Connect with us

Minden ami NFL

Tom Brady: Ez nekem egy küldetés

 

Peter King, a Sports Illustrated újságírója egy kétrészes, gyakorlatilag mindenre kiterjedő interjút készített Tom Bradyvel a Super Bowlt követően. Az első részben inkább magáról a mérkőzésről volt szó, azt mi is bőven kiveséztük, így azzal nem foglalkozunk, azonban a második rész sokkal inkább a pályán kívüli Bradyre koncentrál. Ennek az interjúnak a magyar fordítását közöljük alább. 

 

tb

 

A média gyakran felhívja a figyelmet arra, hogy Tom Brady még a negyvenes évei felé járva is kitűnő formában van. Olyannyira, hogy az 51. Super Bowl volt az utolsó mérkőzése, amit még harminc valahány évesen játszott, az új szezont már 40 évesen kezdi. Brady a New England Patriots legutóbbi 145 mérkőzéséből 141-en pályán volt 2009 és 2016 között, azt a négyet is csak eltiltás miatt kényszerült kihagyni. Kora ellenére pedig – Joe Montana és Dan Marino 39 évesen vonultak vissza – Brady hisz abban, hogy bármelyik korábbi irányítónál is tovább tud majd játszani az NFL-ben úgy, hogy közben a teljesítménye nem esik vissza.

 

A negyvenes éveim közepéig mindenképp szeretnék játszani, aztán majd döntök. Ha úgy érzem magam, ahogy ma, akkor ki tudja? A jelenlegi dolgok folyamatosan változnak, ezért hosszú távú célokat kell kitűznöd magad elé. Azt tudom, hogy a következő szezon biztosan nem az utolsó lesz számomra.”

 

A tejmentes és újhullámos étrendje egy dolog. A másik a játék és a teste iránti odaadás. Erőnléti edzője, Alex Guerrero már 10 éve van az irányító mellett. Brady nem akar semmi mást csinálni, csak minél többet focizni, ezért pedig minden lehetőséget végig gondol és minden edzést el is végez azért, hogy ezt fenn tudja tartani. Brady számára ez nem munka, hanem életstílus.

 

A játékon kívül amit nagyon szeretek, az a játékot megelőző felkészülés. Keményem dolgoztam, hogy egy olyan rendszerbe kerüljek, ami tökéletes a számomra és tudom, hogy bárki másnak is az, hogyha bekerül ebbe. Ennek köszönhetően játszhatok 99 snapet 39 évesen a szezon utolsó mérkőzésén. Számomra a futball több mint egyszerű sport. Az életemmé vált. Minden döntésemet ennek rendelem alá… hogy mit eszem reggelire, hogyan edzem, stb. Imádom a játékot és imádok játszani.

 

De azok az áldozatok… úgy értem avokádó fagylalt a valódi cukros helyett és az a rengeteg alvás, amit nem sajnál magától.

 

Valamiről mindig le kell mondani, nekem ez a barátokkal való hajnalig tartó kimaradás. Nem csinálom már.

 

„Hiányzik?” – kérdeztem.

 

Nem igazán, mivel tudom, hogy öregszem. Tudom hogyan töltsek el minőségi időt a barátaimmal napközben is. 39 éves vagyok és ott voltak a barátaim a Super Bowlon. Ez elképesztő érzés. Emiatt nem is gondolok erre áldozatként. Az álmaid és céljaid érdekében meg kell hozni bizonyos életvitelbeli döntéseket. A futball egy munka, de sosem éreztem valójában annak.”

 

A Super Bowlt követő reggelen, amikor Brady találkozott Roger Goodellel, az NFL komisszárjával, rengeteget mosolygott. Az MVP ceremónián pedig le is zárta a közös viszonyukat azzal, hogy 20 másodpercig állt mosolyogva Goodell mellett az MVP-nek járó díjjal a kezében.

 

TOM-BRADY-TOM-FORD-CARDIGAN-MVP-CONFERENCE-SUPER-BOWL-01

 

Ha profi sportoló vagy, akkor számolni kell azzal, hogy rengeteg kritika tárgya lehetsz. 17 NFL szezonnal a hátam mögött rengeteg kritikát kaptam már. Ezt az egyetemen is megtapasztaltam, nem volt könnyű számomra. De úgy gondolom a saját tapasztalataim alapján, hogy van egy pont, amikor felül tudsz emelkedni ezeken és úgy voltam vele, hogy nem akarok másoknak hatalmat adni azzal, hogy megengedem nekik, hogy a véleményük befolyással legyen az én teljesítményemre. Szóval ha valaki elmond valaminek, tegye nyugodtan, az ő gondja, nem az enyém.”

