Connect with us

Minden ami NFL

Nagyító alatt: Sémaváltások az NFL-ben

 

A 2017-es szezon már most több változatosságot ígér a futballszerető nézőknek. Nem elég, hogy nagyon sok csapatnál irányítókérdés van, ráadásul még sokan az eddig megszokott védelmi sémájukat is megváltoztatják 4-3-ról 3-4-re, vagy fordítva. Cikkünkben összeszedtük a változtató csapatokat, és nagyító alatt megnéztük, milyen keretbeli változásokat igényel ez számukra.

 

Hogy mitől 4-3 a 4-3 és mitől 3-4 a 3-4, arról ITT olvashatsz bővebben.

 

Cleveland Browns: 3-4 -> 4-3

 

Az átállás alapja megvan: egy potens védőkoordinátor

Az átállás alapja megvan: egy potens védőkoordinátor

 

Elsőként a Brownst nézzük meg, ahol az egykori Rams DC, Gregg Williams vette kezébe a gyeplőt Ohioban, és rögtön egy sémaváltással nyitott. Az NFL passzjáték felé tendálása miatt egyre gyakoribbak az afféle 4-2-5-nek kinéző felállások (Dime, Nickel spoiler alert, hamarosan kaptok belőle playbook cikket!), ahol 4-3 esetén az egyik linebackert, 3-4 esetén pedig az NT-t “áldozzák be” egy cornerbackért. Azonban most maradjunk a base felállásnál, aminek a váltása a Browns esetében nagyszerűen is elsülhet.

 

Ki van meg a sémához?

 

Danny Shelton személyében megvan a 1-technique DT, azaz a 4-3-as felállás Nose Tackle-je. Shelton rengeteget fejlődött a rookie szezonjához képest, és kiválóan öli a futást, még ha ez a Browns védelmének statisztikáin nem látszik, de egy fecske… Emmanuel Ogbah is meg-megvillantotta tudását, ráadásul a pass rusherek általában a sophomore szezonjuktól kezdenek kibontakozni. Jamie Collins és Chris Kirksey tökéletes opciónak tűnnek a 3 (2) linebacker poszt betöltésére, a sérültlistáról visszatérő Desmond Bryant pedig akár 3-tech DT is lehet.

 

Ki kell még a sémaváltáshoz?

 

Két első körös draftpick, és közel 108 millió dollár költőpénz birtokában gyakorlatilag bárkit megszerezhetnek. Az 1/1-es draftcetlivel nagy meglepetés lenne (már ha el nem cserélik) ha nem Myles Garrettet, a Texas A&M edge rusherét választanák ki. Williams Ramse a félelmetes D-Line-járól volt híres, egy Garrett kaliberű játékossal hasonló monstrum alapjait kezdheti felépíteni. Egy Bryantnél jobb DT is csak a fejlődést segíthetné elő, például Kawann Short a Panthersből, de más ígéretes opciót is kiválaszthatnak, a drafton nem tűnik olyan erősnek és mélynek a DT class.

 

A sémaváltás ésszerűsége: 8/10

 

Van egy stabil mag, amire lehet építkezni, és bőven van lehetőségük erősíteni a hiányposztokra is. Végre összeállhat egy épkézláb védelem Clevelandben.

 

 

Los Angeles Chargers: 3-4 -> 4-3

 

joey_bosa

A védelem sztárja újra a helyén játszhat

 

A Chargersnél szintén egy koordinátorcserének köszönhetően születhet meg a sémaváltás. A Jaguarsnál főedzőként becsődölt Gus Bradley most védőkoordinátorként mutathatja meg, hogy helye van a profi futballban, amit egy ígéretes csapattal bizonyíthat – ebből már egyszer profitált Seattle-ben. A Chargersben megvan a rutin és a dinamika, ráadásul egy fiatal egységről beszélünk, ahová minimális erősítések kellenek.

 

Ki van meg a sémához?

 

Elég, ha csak annyit mondok, Joey Bosa, és azonnal érthető a váltás. Végre a természetes posztján végezhet pusztítást a kivételes tehetséggel és genetikával megáldott DROY, vagyis a védőfal szélén. Brandon Mebane és Corey Liuget nagyon jó, és egyben áthatolhatatlan páros lesz a fal belsejében, valamint a Denzel Perryman – Jatavis Brown – Korey Toomer belső linebacker hármas is bőven megfelelő a célnak.

 

Ki kell még a sémaváltáshoz?

