Connect with us

Magyar foci

Két vidéki és egy budapesti rangadóval bonyolódik a helyzet a HFL-ben

A 2017-es HFL negyedik fordulójának úgy vágnak neki Magyarország legjobb csapatai, hogy még semmi sem dőlt el, csupán a Steelers helye biztos a rájátszásban. Az ötös körbeverésnek is köszönhetően nyitott a verseny, három helyért öt csapat versenyez. Ezen a hétvégén a vidéki focirajongók lesznek a szombati nap kedvezményezettjei, míg vasárnap a szezon egyik leginkább várt mérkőzése, a fővárosi rangadó kerül megrendezésre.

 

 

#1 Miskolc Steelers vs #6 Győr Sharks – május 20., 15:00 (Felsőzsolca, Felsőzsolca Városi Sportpálya)

[quote]A bajnok és eddig veretlen Steelers elég magabiztosan gázolt át valamennyi ellenfelén, egyik riválisuk sem tudta tartani a lépést velük, csak ideig-óráig. A támadógépezetük foghatatlan és a védelem is nagyon stabil lábakon áll, mindkét egységükben parádéznak a külföldi játékosok, hétről hétre nagyon jó teljesítményt nyújtva. Meechie Eaton nagyon jól összekapta a csapatot, fel van adva a lecke a Sharksnak. Annak a győri alakulatnak, akiket kár volt eddig lesajnálni, mert bizonyították, hogy a nagyon masszív Gorillazt verték úgy, hogy pontot se kaptak. A védelem sok labdát szerzett az előző fordulóban, ezt pedig most is hozniuk kell, ha meg akarják lepni a már biztos playoff-szereplő Miskolcot.[/quote]

A hazaiak részéről minden héten egekbe lehetne magasztalni a Rice-Benson duót, akikre eddig egyik csapatnak sem volt ellenszere, hiába védekeztek rajtuk Williamsek vagy éppen McCraryk. Troy gyakorlatilag azt csinált a Wolves importjával, amit csak akart, semmilyen módját nem találták a megállításának. Amikor pedig nem felé, hanem AJ felé nézett Yordan, akkor sem kellett csalódnia, a már-már védjegyévé vált fade-et ezúttal is stabilan szedte le az egekből. A passz-futás egyensúly nagyon jól el van találva, az irányító megfelelő ritmussal variálja a játékokat, melyek sokszor az ő labdacipelésével szoktak végződni. Egyetlen kérdés csupán, hogy milyen állapotban van a válla, melyet Xavier Marsden nem éppen gyengéd ütése biztos nem mozdított el jó irányba. A támadók mellett, a defense is jól működik, a futást stabilan tudják fogni, a passznál viszont akadnak gondjaik, mely nem jó előjel, ha a Győr támadórendszerét vesszük figyelembe.

 

Horváth Gergely a hét elkapását mutatta be a Gorillaz ellen.

 

A harmadik hétig kellett várni, hogy a Sharks is megszerezze első győzelmét, mely nem jött könnyen, de végül csak egy W került a csapat neve mellé a nagyon sok hibával tarkított, brusztolós mérkőzés után. Kézzel tapintható a fejlődés a csapat részéről, főleg ha a támadófalat vesszük figyelembe, akik elég időt hagynak a többek által a HFL legjobb karú irányítójának tartott Garcianak. Ez kulcs lesz ezúttal is, mert a regnáló bajnok front7-je bombaerős, nagy napot kell majd kifognia a falnak, hogy feltartóztassák őket. Az offense legdinamikusabb játékosa, Fernandez is kezdi egyre jobban megtalálni a helyét a rendszerben, Burleson mester nagyon színes szerepkört fog neki szánni ezen a meccsen is. Ahhoz pedig hogy nyerjenek, olyan elkapásokra lesz szükség, mint amilyet Horváth Gergely produkált a Gorillaz ellen egy gyönyörű hosszú átadás után. A győzelemhez viszont a védelemnek is újra szintet kell lépnie, akik hétről hétre egyre stabilabban produkálnak, élükön az egység vezérével, Becs Péterrel, aki két hete 6 tackle-t és 2 interceptiont jegyzett. Most is kelleni fognak a labdaszerzések, főleg a cornerektől, akiknek a két sztár elkapót kell majd hatástalanítaniuk.

 

Érdekes mérkőzésre számítunk, főleg abból a szempontból, hogy a Steelers már biztosan bejutott a rájátszásba, nem feltétlenül kell nekik a győzelem és elkezdhetnek taktikázni, kit szeretnének “magukkal vinni” a playoffba. Persze nem várjuk, hogy leadják a mérkőzést, de óvatosan kell menedzselniük a kulcsjátékosaik snap számát, nehogy egy sérülés nehéz helyzetbe hozza őket. A Sharks részéről pedig all-in a szituáció, esélyük bőven van a legjobb négybe jutásra és biztos óriási étvággyal fognak megindulni a miskolci túrára.