 

Ha seggfejnek hívsz, valószínűleg csak rád mosolygok. Nem fogom azt mondani, hogy ’Te vagy a seggfej.’ Mert az már azt jelentené, hogy az a személy befolyásol a tetteimben. Hogyan tudnád élni az életed, esetemben végigcsinálni ezt a 17 szezont, hogyha mindenki minden szavára egyformán figyelsz és adsz?

 

Ekkor felvetettem neki, hogy ez nem egyszerűen szidalmazás volt. Goodell az a személy, aki egy hónapig eltüntette a futballpályák környékéről, ő pedig higgadtan kezelte, nem pedig ellenségeskedve.

 

Nos, mi a legjobb módja a harcnak? Az, amiben nyersz. Én csak egy olyan harcot ismerek, amiben nyerhetek ez pedig az, hogy hogyan játszom. Ezt az egyet tudom irányítani, mivel 18 hónapon keresztül próbáltam a másik módon harcolni, de nem sikerült. Úgyhogy végül azt mondtam ’A csapatom kimegy a pályára és jól teljesít, tudom, hogy vannak olyan jók, hogyha visszajövök, nem kell semmi mást csinálnom, mint amit korábban mindig is tettem.’”

 

Miért engednéd, hogy más mederben folyjanak a dolgok? Ha a többi emberre pocsékolod az energiád, csak a magad dolgát nehezíted meg. Rengeteg ember mond mindenfélét manapság, ez mindennapos. Én egy pozitív személyiség vagyok. A legtöbb ismerősöm szerint azonban sokkal zárkózottabb is, mint mondjuk a szüleim. Ha rajtam múlna, a társasági életem abból állna, hogy vacsorázom egyet a családommal aztán pedig lefekszem. Nem vagyok egy partyarc, mivel a bulik feltehetőleg elvennék az energiám, én pedig inkább azon vagyok, hogy minél jobban takarékoskodjak vele. Megpróbálok tehát pozitív és példakép maradni azon emberek szemében, akik mindig mellettem vannak ezekben az élethelyzetekben. Ha valami kellemetlennel kell megbirkózni, az számomra kihívást jelent, pont a pozitív életszemléletem miatt… csak pozitív akarok maradni. Miért negatív? Miért negatív minden jelenleg körülöttem? Az emberek nagy része ilyen hozzáállással rendelkezik, nekem pedig erre nincs szükségem. Szóval csak arra koncentrálok ilyen esetekben, hogy a saját érzéseimet tudjam kezelni, ami nem egyszerű. Ez volt az amit a leginkább meg kellett tanulnom pályafutásom során és mondanom sem kell, a legnehezebb is.”

 

Ha a Goodellen való bosszúvágyon kívül is valami, ami még nagyobb érzelmi töltetett adott Brady Super Bowljának, az édesanyja betegsége, akit rák ellen kezeltek idén. E miatt Galynn nem is tudta egyszer sem megnézni élőben fiát, a Super Bowl volt az első ebben a szezonban.

 

mmqb-tom-brady-mother-galynn-super-bowl-celebration

 

Ez egy rendkívül nehéz év volt a családunk számára. Nem csak az édesanyám ment keresztül ezeken a dolgokon, hanem édesapám is azáltal, hogy folyamatosan édesanyám mellett volt és viselte az ő gondját. Édesapámnak pedig még több szüksége volt a nővéreim támogatására, mivel én nem tudtam segíteni neki Bostonból. Szóval mindenki a családból édesanyámról gondoskodott. Családi szinten szoktunk hozzá a futball szezonhoz, mely során a nővéreim az unokaöcséimmel, a szüleim pedig együtt jönnek el a meccseimre, majd utána találkoznak az én gyermekeimmel. Idén ez csak FaceTime-on keresztül zajlott. Folyamatosan mondtam: ’Anyu ne aggódj, eljutunk Houstonba és megoldjuk, hogy el tudj jönni.’”

