Connect with us

Minden ami NFL

Super Bowl kulcspárharcok

 

Folytatjuk a Super Bowl felvezető hetünket, ahol már a helyszínről, a csapatok támadósorának és védelmének összehasonlítását már olvashattátok. Ezúttal azt nézzük meg, hogy milyen kulcspárharcok lehetnek majd a pályán, amik megnyerése vagy elvesztése eldöntheti a találkozót, ezekből egy kis ízelítőt kaphattatok legújabb podcastünkben is. Annyit előre elárulhatunk, hogy ebből a szempontból kimondottan jó, hogy ez a két csapat került a döntőbe, mert rengeteg taktikai érdekességgel szolgálhatnak a nézőknek. De hogy mik azok, az a folytatásban kiderül!

 

Mihez kezd Julio Jonesszal a Patriots?

 

Kezdjük is mindjárt a döntő legnagyobb párharcával, ahol a liga egyik legjobb elkapója nézhet farkasszemet a Patriots csúcson pörgő secondaryje ellen. Jones bárhol feltűnhet a pályán, így sanszosan nem egy ember őrzi majd a teljes meccs alatt. Kapott már labdát szélen és középen is, felállt slot elkapónak is nem egyszer, és ezt a sokszínűséget vélhetően vasárnap is megtartja a Falcons. Kyle Shanahan fantasztikusan kavarja a kártyáit, ez adja meg a Falcons támadósorának esszenciáját.

 

 

Ami még fontos kérdés, hogy hogyan akar ellene védekezni a Patriots? Mindig ráállítani egy embert, bízva abban, hogy 1v1-ben leveszik a pályáról, vagy duplázzák, és akkor valamelyik safety besegíthet az aktuális védőnek? Mindkettőben van ráció és kockázat is. Ha csak egy embert állít rá, akkor a Falcons támadósorának többi elemére is kellő figyelem jut, viszont Julio Jonest egy az egyben nagyon ritkán tartják meg a legjobb cornerek is. Viszont ha rádupláznak, akkor félő, hogy egy valakire nem jut megfelelő ellenfél, és ott elmehet a meccs a Patriotsnak.

 

Legtöbbször Malcolm Butlerrel nézhet majd farkasszemet, aki már alig várja kettejük párharcát. Butler kiválóan teljesített a szezon nagy részében, ugyanakkor néha meg tudtak róla lépni egy nagyobb játék erejéig az elkapók, ezt most nem engedheti meg magának. Összességében 77,2-es passer ratinget engedett az ellenfél irányítóinak ha felé dobták a labdát, ez egész jó statisztika, de Jones idén szinte más dimenzióban mozog. Nem elég, hogy fizikálisan kiváló atléta, de iszonyat gyors is, nem beszélve arról, hogy nagyon precíz lábmunkája van, és a vonal melletti passzoknál sem kell attól tartani, hogy nem figyelne arra, hogy vonalon belül legyen mindkét lába. Ha pedig úgy döntenek, hogy duplázzák, akkor Devin McCourthy lehet a szárnysegéd. Az érdekes része a dolgoknak az lehet, ha slot elkapó poszton áll fel, mert az átvariálhat pár forgatókönyvet.

 

A dolog pikantériája, hogy a Falcons offense nem Julio Jones függő, hiszen amikor kivették a játékból (40 yard alatt maradt, vagy nem játszott), mindegyik meccsét megnyerte a Falcons.

 

Előveszik-e a futójátékot a Hazafiak?

 

Bill Belichickről mindenki tudja, hogy egy zseni, aki szinte sosem veri meg ugyanúgy a soron következő ellenfelét, mint az előzőt. A Steelers ellen Chris Hogan volt a kulcs a győzelemhez, ezúttal viszont könnyen lehet, hogy előkapja a LeGarette Blount – Dion Lewis (- James White) futósort. A Falcons futás elleni védekezése nagyjából a liga középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor a komplett védelem folyamatos javulást produkált a hetek múlásával. Mégis, ha valami váratlannal akarná meglepni Belichick a Falconst, akkor az a futójáték lehet.

