Connect with us

Minden ami NFL

Irányítót akarsz? Már csak egy évet kell várnod!

Az irányítókérdés mindig is problémás volt az NFL-ben, sosem volt 32 olyan QB a ligában, akire könnyű szerrel mondhattuk azt, hogy megüti a szintet. Lehet, hogy sose lesz 32, tehát egy teljes ligányi ilyen irányító, de ha valaki most is küszködik ezzel a kérdéskörrel, akkor már csak egy évet kell várnia, hiszen 2018 tavaszán végre megoldhatják a problémájukat.

 

Szabadügynökök

 

Kezdjük egy olyan névsorral, akiknek hivatalosan lejár a szerződésük jövőre, de “no way in hell”, tehát egyszerűen kizárt, hogy elérhetővé váljanak. Ilyen Derek Carr és Matt Stafford. Ugyan Carr nem elégedett azzal kapcsolatban, hogy hogyan haladnak a tárgyalások, de kétség sem férhet hozzá, hogy meg fogja tartani a Raiders. Stafford is elképzelhetetlen, hogy ne maradna Detroitban. Drew Brees szerződése is lejár és őt is nehéz elképzelni más szerelésben, de erre legalább egy minimális esélyt látok.

 

 

A következő nagy név pedig Kirk Cousins, akit ugyan hivatalosan tudna még tagelni a Redskins, hiszen irányítók esetén három egymás utáni tag még engedélyezett, de azért erősen meglepne, ha a körülbelül $30 milliót kifizetnének neki. Egy hosszú távú megállapodás persze még egy valid opció, de az utóbbi időben nem úgy nézett ki, hogy a felek közel kerülnének egymáshoz, vagy hogy egyáltalán affinitás lenne egy kölcsönösen előnyös szerződés kialakítására. Cousins legvalószínűbb jövőbeli csapata természetesen a 49ers, már idén is voltak hangok, hogy megszereznék a korábbi harmadik körös QB-t.

 

A Chiefs nem kis árat adott azért, hogy felmozoghassanak Patrick Mahomesért, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy Alex Smith napjai meg vannak számlálva a csapatnál. Ezt egyébként ő maga is tudja, ráadásul csupán $3,6 millió halott pénz benyelése mellett elküldhető a 2017-es szezon után. Ha valaki szeretne egy biztos kezű irányítót, aki nem fog turnovereket okozni – habár nagy játékokat sem összehozni -, akkor egy jó védelem mellett jó opció lehet Smith. A következő csapata is draftolhat mögé majd egy új irányítót, akit egy éven keresztül edzhetnek, erre például tökéletes lehet a Chiefs jelenlegi QB-ja.

 

Az egyik legérdekesebb kérdéskör pedig jelenleg Jimmy Garoppoloé. Vajon mit akar a Patriots? Megtartják hosszú távú szerződéssel? Rárakják a franchise taget? Tagelik és elcserélik egy első körös pickért? Elengedik és kapnak majd egy harmadik körös kompenzációs picket? A másik nagy kérdés, hogy Bradyt rá tudják-e vagy akarják-e venni egy esetleges 1-2 éven belüli visszavonulásra. Garoppolo szempontjából a hosszú távú szerződés tűnik a legkevésbé logikus opciónak, nem tudva, hogy Brady meddig tud/tervez valójában játszani. Egy franchise tag még beleférhet neki, bár ez a pénzügyileg legelőnytelenebb a csapat számára. A szabad piacon Garoppolo hosszú távú, évi 15+, de akár 18+ milliós szerződést is leakaszthat magának, szóval igazán bonyolult ez a többtényezős egyenlet és a jövő év elejének legjobban követett mizériája lesz ez.

