Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Mitch Trubisky

 

Az idei QB class egyik, ha nem a legkiegyensúlyozottabb irányítója, aki a leginkább ”kitisztult” irányítóvonásokkal rendelkezik. Trubisky megítélése ezek ellenére elég kettős, sokak szerint még így sincs kész a week1 kezdésre. A következő bekezdésekben annak járok utána, hogy Trubisky valóban egy jó irányító prospect vagy a rendkívül gyenge class félszemű királya.

 

 

Mitch Trubisky, a North Carolina egyetem irányítója, de mindössze egy év és pár mérkőzés van a lábában. Azonban ez az egy év is elegendő volt ahhoz, hogy tudása nagy részét megmutassa a scoutok számára. Testfelépítése semmi külön ismertetőjegyet nem hordoz magában, se nem magas, se nem alacsony, teljesen átlagos testmagasságú és alkatú is. Atletikusnak mondható, de nem egy elit atléta, lábai gyorsak, de nem kell tőle Vick vagy Newton számokat várni.

 

Legkiemelkedőbb tulajdonsága a pontosság. A tavalyi év folyamán majdnem 70%-kal passzolt, az azt megelőző év pár mérkőzésén pedig egyenesen 80%-kal. Ezek a számok akkor se romlanak jelentősen, ha nyomás alá kerül, ugyanis ekkor is közel 67%-kal találja meg célpontjait. Magabiztosan dobja meg a kötelező középtávoli passzokat, bátran keresi a szűk ablakokat is, ráadásul mély labdáknál sem jön zavarba. Az oldalvonal mellé bátran engedi el a 20-30 yardos, tért ölelő labdákat és úgy dobja meg az elkapó külső vállához, hogy a corner ne férhessen hozzá.

 

 

Ez a pontosság elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon jó a zsebben való koordinációja. Lábmunkája a class többi irányítójához képest tiszta, érzi a zsebet és rendesen beleáll a dobásokba. Jól kezeli a nyomást, akkor is végigviszi a dobómozdulatot, ha egy védő már a nyakában liheg. Nem fél az ütéstől, így nem húzza el magát addig, amíg tiszta nem lesz a célpontja. Különösen jó zone coverage ellen, tökéletesen vezeti elkapóit és úgy helyezi a labdákat, hogy az elkapók tudjanak vele még futni. Jól időzít, a megfelelő pillanatban engedi el a labdát. Nagyon gyorsak a kezei, kiválóan dobja a screen passzokat és a rövid átadásokat is.

 

Fejben is rendben van, a fentebb említett nyomáskezelés mellett, többnyire jó döntéseket hoz, ritkán kényszeríti magát hibás megoldásokba. Higgadt tud maradni és jó ösztönökkel is rendelkezik, amelyeket felhasznál a zónák közi lyukak megcélzására. Nem esik kétségbe akkor sem, ha neki kell megcsinálni a first down, fürgén forog ki a zsebből és nem kimondottan lassú. Futás közben is aránylag pontos, nem leszegett fejjel fut, hanem keresi a célpontjait, amíg át nem lép a line of scrimmage vonalát.

 

 

A sok jó tulajdonság mellett, azonban nem hiába nem egyértelmű első kör eleji választás. Mindössze egyetlen kezdő év van a háta mögött, ami elég sok kérdést felvet konzisztens teljesítményével kapcsolatban. Nem sokszor került olyan szituációba még karrierje során, hogy vezérként kell viselkednie, egy NFL csapat QB-jének lenni pedig nagy felelősség. Nagyon sokszor túl sokáig tartogatja a labdát és mindenáron meg akarja oldani a játékot, még akkor is, ha három pass rusher tart az irányába. Több negatív yardos játékot sikerült már így kiharcolnia. Néha túlbonyolítja a játékot, nem a legegyszerűbb megoldást választva.

 

Rosszul méri fel a blitzeket is, a pre-snap readje nem mindig pontos. Nem igazítja megfelelően a védelmet a játékok előtt, ezért sokszor értek oda az arcába, mielőtt felnézett volna. Ha a védelem változtat a felállásain vagy egy plusz ember kerül az általa üresnek vélt zónába, akkor nem veszi észre és interceptionökben manifesztálódik az eredmény. A Stanford elleni mérkőzésen két elkerülhető interceptiont is csúnyán benézett például. Néha ha nem áll bele rendesen a hosszú labdákba, azok kacsázni kezdenek és nem elég hosszúak. Meg kell tanulnia fejlesztenie a dobómozdulatát is, sokan egyenesen Blake Bortles féle dobómechanikai zavarókat fedeznek fel nála.

 

 

Összességében Mitch Trubisky inkább a vakok közt a félszemű király a classban, de messze nem elveszett prospect. Optimális esetben nem lenne week1 kezdő, de egy jó edző és támadókoordinátor munkájával, akár stabil franchise irányító is lehet belőle. Egyelőre nem látszik benne, hogy olyan plafonjai lennének, mint például Lucknak vagy Winstonnak, de több mint egy Cutler vagy Alex Smith. Várhatóan a top10-ben már elkel, nem kizárt a Bears, a 49ers vagy akár a Jets pick se.

 

Eddigi ismertetőink

 

Myles Garrett

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!