 

 

Blountnak 8 TD-je van a rájátszásban pályafutása során, Dion Lewis pedig szinte egymaga verte meg a Houston Texanst a Divisional Roundban. Kettejük ráadásul tökéletes kombinációt nyújtanak a Patiots futásainál. Blount maga az őserő, akit egy védő biztos nem visz le a földre, ezzel rengeteg yardot kaparhat ki a csapatnak. Ha hozzávesszük, hogy élete szezonját tudhatja magáénak, csak ráerősít a futások erőltetésére. Dion Lewis és James White pedig a fürge, jó kezű RB vonalat erősítik, akik kiváló célpontok lehetnek 1-1 rövidpasszra, amikből a sebességüknek hála könnyen szerezhetnek first downokat, de akár futásoknál is hasznosak lehetnek. A Falcons védelmének leggyengébb pontja talán a védőfal közepe, ami szintén megágyazhat a futóknak egy kiváló meccsre.

 

Az Eagles hasonló módon tudta megverni a Falconst az alapszakaszban, ahol 208 yardot hordtak össze a földön. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha erre fektetné a hangsúlyt Belichick.

 

Ki nyeri a pénzfeldobást?

 

Viccesnek tűnhet egy kulcspárharcokat felsoroló cikkben ez a kérdés, de higgyétek el, nem az. Két tézis csaphat össze a pénzfeldobást illetően, a Patriots szinte sosincs hátrányban vs a Falcons rengeteg nyitó drive-ból szerez TD-t. A Patriotst nem úgy ismertük meg, mint aki összetörne ha hátrányban van, de ha Belichick tényleg mindig az ellenfél kulcsjátékosára utazik, akkor egy ilyen apróságra sem árt figyelnie.

 

A Falcons zsinórban 8 meccsen szerzett az első drive-jából TD-t, ami gyakran eredményezett kiütéseket, még a rájátszásban is. A sikerre persze nem garancia, de csak kényelmesebb előnyben játszanod egy Patriots ellen a Super Bowlon, mintha neked kéne az eredmény után szaladni. Ugyanakkor ha a Patriots megnyerné a pénzfeldobást, és sikerülne a Falcons első támadósorozatát megfékezni, az adhat nekik egy szituációs előnyt, mert a jó dolgokhoz könnyen hozzászokik az ember, a Falconsnak meg elég régen kellett hátrányból nyernie.

 

Melyik csapatnak sikerül elnyomnia az ellenfél támadófalát?

 

A két résztvevő egy szempontból nagyon hasonló: nincs ligaszinten jó pass rushuk, ellenben kiváló támadófal védi az irányítót. Ráadásul ha azt vesszük, hogy a két MVP esélyes irányítónak milyen fegyverarzenálja lehet, nem gondolná az ember, hogy szétblitzelnék a másikat, hogy aztán valakire ne maradjon ember. Viszont mivel ilyen jó helyzetben van mindkét játékos, a komfortzónájuk megszüntetése akár döntő faktor is lehet, hiszen nem ahhoz szoktak hozzá, hogy agyba-főbe verik őket. A Falcons például volt, hogy cornerback blitz-cel helyezte nyomás alá Aaron Rodgerst, ami szintén kockázatosnak bizonyult, de bejött.

 

 

Miért ne próbálhatna meg hasonló jeleneteket Tom Brady ellen is Dan Quinn csapata? Főleg, hogy a Falcons védelme kiváló atlétákból áll, akik pillanatok alatt odaérhetnek az irányítóra egy blitz esetén. Különösen pikáns lehet két olyan játékos párharca, akik hatalmas fejlődésen mentek át a szezon során, ez pedig a Falcons pass rushere, Vic Beasley, és a Patriots jobboldali tackle-je, Marcus Cannon. Beasley lett a sack király az alapszakaszban, míg Cannon emberemlékezet óta nem engedett sacket az ellenfeleknek (utoljára az első héten), de még nyomást is alig.

