Connect with us

Draft

Draft-értékelő – Mini Moneyball Seattle-ben

Adott egy csapat, akik az utóbbi években kb. a 3. körtől fölfele építették fel a franchise legfontosabb játékosait, és ennek a csapatnak 11 pick állt rendelkezésére a 2017-es drafton, ebből 9 a harmadik körtől a hetedikig bezárólag állt rendelkezésre. Ennek tudatában dörzsölhetik a tenyerüket a Seahawks szurkolói, de azért közelebbről is megvizsgálnánk ezt a szekérnyi új játékost.

 

 

Seattle-ben egyre nehezebb feladat a híres “Legion of Boom”-ot és a többi poszt salary capjét összehozni, emiatt az egyiket meg kell bontani a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Látva, hogy Richard Shermant árulta a Seahawks, az előbbitől vennének könnyes búcsút. Az egység többi tagjának helyzete sem túl rózsás, Earl Thomas egy komoly lábtörésből lábadozik, Kam Chancellor szerződése pedig már csak 2017-re szól, és amilyen hisztiket képes lerendezni a hosszabbításért, még lesz pár álmatlan éjszakája John Schneidernek. Ahogy Russell Wilsonnak is, ha nem csinálnak valamit azzal a támadófallal.

 

 

A virrasztó drukkereknek csalódniuk kellett, hiszen két cserét is nyélbe ütött a csapatuk, amivel csak a második napon kerültek sorra a drafton. Ha ez vigasztalja őket, ez egy remek döntés volt. Tekintve, hogy a megannyi hiányposzt közül az összeshez volt még bőven top kategóriás játékos, nem is kellett sietniük a pickeléssel, cserébe három extra draftcetlivel gazdagodtak.

 

Day 1 értékelés: A+

 

 

Az első napi nélkülözés a bőség zavara váltotta fel, hiszen 6 draftcetli birtokosa volt a Seahawks ezen a napon. Miután a Jaguars nem bízta a véletlenre Cam Robinson kiválasztását, egy helyet felmozogtak, amiért egy újabb extra pick lett a jutalom a Hawks számára. Így eljött a pillanat, és a Seahawks először választott a drafton, méghozzá Malik McDowellt a védőfalba. McDowell lehet az új Michael Bennett a Seahawks védelmében, aki a fal belsejében és szélén is képes produktívan teljesíteni, bár inkább az irányítók siettetésében lehet komolyabb szerepe, futások ellen ugyanis gyengébben teljesít. Elég öntörvényű és makacs játékos, ami miatt kicsúszott az első körből, de ha van csapat, ahol nincs egyedül az ilyen problémával küszködő játékosokkal, az a Seattle Seahawks. Sokan megkérdőjelezik McDowell sikerességét az NFL-ben a már említett problémái miatt, de szerintem nem véletlenül volt első körre is esélyes játékos. Pete carollék megnevelik, és egy újabb szörnyeteggel lehet gazdagabb a védőfaluk.

 

 

Hogy a futások ellen is találjanak ellenszert, ledraftolták később Nazair Jonest is, egy igazi hústornyot, aki szépen betömheti a lyukakat az ellenfél futójátékainál. Értékben is nagyjából helyén van, ha mindenképp DT volt a prioritás, sokkal jobb játékos csak Caleb Brantley lehetett volna ezen a picken, aki az egyik legrizikósabb játékos volt a drafton. Jones kiválasztása több szempontból is hasznot hozhat, egyrészt lesz egy ténylegesen a futások ellen bevethető belső védőfalembere (főleg, hogy a tavalyi második körös Jarran Reeddel problémák vannak), másrészt megvan Athyba Rubin utóda is, aki idén $3,7 millió, 2018-ban $5,3 millió dollárt foglal el a salary capből, Jones érkezése valószínűleg az ő, legkésőbb jövő ilyenkori távozását eredményezheti.

 

Earl Thomas kiesésével gyakorlatilag szétesett a Seahawks secondary, és mivel normális cseréje sem volt, ez csak rosszabbodott. Hiába igazolták le az ex-Tampás Bradley McDougaldot, ő csak egy 1 éves szerződést kapott, ezért várható volt, hogy fog jönni safety a draftról, illetve cornerback is a sérült DeShawn Shead és a már említett Richard Sherman mögé/mellé. Spoiler alert, az érkező safetyk sora nem itt ért véget, szóval röviden annyit Delano Hillről, hogy egy kisebb kiadású Chancellor, aki inkább a futások ellen erős, mint box safety. Nekem ez a pick is rendben van, akiket jobbra tartok, azok már kimentek, egy Seahawks DB picket pedig néha jobb elfogadni mint elítélni, látva az elmúlt évek újoncait ezen a poszton, akik most a liga egyik legjobb secondaryét alkotják. Shaquill Griffin viszont nem meglepő módon egy erős  SPARQ mutatóval rendelkező CB, elképesztően gyors és jó méretekkel rendelkezik. Tökéletesen fog passzolni a Seahawks védelmi sémájába, Shermantől pedig rengeteget tanulhat majd, fizimiskára is nagyjából hasonló a két játékos.

