Connect with us

Szabadügynök

Top 10 szabadügynök CB

 

Az NFL egyre inkább passzok felé orientáltsága miatt a cornerbackek értéke és szerepe is sokkal nagyobb lett. Ha visszagondolunk az elmúlt évek Super Bowl győztes csapataira, mindegyiket erős cornerpáros jellemezte. Ráadásul már a 2 jó corner szinte kevés, és 3 használható játékosnál beszélhetünk elit cornersorról. A csapatoknak szerencséjük van, nem elég, hogy az idei draft class is bővelkedik ígéretes játékosokban, de a FA market is tartogat rengeteg remek játékost.

 

trumaine_johnson

 

#1 Trumaine Johnson, Los Angeles Rams, UFA

 

Tavaly a Rams választás elé állt, ő vagy Jenkins, végül Johnson mellett döntöttek (Jenkins pedig a liga egyik legjobb párosát alkotta DRC-vel 2016-ban). Végül franchise tag használatával még egy évre magukhoz láncolták, azonban eljött a perkálás ideje, ami nem lesz olcsó mulatság, és Les Snead, a Rams GM-e sem döntötte még el a sorsát. Johnson igazi fizikális corner a maga 188 centis magasságával és 94 kilójával, az utóbbi két évben nyújtott teljesítménye pedig rászolgált egy nagy pénzt tartalmazó szerződésre. Wade Phillips ugyanakkor imádná a soraiban tudni egy ilyen játékost, valószínűleg pezsegni fog körülötte az élet március elején.

 

#2 A.J. Bouye, Houston Texans, UFA

 

Bouye lehet a következő Josh Norman? A Redskins klasszisa a panthersnél hasonló utat járt be, és szerződése lejártának évében a szürkeségből egy csúcsteljesítménnyel vétette magát észre, hogy aztán megszedje magát. Ugyanakkor az idei szezonban láthattuk, hogy Normannél nem csak egy kiugró évről beszélhetünk, hiszen idén is pazarul játszott, kérdés, hogy ez vajon elmondható-e Bouye-ról is? Azt nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy az idei szezonban engedett 61-es passer rating, a 49,6%-os elkapási arány, és az össz-vissz 2 engedett TD sokba fog kerülni, a kegyeiért pedig igen sokan versenyeznek a Texans mellett.

 

#3 Malcolm Butler, New England Patriots, RFA

 

3 év alatt 2 SB, erre a legszebb álmaiban sem gondolhatott, mégis összejött neki. Butler nem tökéletes játékos, de évről évre fejlődött, és még ennél feljebb is lehet a plafonja. A Patriots szerencséjére RFA státusza miatt egy évre megtartható lehet, de hosszú távon nem lesz olcsó a megtartása. A későbbiekben pedig láthatjuk majd, hogy nem olyan egyszerű döntés előtt áll Bill Belichick.

 

#4 Stephon Gilmore, Buffalo Bills, UFA

 

stephon_gilmore

 

Az első játékos, aki szinte biztos csapatot vált. Gilmore kijelentette, hogy ha meg akarja tartani a Bills, akkor fizesse meg, amire nem biztos, hogy igényt tartana a csapat. 14 millió dolláros átlagfizetésre számít, és ha a Bills nem, más csapat nagy valószínűséggel megadja neki, akkor is, ha ár/érték arányban nem feltétlen arányos az összeg. Gilmore-nak kijutott pályafutása során jó és rossz meccs is, de összességében megfelelő teljesítményt nyújtott a Bills védelmében.

