Connect with us

Szabadügynök

Győztes csapaton ne változtass! – FA-kitekintő

Ami a New England Patriotsnál zajlik, az egyszerűen már csalás. Nem elég, hogy minden évben az egyik legnagyobb esélyesek a végső győzelemre, de még a fizetési plafonnal is úgy bánnak, hogy akár még egy bajnoki cím után sem kell feltétlenül szétszakadnia a csapatnak, ahogy az általában a bajnokokkal történni szokott.

 

Hogyan szabadítsanak fel pénzt – már ha akarnak?

 

A Patriotsnak jelenleg 60.7 millió dollárt költhet játékosok szerződtetésére. Ez egy nagyjából fix összegnek tekinthető. Spórolni gyakorlatilag csak Danny Amendolán lehetne, akire a csapatnál eltöltött időszaka alatt az jellemző, hogy év közben viszonylag szürke produkcióval rukkol elő, azonban az év legfontosabb időszakában és a legfontosabb meccseken (rájátszás, Super Bowl), vagy amikor tényleg első számú opcióként kell előlépnie sérülések miatt, akkor mindig bizonyítja, hogy van értelme rosteren tartani minden évben. Idén 7.79 millió dollárt foglal el a keretből, ami a negyedik legtöbb a csapatnál, és ahogy arról már több forrásból is lehetett értesülni, egy paycuttal nagyjából a felére szeretné redukálni a vezetőség az elkapó fizetését. Ebben az esetben 3-4 millió szabadulna fel. Ha esetleg nem menne bele a fizetéscsökkentésbe, akkor ismerve Belichicket, sanszos, hogy a csapat és a játékos útjai szétválnak egymástól. E forgatókönyv esetén pedig 6.3 millió dollár szabadulna fel úgy, hogy csak 1.4 millió dollárt kéne halott pénzként elkönyvelni. Kétszer már belement Amendola a fizetéscsökkentésbe és személy szerint nem gondolom, hogy ne menne bele harmadszor is, úgyhogy az első szcenáriót figyelembe véve, 64.8 millió dollárból kell a szabadon igazolhatóvá váló játékosok közül a fontosabbakat megtartani. Na de kik is ezek?

 

Top szabadügynökök

 

A legfontosabb a csapat szempontjából a linebacker, Dont’a Hightower, aki Jamie Collins elküldésével tudott igazán kiteljesedni és válhatott a védelem vezérévé. Ő mindenképp top fizetést szeretne, és habár a Patriots nem arról híres, hogy mélyen a zsebébe nyúlna, aki valóban fontos láncszeme a csapatnak, arra nem sajnálja a pénzt. Így volt ez anno Jerod Mayo esetében is, és ahogyan Mayo, ugyanúgy Hightower is meg fogja kapni a neki járó pénzt.

 

Dont'a Hightower

 

Utána a fontossági sorrendben a cornerback Malcolm Butler szerepelne, azonban mivel ő csak RFA, ezért a csapat gondolkodhat abban, hogy inkább vár még egy évet a játékossal való hosszútávú megegyezéssel. Ebben az esetben egy első körös tender kerülne a cornerbackre, de mivel van elég pénz a plafon alatt, akár a szerződéshosszabbítás sem kizárt. Ebben az esetben persze ismét mélyen a zsebbe kell nyúlni, hiszen Butlert, ha tetszik, ha nem, lassan a liga legjobb cornerei közé kell sorolni, még ha egyelőre még nem tartozik a legszűkebb elithez. Martellus Bennett fontos lenne, hiszen láthattuk az elmúlt szezonban, mennyire hasznos tagja volt a csapatnak, amikor Gronkowski nem tudott pályára lépni, azonban a tight end kijelentette, hogy márpedig ő tesztelni akarja a piacot, ahol egy ilyen évet követően biztosan jóval jobb ajánlatot találhat magának, mint amit a Patriotstól kapna.

 

A karrierje legjobb évét maga mögött tudó LeGarette Blount elmondása szerint akár egy zacskó almáért is maradna Bostonban, így vele nem lesz nehéz megállapodni a folytatásról, ahogyan ha a szebb napokat is megélt jobb oldali tackle, Sebastian Vollmer sem rendelkezik önértékelési zavarokkal, akkor ő is aláírna egy kisebb összegről szóló szerződést. Kezdő poszton vélhetően sok vizet nem zavarna Cannon hihetetlen éve miatt, azonban az esetleges rotációba még elférne a rutinos játékos.

 

Butler túloldali párja, Logan Ryan megítélése érdekes, ugyanis év közben egészen nagy fejlődésen ment keresztül, és a szezon végére már a szélen is megbízható teljesítményt mutatott. Közvetlen pótlása lenne a rosteren Eric Rowe személyében, azonban ebben az esetben nem feltétlen lenne megfelelő harmadik számú cornere a csapatnak, akit nickel felállásoknál be lehetne küldeni, így már csak e miatt is meg kéne egyezni Ryannel. Ez feltehetőleg nem lesz nehéz, ugyanis az idei piac és draft cornerbackek terén nagyon erős, így ha a top játékosokkal nem sikerül megegyeznie a csapatoknak, sokkal esélyesebb, hogy a drafton levő top prospectek után kutakodnak a csapatok, mint egy olyan után, akinek volt egy jó fél szezonja.

 

19488224-standard

 

Két defensive endnek is lejár a szerződése, Jabaal Sheardnek és Chris Longnak is, kettejük közül vélhetően csak az egyiknek lesz maradása. Sheardnek ugyan többet kellene fizetni, de Long már jócskán benne van a korban és a játékra sincsen akkora impactje, mint fiatalabb pályatársának. A védelemben még a futás ellen kiemelkedően teljesítő Alan Branch jövője lehet kérdéses, év végére nagyon stabil volt a Patriots belső fala vele és Brownnal, azonban kora miatt hosszabb távon már nem feltétlen számol a csapat, ráadásul a fiatal Vincent Valentine is pályázik a kezdő pozícióért. Mindenesetre egy 1-2 éves szerződést mindenképpen megérne. Duron Harmon biztos marad.

 

Hiányposztok

 

Azért csalás ez az egész, mert jelenleg kezdő posztra nem kell senkit sem szerezni. Persze a linebacker sorra ráférne az erősítés, mert ha a Hightower – McClellin/Van Noy/Roberts négyes mellé érkezne egy kezdő szintű, 4-3-as külső linebacker, akkor Ninkovich visszatérhetne eredeti pozíciójába, aminek köszönhetően egy elég jó rotáció lenne mind a linebacker, mind a defensive end posztokon. Valamint ha Branch távozik, akkor erősíteni kell a védőfal belsejét defensive tackle poszton is. Ha Ryant nem tudná visszaigazolni a csapat, akkor szükség lenne egy cornerbackre is. Bennett távozásával nem lesz igazán backup tight end, az RFA Lengelt ugyan tenderrel itt lehetne tartani, de ő inkább blokkoló feladatokat lát el mintsem elkapót, így vele nem feltétlen lenne beljebb egy esetleges Gronkowski sérülés esetén. A jelenlegi kerettel tehát meg lehet ismételni az elmúlt szezont, tényleg csak a finomra hangolás hiányzik, illetve bármikor benne van a pakliban az, hogy egy nagy sztár áron alul érkezik a csapathoz a gyűrű reményében. Pénz mindenesetre lesz rá.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!