Connect with us

Szabadügynök

Hello, John Lynch vagyok, ez pedig a 49ers – FA-kitekintő

 

San Franciscoban egy új éra vette kezdetét, amikor egy 6 éves szerződéssel kínálták meg Kyle Shanahan főedzőt és John Lynch general managert. Minden támogatást megkapnak, de sok munka lesz abban, hogy újra régi fényében tündököljön a 49ers. Szerencséjükre anyagi fedezet bőven van hozzá.

 

john_lynch_mike_shanahan

 

Cap Space

 

Az Over The Cap információi szerint $78 188 264 állt John Lynch rendelkezésére erősíteni a csapatot. Igen, múlt idő, mert azóta három játékost igazolt a 49ers. Érkezett a corenerback K’Waun Williams (~$690 000 várható cap hit), az elkapó DeAndre Carter (?$) és a defensive tackle Earl Mitchell ($4 000 000). Ez a három játékos nem tudni teljesen pontosan, hogy mennyit vesz el a salary capből, de csökkentik a fenti összeget. Viszont néhány játékos elküldésével tovább növelhető, és itt jön az izgalmas része a dolgoknak!

 

A legnagyobb bővítés Colin Kaepernick távozásával történhet meg ($16 900 000), csak ugyebár kérdés, hogy távozik-e? A 49ers teljes FA mozgását ugyanis ő szabályozza és nem tudni, mit tervez vele a csapat. Kaepernick ugyebár zokszó nélkül mondhatja azt, hogy neki ennyi elég volt Kaliforniából, és kilép a szerződéséből, de egy Shanahan szintű offensive guru talán többet ki tudna belőle hozni. Vannak pletykák más irányítókról, de John Lynch kinevezésének egyik feltétele pont a titoktartás volt, szóval nem tudni, mi igaz ezekből megnehezítve ezzel az én dolgomat is.

 

Joe Staley elcserélése is már olyan szintű mindennapos pletyka, mint a Brownsos Joe Thomasé. Staley a csapat legjobb támadó falembere, távozásával $4 456 220 szabadulna fel, de ekkora cap space-szel én fölöslegesnek tartanám az elküldését. Illetve két másik rutinos róka kivágásával lehetne pénzt csinálni, az egyik a pass rusher Ahmad Brooks ($5 300 000), a másik a safety Antoine Bethea ($5 750 000). Mentornak mindkét játékos jó lehet, főleg hogy a csapat nagyon fiatal, na meg amúgy is jövőre jár le a szerződésük, szerintem ezt az egy évet megadják nekik.

 

Kis matekozás után, ha elküldik Kaepernicket, akkor ~88 millió dollár áll rendelkezésükre, de akkor 100%, hogy kell irányító, ha marad, akkor ~71 millió dollárból kell elkezdeni az építkezést, de akkor van irányítója a csapatnak.

 

Fontosabb szabadügyökök

 

49ers_cap

 

A 49ers szerencséjére nincs sok kimondottan fontos szabadügynökük és a fenti nevek közül sem fog mindenki maradni. A két legfontosabb név Hodges és Kerley, őket mindenképp meg kellene tartania Lynchéknek és talán bankot sem kellene értük robbantani. Dorsey a 2015-ös keresztszalag szakadása óta nem játszik túl jó, Mitchell szerződtetése pedig lehet végleg elvágta az ő 49erses jövőjét. Dawson is könnyen pótolható lenne, ráadásul olcsóbb és jobb megoldást is lehetne találni a helyére. És végül Patton, akiből Shanahan simán kihozhatna egy megfelelő szintet. A folytonos edzőváltás ahogy másnak, úgy neki sem tett jót, most egy nyugodtabb, ugyanakkor stabil lábakon álló környezetben megérdemelne egy esélyt, plusz valószínűleg olcsón megtartható.

