Connect with us

Draft

Draft-értékelő – minek nekünk draft?!

A New England Patriots egészen sajátos módját választotta a draftcetlik felhasználásának azzal, hogy a magas választási jogaikat kezdő játékosokra cserélték. A trade-eknek köszönhetően nem maradt sok pickjük, majd azokat is tovább cserélgetve összesen négy játékost szereztek maguknak. De amikor te vagy a bajnok és megnyerted az FA-piacot is, akkor nem veszíthetsz a drafton, ahogy a Pats sem maradt alul.

 

 

A választottak:

3/83 Derek Rivers, EDGE, Youngstown State

3/85 Antonio Garcia, OT, Troy

4/131 Deatrich Wise Jr., EDGE, Arkansas

6/211 Conor McDermott, OT, UCLA

 

[quote] Az a különös helyzet állt elő New Engalndben, hogy a Patriots 2017-es draftja nem is a játékosbörzén kiválasztott prospectek miatt maradt emlékezetes, sokkal inkább a korábban elcserélt pickeknek köszönhetően. Az első körüket a Saintsnek adták Brandin Cooksért, a másodikat a Panthersnek Kony Ealyért, a negyediket a Cotsnak Dwayne Allenért, az ötödiket pedig a Billsnek Mike Gillislee-ért. Ezzel azt a stratégiát választották, hogy a fiatal, tapasztalatlan játékosok helyett inkább relatíve olcsó és még fiatal veteránokat vettek annak érdekében, hogy még legalább egy gyűrűt nyerjenek a Belichick-Brady érában.[/quote]

Nagy valószínűséggel nem a Patriots szurkolói élvezték a legjobban az idei draftot, hiszen rengeteget kellett várniuk, mire a csapat először választott és összes négy játékost húztak ki, mellyel az idei esemény legkevesebb pickjét tudhatják maguknak. A felmerülő needek egyértelműek voltak, mindkét falba kellett a mélyítés, olyan 2-3. napos tehetségek kihúzása, akikből a jövőben egyszer kezdő lehet. Ha valami, akkor ez nagyon fekszik a csapatnak, hiszen a depth chart pozícióinak élén csupa olyan játékos van, aki középső-hátsó körös választott volt, majd az edzői kar kezdő szintre fejlesztette őket. Ez a szándékuk Derek Riversszel is, aki leginkább egy 3-4-es OLB-nek felel meg, ha testi adottságait és játékát figyeljük, de némi izom felpakolásával defensive endként is bevethető lehet. Egy született passzsiettető, akinek ha jól találják meg a helyét a sémában, akkor nagyszerű számokat fog produkálni, köszönhetően elit sebességének és átlagon felüli agilitásának. Belichick kifejezetten szereti az olyan játékosokat, akiknek elsőre nehéz belőni a helyét a csapatban, ezért nem kell aggódnunk Rivers miatt. Ami mégis némi aggodalomra adhat okot, hogy nem nagyon találkozott elit tehetségű falemberrel az egyetemi karrierje során, hiszen a másodosztályban nevelkedett. Azonban a 83. választási joggal nagyon jó értéken érkezett, igazán megfelelő picknek tekinthető.

 

 

A hosszú várakozás szüleménye az lett, hogy az első pick után szinte azonnal jött a második is, a 85. helyen Antonio Garcia hallhatta, ahogy a New Englandhez szólítják. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy a Troy egyetem üdvöskéje nem lesz első napos kezdő, sokkal inkább Nate Solder helyének jövőbeni várományosaként tekinthetünk rá. A harmadik kör közepén nagyon jó értéket képvisel, hiszen többen is a legjobb tackle-ök között tartották számon, ezzel egy újabb nagy fogást tudhatott magáénak a regnáló bajnok. Technikáját, kiforrottságát még nem nevezhetjük megfelelőnek, de egy-két éven belül elképzelhető, hogy már a kezdő ötös tagja lesz, bőven megvan benne az upside, hogy stabil tagja legyen a ligának. Ezzel a húzással egy újabb hiányposztot pipált ki a Pats, jól menedzselve a pickjeik számát.

Belichickék nem bízták a véletlenre az edge rusher kérdését, Rivers után egy újabb passzsiettetőt választottak maguknak Deatrich Wise Jr. személyében. Ellentétben az első pickkel, Wise egy igazi 4-3-as defensive end, az Arkansasban is ezt a szerepkört töltötte az elmúlt évek során. Némileg elfeledett játékos volt az East-West Shrine Game-ig, ahol robbantott és aztán a Senior Bowlra is meghívást kapott. Mindkét eseményen jól dolgozott, sokak figyelmét felkeltette, hogyan tud működni az ország legtehetségesebb falemberei ellen. Hatalmas termete és karjai előnyt jelentenek számára, de sose tudott igazán produktív lenni, többen a sebességét tartják a legnagyobb gyengéjének. A szélső falemberek rotációjába be lehet építeni, de sok snapet ne várjunk tőle az első évében, hiszen nem egy éves projekt a “felépítése”.

 

 

Két pass rusher és egy tackle volt a termés az utolsó választásig, ahol aztán egy újabb offensive linemant nézett ki magának a New Engalnd vezetése. Conor McDermott a UCLA egyetemen dolgozott vakoldali tackle pozícióban, ahol sose tudott igazán stabil teljesítményt nyújtani, ennek is köszönheti, hogy a hatodik kör előtt senki nem nézett felé. Emlékezhetünk rá, mit művelt vele a 2016-os idény első fordulójában Myles Garrett, aki már-már bohócot csinált belőle, annyiszor forgatta be. Kérdés, hogy a jövőjét hol képzelik el a csapatnál, hiszen felmerülhet, hogy átmozgatják guardba, viszont félelmetes magassága miatt ott sem lenne ideális. A támadófal mélyítéseként védhető a pick, de nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben a kezdő pozícióért harcoljon.

 

Összegzés:

Miután a Patriots szinte az összes needjét megoldotta cserék keretein belül, nem sok dolga maradt a vezetésnek, a védő- és támadófal megerősítése kellett, hogy prioritást élvezzen. Ennek megfelelően mindkét egységbe 2-2 embert hoztak, csupán a linebacker posztot nem részesítették előnyben. A kiválasztott játékosok mindegyikében megvan az elképzelés, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, milyen környezetbe kerülnek. Egyáltalán nem kizárt, hogy néhány év múlva ebből a négy fiatalból akár három is a kezdőben találja magát, tekintve, mennyi hátsó körös választottal áll fel a New England. Sok szó nem érheti a ház elejét, óriási trade-eket csináltak, majd a kevés választási jogukkal okosan gazdálkodtak. Nem ez a draft fogja még nagyobbá tenni a csapatot, de a lehetőségekhez mérten jó munkát végeztek.

 

Értékelés: B+

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!