 

#2 Eger Heroes vs #5 Dunaújváros Gorillaz – május 20., 15:00 (Eger, Északi Sporttelep)

[quote]Az előző fordulóban elért meglepetés győzelmével nagyon kényelmes szituációba került az Eger, egy újabb sikerrel biztos a playoff és az utolsó körben lemeccselhetik a Steelersszel, kié legyen az első kiemelés. A Dunaújváros pedig a meglepően üde kezdése után már a második zakóba szaladt bele és kezd úgy tűnni, hogy a csapatok megtalálták rájuk az ellenszert. Viszont ha megverik a Hősöket, újra nyeregben lehetnek és az alapszakasz utolsó meccsén a szezon legizgalmasabb összecsapását játszhatják majd a Cowbells ellen.[/quote]

Szeredi László fiai nagyon kitettek magukért a budapesti túra alkalmával, gyakorlatilag a sírból hozták vissza a meccset és mindenki példát vehet győzni akarásukról. Óriási lángon ég a tűz bennük, ez szinte kézzel tapintható, melyet mind a támadók, mind a védők egyaránt igazolnak. Az offense-ük nagyon kifürkészhetetlen, nem vehetjük biztosra Khalid Ali kezdését, mert Farkas Máté irányítása alatt is jól mozgott az egység. Kali Rashaad érkezése pedig még több sebességet vitt az amúgy sem lassú támadósorba. De nem csak az importokkal fog meggyűlni Grátz Vilmosék baja, Antal István és Bleszity Erik megvillanásait is éles szemekkel kell majd figyelniük. A Wolves ellen összeomló védelem a Cowbellst a második félidőben teljesen megfogta, jól működtek futás és passz ellen is, Chris Murray jelenléte pedig óriási pluszt jelent minden playben. Kíváncsian várjuk, mit fognak tudni kezdeni a Gorillaz “izomszagú” támadófocijával.

 

A fizikusok sem tudják eldönteni, a villám vagy Rashaad a gyorsabb.

 

A Sharks ellen teljesen összeomlott az újvárosiak támadógépezete, sem Mészáros, sem Hegedűs, sem az importok nem tudtak átütő érőt vinni az egységbe, Bachrathynak sem ment a játék, a meccs végén le is hozták a pályáról. Az nyilvánvaló, hogy az offens-be változások fognak kelleni, több dinamizmus, mert hétről hétre kevesebb pontot tesznek fel, mely a feljavuló védelmek ellen nem túl ígéretes. Nagy kérdés, hogy Crawfordot és Chungongot mennyire tudják integrálni a rendszerbe, illetve a minden téren életveszélyes Mészáros Márton tud-e olyat húzni, mint az első héten tette. Nem szabad leírni őket, de erőn felülit kell hozniuk, hogy pontokat tudjanak feltenni a táblára. A védelem részéről kevesebb a viharfelhő, ők stabilan tudnak működni, sok nagy játékot nem engedélyeznek és az előző meccsen benyelt 14 pont sem sok annak fényében, hogy a támadóik mennyire nem tudtak a pályán maradni. Az újabb idegenbeli meccs alkalmából viszont nagyon észnél kell lenniük, mert az egriek szeretnek meglepőeket húzni, mely a Cowbells ellen bejött.

Elképzelhető, hogy a két vidéki csapat mérkőzése egy brusztolós, pontban nem túl gazdag mérkőzést fog hozni, de azt ne gondoljuk egy percig sem, hogy el fognak maradni az izgalmak. A rájátszás a tét, ahová még mindkét csapat nagy esélyekkel pályázik, így biztosan lesz miért lerágnunk a körmünket. Tekintve a két csapat eddigi teljesítményét, a Heroest tartjuk a találkozó esélyesének, de az elmúlt három forduló bőven igazolta, hogy nem igazán számít, ki kit tart jobbnak az adott mérkőzés előtt.

