Connect with us

Draft

Draft-értékelő – Trubiskyn áll vagy bukik minden Chicagóban

A Bears okozta a draft első meglepetését, amikor felcserélt egy helyet a 49ers helyére félve a valótlan konkurenciától, hogy bebiztosítsa magának az irányítót, akibe beleszerettek. A draftjuk megítélése természetesen majd csakis ezen a picken múlik, de egyébként is produkáltak furcsa dolgokat az idei játékosbörzén.

 

1/2 Mitchell Trubisky, QB, North Carolina

2/45 Adam Shaheen, TE, Ashland

4/112 Eddie Jackson, S, Alabama

4/119 Tarik Cohen, RB, North Carolina A&T

5/147 Jordan Morgan, G, Kutztown University

 

Egyrészt hülyeség volt felmenniük Mitchell Trubiskyért, mert más nem ment volna fel odáig (vagy a 9ers nem ment volna le annyival lentebb), így feleslegesen adtak fel két harmadik és egy negyedik kört, másrészt viszont megértem őket olyan szempontból, hogy be akarták biztosítani azt a játékost, akit kinéztek. Alapesetben volt egy ~80% esélyük, hogy behúzzák, így pedig 100% lett nyilván. Természetesen sokat adtak fel, ezért nem tudom teljesen pozitívan értékelni a picket, de nem is ez a nagy problémám.

 

 

Hanem az, hogy nagy rizikót vállalnak ezzel egy olyan irányító kapcsán, aki nagyon keveset játszott az egyetemen és én nem látom azt a kimagasló upside-ját, amivel egy top15 irányító lehetne belőle. A padlója magasabb Watsonénál és Mahomesénál is, azonban szerintem a plafonja alacsonyabb mindkettőnél, nem tudok igazán izgatott lenni miatta. Ráadásul nem is került egy olyan jó helyzetbe, mint amibe a másik két QB került Houstonban és Kansasben, nincsenek elkapói, a támadófalának a szélei egy forgóajtóhoz hasonlíthatóak. A legnagyobb probléma viszont az, hogy John Fox állítólag nem is nagyon tudott arról, hogy Ryan Pace draftolni fogja az irányítót, tehát nem mondhatjuk, hogy egy egészséges, jól működő szervezetbe került, ahol az edzők is őt akarták. Érdekes lesz figyelni, hogy már idén átveszi-e a stafétát Glennontól, vagy a padon tudják tartani. Mindkettejükért sokat fizettek (egyikért pénzben, másikért pickekben), ezért igazán érdekes lesz az idei év a Bears irányító-posztján.

 

Ezután már csak négy pickjük volt és ami különös, hogy ebből hármat alacsony osztályból érkező játékosra lőttek el. Adam Shaheen segítheti majd Glennont és Trubiskyt a passzjátékban, hiszen egy elképesztően atletikus tight endről van szó, akit illettek már “Baby Gronk” névvel is. Shaheen dominált a gyenge ellenfelek ellen, de nagy ugrás lehet neki az NFL. Az upside-ja hatalmas, de ehhez természetesen kell egy kompetens edzői stáb is. Itt még elég sok kiváló védőjátékos volt a boardon és Ryan Pace egész holtszezonban a BPA filozófiát mondogatta, ehhez képest kihúzott egy legtöbbek által 3-4. körbe várt TE-t a második kör első felében.

 

Háromból háromszor cserélt a Bears, Trubiskyért fel, Shaheenért le, majd Eddie Jacksonért ismét fel, az Alabama safetyje pedig olyan posztra érkezett, amit azért megoldottak a holtszezonban, szóval nagy need nem volt. Jackson egy törött láb miatt csúszott a negyedik körig, így egyébként második körös is lehetett volna, így nem rossz pick egyáltalán, ő lehet majd a Bears free safetyje, aki remek labdaérzékkel rendelkezik és returnerként is használható majd.

 

 

Tarik Cohen futót hátraszaltós elkapásokkal prómózták, egy kis Sproles-klón egyébként. Vannak olyan teóriák, hogy Pace egy Saints 2.0-át szeretne építeni, Shaheen lehetne a csapat Jimmy Grahame, ahogy Cohen a Bears Sprolesa, még ha Trubisky nem is egy Brees. Jordan Howard mellett jó kis kiegészítő fegyvere lehet majd a támadósornak mistmatchek kialakításához. Jacksonhoz hasonlóan ő is használható returnerként.

 

Végül egy újabb “kisiskolás” játékos, a támadófalember Jordan Morgan érkezett Kutztownból. Ez kifejezetten furcsa pick volt, hiszen Morgan alapvetően belső falember, ott pedig elég jól áll a csapat, hiszen a Sitton – Whitehair – Long triót a legtöbb csapat megirigyelheti. Mélységnek elmegy, de semmi több.

 

Összességében ez a draft nyilván Trubiskyn áll vagy bukik. Ha beválik, mindegy mit adtak fel érte és mindegy kit húztak utána, sikerként lesz elkönyvelve a 2017-es játékosbörze a városban. Számomra a Trubisky-trade után is kifejezetten furcsa volt ez a tevékenység a négyből három másodosztályban pallérozódott tehetséggel, akikben mindig nagyobb a rizikófaktor. Ráadásul a védelmet is teljesen magára hagyták az egy szem Jacksonon kívül, aki ráadásul nem is igazi hiányposztra érkezett. Shaheen egy igazi boom or bust játékos, a Morgan-picket nem igazán tudom hová tenni és egy gadget futóra sem volt hatalmas szükség, ráadásul legjobb elérhető játékosoknak sem titulálnám őket.

 

Értékelés: C+

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!