Connect with us

Magyar foci

Óriási szenzációval indult az idei HFL szezon!

 

Szombat délután megkezdődött a Magyar Amerikai Futball Bajnokság, azaz a HFL 2017-es szezonja, nem is akármilyen összecsapással! Az idei év újonca, a Dunaújváros Gorillaz a rekordbajnok Budapest Wolvest látta vendégül a Dunaújváros Stadionban. Az időjárás tökéletes, a pompomlányok szépek, a sörök hidegek voltak, a dobok és kereplők pedig komoly hangzavart és hangulatot keltettek a 800 főt számláló nézőtéren. Na meg volt egy meccs is persze, nem is akármilyen!

 

 

Első félidő

 

Balentin kollégámmal tekintettük meg az összecsapást a helyszínen, az odavezető úton pedig úgy gondoltuk, hogy a mérkőzés kulcsa az lehet, hogy a Gorillaz mekkora nyomást tud helyezni a Wolves magyar válogatott irányítójára, Bencsics Márkra. A pályán minden választ megkaptunk a kérdésünkre: a Farkasok támadófala nem állt a helyzet magaslatán a mérkőzés nagy részén, ami gyakran szabálytalansággal (4 false start)  vagy sackkel (3 engedett) végződött, a Gorillák védelme hihetetlen elánnal vetette magát a találkozóba. Miután a védelem erődemonstrációt mutatott, a támadókon volt a sor – rögtön a második támadósorozatuk első playét pontra váltották. Mészáros Márton játszotta magát üresre a pálya közepén, onnan pedig – Horváth László kiváló blokkolásának is hála – egyenesen az endzone-ig nyargalt Bachrathy Kornél pontos labdájával, megszerezve a vezetést a hazai csapatnak ezzel a 66 yardos touchdownnal.

 

A védelem ott folytatta, ahol korábban abbahagyta, újabb Wolves akció zárult eredménytelenül, ezúttal viszont a defense örülhetett pontoknak. Két támadó szabálytalanságnak köszönhetően egyre hátrébb szorultak a saját redzone-jukban Kovács Istvánék, aminek a vége egy safety lett. Gorgyán Sándor vitte földre a Wolves célterületén Bencsics Márkot, 9-0-ra módosítva az állást. A második negyedben tovább növelte előnyét a Gorillaz, egy pocsék punt miatt a Wolves 35 yardosáról indíthattak offenzívát, amit sikerült 6 pontra váltaniuk. Ezúttal is Mészáros Mártoné volt a legszebb jelenet, amikor egy 4th&3 játéknál elkapott egy screen passzt, majd 18 yardra váltotta azt. 3 futójátékkal már meg is lett az újabb pontszerzés, Bachrathy Kornél repült be egy QB sneakkel a célterületre. Újabb TD nem, 1-1 mezőnygól viszont mindkét oldalon született, ezzel 19-3-as hazai vezetéssel mentek szünetre a csapatok.

 

Fotó: Digisport

 

Az első félidei statisztikákat böngészve egészen elképesztő adat volt Mészáros Márton 6 elkapása 119 yardért és TD-ért, meghatározó eleme volt a Gorillák támadójátékának. A ’96-os születésű játékos kiváló testfelépítésű, aminek hála az első szerelési kísérletre legtöbbször nem sikerült levinni. Ám nem csak ő volt “playmaker” formában, hanem a DE Tanács Pál Gábor is, aki két sacket is szerzett Bencsics Márkon.

 

Második félidő

 

Mivel a támadófal nem segítette a passzjátékot a Farkasoknál, még inkább a futásokra kezdték fektetni a hangsúlyt. Danku Dávid, Lenner Péter és Bencsics Márk sorra hozta földön a yardokat, és szépen lassan kezdett életre kelni a támadójáték ennek hála. Hárman együtt 216 futott yarddal terhelték a Gorillaz védelmét a találkozó során, az utolsó két negyed alatt szerzett 20 pont pedig egyértelmű előrelépést jelentett az első félidei 3-hoz képest. A hátrány azonban tetemes volt, ráadásul egy nem várt fegyverténnyel kellett szembenézniük: a második félidőre elővették a Gorillák az amerikai futójukat, Lamarco Crawfordot, aki fenekestül felforgatta az állóvizet.

 

Az egyre jobban fáradó Wolves játékosok nem tudtak vele mit kezdeni. Rögtön az első megmozdulása egy 30 yardos futott TD lett, amit később érvénytelenítettek. Tudni kell ugyanis, hogy a HFL-ben a College szabályok vannak érvényben, ami miatt a “korai gólöröm” itt nem utólagos zászlóval, hanem az akció visszavonásával jár. Mivel a játékos még bőven az endzone előtt nyomta a “high stepet”, repült is rá a zászló, ezzel sikerült megúsznia a Wolvesnak az újabb kapott pontot – 2 játékig. Mert az eset utáni 3. játékban már nem rontotta el Crawford semmivel a futását, gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy szinte egyedül juttatta el a csapatot pontokig, miután Tóth János egy 19 yardos passzal a Wolves 30 yardosára repítette a dunaújvárosiakat.

