Connect with us

Szabadügynök

Franchise tag – mi az és ki kaphat idén?

Mától kezdve egészen március elsejéig, délután 4 óráig lehetőségük a csapatoknak arra, hogy kiosszák egy-egy lejáró szerződésű játékosuknak a franchise- vagy transition tageket. Ha érdekel, hogy mi a különbség az exkluzív és nem-exkluzív franchise tag között és, hogy mely játékosok kaphatják meg, most kiderül.

kirk cousins

 

Kezdjük azzal, hogy a tagek kiosztása nem kötelező. Ez „pusztán” egy lehetőség a csapatok számára, hogy minden évben EGY lejáró szerződésű korlátlan jogú szabadügynöküket még egy évre magukhoz láncolják. Persze, ennek ára van. A franchise taggel ellátott játékos adott évre jutó fizetése a posztján szereplő 5 legjobban kereső játékos átlagkeresete lesz, vagy az előző évi fizetésének 120%-ka. Ez attól függ, melyik a nagyobb. Továbbá függ az adott évi fizetési sapkától. A 2016-ös évre a franchise tagek várható értéke 154 milliós capnél posztonként a következő:

 

Quarterback: $19,748,000

Running Back: $11,871,000

Wide Receiver: $14,527,000

Tight End: $9,053,000

Offensive Line: $13,678,000

Defensive End: $15,494,000

Defensive Tackle: $13,368,000

Linebacker: $14,131,000

Cornerback: $13,838,000

Safety:$10,717,000

Punter/Kicker: $4,534,000

 

A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de, ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos volt munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a volt csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két elsőkörös választási jogot kompenzációként.

 

A harmadik opció a transition tag. A transition taggel ellátott játékos adott évre jutó fizetése a posztján szereplő 10 legjobban kereső játékos átlagkeresete lesz, vagy az előző évi fizetésének 120%-ka. Attól függően, melyik a nagyobb. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is, a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még kompenzációs pickeket sem kapnak cserébe.

 

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher járulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából (például Suh tavaly 35 millió dollárt, ha tagelik). Ez csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről. Ugyanakkor az elszabaduló fizetések miatt a tagek osztása ma már egyre népszerűtlenebbé válik: míg 2010-ben 19 játékos kapott taget, 2015-ben már csak 4, de idén talán nagyobb lesz ilyen téren az aktivitás.

 

Akik szinte biztos, hogy taget kapnak.

 

1. Von Miller, OLB, Denver Broncos

 

Von Millerről már a Denver FA kitekintőjében is írtam, jelenleg abszolút ő a legértékesebb lejáró szerződésű játékos a piacon. Ha szerződést köt vele a Broncos, akkor minden idők legnagyobb védőkontraktusa lehet az övé, a 14 millió dolláros tag vélhetően elmarad majd a fizetésétől. Biztos, hogy nem fogja tesztelni a piacot, ha nem sikerül márciusig megegyezni vele, akkor megteszik majd a nyáron, ahogy Demaryius Thomas esetében.

DENVER, CO - OCTOBER 19: Von Miller (58) of the Denver Broncos celebrates a sack in the fourth quarter. The Denver Broncos played the San Francisco 49ers at Sports Authority Field at Mile High in Denver on October 19, 2014. (Photo by John Leyba/The Denver Post)

 

2. Josh Norman, CB, Carolina Panthers

 

Norman volt az idei szezon legjobb cornere. Számtalan cikkben (például itt) méltattuk már a Super Bowl döntőbe jutó játékos teljesítményét. Könnyen a legjobban fizetett cornerrél válhat, ami éves szinten kicsivel több, mint 14 millió dollárt jelentene. A Panthers fizetési sapkájába még bele is férne,  szerintem őt sem engedik ki a piacra. A General Maneger Dave Gettleman nem szívbajos, annak idején Greg Hardyra is rá tette a franchise taget, igaz, az eléggé mellément, mert a barátnőverés miatt csak egy meccset játszott taggel Dallas kedvence.

