Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Taco Charlton

 

Az idei class egyik legjobb nevű játékosa még gyerekkorában, édesanyjától és nagymamájától kapta a Taco becenevet, pedig hivatalosan Vidaunte szerepel anyakönyvi kivonatán. A Michigan pass rushere prototípus méretekkel rendelkezik az erős oldali DE szerepére: 198 centi és 125 kiló, ráadásul ekkora testhez remek atletizmus is tárul, nagyon ritka ez a kombináció.

 

A jó felépítéshez hozzá vehetjük a kivételesen hosszú karjait (34 1/4″), ami azt eredményezi, hogy nagyon nehéz a támadófalembereknek kontrollálnia, elnyomnia Charltont, inkább ő tudja eltartani ellenfeleit magától, ez pedig rendkívül fontos, hiszen az nyeri a párharcot, aki meg tudja ragadni ellenfelét és irányítani tudja őt. Charltonnak pedig nem csak hogy hosszúak a karjai, agresszívan is használja őket és általában ő tudja kialakítani az ebből fakadó erőfölényt.

 

 

Sokféleképpen képes megverni emberét, ráadásul mindkét oldalról sikeresen tudja támadni az irányítót. A PFF értékelései alapján neki volt az egyetemen 2016-ban a harmadik legjobb pass rush produktivitása. Elég alacsonyan van a súlypontja, ez is segít neki abban, hogy erőfölényt alakíthasson ki a támadófalemberek ellen, illetve ennek köszönhetően sok erőt is ki tud fejteni, ami például a bull rush során fontos, ha be szeretné nyomni emberét az irányító arcába. Ezen kívül kézhasználata is jó, a rip technikát tudja legjobban alkalmazni:

 

 

És hogy tetézzük, sebességből is meg tudja verni a tackle-öket, jól tudja hajlítani testét, miközben nem veszít igazán sebességéből:

 

 

Viszont ha ez nem jönne össze, akkor a spin move technikát is jól alkalmazza, talán a legjobban a classban, itt is alig veszít sebességéből:

 

 

Futások során általában a teljes kitámadás taktikáját alkalmazza, amikor a védő belső vállához indul és ott veri meg erőből. Elég nagy és erős ahhoz, hogy futások során ne tudják eltolni őt a támadási ponttól és erős felsőteste is segít abban, hogy ő uralja a támadási oldal szélét:

 

Érdekes módon futás ellen nagyon jól használja ki a hosszú kezeit, de pass rush esetén valamiért ez nem jellemző rá, ezen mindenképp javítania kell majd. Coverage képességeit nem tudjuk megítélni, hiszen nem nagyon használták ilyen feladatokra, de a Combine eredményei alapján biztos nem lesz ebben kiemelkedő. Charltonnak nincs meg az elit sebessége, robbanékonysága és első lépése. Ennek ellenére egész sokszor tudott nyerni a szélen megverve emberét, de az NFL-ben ezzel problémája lehet. Szinte sosem ő indul el elsőnek a line of scrimmage-ről, és általában megpróbálja időzíteni a snapet, ami ilyen puffer időkhöz vezet:

 

 

Charlton igazából nagyon sok mindenre képes és sok mindent csinál jó, a nagy probléma azonban az, hogy rendkívül inkonzisztens. Kevés olyan dolog van, amit mindig jól csinál, és ez azért elég aggasztó. Ezen felül kérdéses még a football IQ-ja is, hiszen sokszor nagyon lassan reagálja le, hogy mi a játék, ráadásul több esetben is fegyelmezetlen a feladatát illetően. Ez főleg read option játékoknál vehető észre, amikor rárobban a futóra (és megcsinálja a szerelést), miközben az irányító lenne a felelőssége. Néha a lyuk-felelősségét is figyelmen kívül hagyja, hogyha tudja, hogy nem arra jön a játék, ennek köszönhetően pedig misdirection és cutback játékoknál rendkívül sebezhető. Ehhez tartozik az is, hogy irányváltási képességei nem meggyőzőek.

 

Kérdéseket vethet fel az is, hogy első három évében semmit nem csinált és csak utolsó évében robbant be. Ez olyan játékosoknál, akik fizikailag későn fejlődnek nem lenne probléma, de ő már a gimiből érkezve is elég jó felépítésűnek és atletikusnak számított. Néhányan emiatt megkérdőjelezik azt is, hogy akarja-e igazán, szereti-e igazán a focit.

 

Charltonban minden megvan: a méretek, az atletikusság, a tapasztalat, egy király név. De igazából rendkívül sokat kell még fejlődnie, hogy egy komplett defensive end legyen belőle, főleg pass rusherként. Nagyon kevés ennyire atletikus játékos van ilyen méretekkel, így a potenciálja nagyon magas, ráadásul láthattuk, hogy nagyon sok mindenre képes, azonban egyelőre nagyon kevés dolgot csinál konzekvensen jól.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

DeShone Kizer

Jabrill Peppers

Derek Barnett

David Njoku

Quincy Wilson

Corey Davis

Gareon Conley

Garett Bolles

Sidney Jones

Forrest Lamp

 

 

 

 

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sestertius
Sestertius
2017-04-22 21:29

Mi annak az oka amugy h a PFF drasztikusan mashogy ertekel jatekosokat? Taco pl naluk 2. Kor kozepe.. De a legtobb szakertonel pont 1 korrel korabbi

katonadani
Reply to  Sestertius
2017-04-22 23:47

PFF kis tulzassal csak production alapjan rangsorol ugyebar a college grade-jeik alapjan (ezt persze korrigaljak igy-ugy) Scoutok pedig inkabb potencial, nfl traits alapjan.
En nflben nagyon szeretem a pffet, college-ban nem, mert nem “josol” megfeleloen az nflre

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x