Connect with us

Hír

Egy árva lengyel fiú meghódítaná az NFL-t

Láthattunk már számos példát arra, hogy milyen érdekes, szomorú, vagy éppen vidám sztorija van egy-egy játékosnak, aki jelentkezik az aktuális draftra. Ez idén sincs másképp, többek között Adam Griffith is ilyen, ráadásul neki még nehezebb dolga lesz. Adam ugyanis kicker, és nem indult egyszerűen számára az egyetemi pályafutás.

 

 

Sok országból szoktak szerencsét próbálni az USA-ban, de azért Kelet-Európa nem tartozik a leggyakoribb külföldi játékosok szülőföldje közé. Adam sem azért került a Lehetőségek földjére, hogy profi focista legyen, mégis ezt hozta számára a sors. Adam ugyanis árvaházba került szülőföldjén, Lengyelországban, de egy georgiai pár adoptálta őt, így került a kis Adam az Államokba, majd később az Alabama egyetem alma materébe mint rúgó.

 

Adam ráadásul az ESPN által lehetőséget kapott arra, hogy visszatérjen Lengyelországba, és találkozzon a vér szerinti szüleivel, amit több millió néző láthatott (a videó ITT megtekinthető). A megható pillanatok azonban nem tartottak sokáig.

 

2013. hálaadását írjuk, ahol az Alabama Crimson Tide az Auburn Tigers ellen játszott a szokásokhoz híven hálaadáskor megrendezett Iron Bowlon, ami óriási presztízzsel bír a két alabamai csapatnak. Egy másodperccel a vége előtt 28-28-as állásnál lehetősége volt a Crimson Tide-nak megnyerni a meccset, azonban az akkor kezdő kicker, Cade Foster 0/3-as mutatót produkált a meccsen, ezért a freshman Adam Griffith bebattyogott a pályára, hogy elvégezze az 56 yardos mezőnygólt. A rúgás azonban rövid lett, és egyenesen az auburni Chris Davis kezében landolt, aki nem volt rest visszavinni TD-re a labdát, megnyerve ezzel a meccset a Tigersnek. Griffith próbálkozása azóta Kick Six néven híresült el, és a college foci egyik legemlékezetesebb jelenetsoraként emlegetik.

 

 

Griffith-nek nem sok babér termett a mérkőzés után, sok elhibázott mezőnygól tarkította a játékát 2014-ben, a 2015-ös szezont meg 0/4-es mérleggel kezdte, amiért megkapta a kifütyülést a szurkolóktól. Ebből a mélységből sikerült kikecmeregnie, egyrészt a pocsék kezdést követően csak 4 mezőnygólt hagyott ki a hátralévő meccsein, és volt közte egy 55 yardos rúgás is az LSU ellen. Ahelyett, hogy eltűnt volna a süllyesztőben, a Crimson Tide legtöbb extra pontját értékesítő játékosa lett 2016-ban, 67 kísérletből 66-ot bevágott a villák közé. Megkoronázva a szezonját, sikerült a mennybe mennie a Clemson elleni nagydöntőn végrehajtott sikeres onside kick kísérletével, ami döntő befolyással bírt az Alabama 2016-os bajnoki címében.

 

 

Griffith a 63%-ról 75%-os pontosságig tornázta fel magát, a CBS szerint az 5. legjobb prospect a kickerek között, most pedig arra készül, hogy az NFL-ben is kipróbálja magát.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!