 

Ha Melvin Ingrammal sikerülne hosszabbítani, akkor gyakorlatilag senki. Viszont ez nem olyan egyszerű, hiszen KGYM szerint a legjobb free agent pass rusherről van szó személyében, ami a fizetését is megdobhatja. Erre a jelenleg 20 millió dolláros cap space lehet kevés lesz, hiszen más szabadügynökök is vannak náluk. Ha mégsem jön össze a hosszabbítás, akkor akár az 1/7-es pickkel is találhatnak egy új játékost Bosa túloldalára, de a mély classnak hála erre a 2. körben is reális esélyük lehet.

 

A sémaváltás ésszerűsége: 9/10

 

Március 7-ig biztos nincs akadálya az átállásnak, de van lehetőségük Ingramet pótolni, ha elválnak útjaik.

 

 

San Francisco 49ers: 3-4 -> 4-3

 

Kedd reggel lehetett olvasni hivatalosabb forrásokból, hogy Robert Saleh kinevezésével egy Seattle-i 4-3-as védelmet képzelnek el Kaliforniában is. Saleh Pete Carroll és Gus Bradley csapataiban is szerepet kapott, szóval kívülről ismeri a rendszert, azonban nem lesz olyan egyszerű ezt a 49ersre is átruháznia. Ez már csak azért is érdekes, mert a csapat legutóbbi két első körös pickje is egy 3-4-es DE-re ment el, viszont a Seahawks védelme gyakran keverte a 4-3 és a 3-4 sajátosságait egy hibrid védelem formájába, és erre számíthatunk itt is.

 

Lesz dolga bőven

Lesz dolga bőven

 

Ki van meg a sémához?

 

Arik Armstead és DeForest Buckner nagyon jó interior rusherek, futás ellen azonban nem voltak valami hatékonyak. Mindketten 2 méter magasak és ~135 kilót nyomnak, emiatt elég nehéz őket belőni egy 4-3-as védelembe, figyelembe véve a korlátaikat. Armstead lesz vélhetően a 1-tech NT, Buckner szerepe viszont érdekes kérdés lehet. A szélre érzésem szerint nem olyan robbanékony, középen meg mint említettem kicsit gyenge még.

 

Viszont mivel a két séma keveredéséről beszélünk, ezért egy 4-3 under DE lehet a számára nyerő poszt, ahol mellette van a NT és egy linebacker, aki fellép mellé a line of scrimmage-re. NaVorro Bowman szerepe a linebacker sorban biztos, ahogy Aaron Lynch helye is pass rusher DE poszton. Ahmad Brooks érzésem szerint már lassú ehhez a védelemhez, de szituációs játékosnak és mentornak jól használható.

 

Ki kell még a sémaváltáshoz?

 

Egy SAM (OTTO, ahogy Seattle-ben hívták) linebacker, mert jelenleg erre a szerepre talán Eli Harold a legalkalmasabb, ami nem túl biztató. Bucknernek meg kell találni az ideális posztot, mert túl jó játékos ahhoz, hogy rosszul használják. Bowman mellé sem ártana egy játékost hozni a linebacker sorba, ez akár Gerald Hodges is lehet, ha újraigazolják. Illetve a pass rushra is ráférne egy kis erősítés, hogy újra régi fényében tündököljön az Aranyásók védelme. 78 millió dollár költőpénz és a 2. pick minden körben elég kell hogy legyen erre.

 

A sémaváltás ésszerűsége: 4/10

 

Első olvasatra nem tudtam mire vélni ezt a döntést, de ha Saleh ebben edződik több éve, akkor valószínűleg tudja mit csinál. Nagyon sok a kérdőjel, viszont van kellő fedezet arra, hogy a megfelelő embereket hozzák el a cél érdekében. A kísérletezést díjazom, de egyelőre nem pontoznám túl.

 

 

Los Angeles Rams: 4-3 -> 3-4

 

A legnagyobb kétely a sémaváltás miatt

A legnagyobb kétely a sémaváltás miatt

 

Szintén egy kissé fejvakarós sémaváltás, de ha valakinek hagynék szabad teret a védelem átvariálásában, az Wade Phillips. A Broncostól elhozott védőguru legújabb műremekét ezúttal Los Angelesben készül megalkotni, de vajon megvan rá az alapanyag?

 

Ki van meg a sémaváltáshoz?

