Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC West

Én választottam utolsónak KMK csoportot, és szomorúan vettem tudomásul, hogy az AFC West maradt csak hátra. Mert ez egyrészt baromi nehéz csoport, ahol simán ott lehetne mind a négy csapat a rájátszásban, ha csak a keretekre pillantunk, másrészt ennek a négy csapatnak a legnehezebb a sorsolása az NFL-ben. Ezek után vágjunk bele, és nézzük meg, kinek lehet eredményes, és kinek nem a 2017-es idény!

 

 

Idén mind a négy AFC Westes csapat az AFC East és az NFC East csapataival, illetve a tavalyi AFC North és az AFC South ugyanolyan helyen végző csapatával csaphatnak össze, vagyis nem ússzák meg a nyugatról keletre való repüléseket, amik azért kimerítők lehetnek az amúgy is nehéz sorsolás mellett.

 

Denver Broncos

 

[quote ]Mind közül a Broncos sorsolása a legnehezebb a maga .578-as értékelésével az egész ligában, köszönhetően az erős csoportnak és hogy több rájátszás résztvevővel is találkoznak majd. Ami még nehezebbé teszi a dolgukat, az az 5. fordulós bye week. A csapatok ugyanis jobban szeretik a nagyjából szezon felénél lévő bye weekeket, de még a legutolsó hetes pihenők is jobbak, mint a koraiak. Ilyenkor ugyanis ha egy csapat lendületbe jön, akkor nagyon rosszul hathat egy kényszerpihenő, viszont egy pocsék szezonkezdetet meg feljavíthat. Denverben inkább előbbire törekednek, és minden esélyük meglehet rá, hiszen az első 4 meccsükből hármat is otthon játszanak, még ha nem is épp a könnyű ellenfelek közül kapták riválisaikat.

 

A csapat szerencséje, hogy a nehezebb nem-csoportmeccseiket a Mile High-ban rendezik, ami az ő malmukra hajthatja a vizet a magaslati levegő miatt. A két keleti csoport mellé ők a Bengalst látják vendégül, illetve a Coltshoz utaznak majd. Mindössze egy olyan csapat ellen kell pályára lépniük, akiknek két hete lesz az egymás elleni csörtére készülni, pechükre ez pont a New England Patriots lesz. [/quote]

 

 

A bye előtti négy meccsükből két csoportrangadó is lesz, illetve egy nagyobb túra vár rájuk Denverből Buffalóba és vissza. Én elképzelhetőnek tartom, hogy 4-0-lal kezdjenek, noha nem lesz sétagalopp. Talán a Bills tűnik a legegyszerűbb feladatnak, ami idegenben sem jelenthet komoly gondot a csapatnak, ám a Chargers-Cowboys-Raiders támadósora megkeserítheti az amúgy ligaelit denveri védelmet. A hazai pálya előnye azonban sokat jelent, és mind a Cowboys, mind a Raiders a keleti partról kénytelen Denverbe utazni. Én bevállalom a 4 győzelmet az új stáb ellenére, a Broncos így bosszankodhat a korai bye miatt.

 

Már csak azért is, mert rögtön a Giants jön velük szembe a pihenőhét után, de legalább ismét hazai pályán. Nem lesz könnyű meccs, de a két hetes készülés miatt meglesz az 5. győzelmük is, viszont a Kánaán itt véget is érhet számukra. Három idegenbeli túra következik, amiből kettő egymás utáni csoportrangadó. A Chargers grabanca meglehet, a Chiefs ellen azonban megtörik a jó sorozatuk. Ettől megrogyva utaznak Kansas Cityből Philadelphiába, akik a kényelmes hazai sorsolásuk miatt a Denvert is kiporolják. Két vereség zsinórban, jöhet a legkeményebb falat, a New England Patriots otthon, és ez lehet a nagy esélyük. Tom Bradynek kevés kryptonitja van, de a Mile High Stadium az egyik. 10 meccset játszott itt a Patriots klasszisa, mégis csak három találkozót sikerült behúznia csapatának, igaz, ebből az egyik a legutóbbi találkozójuk. Nagyon komoly összecsapás várható, ahol én most azt mondom, hogy a Pats nyer, főleg a már említett két hetes készülődés miatt, az ilyen ziccereket pedig Bill Belichick könyörtelenül kihasználja. Ugyan becsúszott zsinórban három vereség, még semmi nincs veszve, jöhet a hajrázás.