 

Egyéb szabadügynökök

 

DuJuan Harris az RFA státusza miatt olcsón a csapatnál maradhat még egy évig, és mivel Shaun Draughn is szabadügynök, szerintem élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

 

Hiányposztok

 

A 49ers védelme – a sok sérülésnek is köszönhetően – nagyon pocsék évet zárt, így az erősítések is inkább ide várhatók. A sémaváltásuk következtében a linebacker sorba elférne egy komoly név, ami felidézhetné a Patrick Willis-NaVorro Bowman páros idejét. Aaron Lynch túloldalára sem ártana egy jó pass rusher, hacsak nem tényleg Bucknert (vagy Armsteadet) gondolták oda. A secondary nevek alapján nem tűnik rossznak, de ha egy jó cornerback is érkezik, azt aligha bánná bármelyik 49ers drukker.

 

Támadó oldalon nyilván az irányító a legnagyobb kérdés, de ez Kaepernicken múlik. Shanahan képes lehet kisebb nevekből is egy hatékony támadósort összerakni, a magas draftpickeknek hála ez akár újoncokkal is összejöhet. A támadófalat viszont rendbe kell tenni, mert anélkül nem fog működni Shanahan támadósora.

 

Összegzés

 

49ers_fa

 

Tekintve, hogy több lehetséges kimenetel is lehet, én ezt választottam. Személy szerint én adnék Kaepernicknek egy esélyt és állítólag zajlanak hármuk között a megbeszélések, de én most arra tippelnék, hogy távozik. Ezzel konkrétan 0 db irányító lenne a rosteren, amit nyilván pótolni kell. Az egyszerűbb megoldás a csereirányító, Schaub vagy Hoyer a két favorit, mindketten dolgoztak már Shanahannel és nem kerülnek sokba. Ám a franchise irányítót is az FA piacról hozzák, méghozzá Kirk Cousinst. A lehetséges opciók (Cousins, Taylor, Garoppolo, McCarron, draft) közül nekem az ő leigazolása tűnik a legjobb döntésnek, még ha kicsit drága is lenne (lehet 2-3 év múlva meg már nem is lenne top 10-es összeg). Cousins nem a legjobb irányító, de az a küzdőszellem ami benne van, pont az hiányzik ebből a csapatból.

 

Hogy ne kelljen az életéért küzdeni, erre Ricky Wagner lehet a legjobb megoldás. A 49ersnek van egy nagyon fiatal magja a támadófalban, csak belőlük jó eséllyel kevesen válhatnak jó játékossá. Ilyen például a mostani RT, Trent Brown is, aki a maga 160 kilójával tök aranyosan mutat a támadófalban, csak éppenséggel nem tud blokkolni. Sok pletyka látott napvilágot arról, hogy Tamme nem akarna lemondani egykori támadókoordinátoráról, és követné őt új állomáshelyére is, ezt olcsón megúszhatják. Kerley megtartásáról már volt szó, Patton pedig kaphatna egy bizonyító évet.

 

A védelemben hasonló metódust tudok elképzelni mint a támadósorban, azaz sok-sok olyan játékost, akikhez a jelenlegi edzőknek volt köze. Robert Saleh volt már Mitchellel egy csapatban a Texansnál, ő sem a legnagyobb név volt a DT-k közül, így ezt a szempontot vettem figyelembe. Emiatt érkezik Prince Amukamara a secondarybe, akit a Jaguarsnál láthatott élesben Saleh és a sérülékenysége és nem a jó játéka miatt ennyire kérdéses az ő választása. Michael Morgant pedig még a Seattle-nél csodálhatta, ahogy az egykor UDFA-ból egy korrekt kiegészítőember lett, aki a pass rusher skilljeire tud támaszkodni – pont egy ilyen linebackerre lenne szükség San Franciscoban, ráadásul olcsó is lenne.

 

Sok posztra férne még rá erősítés vagy mélyítés, de azokat már a draftról is meg lehet oldani. Természetesen ha Kaep marad, akkor a fenti forgatókönyv könnyen lehet, hogy borulni fog, ahogy simán kinézem azt is, hogy a legjobbnak tűnő FA-k közül fog érkezni pár játékos jó drágán. Izgalmas projekt lehet ez a 49ers, akikre érdemes lesz figyelni az elkövetkezendőkben.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!