 

A legnagyobb kérdés ami először eszünkbe jut, hogy a liga legjobb 3-tech DT-jét hogy tudja beilleszteni egy 3-4-es védelembe? Phillips hisz benne, hogy Donald olyan jó játékos, hogy bármilyen védelembe megállná a helyét, de hogy ne legyen olyan nehéz az átszokás, ezért 3-tech játékos lenne az új sémában is. A lényeg, hogy csak egy emberre kelljen figyelnie, mert egy az egyben bárkin túljut, de ehhez egy nagyon jó OLB munkára lenne szükség az oldalán, esetleg egy hibrid felállásra. Michael Brockers méretei alapján betöltheti a NT szerepkört, Robert Quinnek és William Hayesnek papíron megvan a kellő fizikuma az OLB szerepkörre, de előbbi az egészséggel hadilábon áll sajnos. Ogletree és Barron helye biztosnak tűnik a linebacker sorban, és ha Dominique Easley-vel hosszabbítanak, akkor a 5-tech DE is megvan a sémába.

 

Ki kell még a sémaváltáshoz?

 

A front 7 papíron megvan, egyedül Easley a kérdéses. 37 millió dollárja van az FA marketre a Ramsnek, és nem egy fontos játékos vár szerződésre, így Easley sorsa egyelőre képlékeny. Illetve egy OLB sem ártana, mert Quinnben bármikor benne van egy sérülés, Hayes pedig 32 éves lesz májusban, lassan ideje lenne megtalálni az utódját. Ha hozzávesszük, hogy első  és harmadik körös pickjük nincs, és a támadókra is ráférne az erősítés, akkor Wade Phillipsnek valószínűleg abból kell majd főznie, amije van.

 

A sémaváltás ésszerűsége: 5/10

 

Wade Phillips ért ahhoz amit csinál, és ha szerinte képes ez a garnitúra a 3-4-re, én elfogadom. Ne feledjük, a Broncost is ő alakította át a mostani formájává, és nem mondhatni azt, hogy nem jöttek be a húzásai. A roster mélysége viszont nem biztos hogy elég lesz, sok új arcra nem számíthatunk a Ramsnél, és én azért kicsit szkeptikus vagyok ebben a Donald dologban.

 

 

Buffalo Bills: 3-4 -> 4-3

 

Minden maradhat a régiben

Minden maradhat a régiben

 

Rex Ryan uralmának, és ezzel a 3-4-es védelmi rendszernek immáron vége Buffaloban, Sean McDarmott és stábja pedig visszatér a gyökereihez, amihez jobban is passzol a keret. Ugyanakkor nem lesz olyan egyszerű összeszednie egy minőségileg is korrekt gárdát.

 

Ki van meg a sémaváltáshoz?

 

A védőfal belseje adott, a két évvel ezelőtti Marcell Dareus – Kyle Williams duó ismét összeállhat, illetve van két fiatal, akik az idei sérülésekkel teli szezon után jövőre bekerülhetnek a kezdőbe, ők Shaq Lawson (DE) és Reggie Ragland (LB). Adolphus Washingtonnak nem is baj, ha a két rutinos róka DT mögött csak a rotációban kap szerepet, sokat kell még fejlődnie. Jerry Hughest még sokáig Buffaloba köti a szerződése, úgyhogy vele meg is van a másik edge rusher kiléte, ahogy Preston Browné is a linebacker poszton.

 

Ki kell még a sémaváltáshoz?

 

Zach Brownt megtartani. Nálunk az egyik legértékesebb free agent linebacker, aki kiváló szezont produkált új állomáshelyén. A Bills pechére csak egy éves kontraktban állapodtak meg, így eljött a fizetés ideje – ahogy sok más játékosnak is. Brownért ráadásul több klub is sorban áll, ami csak nehezítheti a megtartását. Plusz, a Ramshez hasonlóan, itt is a támadósorra kellene első sorban összpontosítani, hiába a meglepően sok szerzett pont a 2016-os alapszakaszból, ez hosszú távon ezzel az állománnyal nem tartható. Ha a veterán Lorenzo Alexandert is megtartják, akkor egy nagyon jó pass rusherekből álló egység lehet Buffaloban.

 

A sémaváltás ésszerűsége: 10/10

 

A Bills védelme Ryan előtt ezzel a sémával volt kiemelkedő, ráadásul az akkori front 7 magja megmaradt. Nem látom okát, hogy McDermott alatt becsődöljön a váltás, ráadásul jobban is illik a Billshez a 4-3.

 

Végül pedig szeretnénk Titeket is megkérdezni, szerintetek melyik csapat sémaváltása lesz a legéletképesebb döntés?


 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!