Connect with us

Szabadügynök

Ha lenne Vikings fal, lehetne gyűrű is – FA-kitekintő

 

Szinte triviális a Vikings szabadügynök-helyzete, azért megéri mégis jobban ránézni, kiknek engedik el a kezét, és kikre fognak gőzerővel vadászni a piacon.

 

Elkölthető pénz és stratégia

 

Az idei szezon csalódás volt, viszont legalább jól látszik, hol a hiba. Van egy nagyon gyenge támadófal, minimális hely a sapka alatt, és sok kétesélyes szabadügynök. Jelenleg 23 millió dollár cap space van, ez a ligában a hetedik legrosszabb, beragadt pénzekben (dead cap) is a hetedik legrosszabbak. Ez a 23 millió Peterson elküldésével, vagy a szerződésének átstrukturálásával feltornázható 35-40 millió környékére, ami ligaátlag lenne, és már lehet belőle dolgozni. A Vikes FA-stratégiája jelenleg a következő: Treadwell tesztelése az éles helyzetben való bevetésre, ennek függvényében Thielen megtartása, agresszív lépések OL-fronton, emberek elengedése a LB és CB-sorból, van bőven fiatal tehetség ott.

 

NFL: Houston Texans at Minnesota Vikings

 

Szabadügynökök

 

Az offense részéről három elkapó is szabadügynök lesz: Patterson, Thielen, Johnson – igaz csak Patterson lesz korlátozás nélküli. Közülük Johnsontól illene megválni, és inkább az ő pénzéből megtartani Thielent, aki kiemelkedő szezont mutatott fel, és a legtöbb értékelésben bekerült a Top 20-30 környékére. Patterson kérdéses, gadget (tehát trükkös, szituációs) játékosként és ST-tagként kiváló játékos, ki kell ügyeskedni egy olcsó prove-it fizetést neki. Félelmetesen gyors, viszont képes komoly hibákat elkövetni. A támadófalban már meg is kezdődtek a tisztogatások Fusco és Harris elküldésével, Kalil még úgy néz ki, hogy marad, de nagyon nagyot kéne fejlődnie egy jó szerződésért. (A nagyon nagy alatt azt értem, hogy jobban játsszon, mint egy babzsák.) Jake Long is kérdéses LT poszton, ő alapból egy évre jött csak, aztán megsérült. A futó Matt Asiata és a fullback Line is FA lesz, illetve Rhett Ellison TE is, őket viszont évi 1-2 millióért meg lehet tartani, meg is fogják. A backup irányító Hill is szabadügynök lesz, nála viszont a kora sokkal problémásabb, mint az évi pármilliós fizetése. Ugyanennyi pénzért fel lehet kapni egy kicsit fiatalabb arcokat is, akik azért nem jelentenének akkora visszaesést: Case Keenum (ő úgyis megszokta a rossz támadófal mögötti játékot), Blaine Gabbert, Matt Cassel és Mark Sanchez mind ott fognak lebegni lehetőségként, hiszen az idei draft classból csak rosszabbat lehet húzni.

 

NFL: Carolina Panthers at Minnesota Vikings

 

A védelemből a slot cornerback Munnerlyn kezét elengedik, elég sok fiatalt be lehet dobni a helyére (Waynes, Price, Alexander). Chad Greenway is gondolkodik a befejezésen, a helyére lenne ember bőven (Emmanuel Lamur), illetve Terence Newman is már csak évről-évre ír alá, őt még jó eséllyel megtartják mentornak egy évre. A special team csak a punter Locke esetén érdekes, őt mindenképp meg kell tartani, ügyes srác, igaz idén nem volt átütő éve, a jó mezőnypozíciókat Patterson és Sherels szerezték.

 

Kiket várhatunk jövőre?

 

Ahogy fentebb is említettem, változás lehet a backup-QB poszton. Az offense részéről mellé mindenképp a falon kell gondolkodni. A center poszt még egy évig biztos, Berger szerződést kapott, de öregszik, Eastonnak nagyon fejlődnie kéne mögötte. A támadófal esetében eléggé el lesz eresztve a piac fiatalokkal és veteránokkal egyaránt. Whitworth 8-10 millióért még egy évre megkapható bal tackle-nek (ez esetben Kalil pozíciója bizonytalan), de Riley Reiff és William Beatty is megcélozható, és ne feledjük, Long is a levegőben lóg Andre Smith-szel együtt. Guard és RT helyre pár millióért lehet embert szerezni, a várható 35-40-es keretből ki fog jönni. A legnagyobb hiányposztok az LT, RT, G, QB.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!