 

#4 Budapest Cowbells vs #3 Budapest Wolves – május 21., 12:00 (Budapest, ELMŰ Sporttelep)

[quote]Minden év egyik leginkább várt mérkőzése a két budapesti nehéztüzérség találkozója, melyet idén az tesz még érdekesebbé, hogy mindkét alakulat 1-2-es mérleggel vág neki a mérkőzésnek és aki a végén alulmarad, nagyon nehéz helyzetből fogja várni a sorsdöntő ötödik fordulót. A Wolves az előző héten egy nagyobb pofonba szaladt bele otthoni környezetben, míg a Cowbells szintén hazai pályán kapott ki, ezúttal is egy keleti csapat volt jobban észnél a találkozó utolsó pillanataiban. A tavalyi mérkőzésüket a Kolomposok nyerték, de idén nem megy úgy a szekér, viszont ez a meccs akkor is a hét rangadója lenne, ha két nyeretlen csapat játszana és nem a playoff lenne a tét, nehogy így.[/quote]

Karim Trabelsi kiadós fejmosásban részesítette játékosait az Eger elleni vereség után és radikális változásokat kíván eszközölni, hogy a második félidőben rendre impotens játékot produkáló támadóit valahogy “életre keltse”. A mérkőzések elején rendre jól szokott menni a szekér, Czirók Márton jól mozgatja társait, a futójátékra pedig nem szokott panasz lenni, Roják és Cseperkáló szívüket lelküket kiteszik a pályára. A passzjáték viszont minden mérkőzésen döcög, sok a pontatlan passz, elejtett labda, elrontott nagy játék, melyet kénytelenek lesznek orvosolni, hiszen a Wolves ellen sok pontot kell majd feltenni a táblára, ha győzni akarnak. A legnagyobb kérdés az, hogy a támadófal milyen napot fog majd ki és mennyi időt hagynak az irányítójuknak, illetve milyen hatékonyan osztják majd a blokkokat a futóik előtt. A Wolves defense fala talán egy fokkal jobb, mint az Egeré, így nem lesz egyszerű dolguk ezúttal sem. Ahogy a védőknek sem, mert hiába működnek stabilan 59 percig, ha az utolsó pillanatokban összeomlanak. A Bencsics-Lenner-Gecser-Elek kvartett nagyon erős, HFL szinten ligaelit négyes, nagy kérdés, milyen stratégiával fog a Cowbells majd a trükkös játékokat előszeretettel alkalmazó offense ellen kiállni. Ha nyomás alatt tudják tartani az irányítót, könnyen jó helyzetet tudnak majd kialakítani a támadóknak, mellyel lépéselőnyben lehetnek. Ehhez viszont mindenkitől extra teljesítmény fog kelleni.

A HFL-ben kevesen tudnak akkorát ütni, mint Marsden.

 

Az említett négyesfogat a Wolves legnagyobb erőssége az idei bajnokságban, nem sok védelem tudja őket teljesen lelassítani. Elek Ádám bármelyik cornerback mellett képes 100+ yardos meccset hozni, rá most is nagy szerep fog hárulni. Kíváncsian várjuk, hogy az egyébként safety Marsden milyen szerepet fog kapni, hiszen láthattuk, hogy futóként sincs elveszve, ezúttal még több snapet kaphat majd az offense-ben is. Komoly fejtörést fog jelenteni az ellenfél védőinek a Farkasok spread típusú támadójátéka, mely nagyon jól szokott működni, ha a fal is stabil lábakon áll. Sok pontot várunk ezúttal is tőlük, hiába erős a Bells D#, nem kizárt, hogy 25 pont felett fognak kapni. Kovács István védelme erősödésen ment keresztül, ami a Miskolc ellen ugyan nem feltétlenül mutatkozott meg, de más egy Steelers offense, mint egy Cowbells. McCrary az első meccsén jól mutatkozott be, majd Rice kis túlzással bohócot csinált belőle, most viszont valószínűleg nem lesz olyan kvalitású elkapó, aki bármikor beforgatja. Fontos a védelmi egységből Miakich Andrásról és Madarassy Richárdról is szót ejteni, mindketten nagyot játszottak az előző fordulóban és jobban teszi a tavalyi ezüstérmes, ha kerüli őket a labdával.

A három mérkőzés közül talán ennek a végkimenetelét a legnehezebb megtippelni, még akkor is, ha sokan kategóriákkal gyengébbnek tartják a Cowbellst. A fővárosi rangadó minden évben paprikás hangulatot, rengeteg fordulatot rejt magában és ha hozzá vesszük azt, hogy az életben maradás a tét, akkor vétek lenne elszalasztani a mérkőzés megtekintését. Ha az idő is kegyes lesz, akkor nem szakadó esőben fogják megrendezni a találkozót, így a helyszínről megtekintve is nagyobb lesz az esemény élvezeti értéke, habár az Elmű Sporttelepén a fedett lelátó nagy előnyt jelent. A mérkőzést mindemellett a DigiSport élőben fogja közvetíteni, akik pedig televíziózás mellett döntenek, 11:45-től élvezhetik a sportcsatorna adását.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!