Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jonathan Allen

 

Újabb sztárt adhat az Alabama védelme a profi ligának, aki egyetemi évei alatt az egyik legjobb védőnek számított college-ban, és akitől olyan szintű robbanást várnak, mint amit Aaron Donald okozott 2014-ben és azóta folyamatosan. Sőt, ha ez nem lenne elég, egyre több scout állítja, hogy akár a fal belsejében, akár a szélén is megállja a helyét, mindenféle teljesítménybeli visszaesés nélkül. Ismerjük meg tehát közelebbről a top 5-be is esélyes Jonathan Allent!

 

Mitől tartják top 5-ös tehetségnek?

 

Röviden: mert egy szörnyeteg. Belső védőfalember létére olyan terrorban tartja az ellenfél támadófalát és irányítóját, mint egy edge rusher, ahogy az Alabama képzésétől elvárható. Utóbbin nem lepődünk meg, hiszen OLB-ként írt alá Nick Saban egyesületéhez, de a ‘bama 3-4-es védelmében DE poszton számítottak rá . 2016-ban összesen 67 alkalommal gyakorolt nyomást az irányítóra, ami a belső falemberek közül a legtöbb volt a bajnokságban. Nem véletlenül olvasni a legtöbb helyen a fő erősségei között a pass rusher skilleket, ráadásul nagyon jó technikai képzettsége van hozzá.

 

Legjobb ismertető jegye a kézhasználata. Elég jó reakcióideje van, aminek hála az esetek döntő többségében hamarabb tud reagálni a snapre, mint a vele szemben álló blokkoló játékos, emiatt szinte kivétel nélkül ő kerül ki az ilyen párharcokból győztesen. Az ilyen kifinomult technika párosítva az atletikussággal és a kellően erőszakos játékkal az, ami Allent egy pass-rusher géppé teszi a védőfal belsejében.

 

 

Sokan úgy tekintenek rá, mint Michael Bennett és Gerald McCoy szerelemgyerekére. A vizuális típusú olvasóktól előre is elnézést a hasonlatért, de ha közelebbről megnézzük, akkor érezhetőek hasonlóságok. Bennett is ugyebár arról híres (többek között), hogy 4-3 DT-ként és DE-ként is a csapata segítségére tud lenni, ugyanolyan pusztítást végrehajtva az ellenfél támadásaiban, ráadásul a játékstílusuk is hasonló. McCoy-jal viszont inkább az atletikussága hasonlítható össze, akinek a robbanékonyságát mintha örökölte volna Allen. Hihetetlen jók az első lépései, amivel szinte kilő a line of scrimmage-ről a snap pillanatában.

 

És hogy még mi lehet bennük a közös? Hogy futás ellen kiválóan dolgoznak. Nagyon jól olvassa a játékot, és gyorsan tud helyes döntést hozni, amivel vagy a réseket találja meg, és játssza át az ehhez szükséges blokkolót, vagy egy esetleges külső futásnak rakja ki a stop táblát. Elképesztő odaadással játszik minden snapnél, aminek hála ilyen kiválóan tud teljesíteni futás ellen és irányítósiettetésben is, ráadásul a pályán és az öltözőben is vezéralkat, akire odafigyelnek a csapattársai.

 

 

Miért csúszhat akár az első kör második felébe?

 

 

Természetesen ahogy az összes prospect, úgy Allen sem tökéletes, és a legújabb mockokban nem csak a top 5-ből kezd kicsúszni, de lassan a top 10-ből is. Az Aaron Donald párhuzam nem a véletlen műve volt a cikk elején, a sok pozitív tulajdonság mellett ugyanazzal a negatívummal is rendelkeznek, ez pedig az alulméretezettség. Láthatjuk, hogy Donaldnál ez nem okozott túl nagy problémát (de nem is lett top 10-es pick), de mi van, ha ő csak a szabályt erősítő kivétel?