 

Örülök, hogy happy end lett a vége, így egy boldog élménnyel gazdagodott, hiszen nyertünk. Ő egy kemény nő és minden család tudja, aki keresztülment már hasonló eseten, hogy milyen nehéz is ez az egész. Az élet, a család és a gyerekek rengeteg mindent más megvilágításba helyeznek. Ezekkel több a 39 éves Tom Brady a 25 éves Tom Bradynél. Ennyi idő elteltével is még mindig nagyszerű dolog, hogy megnyertük a Super Bowlt, de rá kell jönni, hogy az élet nem áll meg. Felkelsz másnap és az életed ugyanúgy megy tovább, ahogy eddig, úgyhogy jobb, ha addig élvezed ki ezeket a dolgokat, amíg lehet, mivel ezek a dolgok az idő előre haladtával más szerepet töltenek majd be az életedben.”

 

A feleségem azt mondta: ’Nagyszerű szívem. Most már visszavonulhatsz, mert tudom, hogy azt szeretted volna, hogy nyerj még egy Super Bowlt.’ Tudod, ez most nagyon vicces.

 

Vicces, mivel Brady tudja, hogy mi fog következni az interjúban és nem tudod átverni.

 

Tudom a tesztsor válaszait. Nem tudsz meglepni defense oldalról, láttam már mindent. 261 mérkőzést játszottam végig. Ez egy hihetetlenül nehéz sport, mert mindenki folyamatosan fejlődik, de annak, akinek már van kellő tapasztalata, nem olyan nehéz hozzászokni az újdonságokhoz. Volt idő, amikor az irányítás borzasztó nehéz volt számomra, mert egyszerűen nem tudtam mit kellene csinálnom. Most, hogy már tudom, nem akarom abbahagyni. Ez a legélvezetesebb része az egésznek.”

 

Szóba került egy korábbi interjúja kapcsán Bill Belichick és Tom Brady viszonya, azonban bármennyire is az a képzelet uralkodik a közemberekben, hogy milyen jó a kapcsolatuk, az irányító csak Belichickről, mint az edzőről volt hajlandó beszélni.

 

Super Bowl LI - New England Patriots v Atlanta Falcons

 

Csak az én szemszögemből tudok beszélni róla, az irányítóéból, aki egy vezetőedzővel dolgozik, akit semmi más nem érdekel, csak hogy mérkőzéseket nyerjen. Ez nem a nyilvános kapcsolatról szól vagy arról, hogy minél több terméket adjunk el, és nem is arról, hogy ki vezeti ki a csapatot a pályára. Minden tiszteletem Belichick edzőé, mert csak azt a két dolgot kéri számon a játékosain, amit rajta is számon lehet: a konzisztenciát és a megbízhatóságot. A legkiegyensúlyozottabb edző, akit valaha is ismertem. Minden nap ugyanaz a rutin. Bejön és azt mondja, hogy ’Mindenkit oda helyezünk, ahol a legjobb, nektek srácok pedig csak el kell végezni a dolgotok. Nem számít a tömeg vagy a játékvezetés, nincsenek kifogások csak csináljátok jól a feladatotok.’ Amikor a csapathoz érkezel és érzed, hogy megvan a beléd vetett bizalom, akkor fog igazán működni a dolog.”

 

Brady rengeteg dolgot tesz meg azért, hogy minél jobban el tudja nyújtani NFL karrierjét. Az egészséges táplálkozáson és edzéseken kívül rengeteget nyújt és állítólag tíz órákat tölt el felhúzással. De amikor megfogtam az alkarját és a csuklóját nem olyan volt, mint egy szikla, hanem rugalmas nagyon hajlékony. Nem akar kigyúrt lenni, egyszerűen csak azt akarja, hogy rugalmas és nyúlékony karja legyen, ugyanakkor erős.

 

Erősnek kell lennünk, de mégis mennyire? Nekünk, irányítóknak csak annyira, hogy kibírd az ellenféltől kapott ütéseket, el tudd dobni a labdát és a poszthoz szükséges mozgást végre tudd hajtani. Folyamatosan edzened kell, de meg kell találni a határokat. Ahhoz, hogy igazán strapabíró legyél rugalmas izomzatra van szükséged.”