 

 

A támadósort sem hanyagolták el ebben a körben, két hiányposztra is érkezett játékos. Elsőként Ethan Pocic, aki egy futásokat remekül segítő center, és aki méltó utóda lehet a Saintshez elcserélt Max Ungernek. Egy apró szépséghiba van, hogy a Seahawks falának egyetlen épkézláb teljesítményt nyújtó játékosa a jelenlegi center, Justin Britt volt, viszont neki már csak az idei évre szól a szerződése. Ugyanakkor azt sem zárjuk ki, hogy nem a center poszton fog lehetőséghez jutni, lenne helye bőven a kezdőben bármelyik poszton, és Pocic tudása is megfelelő ehhez a lépéshez. Amara Darboh szintén a SPARQ mutatója miatt kerülhetett a Seahawks radarjára, na meg azért, mert nagyon jó paraméterekkel rendelkezik. 6’2″ (~188 cm) magas, gyors játékos, akit a special teamben és a támadósorban is sokszor láthatunk majd, tökéletes fegyver lehet Russell Wilson fegyverarzenáljában.

 

Day 2 értékelés: A-

 

 

A draft harmadik napja a Seattle számára igazi vadászterületnek számít az utóbbi években, ezért az itt pickelt játékosokra jobban oda kell figyelni esetükben. Ahogy korábban említettem, bőven elfér a safety depth, tekintve, hogy ez tavaly hiányzott. Hát most betáraztak hármat is a drafton, akikből az egyikük talán használható lesz – hacsak nem mindhárom. Ha Hillre azt mondtam, hogy egy kisebb kiadású Chancellor, akkor Tedric Thompson egy lightosabb Earl Thomas. Thompson egy remek ball hawk free safety, aki remekül helyettesítheti Thomast ha szükséges, nem beszélve arról, hogy a poszt egyik legjobbjától tanulhat, óriási pick a 4. körben. Hogy ne legyen hiány safetyből, Mike Tyson (nem az ökölvívó) is Seattle-be került, akiből egy jó kis szituációs játékost képezhetnek, aki főleg futás ellen hatékony.

 

 

Ezután már csak a támadósor kapott főszerepet. Justin Senior egy igazi pufi fánk a méreteivel, a képességei alapján viszont nem kerül egyhamar a kezdőbe, bár ezt a seattle-i fal láttán már nem merném biztosra kijelenteni… Mélyítésnek mindenesetre jó lesz a kanadai születésű játékos. David Moore és Christopher Carson pedig a special teamben kaphat szerepet, már ha elérik a végső keretszűkítést.

 

Day 3 értékelés: A

 

Összegzés

 

Sokaknak az tűnhet fel elsőre, hogy hol vannak a támadó falember pickek, mikor a Seahawks fala az ementáli sajthoz hasonlítható leginkább? Tény és való, ez a ‘hawks leggyengébb pontja, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a legidősebb tagja az egységnek az idén szerződtetett Luke Joeckel, aki 2013-ban került a ligába, a többiek még az újonc szerződésük alatt fociznak. Ebből adódóan talán pár év rutinnal lehet még belőlük épkézláb játékos, és nem a rookie szezonjuk alapján kell őket megítélni – na meg gyorsan tegyük hozzá, hogy nincs is nagyon másra pénz.

 

És ha már a pénz szóba jött, pont emiatt tűnik nagyszerűnek a Seahakws draftja. A Legion of Boom már csak max idén tartható egyben, egy nagyobb név szinte biztos távozni fog jövő nyáron, mert egyszerűen nem jutna másra pénz. Hát most elég jól felkészültek az összes eshetőségre, és egy távozás vagy sérülés sem fog ki rajtuk papíron. Ez az előrelátás nálam kompenzálja a fenti hiányosságokat a falból, főleg hogy a többi hiányposztot betömték. Innentől már csak a támadófalba vetett bizalmon múlhat a Seahawks 2017-es szezonja.

 

Draft értékelés: A

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!