Connect with us

Szabadügynök

A hiányzó puzzle darab – FA-kitekintő

 

Szinte az egész média azzal van tele, hogy mi lesz majd Tony Romoval és bár az nagyjából teljesen világos, hogy 2017-ben nem fog csillagos mezben játszani, azt viszont nem tudni, hogy milyen módon akarnak megválni tőle. Ez a kitekintő viszont nem akar Romoval foglalkozni, hiszen a irányító-dilemma eldőlt, mellette viszont maradt nem egy megválaszolatlan kérdés, legfőképp a védelemben.

 

NFL

 

 

Akik szabadügynökök lesznek

 

Több szempontból is nehéz helyzetben van a Dallas ebben a holtszezonban, egyrészről ugye meg kell válniuk franchise egyik legmeghatározóbb arcától, másrészt újra kevés pénzből kell maradandót alkotni, miközben 22 játékos neve olvasható a szabadügynökök listáján. Ez a helyzet csupán annyival lett jobb az elmúlt napokban, hogy a két All-Pro falemberük, Frederick és Smith szerződését átstrukturálták, mellyel 17 millió dollárral több helyük van a plafon alatt, tehát van esély rá, hogy több új játékost hozzanak Dallasba, mint amennyire korábban számítottunk. Ennyire azért még ne szaladjunk előre, nézzük meg, kik azok, akik új szerződésre várnak. Ahogy más csapatnál, úgy a Cowboysnál sem mindenkiért fognak sírva fakadni, de az alábbi játékosok mindenképp fontos szereppel bírnak:

 

Lance Dunbar, RB

Darren McFadden, RB

Brice Butler, WR

Terrence Williams, WR

Gavin Escobar, TE

Ron Leary, G

David Irving, DE

Terrell McClain, DT

Brandon Carr, CB

Morris Claiborne, CB

Barry Church, SS

JJ Wilcox, SS

 

Ez a névsor is inkább azoknak mond sokat, akik sűrűbben követ, mi folyik a Dallas háza táján, de azért a kisebb nevek mellett, egy-két kiváló olyan játékost is felfedezhetünk, aki parádés 2016-os évet hozott. Fontossági sorrendben először Ron Leary-t kell kiemelni, aki minden bizonnyal top guardhoz méltó fizetést fog kapni, sajnos nem Jerry Jonestól, hiszen a jelenlegi állás szerint nem fogja elérni a csapat mozgási helye a 15 millió dollárt. Ezen csak Romo kivágása segíthet, mellyel a legjobb esetben is csak kicsivel több, mint 5 millió zöldhasút spórolnának meg. Leary tehát menni fog, de nem kell bánkódni, hiszen La’el Collins lesz a bal oldali guard. Leary után már gondolkodhatunk, hogy ki hiányozhat majd jobban a csapatnak a négy defensive back közül. Church, Wilcox és Claiborne is élete szezonját futotta, mindannyian a liga – tágan értelmezett – krémjéhez tartoztak, míg azért Carr sem mutatott teljesen vak játékot. A négyből valószínűleg kettő fog maradni és a másik kettő pedig mehet ki tesztelni a piacot, hogy meglássa, mennyit (nem) ér. a Cowboyshoz közeli források azt csiripelik, hogy a csapat leginkább a védelem egyik hangadóját és csapatkapitányát, a korábbi szezonokban teljesen fogalmatlan Carrt preferálja a sérülékeny Moval szemben, míg a safety poszton megoszlanak a vélemények. Itt valószínűleg Wilcox fog maradni, hiszen Church-nek magasabb a piaci értéke, így a kettő közül a fiatalabbik strong safety visszatér Dallasba, valami csapatbarát deal keretei között. Ráadásul Kavon Frazier jó pótlója lesz majd egyszer mindkettejüknek.

 

leary_fa

 

Az offense szinte teljesen késznek mondható, némi kivételtől eltekintve. Ahova leginkább elkél az erősítés, az a wide receiver poszt, ahol Bryant és Beasley mögött T-Will és Butler is szabadügynökké válik. Williams nagyjából olyan számokkal vág neki, mint Marvin Jones tette azt tavaly és nem rossz kis pénzt akasztott le a Lionstól. Egy 5 éves, 40 millió dollárról szóló pénzösszeg nem fog beleférni és nem is gondolnám, hogy egy inkonzisztens elkapó megérne ennyi pénzt. Sokkal inkább Butlerre kellene a csapatnak költenie, aki elejtette élete legfontosabb labdáját, de ettől függetlenül is hasznosan illeszthető be a támadószisztémába. Az áldozatok között lesz valószínűleg Escobar is, aki semmilyen téren nem tudott Witten utódja lenni. A draft idején egy igazi match up nightmare-nek hitték, de nem jött be, sőt még blokkolni sem képes normálisan. A vörös zónán kívül nem nagyon lehet alkalmazni, egy ilyen tight endet pedig bármikor lehet draftolni a középső-hátsó körökben.

