Connect with us

Szabadügynök

Elit irányítónak elit védelem jár – FA-értékelő

A Ravens offseasonja rendkívül érdekes, ugyanis mindössze 15 millió dolláruk volt a piac nyitásakor a fizetési plafon alatt és hát valljuk meg őszintén, ez borzasztó kevés ahhoz, hogy ráncba szedjék az idei évre még foghíjasabbá váló csapatot. Steve Smith, a csapat első számú elkapója a szezon végén bejelentette a visszavonulását, ami a támadósornak hatalmas veszteség, míg a védelem nem igazán lenne beljebb azzal, hogyha a lejáró szerződésű játékosaikat visszahoznák. A fejlődés biztosításához nem volt elegendő tehát a rendelkezésre álló összeg, így Baltimore-ban idén nem a csapat szabadügynökei, hanem a vezetés által végrehajtott cutok határozták meg a Ravens piaci mozgását.

 

Kezdjük a távozókkal, akik közül a legfontosabb megemlíteni a jobb oldali tackle, Ricky Wagnert, aki Detroitba költözött öt évre, évi 9.5 milliós átlagfizetésért. Wagner remekül teljesít pass protectionben, így a kiválása egy olyan pass heavy offense-nek, mint a Ravensé, igazán fájó pont lehet a jövőre nézve, de be kellett látni, hogy két 10 milliós játékost nem tud megfizetni a csapat. Támadóoldalról az elkapó Kamar Aiken és a liga legjobb fullbackje, Kyle Juszczyk és a guard Vladimir Ducasse távozott még önszántából. Aiken nem tartozik a legjobbak közé, azonban a Ravensnél a poszttársai sérülését követően gyakorta töltötte be a második-harmadik számú opciót. Juszczyk pedig valóban kiváló játékos a posztján, de évi 5 milliónál is többet nem ért meg a Ravensnek és egyébként is könnyen nélkülözhető manapság a fullbacket tartalmazó package.

 

 

A védelemből távozott a 3-4-es defensive end Lawrence Guy és a safety Matt Elam. Utóbbit akár még marasztalhatta is volna a Ravens, de a drogos incidensét követően megkönnyítette a csapat vezetésének döntését az ő jövőjével kapcsolatban.

 

Ők voltak tehát azok, akik egyszerűen nem tértek vissza a csapathoz,a Ravens azonban ezzel még nem lett beljebb, hiszen pénzt nem sikerült felszabadítani a plafon alól, így jöhettek a cutok. Cut áldozata lett Shareece Wright, Lardarius Webb, Kendrick Lewis és Elvis Dumervil a védelemből, a támadósorban elcserélték egy hatodik körös felmozgásért a center Jeremy Zuttah-t. Ezzel már sikerült annyi összeget elérhetővé tenni, amiből lehetett toldozni-foldozni a keretet.

 

 

Mike Wallace opciójának lehívásával marad a Ravensnél a csapat legveszélyesebb mélységi célpontja, aki Steve Smith visszavonulását követően valószínűleg első számú célpont szerepét tölti be a következő szezonban. Korábban írtam, hogy két 10 milliós játékost nem tud megtartani a Baltimore, így a Wagner-Williams duó közül inkább utóbbi mellett döntött a csapat. Brandon Williams ugyan nose tackle, de elit DT fizetést kapott, ám talán még ez sem róható fel a gárdának, hiszen elidegeníthetetlen érdemei vannak abban, hogy a Ravens rendelkezett 2016-ban a liga legjobb futás elleni védelmével. A running back Terrence Westet egy original round tenderrel sikerült magukhoz láncolni még egy évre, a backup irányító Ryan Mallett-tel és a safety Anthony Levine-nel pedig aprópénzért sikerült megállapodni a folytatásról.

 

 

Az eddigi mozgásokat látva nyilvánvaló, hogy safety és cornerback posztra azonnali kezdő játékos kell és a másodéves Kenneth Dixon négymeccses eltiltása miatt egy futóra is szükség van. Ennek megfelelően is költötte el a maradék pénzt a Baltimore. Safety posztra érkezett a Cardinalstól Tony Jefferson, aki Eric Weddle-lel kiváló párost alkothat a secondaryben. Kezdő cornerbacknek Jimmy Smith túloldalára pedig érkezett a Dallasban egy egész kulturált évet lehúzó Brandon Carr. Futónak pedig nem mást, mint Danny Woodhead-et sikerült megszerezni a piacról, aki könnyen első számú opció is lehet, de ha az nem is, egy teljesen új dimenziót hozhat a Ravens egysíkú (értsd: running back passzokat nélkülöző) offense-ébe.

 

 

Elvis Dumervil kivágásával nincs igazi pass rusher a bal oldalon – ezen persze lehet változtatni, akár Dr Doom újraszerződtetésével – valamint Zachary Orr visszavonulása miatt a belső linebacker sor is új kezdő kaliber után kell hogy nézzen. Ezek mellett az elkapó poszt mélyítése is kulcsfontosságú az elkövetkezendőkben, mert Wallace és az eddig csalódást keltő Perriman mellett nincs igazán harmadik számú WR a csapat rosterén. További kérdés, hogyan fog hosszú távon teljesíteni Urschel centerként, illetve a jobb oldali tackle poszton történt változás (Wagner helyett James Hurst) mennyire érinti negatívan majd a támadójátékot, szóval még az RT-t is a hiányposztok közé sorolnám.

 

A piacon való mozgás azonban bizakodásra adhat okot, hiszen a védelem leggyengébb pontját, a secondaryt elég jól sikerült megerősíteni és Dumervil esetleges visszaigazolásával erre a részre sima A+ osztályzatot kapna a csapat, így azonban egyelőre csak A. Az offense oldalán Wagner és Aiken elvesztése, ismerve a Ravens WR corps jelenlegi helyzetét szintén fájó lehet, ám Woodhead személyében egy potens célponttal gyarapodott a csapat, így az is inkább B-. Összességében egy A- értékeléssel díjazom Ozzie Newsome-ék elmúlt időszakban végzett munkáját.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!