 

Fotó: Digisport

 

Crawford azonban itt nem állt le, és elhozta a mérkőzés legszebb jelenetét, ami hatalmas gyomrosnak bizonyult. Egy rossz onside kicket követően a Wolves 46 yardosáról jöhettek a hazaiak, a kis amerikainak azonban ez nem távolság, és legalább 5-6 embert lerázva magáról loholt be a gólvonalon. A mozdulatsor teljes extázisba hozta a nézőket, már-már NFL szintű játékot láthattak, ahogy Crawford kitáncolt a szerelni akaró játékosok közül.

 

A Farkasok egyik legjobb elkapója, Elek Ádám a második félidőben oldalt váltott Gecser Mátéval, bízva abban, hogy így fellendülhet a passzjáték. Annyiból mindenképp jó edzői húzás volt, hogy egy szép támadássorozatot az ő elkapott TD-je zárt le, de csak két elkapása volt a 2. félidőben. Danku Dávid ekkor már nem volt a pályán sérülés miatt, innen is jobbulást kívánva a remek futónak. Mivel a Wolves idén is érdekelt az osztrák bajnokságban is (ma bajnokit is játszanak Budapesten a St. Pölten ellen), a nagy keret sem feltétlen garancia arra, hogy bírni fogják a kétfrontos terhelést, főleg ha Dávidhoz hasonló kulcsjátékosokat vesztenek.

 

A rúgók is emberek!

 

A mai után lehet elgondolkodunk, hogy inkább gépek. Mindkét csapat rúgója értékesítette a maga extra pontjait és mezőnygóljait. Különösen szép jelent volt Baksa Ferenc 53 yardos mezőnygólja, amit az NFL-en belül is megirigyelne nem egy kicker.

 

Fotó: Digisport

 

Az eredmény változott a továbbiakban (Hegedűs Dániel futott TD-t a hazaiaknak), a végkimenetel azonban nem. Végig kontrollálva a mérkőzést, az újonc csapat legyőzte a rekordbajnokot, bicepszet villantva ezzel a rivális csapatoknak. A mérkőzés videós összefoglalója a DigiSport honlapján megtekinthető IDE kattintva.

 

Mérkőzés utáni interjúk

 

Elsőként a második félidő hősével, Lamarco Crawforddal váltottunk pár szót. Kiemelte, hogy a futásai a csapatmunkának köszönhetően lettek ilyen hatásosak, hiszen az egész meccsen jó blokkokat osztottak a társai. Megígérte, hogy a “high stepre” legközelebb odafigyel, és nem hozza még egyszer nehéz helyzetbe a csapatát. Végül az idő szűkössége miatt utoljára Magyarországról kérdeztünk tőle, elmondása szerint nagyon hamar megszerette kis hazánkat, és remek emberekkel találkozott itt tartózkodása alatt. Nagyon megnyerő figura egyébként a Wisconsinból Magyarországra került running back, ez azon a kevés megnyilvánulásán is tisztán látszott, amit a pályán kívül láthattunk tőle a mérkőzés után.

 

Fotó: Dunaújváros Gorillaz facebook oldala

 

A Gorillaz irányítója, Bachrathy “Kori” Kornél is készséggel állt rendelkezésünkre. Mi másról is kérdeztük volna, minthogy abszolút újoncként 41 pontot felrakni a Budapest Wolvesnak nem semmi teljesítmény, és ő nem is gondolta volna, hogy ilyen sima győzelem összejöhet számukra. Főleg, hogy heti két edzést tudnak csak beiktatni maguknak, ráadásul a létszámuk is mindössze 38 főt számlál. Minden klappolt, a támadófala alig engedett nyomást, a guard húzások remekül működtek, ahogy a blokkokat is kiválóan osztották ki a futóknak, továbbá nyilván ő is kalapot emelt Mészáros (akit a találkozó legjobbjának választottak) és Crawford teljesítménye előtt. Viszont szerinte a védelemről sem szabad megfeledkezni, ahol az  amerikai Victor Williams felé nem is szállt passz, olyan szinten dominál a secondaryben, valamint Tanács Pál 3 sackje is olyan teljesítmény, amire csak ámulni tud.

 

A vendégektől pedig ki mást kérdezhettünk volna meg, mint mindenki kedvenc Bears szurkolóját, a héten visszavonult, így a lelátóról szurkoló Kovács Sándort. Érthető módon nem volt elégedett a látottakkal, sokszor rossz playhívás és kivitelezés eredményezte a támadások elakadását. Nagyon sportszerűen megdicsérte a Gorillazt, nem gondolta volna, hogy ekkora teljesítményre képesek, abszolút megérdemelt sikert arattak. A Wolves viszont a kétfrontos terhelés miatt bajban lehet a későbbiekben, hiszen most is egy 5 meccses vereség szériában vannak a HFL-ben, amit még tavaly kezdtek meg. Utolsó, teljesen szakmai kérdésünk pedig az volt, hogy mennyire elégedett a Glennon-Sanchez irányítópárossal Chicagóban, de mintha egy legördülő könnycseppet láttam volna a szeme sarkában a kérdés feltétele után.

 

Ma nem akármilyen mérkőzéssel folytatódik a HFL, ugyanis a tavalyi elképesztően izgalmas és fordulatos döntő visszavágójára kerül sor a Miskolc Steelers és a Budapest Cowbells között. Mi természetesen ott leszünk, de a DigiSport csatornájára kapcsolva 13.45-től Ti is nézhetitek a rangadót, ha Felsőzsolca kicsit messze van.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!