Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – DeShone Kizer

Már a tavalyi drafton se voltunk benne biztosak, hogy Goff és Wentz van-e olyan jó irányító, hogy érdemes rájuk magas picket szánni. Mégis ők keltek el a draft első két választásával, mert posztjuk egyszerűen annyira fontos, hogy a QB needes csapatok nem tehetik meg, hogy bent hagyják őket. Idén még gyengébb az iránytó class, de így is van 3-4 játékos, aki esélyes az első körre. Kizer az elmúlt hetekben egyre hátrébb csúszott a boardokon, mert messze nem kész prospect, de mivel ő is irányítóból van, így nem kizárt az első kör számára. Nézzük miért!

 

 

DeShone Kizer a Notre Dame irányítója, amely csapat olyan hektikus volt az utóbbi szezonban, hogy nem igazán lehetett valós képet kapni valódi tudásukról. Ugyanez elmondható Kizerről is. Akár a szezont nézzük, akár csak egyes meccseket, mindig másik arcát mutatta. Nem könnyű tehát a scoutok munkája vele kapcsolatban, de nézzük mit is várhatunk.

 

Kizer egy tökéletes alkatú és fizikumú quarterback. Magassága kicsivel átlag feletti, atletikus és nagyon erős a karja. Ez utóbbi azért fontos, mert képes megdobni bármilyen labdát, ami a profi szinten elvárt. Sokan mondják, hogy a class egyik (egyetlen?) olyan QB-ja, aki steril körülmények között képes végrehajtani az összes elvárt passzt. Karereje lehetővé teszi, hogy mély passzokat is viszonylag magabiztosan hajtson végre, nem kell minden erejét felhasználva beledőlnie a passzba, ami a pontosságát csökkentené.

 

 

Középtávoli labdákat képes bedobni kisebb helyekre is, figyel arra, hogy elkapóinak legyen helye még az elkapás után és ne kapjanak nagy ütést se. Go és post útvonalakat pedig kevesen dobnak meg jobban nála. Ha nincs nyomás alatt, akkor általában jól is időzít, screeneket a megfelelő ütemben engedi el, figyel arra, hogy ne kórházpasszal kínálja meg elkapóját.

 

Másik kiemelkedő tulajdonsága az atletikusság és az ezzel összekapcsolható mozgás zsebben vagy zseben kívül. Mikor a zsebben tartózkodik, lábmunkájával tökéletesen korrigálja a fal hibáit és mozog a nyomásnak megfelelően. Nagyon nehéz sackelni, mert kiválóan mozog el a pass rusherek elől, érzi a zseb összeomlásának irányát is. Nincs elveszve akkor sem, ha ki kell mozognia a zsebből, ugyanis szabad téren könnyedén mozog és még a gyorsabb védőknek sem könnyű utolérni őt.

 

 

További veszélyt jelent, mikor nem menekülésből fut, hanem rá hívnak játékot vagy egyszerűen csak észreveszi a védelem gyengeségeit. Hosszú lábaival gyorsan mozog, első pár lépése dinamikus és bátran beleáll az ütésekbe is. Nem könnyű levinni, erős fizikuma miatt a rosszul megválasztott tackle-öket lerázza magáról. Néhányan egyenesen Newtonhoz hasonlítják, de engem inkább a fénykorában lévő Kaepernickre emlékeztet. Végsebessége és gyorsulása irányítóhoz képest egyedülálló, ráadásul jól látja a lyukakat is, már-már futókat megszégyenítően robban be a szabad terekbe.

 

 

 

Nem elhanyagolható pozitív tulajdonság vezér szerepe és harcos mentalitása se. 2016-ban többször kellett vert helyzetből vezényelnie csapatát, hol a csapat szörnyű védelmének, hol saját inkonzisztenciájának köszönhetően. Nem sikerült minden mérkőzést visszahoznia a sírból, de többször is álltak fel lehetetlennek tűnő helyzetből és fordították meg mérkőzést. Ebből az is látszik, hogy nem törik össze pár hiba után, hanem megpróbálja helyrehozni azokat. A mérkőzések végén sokat vállal, igaz néha már-már túlzásba viszi a „hős” szerepét.

 

Sajnos a nagyon pozitív tulajdonságoknak ezzel vége is, a gyengeségei pedig elég látványosak. Igaz, hogy elméletben képes minden dobást megdobni, de ezt koránt sem sikerül a gyakorlatban megvalósítania. Rettentően inkonzisztens és a pontosságára is sok lehet a panasz. Egyszer egy tökéletes labdával találja meg elkapóját az oldalvonal mellett, máskor ugyanabban a helyzetben szörnyen felüldobja a célpontját. Ez a pontossági probléma pedig csak tovább mélyül, ha futásból kell passzolnia. Igaz, hogy fentebb említettem milyen jól menekül a nyomás elől, de ha ebben a helyzetben lábon nem tudja megoldani, akkor könnyen bajba kerül. Futás közben teljesen szétesik a dobómozdulata és ha szűk helyre kell bedobnia, akkor nagy a veszély az eladott labdára is.

 

 

 

Komoly probléma nála, hogy általában nem halad végig a célpontjain sem. Ha az elsődleges célpontját nem tudja megdobni, akkor ahelyett, hogy haladna tovább az olvasással, megpróbálja maga megoldani. Ez sokszor jól sül el, de az NFL-ben a védelmek ezt már sokkal jobban megoldják, mint az egyetemen. Néha teljesen látványos yardokat hagy benn a játékban, mert egyszerűen nem néz fel a következő célpontjára. Fontos még megemlíteni, hogy az egyetemen főleg shutgunból indult, így under center játékokat még tanulnia kell, nem lehet behatárolni mire lehet képes.

 

Összességében Kizer játékában sok a lehetőség, de elég nyersnek tűnik és ha csak passzjátékára építünk, akkor egyértelműen nem kész még a profik szintjére. Meneküléseiben és futásaiban azonban sok a potenciál, kérdés a NFL csapatok mennyire akarnak erre építeni. Engem a közelmúltból egyértelműen Kaepernickre emlékeztet. Erős kar, aki képes megdobni a mély labdákat, de sokszor a rövid és a középtávoli dobások sem elég precízek. Jól menekül és nagyon hatékonyan hozza zavarba a védelmet megiramodásaival. Az első kör túlzás az esetében, de mivel minden hibájával együtt az egyik legígéretesebb irányító, így szinte borítékolható, hogy nem fog kicsúszni az első napról. A 49ers vagy a Browns akár jó fit lehetne számára, de az első körben mindkét csapat túl magasan húz, hogy őt válasszák. Talán a Bills lehetne még végállomás, de ott már van egy jól mozgó QB, így számomra megjósolhatatlna végül hol fog kikötni.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!