 

A Patriots valószínűleg elengedi annak a lehetőségét, hogy földre vigyék Ryant, ugyanakkor a legkönnyebben Chris Chesteren át vezet az út hozzá, aki a leggyengébb láncszeme annak a támadófalnak. Ezt főleg Malcolm Brown használhatja majd ki New Englandi oldalon.

 

A special team dönt majd?

 

Nagyon hasonló a két csapat, ezért egyáltalán nincs kizárva, hogy a speciális egységek dönthetik majd el a döntőt. A Falconsnak talán most üthet vissza Devin Hester elengedése, aki ellenük hatalmas játékokat produkált, immár Seahawks játékosként. A Patriotsnak már van egy visszahordott TD-je a rájátszásban Dion Lewis személyében, viszont ligaátlagot nézve a Falcons jobban teljesít mind a kickoff, mind a punt visszahordások terén, igaz, TD-t nem szereztek belőlük.

 

 

Ugyanakkor a kickerekről sem feledkezzünk meg, hiszen itt is a liga jobb játékosai közé tartozó emberekről beszélhetünk. Habár Stephen Gostkowski talán élete legrosszabb évén van túl, amiért sok kritikát is kapott, még mindig az egyik legbiztosabb rúgó a szakmában. Ugyanez elmondható a 41 éves Matt Bryantről is, aki 90% fölött értékesítette a mezőnygóljait, és csak egy extra pontot hibázott. Gostkowskinak több rutinja van Super Bowlokról, viszont Bryant a korából fakadóan már sok dolgot átélt, érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy hibázik-e valamelyikőjük.

 

A Patriots rutinja vs a Falcons rutintalansága

 

A végére akartam hagyni ezt a pontot, mert bizony ez is eldöntheti a meccset. Tom Brady és Bill Belichick a hetedik döntőjére készül a Patriots-cal, ami egészen elképesztő, míg a Falcons történelmének második hasonló megmérettetése lesz a vasárnapi meccs. Matt Ryan beceneve hiába “Matty Ice”, volt már rá példa, hogy komoly szituációkban képes a leolvadásra. Kérdés, hogy ezt vajon egy ilyen téttel bíró meccsen sikerül-e levetkőznie magáról?

 

További érdekesség, hogy a Falcons védelme piszkosul fiatal. Deion Jones, Keanu Neal, De’Vondre Campbell és Brian Poole még újonc, Vic Beasley, Grady Jarrett és Jalen Collins csak másodéves, Ricardo Allen és Ra’Shede Hageman harmadik évét tölti a ligában, illetve Robert Alfordot is emeljük ki, akivel nemrég kötöttek új szerződést, mert a rookie kontraktja lejárt volna. Kétségtelen, hogy ezen játékosok iszonyat tehetségesek, de vajon mentálisan sikerül őket felkészíteni egy ilyen összecsapásra?

 

A szerencséjük talán maga a főedző, Dan Quinn személye lehet, aki egy hasonlóan fiatal Seattle védelemből hozta ki az állatot, és akik azóta is dominálják a ligát a védelmek között. De vajon mihez kezdenek Tom Bradyvel, aki maga a két lábon járó rutin, és hogy a keretük nagy része már látott életében Super Bowlt?

 

Sok-sok más egyéni párharcot is ki lehetne emelni, hiszen Brady elkapói vagy a Falcons futói sem kutyaütők, de ezekre majd a beharangozó cikkeinkben jobban kitérünk. Addig is, egy szavazás keretében kérdeznénk, hogy szerintetek a felsoroltak közül mi lesz a leginkább perdöntő a meccsen?

 

 


 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!