcons oldalán.

 

Julio emellett négyszer maradt 40 yard alatt idén, tehát négyszer tudták kikapcsolni a játékból, nevezetesen a Saints, a Broncos, a Packers és a Cardinals ellen. A Falcons mind a négyet megnyerte és 34,8 pontot átlagolt. Összesítve tehát ezeken a meccseken 6-0 a mérlegük és 37 pontot szereztek átlagban.

 

Julio egyébként így is 100,6 yardot átlagolt meccsenként, egyedüliként a ligában és ez egyébként rekord is egy Super Bowlba jutó játékostól.

 

És hogy mi teszi különlegessé Juliót?

 

Egyrészt az, hogy a pálya bármely részéről indulva kiváló. Az alapszakaszban ugyan a bal oldal volt az erőssége, a rájátszásban minden egyes pozícióból indulva az átlag felett teljesített felé dobott passer ratinget tekintve:

 

pffjulio

 

Másrészt pedig, hogy bőven vezette a ligát a Yards Per Route Run mutatóban, ami azt mutatja meg, hogy hány yardot tett meg megfutott útvonalanként. Ez azért egy remek mutató, mert nem csak az elkapott yardokat veszi számításba vagy a célpontokat, hanem minden egyes passzjátékot, amin pályán volt.

 

pffjulio2

 

Ha nem Julióval, akkor hogyan?

 

1) Up-tempóval

A Patriots szeret úgy cserélgetni, hogy az nekik jó legyen az ellenfél personellje alapján, ezt Ryanéknek meg kell akadályozniuk úgy, hogy nem állnak be huddle-ba, hanem sietnek a line of scrimmage-hez, hogy az ellenfél ne tudjon cserélni. A Pats front sevenben pedig a húzónevek (Hightower, Branch és Brown) viszonylag könnyen fáradnak, hiszen nagyobb darab játékosok. Így ha gyorsan halad a Falcons, nehezebben fogják bírni a tempót.

 

2) Play actionnel

A Falconsnak ez nagyon jól megy, hiszen Shanahan a támadókoordinátor, aki mindig is előszeretettel használta a play fake-eket, idén az atlantaiak próbálkoztak ezzel a legtöbbet (27,6%). Ezzel több ideje lehet az irányítónak körülnézni és nagyobb lyukak nyílhatnak a linebackerek mögött. Ebből remek játékok alakulhatnak ki a Patriots ellen is, mint például a héten bemutatott Hi-Lo Crosser.

 

3) Sok elkapós játékok

“Spread them out”, mondja az amerikai és ez a Patriots ellen fontos lesz, hiszen egyébként a New England-iek nagyon jól ölik a futást. Ugyan a Falcons is szereti izmozni hagyományosabb, akár fullbacket is használó felállásokat, de a 21-es felállás helyett sokkal valószínűbb, hogy főleg 11-esben fognak felállni, tehát egy futó, egy tight end és 3 elkapó. Ez segít majd Ryannek is a coverage-ek olvasásában.

 

4) A harmadik-negyedik fegyverekkel

A Patriots ki tudja venni a legnagyobb, de akár a két legnagyobb fegyvert is egy ellenfél játékából. Így a Falconsnak legfőképp a harmadik-negyedik, akár ötödik opcióval kell megvernie ellenfelét a Super Bowlon. Szerencséjükre ehhez meg is van az emberanyaguk, hiszen ugyan Julio mellett még ki lehet venni akár Sanut, akár Freemant, ott van egyrészt a másik, másrészt Gabriel, Hooper és Coleman is, akik szintén életveszélyesek.

 

5) Futókkal passzjátékok során

Itt nyerheti meg talán igazán a meccset a Falcons, ugyanis nincs olyan linebackere (vagy safetyje, Chung az egyik legrosszabb coverage-ben a ligában) a Patriotsnak, aki fel tudná venni a versenyt Freemannel és/vagy Colemannel passzjáték során. Jamie Collins itt hiányozhat nagyon a hazafiak számára. És ne feledkezzünk meg Patrick DiMarcóról, a fullbackről sem, őt is ki szokta használni Shanahan támadósora.

 

A nyitódrive fontos lesz

 

Kyle Shanahan elképesztő módon képes arra, hogy az ellenfél eddigi tendenciái alapján egy teljesen sikeres nyitódrive-ot rakjon össze már a meccs előtt. Ezt bizonyítja, hogy utóbbi nyolc meccsükön mind TD-t szereztek első támadássorozatukból, Matt Ryan pedig ilyen földöntúli számokkal rendelkezik az első támadási kísérletekkor:

 

C3dtQinUYAEeYHM

 

 

Ha megnézzük ezeket lebontva, akkor azt is észrevehetjük, hogy nagyon hosszúak ezek a nyitó támadássorozatok. Sorozatban: 11 play/72 yard, 10 play/81 yard, 1 play/3 yard; 6 play/47 yard; 8 play/75 yard; 4 play/68 yard; 13 play/70 yard; 13 play/80 yard.

