Connect with us

Magyar foci

A Sharks célja: megvédeni a várost!

 

Ülünk az autóban és egyszercsak ott magaslik előttünk az ETO Park a gyönyűrű stadionnal és a mellette található edzőpályákkal. Utunk viszont nem ide vezet, hanem nagyjából két percre innen egy eléggé rozoga, lepukkant pályához, ahol a világítás sincs rendesen megoldva. Sajnos ez jól tükrözi a magyarországi amerikai foci viszonyokat, ugyanis itt edz és itt játssza hazai meccseit a Győr Sharks csapata.Ugyan a körülmények mostohák, a játékosok nem bánják és hatalmas odaadással teszik a dolgukat.

 

 

A tavalyi év után egy jelentős korszak zárult le a csapatnál Grátz Vilmos főedző távozásával, az új kanadai születésű, de Texasban felnövő edző, John Burleson viszont a játékosok szerint hozott egy cseppet a tengerentúlról és teljesen mások az edzések, mint korábban. Többen is kiemelték, hogy remek hangulatban telnek a tréningek és a Coach nagyon fontosnak tartja a jó csapatszellemet és a jókedvű edzéseket. Becs Péter, a csapat alapembere elmondta, hogy sokkal elszántabbak, motiváltabbak és nem mellesleg jóval keményebb és komolyabb felkészülést végeznek, mint az elmúlt években.

 

Burleson főedzőben egy nagyon érdekes személyiséget ismerhettünk meg, akinek a hozzáállása teljesen különbözik a megszokott magyar mentalitástól. Ő azt emelte ki, hogy meg kell védeniük ezt a várost, és a játékosai a modern idők gladiátorai. A Római Birodalomban is az volt a helyzet az arénákban, hogy ha második vagy, akkor véged. Ilyen szellemben készülnek tehát Győrben és a főedző filozófiája szerint minden egyes snappel fejlődni kell, így jöhet el majd a várva várt siker.

 

A Sharks ugyanis 2012 óta nem jutott rájátszásba és tavaly is csak egy győzelem jött össze a csapatnak. Burleson szerint ugyan minden csapat beírta már ellenük képzeletben a duplavét, ezt rosszul teszik és szeretnének meglepetéseket okozni az idei HFL-szezonban. A magyar felmenőkkel is rendelkező Burleson elsődleges célja Győrben, hogy “megváltoztassa a kultúrát” a Sharksnál. Úgy véli, hogy ha van miért, akár több ezren is kijönnének ebbe a rozoga “stadionba” is szurkolni a fiúknak.

 

A csapat célja – ha már itt tartunk – a rájátszás elérése Becs Péter szerint, ahonnan már “csak” egy lépés a döntő. A játékosok az új főedző mentalitásának is hála elkezdtek hinni magukban és a sikerben is, ez pedig rendkívül fontos a jó szereplés érdekében.

 

A győriek két helyen erősítették meg import játékosokkal a csapatot, mindketten a támadóoldalra érkeztek. A fürge slot elkapó Andres Fernandez azt emelte ki a Sharksszal kapcsolatban, hogy látja a srácokon, hogy mindenki egyre jobb akar lenni és mindenki imádja ezt a sportot, ez pedig nagyon teszik neki. A csapattársak egyébként a “köszi” szót tanították meg neki először, mivel mindig mindent megköszönt angolul. Ugyan kedvenc magyar étele nevét nem tudta kimondani, rájöttünk, hogy az bizony a székelykáposzta lesz. A szintén új szerzemény Phillip Garcia (irányító és edző egyben) természetesen a gulyást emelte ki, viszont a halászlé és a kocsonya kifejezetten nem tetszett neki, mikor a győriek megkóstoltatták vele.

 

Fernandez érkeztével az elkapó sor a csapat erőssége lett, a védő oldalon pedig a linebackereket emelte ki Becs Péter, mindkét csapategységet tapasztalt, gyors és kemény játékosok alkotják, amik a HFL szintjén átlag felettivé teszi őket. A védelem gyenge pontja a védőfal lehet, illetve a keret mélysége okozhat problémákat esetleges sérülések esetén. A Sharks emellett teljesen új rendszert használ mindhárom csapatrészben, egy NCAA-s csapat playbookját egyszerűsítették le, ami rengeteg gyakorlást igényel, azonban túl sok idővel már nem rendelkeznek, így ez mindenképp kihívást jelent majd a szezon korai szakaszában.

 

Fotó: kisalföld.hu

 

A Sharks kicsit később kezdi meg a szezont, hiszen csak április 9-én tartják első körös meccsüket a Heroes ellen. A további menetrendben pedig először a Cowbellshez utaznak, majd fogadják az újonc Dunaújvárost, aztán a bajnok Miskolchoz, végül pedig a Wolveshoz utaznak. A Digi Sport a két hazai találkozójukat közvetíti élőben, így aki kíváncsi rájuk, de helyszínen nem tudja megtekinteni a fiúkat, lessen bele a közvetítésekbe. Ezen kívül ajánljuk az Első és 10 című magazinműsort is a Digin, amit kéthetente láthattok majd a csatornán.

 

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!