 

A Bengals elleni hazai meccsen feledtethetik az elmúlt hónapot, hogy aztán a Raiders ellen idegenben újabb zakó következzen. Oakland után irány az ország másik fele, hiszen Miamiban lesznek hivatalosak, ahol összecsaphat Adam Gase és Vance Joseph, akik épp az ellenfél csapatából lettek kinevezve főedzőnek. Joseph nagyon jól ismeri a Dolphins védelmét és támadósorát, Gase távozása óta viszont elég sok változáson ment keresztül a Broncos, ezért én úgy gondolom, hogy Joseph-ék távozik majd győztesen a találkozóról. A Jets otthon nem fog sok gondot okozni, a Colts viszont annál inkább, főleg a rövid hét és ténynek hála, miszerint Andrew Luck és az Indianapolis Colts az egyik legnagyobb mumusa a franchise-nak. Luck eddig 5 meccset játszott a Broncos ellen, amiből 3-at behúzott, hazai pályán ráadásul eddig 100%-os a Broncos ellen. Úgy gondolom, hogy megtartja ezt a szokását, és ismét sikerül két vállra fektetnie őket. Ezután a fővárosba utaznak, ahol szerintem el is kapják a Redskins grabancát, majd jöhet a számukra mindent eldöntő összecsapás a Chiefs ellen otthon. Szerintem a Broncos nem fogja tudni megverni a Chiefst, amivel zsinórban 2. éve nem tudnak majd túljárni egyszer sem Andy Reidék eszén. Összesítve tehát 10-6-os mérlegre számítok a Broncostól, ami kérdéses, hogy elég lehet-e a rájátszáshoz.

 

Kansas City Chiefs

 

[quote] A Chiefsé a Broncos utáni második legnehezebb sorsolás, a .576-os erősség mindössze két ezreddel marad el a csoportriválistól. A sorsolás ugyan, a bye weekjük viszont még talán épp megfelel az ideális időpontnak a 10. héten, ráadásul onnantól egy fokkal könnyeb dolguk lesz. Ez azért fontos, mert Andy Reid igazi vadászterepe a bye week utáni időszak, ilyenkor szinte megállíthatatlan a csapataival. A 3 legnehezebb nem-csoportbéli ellenfelük közül kettővel idegenben kénytelenek játszani, egyikőjükkel ráadásul a nyitófordulóban.

 

A Chiefs tavaly a Carr sérülésnek hála behúzta a csoportját, de idén nem szeretnék a szerencsére bízni a dolgukat, és önerőből kívánnak címet védeni az AFC Westben. A csoportelsőség miatt a tavalyi AFC North élén végző Steelerst és a tavalyi AFC South első helyezettjét, a Texanst, azaz plusz két rájátszás résztvevőt kapott a meglévő öt mellé cseresznyeként a torta tetejére. A sorsolás tehát nem könnyű, viszont cserébe nem játszanak bye weekről jövő csapat ellen. Boncoljuk is fel részletesen a sorsolást! [/quote]

 

 

Már a kezdés sem néz ki jónak, hiszen a bajnok otthonában nyitnak, ami kevés kivétellel szokott jól elsülni, és most sem számítok pálfordulásra, főleg hogy a Brady-érában csak 2 győzelem jött össze a Főnököknek a lejátszott 7 meccsből, azok is otthon. Viszont lesz 10 napjuk pihenni az Eaglesre, akiket el is kapnak az Arrowhead Stadiumban, ahol ugyanaz a helyzet állhat elő, mint a Dolphins-Broncos meccsen: mindkét vezetőedző egykosi csapata ellen irányíthatja fiait, ahol én Reidet hoznám ki győztesen, amivel továbbra is 100%-os lenne az Eagles ellen. A Chargers elleni idegenbeli és a Redskins elleni hazai meccsen is összejön a győzelem, azonban innentől nagyon kemény 5 meccs vár a Chiefsre.

 

A Texans ellen igazi védelmi csata várható, és akármelyik irányító lesz a Texans kezdőjében, le fogják mattolni. Egy szoros Chiefs győzelemre  és igazi védelmi háborúra számítok, azután jöhet a tavalyi AFC Divisional Round visszavágója a Steelers ellen! Az a meccs elég furcsa volt, és a Chiefs saját magának köszönhette a vereséget, de még egyszer ez nem fog megtörténni, és revansot vesznek, amivel továbbra is 100%-osok maradnak. A foguk a Raidersbe bele fog törni, akiknek könnyebb sorsolás és végig hazai pálya jutott, amíg a Chiefs a két tavalyi playoff résztvevővel csatázott, ráadásul egy TNF-en kerül megrendezésre a csoportrangadó, tehát pihenni sincs idejük. Ezután a Broncost egy nagyobb lélegzetvétel után megverik otthon, revansot véve Jamaal Charles “árulásán”, a Cowboyst viszont nem tudják legyőzni Dallasban, de azért a 6-3-as mérleg sem rossz a jól megérdemelt bye weekre.