 

Az utolsó támadópozíciót a két futó, az egykoron workhorse Run DMC és szituációs RB Dunbar képviseli a free agentek között. McFadden biztosítéknak jó lesz Elliott mögött és azzal valószínűleg ő is tisztában van, hogy más csapatban már nem lesz első számú futó, míg itt azért kaphat labdacipeléseket is (Morris mellett), mikor Zeke pihen. Ha nem ajánl McFaddennek valaki egy kedvező szerződést, akkor valószínűleg mindkét fél, tehát a Cowboys és a futó is törekedni fog arra, hogy újra egymásra találjanak, kérdés, hogy ezt mi fogja megelőzni a piacon. Ugyanez a helyzet Dunbarral is, aki nagyon jó fegyvere lehetett volna ennek az offense-nek, ha nem lett volna állandóan sérült. Nagyon jól tud elkapni, mellyel komoly fenyegetést jelent a harmadik downos szituációknak. Jóllehet, ez nem elég az NFL-ben, mégis egy kifejezetten szofisztikált támadóegység jolly jokere lehetett volna. Nem lett, és valószínűleg nem is lesz már, hiszen ha nem ír alá viszonylag olcsó pénzért, nem marad ő sem Dallasban.

 

Maradt végül a védőfal két legfontosabb szabadügynöke: McClain és Irving. Az előbbi szerepe talán az elhanyagolhatóbb, mondván ezt úgy, hogy liga szinten is nagyon korrekt kis szezont futótt, e azért ő nem egy kezdő kaliberű defensive tackle, még a gyenge dallasi védelemben sem. A rotáció hasznos tagja volt, de fogják tudni pótolni, főleg úgy, hogy például Maliek Collins sérülése ellenére is kiemelkedő újonc szezont produkált és ott van még Cedric Thorton is. McClain a piacon jobb ajánlatot fog majd kapni, mint amit a Dallas meg tudna fizetni, így tőle is – minden bizonnyal – búcsút vehetünk. Akit viszont kötelező megtartania a csapatnak, az David Irving, aki egy igazi vadállat. Ő se volt sok snapet a pályán, de mikor bekerült (és nem állították ki), akkor teljes mértékkel pusztított. Egy kiváló atléta, aki tackle és end pozícióban is jól tud mozogni, igazi csiszolatlan gyémánt és veterán minimumért meg is lehet őt tartani. Sokaknak hiányozhat pár név a felsorolásból, őket nem véletlenül nem tettem be, hiszen nem gondolom, hogy például Mark Sanchezzel, Rolando McClainnel, Andrew Gachkarral vagy éppen Justin Duranttel még foglalkozni fog a csapat.

 

irving_fa

 

 

Akikre szemet vethet a Cowboys

 

Nyilván a legtöbb erősítés idén is a játékosbörzéről fog érkezni, azonban mégis érdemes néhány free agent nevét megemlítenünk akkor, amikor a Cowboys ’17-es holtszezonjáról beszélünk. Vegyük először a legfontosabb hiányzó darabját a puzzle-nek, a pass rush-t, mely megerősítésével már nem csak álom lehetne a Super Bowl. DeMarcus Ware maga is meglebegtette, hogy szívesen hazatérne és játszana még a Cowboysban, hiszen maradt még némi a tankban. Nyilván szinte szotyiért kellene aláírnia, ha tényleg Tehenészként lovagolna el a naplementébe. Szintén ennél a szekciónál maradva, bejöhet Jabaal Sheard neve is, aki egyelőre “drágának” tűnhet, mégis lehet, hogy találnak neki egy megfizethető szerződést.

 

cordo_fa

 

A defensive endek mellett, leginkább elkapók leigazolásán fog ügyködni a Jones család, itt már mélyebb a merítés. A kedvenc célpont Cordarrelle Patterson, melyhez hasonló mélységi célpont/fegyver nincs a csapatban és ugye visszahordóként egészen jól tud szerepelne. Itt lehet említeni akár Kenny Stillst, Robert Woddst vagy éppen DeSean Jacksont is, akikkel szívesen flörtölgetne a front office, kérdés azonban, hogy mekkora pénzt tudnának eléjük tolni. Egy gyors és vertikális célpont megszerzése tovább bővítené Prescott lehetőségeit, de esélyes, hogy inkább a drafton találják meg a megfelelő embert. Romo távozásával, Dak mögött nem maradna veterán opció, hiszen Moore és Sanchez is FA, kell tehát egy igen rutinos, veterán róka, aki olcsó pénzért mentorálhatja majd a fiatal kiválóságot. Matt Moore jöhet ekkora képbe, de vakmerőbbek Scott Tolzient vagy Nick Folest is felemlegették már, ezekben a lehetőségekben viszont én kevésbé hiszek.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!