Connect with us

Playbook

A Super Bowl játékai – Atlanta Falcons

 

Végül a mese nem a Falconsról szólt, pedig nagyon úgy kezdődött. Az első félidőt teljesen uralták, így nem okozott nehézséget kiválasztani öt játékot se, amit most bemutatunk nektek. A Patriots játékait jimboy ITT mutatta be.

 

#1 Freeman nagy futása

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_u98S1xi9Vw

 

Az első támadósorozatból ugyan nem született pont, de amivel a Falcons átrepült ellenfelén az első félidőben, azt már itt is láthattuk. A Falcons támadófala teljesen uralta a line of scrimmage vonalát, akár futásról, akár passzról volt szó. Rögtön az első játéknál látjuk, mi történt az első félidő nagy részében. A snap előtt egy elkapó motionben van, a jobb oldalról átjön a bal oldalra, hogy majd segítse a futás irányát. A snap után az egész támadófal outside zone-hoz blokkol, azaz nem embereket blokkolnak egyesével, hanem „söpör” az egész egység balra.

 

Freeman 1

Fontos még megjegyezni Levine Toilolot, aki a fal jobb oldalán hagyja az emberét, mert ő úgyse érhet oda a futásra, hanem rögtön fellép a következő szintre, aminek még később lesz jelentősége.

 

freemna2

 

Érdemes megnézni az elkapók blokkolását is, tökéletesen hajtják végre a feladatukat, Julio Jones teljesen kizárja védőjét, amivel megnyitja az alagutat Freeman számára.

 

Freeman3

 

Freemannek nincs más dolga, mint berobbanni a nyitott térre, ahol egy testcsellel előbb ügyesen egy blokk mögött megveri az első szembejövő játékost, majd még egy testcsellel az érkező Harmont is, aki teljesen túlfut a játékon. Ezután vagy még 20 yardot halad annak köszönhetően is, hogy Toilolo a második szinten megfogja az emberét és tolja maga előtt yardokon keresztül.

 

Freeman5

 

#2 Jarrett első sack

 

Nem csak a támadófal dominált az első félidőben, hanem a védőfal is. Brady az átlagnál sokkal többször került nyomás alá és több ütést is elszenvedett. Ráadásul a coverage is kiváló volt, így a labdától is vagy fél másodperccel lassabban szabadult, mint szokott.

 

A védőfal folyamatos stuntokkal zavarta össze a Patriots támadófalát, ráadásul egy az egyben is sokszor megverték őket. Itt például a mérkőzésen három sacket is szerző Grady Jarrett érkezik a right defensive tackle pozícióból a bal oldalra, miközben Beasley a left defensive end pozícióból befele vág. Jarrett teljesítménye teljesen emberfeletti, ugyanis viszonylag nagy súlyához képest, elképesztően kerüli meg a tackle-t és ér vissza Bradyhez is.

 

grady1

 

grady2

 

Ehhez persze az is kell, hogy a coverage működjön. Mivel csak négy ember megy passz siettetni, ezért hét ember jut a coverage-be és mindenki kiválóan is védekezik. Igaz ennél a játéknál segíti a munkájukat, hogy 19 yardot kellett a Patriotsnak haladni, így a legtöbb receiver elmegy hosszú útvonalra, egyedül Bennett vág át a pályán középen, biztonsági célpontot adva Bradynek (bár végül ő is elindul hosszabban).

 

grady5

 

Azonban, nem csak ő, de a többiek is végig szorosan vannak fogva, így Bradyhez odaér a nyomás.

 

#3 A Falcons első touchdownja

 

https://www.youtube.com/watch?v=YYwwsd0GgRM

 

A snap előtt Julio Jones bemozog a támadófal mögé, embere szemben követi. A snap után ő és egy másik elkapó, Justin Hardy is elindul a jobb oldalra és mivel a Patriots a red zone-ban többnyire emberezik, a védőik követik őket. Ezzel Julio emberét sikerül elhozni a bal oldalról, ahova majd a futás fog tartani.

 

TD1

 

A támadófal itt is tökéletesen fogja meg az ellenfelet, ezúttal nem zónablokkolás, hanem emberezés van náluk is. A Patriots ott hibázik nagyot, hogy a két elkapó mozgását nem csak a cornerek követik le, hanem a hátul álló két safety is elindul egy pillanatra, ez pedig elég a Falconsnak.