 

 

AJ McCarron szerződése is most járna le alapesetben, azonban ha minden igaz, akkor az első szezonja nem számít teljes értékű évnek, hiszen csak a 14. hétig nem volt az aktív keret tagja egy kézsérülés miatt. Ez azért fontos, mivel így csak RFA státuszt fog kapni, tehát a Bengalsnak sokkal könnyebb és olcsóbb lesz megtartania csereirányítóját. Ettől még egy csere elképzelhető, tehát akár McCarron is elérhető lehet a csapatok számára, ezért vettem fel a listára, illetve azért, hogy tisztázzuk szerződésének helyzetét.

 

A Vikingsnak sem lesz könnyű dolga döntést hozni a 2017-es év végén (vagy közben), hiszen Sam Bradford szerződése év végén lejár, ráadásul a súlyos térdsérüléssel küzdő Teddy Bridgewater ötödéves opcióját sem hívták le, hiszen lehet, hogy a karrierjét sem fogja tudni folytatni. McCarronhoz hasonlóan ő is RFA státuszt fog kapni majd év végén, hiszen a tavalyi éve egyértelműen nem számít teljes értékűnek és akkreditáltnak. Bridgewater egészségügyi állapota egyébként nagy befolyásoló tényező lehet a Bradforddal kapcsolatos tárgyalások során is.

 

Draft

 

Én vagyok a legnagyobb ellenzője a “majd jövőre” mantrának, miszerint majd a jövő évi QB class sokkal jobb lesz és XY meg ZW mennyire elit tehetségek. Ugyanis ez minden évben előjön, aztán amikor eljön az idő, nagyon ritkán jön be. Tavaly DeShaun Watson és Brad Kaaya számítottak top prospecteknek, aztán teljesen megváltozott a sorrend. Valószínűleg nem lesz ez másképp jövőre sem, de jelenleg ismét arról beszél a legtöbb szakértő, hogy a jövő évi QB class bizony jónak ígérkezik. Mivel még nem nagyon néztem ezeket a srácokat szakmai szemmel, így főleg kedvenc draft szakértőm, Matt Miller által leírtak alakították ki az én véleményem is egyelőre.

 

 

Jön majd a draftra a későn érő Josh Allen, aki ilyen szempontból Carson Wentzhez hasonlítható, hiszen a gimi végén még nagyon fejletlen volt fizikailag, így nem is került nagy egyetemre, a Wyoming irányítója ő jelenleg. Buday Zoli egyébként már tavaly felhívta rá a figyelmem, nagy kedvence Allen. Elképesztő passzokat tud megdobni, Pat Mahomeshoz lehet hasonlítani a stílusát olyan szempontból, hogy atletikus és elképesztő karereje van, illetve akár futtából vagy beleállás nélkül is tényleg szájtatós passzokat ereszt meg, ellenben elég sok hiba is tarkítja a képet.

 

Az USC-ről érkező irányítók nem nagyon váltak be az NFL-ben (pl Mark Sanchez, Matt Barkley), most jöhet a következő próbálkozó Sam Darnold személyében. Neki jelenleg nem a legjobb a dobómechanizmusa, kicsit Philip Rivershez hasonlítható, de a karja megvan és a személyisége is pozitív, egy vezér a pályán és azon kívül is.

 

Josh Rosen pedig az UCLA-ről érkezik, megvannak a méretei és nagyon szép a dobómozdulata, viszont a 2016-os év nagy részét kihagyta egy vállsérülés miatt, de nagyon szűk helyekre tudja bedobni a labdát és jó a döntéshozatala is alapvetően. Rosen nem fél kimondani, amit gondol, mindenről megvan a véleménye és egyesektől megkaphatja a “túl okos” jelzőt is, ezért nem minden csapatnak fog tetszeni a stílusa.

 

Mellesleg jön majd a draftra Lamar Jackson is, a tavalyi Heisman-győztes irányító, de meglepne, ha ő jövőre top tehetségnek számítana, legalábbis a jelenlegi posztján, hiszen a stílusa és felépítése nem illik az NFL-be. Ellenben például elkapó lehet majd belőle.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!