 

3. Kirk Cousins, QB, Washington Redskins

 

Mennyit ér egy átlagos irányító? Cousins idén 101,6-os ratinget, 4166 yardot, 29 TD-t és 11 INT-t hozott össze kezdőként, ami nem egy rossz mutató, de pozitív mérlegű csapat ellen kerek nulla győzelmet tudott felmutatni. Persze már az is jó, ha a gyengébbeket meg tudják vele verni, már az elég lehet a rájátszáshoz. Persze ettől függetlenül még lehet benne több, az viszont kétségtelen, hogy az irányító hiánnyal küzdő, későn draftoló csapatok biztos, hogy komoly pénzeket ajánlanának neki. Én egyelőre még szkeptikus vagyok vele kapcsolatban, ha rajtam múlna, nem próbálnék meg hosszútávú szerződést kötni vele, hanem hagynám franchise tag alatt játszani. Ha le tud hozni még egy vállalható évet, akkor lehetne beszélni a hosszútávról, addig viszont nem erőltetnék egy közel 20 milliós szerződést.

 

4. Muhammad Wilkerson, 3-4 DE, New York Jets

 

Wilkersonról katonadani írt ITT bővebben. Szerinte a Jets megpróbálja megtartani, akár tag árán is. Erre reális esély van, bár én Sheldon Richardsont jobb játékosnak tartom. Hogy Wilkerson megér-e évi 12-14 milliót, az nehéz kérdés. Kvalitásai alapján igen, de önmagában egy jó védőjátékos még nem elég a boldogsághoz. Az biztos, hogy inkább őt, mint Malik Jacksont választanám, de Leonard Williams miatt van közel hasonlóan jól teljesítő helyettes. Így azért foggal körömmel nem ragaszkodnék hozzá.

 

5. Eric Berry, S, Kansas City Chiefs

 

Berry Pro Bowl szezonon van túl, remek játékkal tért vissza a rák legyőzése után. A csapattársai tisztelik, a rajongók szeretik, remek képességei mellé komoly marketing értéke is van. A safetyket nem szeretik agyon fizetni, a franchise tag és az ő bérezése között nem lenne nagy különbség. Szerintem nem kérdés, hogy Berry marad a Chiefsnél, és franchise tag esetén legkésőbb a nyáron megállapodnak az új szerződésről.

eric-berry-featured-pic

 

6. Cordy Glenn, LT, Buffalo Bills

 

Vele kapcsolatban vagyok a legkevésbé magabiztos. Glenn egy kiváló vakoldali tackle, az egyik legjobb a ligában. Alap esetben nem lenne kérdés, hogy meg kell tartani egy hozzá hasonló játékost. A probléma az, hogy a Billsnek, míg el nem kezdik a nagytakarítást, addig mindössze 200 ezer dollárnyi szabad helyük lesz és nem biztos, hogy megengedhetnek maguknak egy 14 milliós taget. De ha van játékos, akiért megéri matekoznia a Billsnek, az Glenn.

 

Akiknél még szóba jöhet:

 

7. Alshon Jeffery, WR, Chicago Bears

 

Jeffery egészségesen egy top10-es elkapó. Csak Bears szempontból sajnálatos módon nem szokása egészségesnek lenni. A 2014-es szezont sérülten játszotta végig, tavaly pedig csak 9 meccsen tudott pályára lépni. Persze ez idő alatt is volt 54 elkapása és 807 yardja, ami egy teljes szezonra 1400+ yardot eredményezett volna. A játéktudásával és kvalitásaival nincs tehát probléma, viszont a sérülékenysége miatt kockázatos nála a franchise tag. Ráadásul Jeffery nyugodtan tesztelheti is a piacot, hisz fele olyan kvalitású elkapó sem lesz, mint ő. Neki biztos nem kell izgulnia.