 

Allennek az lehet a legnagyobb negatívuma, hogy az NFL-hez egyelőre gyenge. Nem véletlenül kezdenek aggódni a profi csapatok az újonc támadófalemberek miatt, ezért emelkedett drasztikusan az ára a szabadügynök OL-eknek idén, ugyanis kezd egyre inkább távolodni az egyetemi képzés az NFL-ben elvártaktól ezen a poszton. És ez nem csak a rookie támadó, de a védőfalemberekre is kihathat, hiszen lehet, hogy Allen vígan lerázott egy az egyben egy guardot az egyetemen, a profik között azonban könnyen a földön találhatja magát egy ilyen párharcnál. Főleg, hogy a tömege sem éppen az ideális, lehetne egy kicsivel nehezebb.

 

 

Maradva a profi szintű támadófalembereknél, sokakat aggaszt, hogy Allen simán feltartható lesz az NFL-ben. Egy rutinos guard már nem hagyja, hogy elnyomják őt, és az sem biztos, hogy Allené lesz az első érintés, ami előnyszerzéshez vezet az 1v1 párharcokban. Sok-sok ilyen szituáció könnyen azt eredményezheti, hogy a korábban említett odaadása gyengülni kezd a folyamatos “vereségek” miatt. Illetve sokan vélekednek úgy, hogy a technikája hiába elég egyetemi szinten, az NFL-ben sokat kell még ezeken fejlesztenie. Ebbe beletartozik a súlypontjának eloszlása, menjen mélyebbre szereléseknél, vagy figyeljen jobban a lyukakra és a blokkolókra.

 

 

Gyengeségét bizonyítja az NFL Scouting Combine-ja is, ahol mindössze 21-szer nyomta ki a 102 kilót, ami nem túl jó ajánlólevél, bár nem is ez alapján kell megbélyegezni. Ha már a Combine szóba került, sokan emiatt is kezdték hátrébb rangsorolni. Nem teljesített rosszul, de teljesen átlagos számokat hozott, míg mondjuk Myles Garrett lerobbantotta az emberek arcát a teljesítményével. Ezek viszont nem olyan problémák, amik ilyen szintű csúszást generálnak. Általában ha egy játékos ilyen hirtelen esik ki a top5 pickből akár az első kör 2. felére is, akkor az off-field gondokra utalnak, ami vagy egészségügyi, vagy személyiségbeli problémákból adódnak. Gondoljunk csak Laremy Tunsil tavalyi bongozására, illetve hány játékos esett már el az első körtől különböző drogok használata, rendőrségi ügyek, vagy karakterproblémák miatt. Allenről ilyen felvételek és hírek nincsenek, azonban a vállaival akadhatnak komoly problémái.

 

Nem véletlenül teljesített meglepően gyengén a fekvenyomás során, és nem véletlenül leste minden scout Allen vállát a combine gyakorlatok alatt. Az Alabama csapatorvosa nyilatkozott arról, hogy a játékos mindkét vállát meg kellett műteni korábban, viszont Allen azóta tünetmentes. A combine során több orvos is megvizsgálta, és azt mondták neki, hogy súlyos problémái lehetnek a vállaival 15-20 év múlva, azonban a pályafutására nincs komoly hatással – egyelőre. Úgy tűnik, ez a scoutokat nem nyugtatta meg túlságosan, és hiába győzi meg Allen a sajtót, ez megpecsételheti a jövőjét.

 

Összegzés

 

Jonathan Allen vitán felül a legjobb DT az idei classból, aki rengeteg csapat számára jelenthet erősítést. Kevés gyenge pontja van, és azokon egytől egyik lehet javítani, kezdve a tömegeléstől a technikai képzettségig, de ha tényleg ilyen súlyos vállproblémái vannak, az nagyon sok csapatot elijeszthet a játékostól. Hiába állítja teljes meggyőződéssel, hogy semmilyen kihatással nincsen a két műtét a teljesítményére, nem lennék meglepve, ha Allen is egy nagy zuhanás része lenne április 27-én. Pedig a tehetsége alapján az első 3 picken kellene új csapatot találnia magának.

 

Korábbi ismertetőink: Myles Garrett, Mitchell Trubisky

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!