 

TD2

 

Freeman elindul a bal oldalon nyitott lyukon (bal guard és bal tackle közé) , de egyrészt az érkező Malcolm Brown miatt kicsit korrigálnia kell rögtön az elején, másrészt meglátja az érkező safetyt abban a lyukban így kivág a bal szélre.

 

TD4

 

Sanu ezen az oldalon teljesen betolja az emberét, ráadásul sikerül ezt úgy megvalósítania, hogy az egyik visszalépő safetynek is az útjába kerülnek. A linebacker ekkor már teljesen tehetetlen, Freemannek könnyű útja van az endzone-ig.

 

#4 Falcons második touchdownja

 

https://www.youtube.com/watch?v=JC4xx4hEwkw

 

Harmadik és hosszú a Patriots end zone-jában, a Falcons pedig 10 formációban áll fel, de az érdekesség, hogy tight end van a pályán, csak kívül áll fel Hooper személyében. Julio ellenben slotból indul. Ez két dolgot eredményez. Egyrészt a kettőzött Julio a pálya közepére vonja a figyelmet, Hoopert pedig a jóval kisebb Chung fogja egyedül.

 

2TD1

 

A snap után a pálya legszélén felálló Gabriel és Hooper rögtön keresztezik egymást, Hooper egy go szerű útvonalra megy, Julio pedig egy seam route-ot fut a pálya közepére. A két safety közül McCourty teljesen Juliora figyel, így Hooper kettesben marad Chunggal.

 

2TD2

2TD6

 

Ryan egy tökéletes labdával kínálja meg Hoopert, aki a labda eldobásának pillanatában még Chung mögött jár, de aztán hirtelen felgyorsít és megelőzi a védőt, ráadásul magasságbeli különbségével se tud mit kezdeni a Patriots játékosa. Még szabálytalanság árán se tudja megakadályozni a TD-t.

 

#5 Tom Brady picksix

 

https://www.youtube.com/watch?v=sH8swsVrujE

 

A Patriots ebben a drive-ban sokadszorra is, harmadik és hosszúra kényszerül. Négy elkapóval (az egyikőjük a tight end Bennett) állnak fel, ebből hárman egy oldalon bunch formációt alkotnak. A Falcons védőfalában hárman a centertől balra (támadófal szempontjából jobbra) állnak fel, míg a bunch formáció oldalán lévő defensive end nagyon kívül helyezkedik el, szinte az egyik elkapóval szemben. Rajta kívül három corner van még a három elkapó oldalán, akik közül kettő közel a LoS-hoz közel, egy pedig távolabb áll fel.

 

picx1

 

A snap után Bennett (a bunch formáció első tagja) nekimegy emberének, ezzel helyet nyit a két másik elkapónak, akik keresztezik egymást. Edelman befele tart, Brady pedig először őt nézi. Közben Bennettet otthagyja az embere (Poole) és kilép Amedolára a szélre, Bennettet felveszi a másik corner, Alford pedig elindul befele. Edelmant hagyják a pálya közepére mozogni, ahol két másik Falcons játékos is áll, ezt Brady is észreveszi, ezért Amendolára tekint.

 

pickx2

 

Amendola közben elindul befele, a mozdulattal megveri Poole-t, Brady pedig úgy dönt ez elég terület az elkapáshoz. Csakhogy Alford időben észleli a szándékot és elindul a passzsávba még időben. Mivel lendületben van, ezért oda is ér a többit pedig már tudjuk.

 

pickx3

 

Két dolgot szeretnék még erről a playről megosztani. Egyrészt, hogy Alford zseniális játékot csinált meg, nem csak észlelte a passzt, de időben oda is ért, a másik pedig hogy rossz volt a döntés Bradytől, de Edelman és Amendola közül ezt tűnt a jobbnak. Edelman pont a pálya közepén álldogáló két Falcons játékos felé tartott lendületből, szóval ha meg is van az elkapás, egy mozdulatot se tudott volna tenni úgy kiütik, a másik, hogy Amendola lendületből tudott volna továbbmenni, mert Poole-t megverte, így valós opciónak tűnt.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!