 

#5 Logan Ryan, New England Patriots, UFA

 

A korábban beharangozott bonyodalmak a tetőfokára hágtak ezen a ponton. Ryan az alapszakaszban nem volt túl meggyőző bár a tackle-ök száma a neve mellett félelmetesviszont az alapszakasz utolsó találkozóira és a rájátszásra olyan teljesítményt pakolt le az asztalra, ami végül Super Bowl győzelmet ért. A sikernek azonban ára van, és azt Ryan is megkérheti. Én itt a gép előtt ülve fel nem foghatom egy profi sportoló gondolkodásmódját, de Ryan kétszeres bajnok, és lehet a több pénz reményében inkább máshová igazolna – merthogy a Patriots biztos nem fogja túlfizetni. És ahogy Talib vagy Revis elengedését is túlélték, akkor Ryan helyét is pótolják majd.

 

#6 Darius Butler, Indianapolis Colts, UFA

 

Fun fact, három Butler vezetéknevű corner is FA lesz 2017-ben. Közülük Darius a “második legjobb”, noha a maga 30 évével nincs olyan alkupozícióba, mint a fiatalabb társai, bár Terence Newman után én már nem mondok semmit… A Coltsnál megpróbálják az utóbbi évek csalódásait eltörölni, és egy épkézláb csapatot építenének Andrew Luck köré, kezdve egy életképes védelemmel. Butler az előző szezonban safety pozícióban is megállta a helyét, ami csak a saját értékét növeli a piacon, ám a Colts helyében én megtartanám őt.

 

#7 DeShawn Shead, Seattle Seahawks, RFA

 

deshawn_shead

 

Shead nevével akkor találkozhatott a legtöbb drukker először, amikor Richard Sherman azt nyilatkozta róla a nyáron, hogy idén nagy dolgok várhatóak tőle. És mennyire igaza lett! A Legion of Boom vele újra teljes lett, Shead pedig uralma alá vette a Seahawks védelmének jobb oldalát. Egy sajnálatos sérülés miatt idő előtt véget ért számára a 2016-os fociidény, és készülhet arra a tenderre, amit vélhetően meg fog kapni a Seahawkstól, ezzel újabb egy évre biztosítva a csapat légvédelmét.

 

#8 Captain Munnerlyn, Minnesota Vikings, UFA

 

Munnerlyn az utóbbi 4 évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, noha megszilárdítani nem tudta a kezdő pozícióját Mike Zimmer brutális védelmében. A Vikings az utólsó 4 draftján háromszor is cornert húzott az első két kör valamelyikében, ami arra is utalhat, hogy Munnerlynre nem tartanának igényt. A játékost egyébként egykori csapata, a Carolina Panthers tárt karokkal fogadná vissza márciusban.

 

#9 Prince Amukamara, Jacksonville Jaguars, UFA

 

A sérülékeny játékos tavaly egy 1 éves szerződést kapott a Jaguarstól próba jelleggel, és nem is teljesített rosszul. Tom Coughlin személyében ráadásul egy régi ismerőst is üdvözölhet csapatánál – már ha megtartja a Jaguars. 5,5 millió dollárt kapott a jaxonville-i szolgálataiért, hasonló nagyságú szerződésben reménykedik idén is, már csak azt nem tudni, ki fogja érte ezt megadni. A Jaguars részéről nem nagyon olvasni olyan híreket, ami egyértelműsítené a döntést, a szurkolók többsége viszont örülne, ha náluk maradna hosszabb távra is.

 

#10 Morris Claiborne, Dallas Cowboys, UFA

 

Egy újabb üvegtestű játékos, aki tehetsége alapján jóval többre lenne hivatott. Claiborne a 2012-es draft első körében került a Cowboyshoz, és eddig egy olyan szezonja sem volt még, amin mind a 16 meccsen pályára lépett. Idén is csak 7 meccs jutott neki, azokon viszont jó teljesítményt nyújtott, Rod Marinelli kihozta a helyzetéből a maximumot. Egy prove it szerződést lehet kapni fog a Cowboystól, hiszen ha egészséges, akkor képes jó teljesítményre.

 

Nagyobb nevek, akik kimaradtak: Sam Shields (FA), Ross Cockrell (Steelers), Dre Kirkpatrick (Bengals), Terence Newman (Vikings)

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!