Connect with us

Összefoglaló

Aki hülye, az haljon meg

 

A Super Bowlok történetének első hosszabbításos mérkőzését játszotta a Patriots és a Falcons, ami az egyhangú kezdés után végtelenül izgalmasra sikeredett. A Patriots nem adta fel, szerencse is kellett, na meg főleg a Falcons ostobasága, de végül is csak a győzelem számít.

 

tom-brady-hug

 

Aki hülye, az haljon meg

 

Milyen csapat az, aki 28-3-as vezetésről ki tud kapni? Aki 28-9-es állásnál a negyedik negyed kezdetén ki tud kapni? Egyszerűen elképesztő, mekkora bénázást mutatott be a Falcons offense. Hiába Ryan szinte tökéletes passer ratingje, kiteheti az ablakba és dicsekedhet vele majd az unokáknak, ugyanis kulcsszituációkban hatalmas ostobaságokat csinált az offense Kyle Shanahannel az élen.

 

Harmadik és egyre miért nem fut a hét yardos átlaggal futó Freeman, amikor 19 pontos előnyben van a csapat? Shanahan valami érthetetlen módon nagyon meg akarta mutatni a tutit, amiből az lett, hogy Freeman benézett egy blokkot, ami egy Matt Ryan fumble-t eredményezett, ami hét pontot ért a Patriotsnak. Ám itt még minden rendben volt, hisz a Falcons eljutott utána az ellenfél 20 yardosáig, ahol az időt pörgetve, az eredményt őrizve kellett volna hármat futni, hármat térdelni, vagy bármit, majd berúgni egy sima mezőnygólt, eldöntve ezzel a mérkőzést. De nem, Shanahanék úgy gondolták, hogy miért ne hívnának megint passzt? A végeredmény természetes egy sack lett, ami Matt Ryan hibája. Ugyanis az volt a minimum, hogy eldobja a labdát, vagy legalább összecsuklik, hogy a 8 yardos sackből ne 13-as legyen. Ezután jött egy nagyon okos holding szabálytalanság, egy rossz passz, és a biztos győzelemből punt lett, odaadva az idegállapotban lévő Tom Brady kezébe az esélyt az egyenlítésre.

 

NFL: Super Bowl LI-New England Patriots vs Atlanta Falcons

 

Hiába Matt Ryan 284 yardja, két TD-je és 140+os passer ratingje, elveszítette a Super Bowlt, egy abszolút megnyert Super Bowlt. Hogy ez mennyire az ő, mennyire Shanahan felelőssége, azt mindenki döntse el maga. Mert ezt nem lehet hibának nevezni. Hiba az Blount fumble-je volt a tömegben, vagy Brady elhamarkodott pick six-e: a legnagyobbakkal is megesik. De amikor teljesen logikátlanul, teljesen érthetetlen döntést hoz valaki egy abszolút egyértelmű helyzetben, az nettó ostobaság. Ami kár, mert ez a Falcons megérdemelte volna a győzelmet.

 

Különösen a védelmet éri dicséret, aki három negyeden keresztül tartották a Patriots támadóit, szereztek két labdát és hat pontot a csapatuknak, mindezt úgy, hogy közben kétszer annyit voltak a pályán. A 23 éves, eddig no name Grady Jarrett háromszor sackelte Bradyt, a védelem megfogta a futást, jól védekeztek passz ellen, tovább bírták, mint bárki más ezelőtt. Megérdemelték volna a győzelmet, mert abszolút rászolgáltak, az hogy a végére nem bírták, nem az ő hibájuk: azt senki sem bírta volna.

 

Brady gyenge volt, de a szív (Bill Belichick) győzött

 

Ilyen gyenge Super Bowlja még nem nagyon volt Bradynek. A pick six egy dolog, de minimum kétszer túldobta Edelmant (egyszer TD-t érően), volt legalább három tiszta interceptiont érő passza, és bár lehet azt mondani, hogy volt egy két elejtett labda, legalább annyi bravúr volt (gondoljunk csak Edelman elkapására). Brady végül 62 passzal, 42 sikeres átadással és 466 yarddal fejezte be a meccset, mindegyik rekord és természetesen ő lett az MVP. Pedig James White is megérdemelte volna, aki 110 elkapott yardot, 29 futott yardot és három TD-t szerzett, valamint bevitt egy kétpontost is. Hiába volt ott a 18 TD-s LaGerette Blount vagy akár Brady, ő volt a meccs embere.

 

16507843_10154078630026431_2487283205817090250_n

 

Egyébként az volt az érzésem, hogy a Patriots nagyon nem arra számított, amivel a Falcons előrukkolt. Az offense-t teljesen meglepte a Falcons védelme, az első három negyedben leginkább csak zászlókkal tudtak haladni, Tom Bradynek kinézett egy Peyton Manning szintű saller. Végül aztán mégis felálltak, nem mintha olyan nagyon jók lettek volna, egyszerűen kihasználták a saját védelmük adta lehetőségeket, majd pedig kivégezték a végére megrogyó Atlantát. Tom Brady minden idők legjobbja, ezt soha az életben nem veszi el tőle senki, de ezt a meccset (is), tetszik nem tetszik Bill Belichick szedte össze. Ő rántotta össze a védelmet is a szünetben, nincs még egy csapat, ahol olyan szintű tartás és gerinc van, amit ő képvisel. A Lombardi trófeát nyugodtan át lehetne nevezni Belichick trófeára, és mindenki, kezdve Tom Bradyvel hálás lehet neki.

 

A védelemnek is jár külön is a dicséret, hisz 21 ponton tartani a Falconst nem egyszerű teljesítmény és idén nem sokaknak sikerült. Ötször sackelték Ryant, a negyedik negyedben lenullázták, bár meglepetésre a futás elleni védelem nem nagyon működött. Ezzel együtt is jól játszottak, a 344 engedett yard bőven kiváló egy ilyen kaliberű offense ellen.

 

Tom Brady a győzelemmel az első irányító lett, aki ötször is győzött Super Bowlon, illetve Charles Haley-vel holtversenyben neki van a legtöbb. Bill Belichick a legtöbb SB győzelemmel rendelkező edző, valamint Tom Brady negyedik MVP címe is rekord. Illetve a miheztartás végett 2001 óta nem tudott Super Bowlt nyerni aktuális MVP.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!