 

8. Doug Martin, RB, Tampa Bay Buccaneers

 

Amikor Doug Martin újoncként 1454 yardot és 11 TD-t futott, mindenki odáig volt tőle és az új franchise futót látták benne. Amikor a Bucs azt látta, hogy 2013 és 2014 között összesen 17 meccsen tudott pályára lépni és ezeken kevesebb, mint 1000 yardot szerzett, akkor úgy döntöttek, nem hívják le a futó 5. éves opcióját. Ezek után Martin lehozott egy 1400+ yardos szezont, ami Adrian Petersoné után a legjobb volt idén. Most pedig, mint a piac legjobb futója, nyugodtan hátradőlhet. A Bucsnak 50 milliója van a sapka alatt, nekik  a tag nem akadály, de még egy éve 8-9 milliós fizetés sem, ami egyébként kevesebb, mint a tag. A kérdés csak az, hogy a csapat mennyit szánna a manapság leértékelt futó pozícióra.

Az új fizetésemből el megyek Disney Landbe!

Az új fizetésemből el megyek Disney Landbe!

 

9. Olivier Vernon, DE, Miami Dolphins

 

A Dolphinsnak Suh és Tannehill miatt nincs pénze (8 millió), viszont Vernon a szezon második felében konkrétan top3-as pass rusher volt. 25 éves, csinált 61 tackle-t, 7,5 sacket, 18 negatív yardos szerelést és 35-ször ütötte meg az irányítót. Elképesztő számok, valahol biztosan kap egy top5-10 között pass rusher fizetést. A kérdés, hogy hol? A Dolphins cap helyzetét és szabadügynökeit egy külön posztban fogjuk tárgyalni, de a lényeg, hogy a nagy nevű, de gyengén szereplő, esetleg öregedő játékosok (mint Jordan Cameron vagy Brent Grimes) elküldése esetén megoldható lenne a klasszis Vernon megtartása. Cameron Wake sem lesz örökké fiatal, kár lenne egy Vernon szintű fiatal titánt elengedni.

 

Talán, de inkább nem kategória:

 

10. Reggie Nelson/George Iloka, S, Cincinnati Bengals

 

A Bengals akár elhasználhat egy taget, hisz a kezdő secondaryből négy játékosnak is lejár a szerződése. Nelson 32 éves, de idén vezette a listát interceptionökben (8), Iloka pedig még csak 26 éves és a jobb safetyk közé tartozik. Igaz, ő pedig inkább a Vontaze Burfict vonalat erősíti a csapatnál, de ez a Bengalsnál soha nem volt probléma.

 

11. Kelechi Osemele, G, Baltimore Ravens

 

Osemele egy top10-es guard, futásblokkolásban talán top5 is megvan. Ugyanakkor a Ravens azon csapatok közé tartoznak, akik eléggé megvannak szorulva sapkaügyileg. Az olasz csődör Joe Flacco már 28,5 millió dollárt foglal el a capből, valamint a falember tag egységesen majd 14 millió, amit egy guardnak nem szívesen adnának oda. Osemele csapattársa, Marshall Yanda, a liga legjobb guardja 8 milliót keres évente, ennyit biztos nem ad neki a Ravens, viszont vannak csapatok, mint a Jaguars, Raiders, Giants, Bears, 49ers, Titans, akik 50+ millióból gazdálkodhatnak és ráférne a támadófalukra az erősítés.

osemele

 

12. Russel Okung, LT, Seattle Seahawks

 

Okung egy korrekt falember, futásblokkolásban remek, de még hat év alatt egyszer sem tudott 16 alapszakaszmeccset lejátszani. Nem lesz sok jó falember a piacon, biztos, hogy remek ajánlatokat fog kapni az egyetlen játékos a ligában, aki ügynök nélkül tárgyal. A Seahawksnak 23 milliója van a sapka alatt és van pár olyan szabadügynökük még, mint Brandon Mebane vagy Bruce Irvin. A taget nem tartom valószínűnek, de egy hosszabb távú szerződés talán benne lehet a pakliban.

 

A többi csapatnál nem nagyon volt olyan játékos, akivel kapcsolatban akár csak elgondolkodni is érdemes lenne a tag használatán. Kivéve persze a rúgók és punterek, de az ő tagelésük nincs olyan drasztikus hatással egy-egy csapat fizetési sapkájára.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!