 

Ha a Falcons nyeri a pénzfeldobást, nem szabad kezdeniük azonban, hanem át kell adniuk a jogot az ellenfélnek, ahogy ezt a Patriots is szokta. Hiszen a Patriots az utóbbi 6 Super Bowl részvétele alkalmával csak egyszer szerzett pontot nyitódrive-on.

 

Az alulértékelt védelem

 

Szokás lenézni ezt a Falcons defense-t, mivel egész éves statisztikákat tekintve nem mutatnak valami jól. Azonban nem szabad azt elfelejteni, hogy mennyire fiatal egységről van szó. A Falcons lesz az első csapat a Super Bowlok történetében, ahol 4 újonc is kezdeni fog a védelemben: Keanu Neal, Deion Jones, De’Vondre Campbell és Brian Poole. És rajtuk kívül még három védő másodéves: Vic Beasley, Grady Jarrett és Jalen Collins. Nem lehet meglepő tehát, hogy össze kellett állnia ennek az egységnek, a fiataloknak be kellett tanulni a rendszerbe és meg kellett tanulniuk együtt játszani.

 

A Falcons az első 10 meccsén 28,3 pontot engedett meccsenként, majd a következő haton csupán 20,5-öt. A 14. hét óta, a rájátszással együtt pedig 19,3 pontot meccsenként, ami nem mellesleg egész szezonra vetítve a hetedik legjobb lett volna. Illetve sok olyan meccsük volt idén, ahol a negyedik negyedre eldőlt a meccs és akkor kaptak sok pontot. Például a Raiders ellen 14 pont a harmadik negyed végéig és 14 pont a negyedikben. A Panthers ellen a negyedik héten 10 pont az első három negyedben, majd 23 a negyedikben. A Broncos ellen csak hármat engedtek a negyedik negyed előtt, ahol aztán 13-at. A Buccaneers ellen ugyanaz volt a helyzet, mint a Raiders ellen. Az utolsó héten a Saints ellen is 13 pont volt 45 perc után, majd 32 lett a vége. Na meg persze az NFC-döntőt se felejtsük el, ahol 0 ponton tartották félidőig Aaron Rodgerst és bandáját. Persze nem akarom elit védelemnek beállítani őket, de sokkal jobbak, mint a teljes szezonos statisztikák mutatják.

 

Ugyan futás ellen a liga alsó harmadába tartoznak továbbra is, a passz védekezés kiváló. A PFF értékelései alapján hatodik legjobbak az egész szezont tekintve, de ha passer ratinget vizsgálunk, akkor a tizedik héttől kezdve csupán 80,2-es mutatót engedtek az irányítóknak (13 TD, 9 INT), ami a nyolcadik legjobb volt a ligában. A két újonc linebackerük pedig első és második helyezést értek el posztjukon leütött labdákat tekintve (Jones 8, Campbell 6), remek coverage teljesítményt tudhatnak magukénak.

 

lbcover

 

Rájuk is, és az egész védelemre jellemző a gyorsaság és az agresszivitás, ami nem meglepő, hiszen Dan Quinn a saját Seahawks védelmét szeretné felépíteni Atlantában és a Seattle védelmére is igaz volt koordinátorsága alatt, hogy rendkívül gyorsak és agresszívak.

 

Ez egyrészt fontos lehet akkor, amikor Jonesnak vagy Campbellnek kell futnia Dion Lewisszal. Másrészt pedig amikor a Patriots elkezdi használni az uptempo, no huddle offense-ét. Ekkor rendkívül fegyelmezettnek kell lennie a Falcons védelmének, nagy kihívás lehet ez majd a fiatal egységnek, hiszen hamar össze kell állniuk és érdemes lehet Dan Quinnek előre kitalálni pár hívást ilyen esetekre, amik bemondásával a védelem tudja, mit kell csinálnia és nem lesz fejetlenség egy-egy játék között.

