Connect with us

Hír

Romónak 5 millió oka van hálásnak lenni

A Cowboys kivágta Tony Romót, így a játékos elvileg simán aláírhat bárhová (elmondása szerint a Texans lett volna a favoritja a TV előtt), már amennyiben meggondolja magát, és nem megy el a CBS-hez szakértőnek. Viszont ennél is fontosabb, hogy a kivágás miatt a Cowboysnak nincs joga visszapereskednie Romo aláírási bónuszát.

 

 

 

Romo 2013-ban kötött egy 6 éves szerződéshosszabbítást, ami 108 millió dollárt ért és 25 millió dollár volt az aláírási bónusz. Ez utóbbit leosztották öt évre, tehát 2017-re jutott az utolsó 5 milliós adag. Persze Romo után közel 20 millió dollárnyi hallott pénzt kellett elkönyvelnie a Cowboysnak, de ezek már szerződésmódosítások után kerültek a képbe, így nem kell velük számolni.

 

Ellenben az 5 milliós gyári aláírási bónusz akár probléma is lehetett volna. Az aláírási bónuszt a játékos mint kvázi előleget kapja meg és rögtön utalják is a számlájára. Ezt a szerződéstől függően a könyvelésben elosztják öt évre, tehát Romo 25 milliót kapott előre azért, hogy öt évig biztosan játsszon: ez egy amolyan biztosíték a csapatnak. Viszont az aláírási bónusz épp ezért öt évig visszaigényelhető, amennyiben a játékos úgy dönt, hogy visszavonul.

 

Precedenst a Lions zseniális futója, Barry Sanders teremtette, amikor karrierje csúcsán, egy hatalmas szerződés után nemsokkal, az aláírási bónusszal a zsebében hirtelen visszavonult, a Lions pedig kénytelen volt saját legendájától visszakövetelni a pénz egy részét. Ami egyébként abszolút érthető, főleg ma, amikor a csapatok 20-30-40 millió dolláros garantáltakat és aláírási pénzeket osztanak. Nagyon megszívnák, ha egy játékos hirtelen úgy döntene, hogy visszavonul a millióival.

 

Mivel a Dallas kivágta a visszavonult Romót ahelyett, hogy a visszavonult listára tette volna, így Romónak nem kell visszafizetnie 5 millió dollárt. Persze szinte nulla az esélye annak, hogy a Cowboys a teljes összeget visszakapta volna, de akkor is szép gesztus, amit Romo is elismer:

 

Soha nem volt jobb főnököm vagy mentorom, mint Jerry Jones.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!