Connect with us

Szabadügynök

Nem könnyű a Chiefs helyzete – FA-kitekintő

 

Kevés csapat kezdi olyan rossz állapotban a szabadügynökpiacot, mint a Kansas City Chiefs. Az elérhető 3 millió dollárjuk arra se elég, hogy a draftolt játékosokat kifizessék, nem hogy fontos FA-kat hozzanak. Ráadásul a Top15 legfontosabb szabadügynök közül kettő is náluk játszik. Ezt kéne valahogy kimatekozni.

 

A matekozást akárhogy kezdjük, lehetetlen küldetés további dollárok felszabadítása nélkül. Így előbb meg kell vizsgálni kik küldhetők el, könnyű vagy nehezebb szívvel. Első ránézésre is szembetűnik két név. Nick Foles és Jamaal Charles. A könnyebb eset Foles, aki egyszerűen túl sokat foglal el a sapkából második számú irányítóhoz képest, és még ha a legjobb backup QB is, akkor sem lehet ilyen luxust megengedni. A legutolsó hírek szerint erről a csapat is így vélekedik. Vele már közel 11 millió rögtön röppen is a zsákba. Charles már keményebb dió. 6 millió szabadulna fel vele és a Ware-West duó tudja is pótolni, mégis egy kivételes technikájú futó, akinek sokat köszönhet a csapat. Mindezek ellenére szerintem a borzasztó cap helyzet neki is megpecsételi a sorsát.

 

foles

 

Rajtuk kívül még talán a punter Dustin Colquitt lehet elküldve, akin 4,1 milliót spórolhatnának. Aztán el is fogytunk, így a megszerzett 20 millióval kell megtartani a szabadügynököket. Nézzük is kik ők.

 

Top szabadügynökök és hiányposztok

 

A két legfontosabbat már mindenki kívülről fújja. Dontari Poe és Eric Berry, a csapat védelmének két meghatározó tagja, a Chiefs bánatára egyszerre lesz szabadügynök. Ha mindkettőjüket szeretnék megtartani, akkor jó mélyen a zsebbe kell nyúlni. Berry ráadásul nem akar franchise tag alatt játszani, mint tavaly, így szerződést kell az orra alá dugni, de nem is akármilyet. 10-12 millió éves átlag alatt aligha ússzák meg vele. Hasonló összeggel kell kalkulálni Poe esetében is, a liga legjobb NT-je aligha fogja 8-10 millió alatt beérni. Nem tudom, hogy ez a két szerződés lehetséges-e, de meg lennék lepve, ha szignifikánsan jobb árat tudnának kialkudni. Még az képzelhető el, hogy olyan struktúrát dolgoznak ki, hogy 2017-ben egy kisebb összeg üti a két játékos markát és következő években majd ennek súlyát nyögik. Így el is a fogyott a pénz, de szerencsére másra nem is kell áldozni. Az ERFA-k és RFA-k közül Sorensenre érdemes még figyelni, őt nagy valószínűséggel megtartja a csapat, valamint a rugó Santost is.

 

santos

 

Pénz az nem maradt, de ha nem kötne két ekkora szerződést a csapat, játszunk el a gondolattal, hogy ki jöhet. Szerencsére nem sok hiányposzt van Kansasban, így leginkább a posztok mélységét érdemes pótolni. Egy elkapó mindenképp jól jönne, mert bár nem a passzjáték a Chiefs erőssége, valami ügyes slot elkapó itt köthet ki. Támadófalban szintén elfér a mélyítés, egy tackle vagy guard is beeshet a piacról. Érdekes még a linebacker sor helyzete, ahol Johnsonon sok múlik, de kora miatt nem árt, ha jön már a jövőre gondolva valaki. Illetve persze ott a safety és a defensive tackle poszt, ha Berry és Poe nem marad. Ezzel együtt se nagyon számítsunk top FA igazolásokra, az anyagiak még a saját legjobbjaik megtartását is alig teszik lehetővé.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!