 

Emellett érdemes lenne teljesen eltérni attól, amit eddig csináltak. Ez hülyén hangzik, de nem szabad hagyni, hogy Tom Brady már a snap előtt tudja, mit fog csinálni a védelem a snap után. El kell rejteniük az eddigi tendenciákat és valahogy át kell verni Bradyt, hogy snap után kelljen gondolkodnia és ezzel egy kicsit tovább tartsa magánál a labdát, hogy a nyomás odaérhessen rá. Ezt a nyomást pedig leginkább belülről érdemes generálni, ugyanis kívülről nagyon nehéz dolguk lesz a két kiváló tackle és a nagyobb távolság miatt. Középen, a leggyengébb láncszemet, a center Andrewst és a guard Thuney-t kell támadni egye-egy stunttal a védővonalon vagy késleltetett blitz-cel a belső linebackerektől, esetleg Beasley-től.

 

A Patriots nem találkozott még ilyen támadósorral…

 

Igen, előveszem megint a sorsolás-kártyát, de próbálom rövidre fogni. Mióta a 10. héten az Eagles 15 ponton tartotta őket, 37,5 pontot átlagolnak, az utóbbi 6 meccsükön 30 pont felett zártak, erre utoljára Super Bowl előtt az 1996-os Packers volt képes. A Falconsé a legjobb támadósor, amivel Bill Belichick Super Bowlon valaha találkozott, meg egyébként senki más sem. Hiszen ha a Falcons megnyeri a Super Bowlt, akkor az NFL történetének meccsenként legtöbb pontot (33,8), legtöbb yardot (415,8) és játékonként legtöbb yardot (6,7) szerző bajnoka lesz.

 

és ilyen irányítóval sem

 

Matt Ryannek 7 passzolt TD-je van interception nélkül a rájátszásban, amire csak 6 irányító volt eddig képes, kivétel nélkül mind Super Bowlt nyertek. Ryan passer ratingje emellett az utóbbi 6 meccsen 133,3, ami a legjobb egy Super Bowlon játszó QB-tól a nagydöntő előtt. Idén pedig összesen 48 olyan irányító volt, aki legalább 50 passzt megkísérelt az NFL-ben, a Patriots viszont csak kettővel találkozott a 15 legjobb passer ratinggel rendelkező QB közül (Roethlisberger, Moore).

 

És ha nem a passer ratinget nézzük, hanem a PFF értékeléseit, akkor csak egy top10 QB-val találták szembe magukat (Wilson), 0-1-es mérleget tudnak felmutatni. Összehasonlításképp a Falcons 4 ilyen irányítóval találkozott és ebből hárommal kétszer is, 6-1 az összesített mérlegük ellenük.

 

C3lwsHgXUAAaFAQ (1)

A Sanu-faktor

 

Mohamed Sanu vissza lett fogva idén. No persze nem az elkapások terén, abban jobb volt, mint valaha. Viszont már két szezonja nem sült el a keze, pedig a liga legjobb nem-irányító QB-ja lehetne ő, ugyanis karrierje során 5 passzkísérlete volt, mindegyik célba talált, összesen 177 yardért és 2 TD-ért. Ez bizony egy tökéletes passer ratinget eredményezett számára. Én azt boldoltam a Super Bowlra, hogy Sanu TD-t fog passzolni és habár Belichickék is biztos készülnek ilyesmire, azért ne lepődjünk meg, ha Sanut látjuk irányító poszton. Amiből egyébként egy option-játék is kisülhet, mint a Packers elleni NFC-döntőn.

 

És egy érdekesség a végére, ami igazából nem jelent semmit

 

Bradynek nem megy annyira az utóbbi Super Bowlokon. Az alapszakaszbeli teljesítményéhez képest az utóbbi 3 SB-jén rendre alulteljesített, nem is kicsit. Az alábbi grafikon – mint egyébként a fentebbiek közül több is – a PFF a Super Bowlra készített, ingyenesen letölthető Big Game Breakdown című anyagából van, csak ajánlani tudjuk mindenkinek.

 

C3svsL9WYAAwUfG

 

A Patriots-tippek kétharmados többségben vannak szerkesztőségünkben, ami persze nem jelent semmit. Jimboy hőn szeretett Patriotsának oldaláról is megírta a beharangozót, a megszokott kiemelt cikkünkben pedig délutántól olvashatjátok merész jóslatainkat és ha lemaradtatok bármelyik Super Bowlra felvezető cikkünkről vagy hanganyagunkról, akkor ott mindent megtaláltok. Ja, és ott lesz kibeszélő is egész este és éjszaka. Mi már körülbelül este 10-től a Kandalló Kézműves Pubban leszünk és hangolódunk a nagy meccsre, de természetesen a hamburgerek és sörök mellett egy gép is előttünk lesz, így bármilyen kérdésetekre szívesen válaszolunk a meccs előtt és alatt is.

 

sb

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!