 

Ha elkapóként jó meccsed van, akkor mondjuk van nyolc elkapásod. És játszol nyolc meccset egy szezonban, a másik nyolcon meg sérült vagy. Nyolc elkapás nyolc meccsen az összesen 64 elkapás. Ez egy átlag alatti szezon egy WR esetén. Ha 16 mérkőzést játszol végig meccsenként 8 elkapással, akkor már All-Pro vagy. A különbség a kettő közt a tartósság. Hogyan tudunk ezen fejleszteni? Én tudom. Szerencsére nem vagyok egy sérülékeny típus. Bármi megtörténhet a fociban, így szeretem mindig elkerülni vagy felkészülve várni az autóbalesetem. Nem úgy nézek vele szembe, hogy ’Istenem, de kemény izmaim vannak, nézzük meg kibírom-e, hogyha rám zuhan 300 font.’ Aztán valaki rád esik és elszakadnak a vállszalagjaid. Utólag pedig mondogathattam volna magamnak, hogy ez fog történni veled. Nehezen szenvedek izomsérülést, mivel az izomszöveteim egészségesek és sokat is törődök velük. Ha jól kezeled a tested és az izomzatod, akkor engedi, hogy ezt a nagyszerű sportot játsszad.

 

Brady az egész fitnessz-rendszeréről úgy vélekedik, mint egyfajta küldetés.

 

Tudom, hogy Joe Montana rengeteg hátműtéten esett át. Egy közös barátunknak szintén szörnyű hátműtéte volt. Ezek a dolgok engem megrendítenek. Ők az én hőseim. Tisztában vagyok azzal is, hogy rengeteg gyereknek pedig én vagyok. Szeretném nekik megmutatni teljes egészében azt a módot, ahogyan tanultam. Szeretnék a futball nagykövete lenni, de azt is meg szeretném mutatni, hogyan érheted el azt, hogy 60 éves korodban is úgy érezd magad, mintha a harmincas éveidben lennél annak ellenére, hogy ez egy kontakt sport.

 

Ez a megfelelő döntések meghozataláról szól. Nem a próbálkozásról. Mindenki próbálkozik. Mindenki a jó dolgot szeretné tenni, csak nem tudják, hogy mi is az valójában. Én szeretnék lenni az élő bizonyíték ezen emberek számára, hogy: ’Ez a jó döntés.’ Csak csináld és meglátod, milyen előnyei vannak. 10 éven belül ez lesz az etalon. Ennek köszönhetően pedig maga a játék is kompetitívebb lesz, amikor azt látod, hogy rengeteg játékos jóval hosszabb karriert tud befutni az egészségi állapotának köszönhetően, ezáltal a tehetségük is jobban ki tud bontakozni.

 

Milyen szomorú már az, amikor azt látod, hogy Tiger Woods felad egy golf versenyt? A legnagyszerűbb golfozót látod, hogy képtelen játszani. Nehezen dolgozom fel a látványt. Ez szomorú. Én akarok lenni az, akit arról ismernek, hogy mindig a helyes döntést hozta meg. Itt vagyunk pár héttel a Super Bowlt követően, kipihentem magam és ismét 100%-os állapotban vagyok. Tudom, hiszen ha nem így lenne, azt észrevenném az izmaimon. Ha egy hétig nem edzel, akkor azt követi még egy, még egy és egy negyedik is. Aztán amikor visszamész és újrakezded, megérzed, hogy négy hétig nem csináltál semmit.

 

Amikor több mint 11 éve Brady megnyerte a Sports Illustrated Év sportolója díját, teljesen odavolt. Ahogy az édesapja is. A fiatal Tom Brady mindig Joe Montanáról olvasott gyerekkorában mindenféle magazinban. Most pedig a fiatal Tom 39 éves korára a gyerekkori példaképnek a szintjén van, sőt, lehet még egy szinttel feljebb is. Megkérdeztem tőle, hogy mit szólt volna ahhoz, hogyha pályafutása elején azt mondta volna neki valaki, hogy több Super Bowlt fog nyerni, mint Montana.

 

tom-brady-super-bowl-51-lombardi-trophy

 

Azt, hogy őrült vagy, mivel ez lehetetlen. Az elmúlt 17 év olyan volt, mint egy mosógép, ráadásul nagyszerű mosógép. Rengeteg nagyszerű pillanatom volt, de mindegyik nagyon gyorsan elszállt, az idő előrehaladtával pedig ezek csak egyre gyorsabban múlnak el, mivel rengeteg más dolog is jelen van a futballon kívül az életemben, gyerekek, házasság, család. Egyelőre mindenre tudok időt szakítani, amire szükségesnek érzem, azonban szerencsére annyi minden van, hogy ezek gyorsan elmúlnak, de ezért mindig is hálás leszek.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!