Connect with us

Hír

Pár érdekesség a 2017-es draft classról

 

Egy hete lesz, hogy véget ért a 2016-os NFL szezon, az élet azonban nem áll le, hiszen közeledik az NFL újonc játékosbörzéje, a Draft. Mivel még a Scouting Combine sem volt, ahol megmutathatják fizikai attribútumaikat a játékosok, nagyon sok dolog változhat a mostani jelentésekhez és megítélésekhez képest, de mivel sokan most kezdenek el foglalkozni a drafttal, hozunk egy kis ismertetőt. A hírt Albert Breer, az MMQB egyik írójának gondolataira húztuk fel.

 

2017-nfl-draft-57be9174b237fc49-1024x683

 

Összességében elég mély classról beszélhetünk

 

Ugyan vannak erősebb és gyengébb posztok az idei prospectek között, bőven van olyan mélység az erősebb posztokon, ahol a 4-5. körben is lehet találni kezdőjátékost. A Browns Moneyball elve tavalyról most nyerhet igazán értelmet, illetve a Titans is kétszer választhat az első körben, ami nagy előny. Az sem kizárt, hogy az első kör végén lévő csapatok a több pick reményében szívesen megválnának ezektől a pickektől, és inkább hátrébb, de többet húznának, a Patriots vagy a Seahawks előszeretettel alkalmazza ezt a módszert.

 

Nem a legjobb a QB class, Mitch Trubiskyt tartják a legjobb prospectnek

 

Sokan a 2013-as felhozatalhoz hasonlítják az idei irányítófelhozatalt. Az a class 11 irányítót adott a ligának a drafton, közülük egy első körös volt, E.J. Manuel, akit a Bills vitt ki 1/16-ra. De ezen a drafton lett a Jets játékosa Geno Smith (2/39), vagy a Bucsos Mike Glennon (3/73) is ebben az évben állt profinak. A 11 játékos közül jelen állás szerint egyikük sem kezdő, és legtöbbjük már valószínűleg sosem lesz az önerőből. Ha egy ilyen classhoz viszonyítva te vagy a legjobb irányító, az nem biztos, hogy hízelgő, ráadásul sokan nem értenek egyet abban, hogy ez az illető tényleg Trubisky lenne-e. Ő, a friss bajnok DeShaun Watson és a Notre Dame irányítója, DeShone Kizer az, akit az első körbe várnak, de mindegyikük kapja a negatív kritikákat rendesen, nem véletlenül.

 

watson_trubisky_kizer

DeShaun Watson, Mitch Trubisky, DeShone Kizer

 

Akinek a secondarybe és futó posztra kell erősítés, annak aranybánya lesz a draft

 

A legelső pontban írtuk, hogy egyes posztokon mély a class, ez sokszorosan igaz a cornerbackekre és futókra, de safetykből is van bőven választék. Egyes szakértők három futót is mockolnak az első körbe (Fournette, Cook, McCaffrey), de például Joe Mixon is elég magas picken kelne el, ha nem lett volna az a bizonyos balhéja. A top 10-ben két safety (Adams, Hooker) kiválasztása sem kizárt, amire a 2006-os draft óta nem volt példa, a cornerek között pedig sok gyémántra lehet lelni akár 3-4., vagy későbbi körökben is. Hasonló felhozatal van a pass rusherekből is, akikből számos játékos fog csapatra lelni az első körben.

 

Elkapónak a tight endek között vannak jobb játékosok

 

Túlságosan is elkényeztetett minket a 2014-es WR class, ami talán az egyik legerősebb volt az NFL-ben. Sajnos azonban ez ritkaság, és a realitás az a tavalyi és az idei helyzet, amikor 2-3, esetleg 4 játékost tartanak első körre érdemesnek. Idén a legjobbnak tűnő játékos Watson kedvenc célpontja, Mike Williams lehet, de tavaly Treadwellt tartották ennek, aki alig kapott lehetőséget idén a Vikingsban.

 

mike_williams_catch

 

Ami a tight endeket illeti, ott igazi Kánaán van. O.J. Howard, David Njoku, Jake Butt, Evan Engram és Jordan Leggett mind ígéretes játékosnak tűnnek, noha csak Howardra lehetne leginkább azt írni, hogy NFL-kész játékos. Njoku félelmetes atléta, de még nagyon nyers, Butt sérülés miatt hátrébb csúszhat a boardokon, Engram meg Leggett pedig inkább 2-4. kör közötti grade-eket kapott.

 

Aki támadófalat akar építeni, az ne a draftról tegye

 

Amilyen erős volt a tavalyi felhozatal Tunsillal, Stanley-vel, Conklinnal és Deckerrel, olyan gyenge az idei. Ryan Ramczyk lehet talán a legjobb tackle, Cam Robinson a pályán kívüli dolgai miatt néhány csapatot elrettenthet, a többi játékos pedig nem igazán kiemelkedő. Breer egyik forrása szerint ráadásul ez csak rosszabb lesz az évek során, hiszen az egyetemi képzés és a spread offense-ek nem az NFL-re készítik fel a játékosokat. Belső linebackerek közül is foghíjasnak tűnik a felhozatal, Reuben Foster kiemelkedik a többiek közül.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!