Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Marshon Lattimore

 

Az idei cornerback class elég mély, ami kifejezetten jó, mert sok a CB hiányos csapat. Nehéz eldönteni, ki a legjobb a sok kiemelkedő teljesítmény közül, de az már most látszik, hogy kiknek mi lehet a fő erőssége. Marshon Lattimore, az Ohio State üdvöskéje az egyik legtöbbet emlegetett játékos, sokan egyenesen a top3-ba várják. Nézzük van-e alapja ezeknek a hangoknak.

 

 

Sok a kiváló képességű cornerback, de egy dologban Lattimore kiemelkedik közülük. Ez pedig a fizikai felépítés. Majdnem 190 centiméter magas, 90 kiló és tökéletes testi adottságok jellemzik. A legnagyobb, legerősebb elkapókkal is felveszi a versenyt, nehéz elnyomni, magasságát pedig kevesen überelik. Amellett, hogy kiváló testi adottságokkal rendelkezik, atletikusságát sem érheti panasz. Kiváló a gyorsulása, az emelkedése és az ereje is. Igazi futballpályára született játékos.

 

Testfelépítésének köszönhetően gyorsan kitalálható, miben jó igazán. Lattimore főleg akkor képes kikapcsolni emberét, ha egy az egyben marad vele és őt követi egészen a play végéig. Azaz emberfogást alkalmazó csapatok számára kiváló választás lehet. Nem kerüli a fizikai kontaktust, testi erejét előszeretettel használja, de okosan játszik, nem szabálytalankodik feleslegesen. Már a line of scrimmage vonalán jammeli ellenfelét, kezeit nagyszerűen használja, ő uralja a kontakt kezdetétől a „találkozást”. A class játékosai közül messze ő tudja legjobban letükrözni a WR mozgását, az első mozdulattól kezdve vele tud maradni a route végéig. Nagyon gyors a backpedalja, képes a védőjét végig nézve tartani vele a lépest az első pár méteren.

 

 

Nagyon gyors az indulósebessége, nehéz megverni őt hosszú útvonalakon, utolsó évében mindössze két elkapást jegyeztek mellette 20 yardnál mélyebb labdáknál. Jól ismeri a route-ok nagy részét, észreveszi az elkapó mozgásából, hogy mi fog következni és vele marad a testcselek ellenére is. Nincs felesleges mozdulat a mozgásában, könnyedén követi elkapóját. Utazósebességéből hirtelen képes váltani és még egy fokozattal feljebb kapcsolni, amivel hirtelen labdalevadászásokat tud okozni.

 

Jó ösztönei vannak és kiváló labdaérzéke, ennek köszönhető a kilenc leütött labda és a négy interception is tavalyról. Jól használja a pálya szélét, hogy kiszorítsa elkapóját, már az első pár mozdulattól kezdve a vonalon kívülre tereli, így nincs szüksége besegítésre sem. Jól koordinált a mozgása, kiváló ütemérzéke van, így az 50-50%-os labdánknál nagyon nehéz megverni őt és szabálytalanságot is ritkán ítélnek ellene.

 

 

Méreteinek köszönhetően hatásos futás ellen, agresszívan támadja a labdacipelőt és ha eltalálja ellenfelét, akkor aligha marad talpon. Nem fél a kontakttól, lehajtott fejjel csinálja a tackle-t, ha kell.

 

 

 

Rengeteg jó tulajdonsága mellett azért nem mehetünk el szó nélkül hiányosságai mellett. Zone coverage-ben nem igazán találja a helyét. Sokszor későn veszi át a zónájába érkező játékost vagy későn adja át. Nem érzi zónáinak a határait, csak a pálya szélénél érzi igazán jól magát. Mivel túlságosan az emberére figyel, rengetegszer veszti szem elől a labdát. Ez főleg futójátékoknál veszélyes, mikor az ő oldalára futnak, az elkapója rendszerint mélyen elviszi és mire észleli a veszélyt, már jó 20 yardra vannak a játéktól. Néha túlságosan elviszi a lendület, egy-egy comeback route-tal meg lehet verni, mert „elszáll” a távolba.

 

 

A futójátékát elemezve már említettem, ha eltalálja ellenfelét akkor meg is csinálja a tackle-t. Sokszor azonban rosszul választ szöget vagy rosszul számolja a ki a tackle sebességét és elszáll az ellenfél mellett. Néha nem érzi a futójáték irányt és teljesen másik lyukon akar bemenni, mint amerre a futó indul, így felkínálja az üres területet a running backnek. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy mindössze egy év kezdő tapasztalata van, így nem tudjuk igazán hosszútávon fenn tudja-e tartani a jó formáját. Ez főleg annak köszönhető, hogy sokat volt sérült, ami szintén egy red flag a neve mellett. Nem találkozott még igazán jó elkapóval sem, a rutinosabb receiverek könnyen megégethetik az első pár évében.

 

Összességében Lattimore egy kiváló adottságokkal megáldott corner, aki első látásra főnyereménynek tűnik, de rengeteget kell még javítani a játékán, hogy valóban meghatározó cornerback legyen NFL szinten is. Emberfogásban el tudja látni a feladatait, de az NFL csapatok nagy része ritkán játszik egy egész mérkőzésen keresztül csak man coverage-et, zónában pedig csúnya vége lehet a játékának. Olyan csapatok, akik sokat játszanak emberfogást, mint például a Titans lecsaphatnak rá, ráadásul a Tennessee remek helyen is draftol az ő elhozásához. Legjobban Richard Shermanhoz vagy Aqib Talibhoz hasonlítható játéka vagy a tavaly draftolt csapattársához, Eli Apple-höz, természetesen egyetemi mércével vizsgálva. Valószínűleg a top10-ben fog elkelni és értékét tekintve körülbelül itt is van a helye.

 

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!