Connect with us

Szabadügynök

A Dallas továbbra is görgeti maga előtt az anyagi gondokat

 

A Cowboys legendásan rossz cap helyzetben van már évek óta, idén például 13 millióval lőtték túl a határt még az FA piac nyitása előtt. Pénzt spórolni csak a kezdő Tony Romo, Jason Witten, Doug Free hármas elküldésével tudtak volna, de ezt egyelőre nem akarták bevállalni, így hát átalakították Travis Frederick és Tyron Smith szerződését. Ezzel ugyan jó pár millió dollárt felszabadítottak az idei szezonra, viszont épp e filozófia miatt tartanak most ott, ahol.

 

NFL: NFC Wild Card Playoff-Detroit Lions at Dallas Cowboys

 

Travis Frederick

 

Frederick első körös játékosa volt a csapatnak 2013-ban és jelenleg top3-as center a ligában. 2016-ban lehívták az 5. éves opcióját, illetve ugyanezen év augusztusában kapott egy rekord nagyságú hat éves, 56,4 millió dolláros szerződést:

 

frede

 

A 8,8 millió dolláros tétel az 5. éves opció volt, ami papíron alapfizetésnek számít, csak a jó láthatóság kedvéért vettem külön. Az opción kívül van még Frederick számára olyan 18 millió dollár körüli teljesen garantált tartalom, amit pirossal jelöltem. A Cowboys azt csinálta, hogy a 8,8 milliós bónuszt, illetve az 5,4 millió dolláros alapfizetésből (összesen 14,2 millió) durván 13 milliót aláírási bónusszá írtak át, ami így néz ki:

 

frade2

 

A cap szám több mint 10 millió dollárral csökkent, persze ezzel azzal járt, hogy a következő években pedig 2,5 millióval nőtt. Az aláírásnál szereplő zöld tételek nem garantált fizetések.

 

Tyron Smith

 

Smith a liga szintén egyik top3-as LT-je, akivel 2014-ben kötött a csapat egy 8 éves, 97,6 millió dolláros szerződést, amiből 10 millió dollár volt aláírási bónusz. Azonban, mivel a Dallasnak nem szokása számolni a fizetési sapkával, 2015-ben (10 millió) és 2016-ban (9 millió) is át kellett alakítani a játékos szerződését. A 2017-es átalakítás előtt így nézett ki:

 

Smith

 

A pirossal jelölt aláírási pénz a gyári szerződésből van. A sárga és narancssárga tételek az első és második átalakítás után maradtak, tehát Smith már most 3,8 millióval jobban terheli a sapkát, mint amennyi alapból lenne. A Cowboys viszont további 8,725 millió dollárt átalakított az idei nem garantált fizetéséből garantált aláírási bónuszra, tehát Smith új szerződése:

 

Smith 2

 

Ezzel a lépéssel a Cowboys további 7 millió dollárt spórolt, igaz Smith jövőre már 17,5 milliót foglal majd el cserébe a sapkából.

 

Összegzés

 

A több mint 10 millió dolláros fizetési plafon túllépéssel rendelkező Cowboys a két szerződésmódosítással 17 millió dollárt spórolt, tehát jelenleg nagyjából 6-7 millió szabad helyük van. Ha ehhez hozzávesszük még a Tony Romo elcserélésével/kivágásával megszerzett 5 milliót, akkor egy nem túl biztató, de legalább az újoncok és kisebb játékosok fizetésére elegendő 12 millió dollár áll majd rendelkezésükre idén.

 

Szerencséjükre Romo távozása 2018-ban további 25 millió dollár könnyebbséget jelent, bár e nélkül is benne lesznek a top5 legkevesebbet költető csapat között. Viszont legalább sokat kérő szabadügynökük nem lesz, hacsak DeMarcus Lawrence addig nem villant valami brutálisat.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!