Connect with us

Szabadügynök

A Lions durván odacsapott – FA-értékelő

Nagyon boldogtalan voltam az FA-piac előtt. Detroitban csend és hullaszag, sem a saját lejáró szerződésű játékosokkal, sem más csapatok top játékosaival nem hozták hírbe a csapatot. Aztán a Lions jött, látott és durván odacsapott és az idei piac egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. Remélhetőleg ez majd a pályán is meglátszik, de egyelőre van ok az örömre és a bizakodásra.

 

 

A Lions nagyjából 30 millió dollárnyi költőpénzzel rendelkezett és bármily meglepő, mindössze egy játékost küldött el, mégpedig a 2014-ben top LB-nek számító, azonban azóta pályára csak elvétve lépő DeAndre Levyt. Még csak fizetéscsökkentésre sem kérték meg, úgy fest, hogy hamar és véglegesen túllépett rajta a csapat. Ellenben lejáró szerződésű játékosból volt bőven, csak a támadófalból a kezdő RT Riley Reiff és a legjobb falember Larry Warford nem rendelkezett élő kontraktussal. Anquan Boldin sem döntött még a folytatásról, így a tavalyi év talán legjobb elkapóját is elveszítette a csapat, miközben az amúgy gyenge LB sorból még Josh Bynes szerződése is lejárt, valamint a papíron kezdő DE Devin Taylort sem kötötte semmi (érte mondjuk nem is kár). Velük együtt a következő hiányposztjai voltak a csapatnak: RT, RG, WR3, DT, 2 LB, CB3, DE.

 

Erősítések

 

A támadófalból hiányposztnak említhetném a left guardot is, bár elvileg az első körös Laken Tomlinson vagy Graham Glasgow akár jó lehet oda. A DT papíron nem hiányposzt, mert Ngata maradt és ott a második körös A’Shawn Robinson, de előbbi öreg és gyengén játszik, utóbbi pedig még túl fiatal és fejlődnie kell, minimum mélyíteni kellett a posztot. A pass rusher sem hiányposzt papíron, hisz ott van Ziggy Ansah és a berobbanó Kerry Hyder, de Ansah szezonja pocsék volt és nem biztos, hogy jövőre kap új szerződést, Hyder pedig nem biztos, hogy teljes értékű kezdő. Linebackerből pedig három is kellene, de Tahir Whiteheadnek megadjuk az esélyt, így csak két játékos kellett mellé.

 

RT: Ricky Wagner – 5 év, 47,5 millió dollár (A+), Cornelius Lucas – RFA tender: 1 év, 1,5 millió dollár (A)

RG: TJ Lang – 3 év, 28,5 millió dollár (A)

WR: –

DT: Cornelius Washington – 2 év, 5,8 millió dollár (B-), Akeem Spence – 3 év, 9 millió dollár (C)

DE: Armonty Bryant – 1 év, 855 ezer dollár (A)

LB: Paul Worrilow – 1 év, 3 millió dollár (A-)

LB: –

CB: DJ Hayden – 1 év, 3,5 millió dollár (B)

 

Wagner a piac legjobb RT-je volt, és megnézve, hogy az RT-nek használt és nála sokkal gyengébb Riley Rieff 11 milliót kap, nem kérdés, hogy hatalmas üzlet volt a Lions részéről. Hasonló a helyzet Lang esetében is, ugyanis minimálisan keres csak többet, mint Warford, viszont sokkal jobb játékos nála, egyedül a kora van ellene. Lucas megtartása is jó ötlet volt, hisz csereként eddig teljesen jó volt, olcsó és stabil pont. Ezzel a Lions tulajdonképpen teljesen újjáépítette és feljavította a támadófalát, ami az egyik leggyengébből az egyik legjobb lehet jövőre.

 

 

Armonty Bryant szituációs pass rusherként korrekt, szinte semmit nem keres, ha véletlenül nem tiltatja el magát örökre, abszolút korrekt rotációs játékos lesz, bár ezzel nem oldódott meg azért a probléma. Worrilow is jó üzlet, a 3 millió nem sok, a speciális egységben is hasznos (erre rámentünk az utóbbi két évben). Persze ő sem megoldás, de a kezdőben elfér és van tapasztalata. Hasonló a helyzet DJ Haydennel, aki harmadik számú cornernek érkezett, korábbi első körös: potenciál van benne, ha bejön, szuper, ha nem, akkor nem nagy kár.

 

A két DT igazolás az egyetlen, ami nem tetszik igazán. Washington elmegy, mert akár defensive end is lehet belőle, tehát két poszton is használható rotációs játékos, viszont Spence pont olyan gyenge, mint bármelyik más Lions DT. Az ő pénzüket meg lehetett volna spórolni, de végül is kell a mélység. Velük sem lett megoldva a poszt, mindössze kilóra jó a helyzet.

 

Értékelés

 

A Lionsnek két igazán nagy, a piaccal kezelhetetlen hiányposztja volt: a linebacker és a pass rusher. Nem is idegesítették magukat rajta, erre ott a draft, így megoldották a mélyítést, tehetségek és erősítések pedig jönnek a draftról (szerintem: 1. kör – LB, 2. kör – DE/LB, 3. kör – LB/DE, 4. kör – WR). Amit viszont lehetett, azt megtették, hisz behúzták a piac legjobb RT-jét és a második legjobb guardját, kettőt a Top100 szabadügynökből. Egy jó drafttal igazából minden adott, hogy versenyezhessenek a Packersszel a csoportgyőzelemért, de legalább a rájátszásért. Értékelés: A+

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!