 

A két hetes készülés meghozza a gyümölcsét, és bár erős ellenfelet kapnak a Giants személyében, összejöhet idegenben a győzelem. Két könnyebb meccs következhet számukra előbb otthon a Bills, majd idegenben a Jets ellen, az egyedüli megterhelés számukra a New York – Kansas City – New York ingázás lehet, de a győzelem nem forog veszélyben. Ezután már lehet lazítani, hiszen 3 hazai és egy közeli idegenbeli meccs következik számukra. A Raiders egy bivalyerős sorsolásból fog érkezni az Arrowheadbe, ezt pedig ki fogja használni a Chiefs, ahogy tette velük a Raiders az első meccsen. A Chargers és a Dolphins skalpja is meglesz otthon, az utolsó fordulóban pedig valószínűleg az AFC kiemeléséért játszanak a rájátszásra hajtó Broncos ellen idegenben, de Reidék fognak győzelemmel távozni. A nehéz sorsolás ellenére tehát 13-3-as mérleggel várhatják vélhetően csak a Divisional Roundba az ellenfelüket a Főnökök.

 

Los Angeles Chargers

 

[quote] Immáron új városban fogadja ellenfeleit a Chargers, és ideiglenesen a Los Angeles Galaxy labdarúgó csapattal osztozkodnak a Galaxy stadionján, ezért a hazai pálya előnye sem biztos, hogy érvényes lesz rájuk a debütáló Los Angeles-i szezonjukban. Tavaly a Ramsnek ebből a szempontból nem jött be a váltás, és nagyon rossz szezont produkáltak új állomáshelyükön, és ez félő, hogy a Chargersszel is megeshet. Nekik ugyanis a 3. legnehezebb a sorsolásuk a maga .568-as erősségével, viszont az egész csapat alighanem Philip Riversért fog küzdeni az elkövetkezendő években, aki megérdemelne egy Super Bowl részvételt minimum.

 

Az új köntös mellett új szakmai stáb is bemutatkozik, a tavaly a Billsnél egyre feljebb jutó Anthony Lynn kapta meg a karmesteri pálcát, Gus Bradley pedig a védelemért fog felelni. A Chargers az utóbbi években a megannyi sérülésnek köszönhette a pocsék szezonokat, ami idő alatt a többi riválisa piszkosul megerősödött, így ők számítanak a legkevésbé favoritnak a csoportban. A draftjuk is inkább a jövőnek mintsem a jelennek szólt, emiatt nem úgy néz ki, hogy idén bekövetkezne egy trónfosztás. Rögtön az első 8 fordulóban olyan sorsolást kaptak az arcukba, ami könnyedén elveheti a playoff álmokat. 4 csoportrangadó mellett 3 rájátszás résztvevővel is játszaniuk kell, és az Eagles sem ígérkezik sétagaloppnak. Utána viszont egy pihenőhét, majd az 1/1-es és 1/4-es csapat is az ellenfeleik között lesz, és ők se játszanak BYE-ról jövő csapat ellen. [/quote]

 

 

Kezdésnek a Chargerstől kirúgott Mike McCoy épp az első ellenfél Broncosnál talált munkát, így számára kettőzött fontossággal bír a meccs, a bizonyítási vágy és a hazai pálya Broncos győzelemmel zárul. Ezután jön egy Los Angeles-i sorozat, az első hazai meccsüket az új városban a Dolphins ellen játsszák majd, ahol én szintén vereséget jósolok. Jobb csapatnak gondolom a floridaiakat jelenleg, mint ahogy a Chiefst is, akik ellen szintén beletörik a bicskájuk, eddig 0-3. Az Eaglest viszont elkapják, Riversnek nagyon fog feküdni a meggyengült Eagles secondary, és kegyetlenül ki fogja használni az adandó alkalmakat, ezzel megszerzik az első győzelmüket új állomáshelyükön. A Giants és a Raiders ellen idegenben viszont két fárasztó repülőút és újabb zakók jönnek, ahogy a Broncost sem tudják megállítani immáron hazai pályán. A végső csapást a Patriots viheti be Foxboróban, vagyis 1-7-es mérleggel mehetnek pihenni azzal a tudattal, hogy a nehezét letudták.

 

A pihenés nagyon jól fog jönni, hiszen itt kezdheti meg felzárkózását a csapat az 1/1 elleni harcban. Rögtön két nyerhető meccs következik, ráadásul két olyan csapat ellen, ahonnan a mostani stáb az ellenfelek tavalyi főedzői voltak. A Jags ellen Gus Bradley, a Bills ellen Anthony Lynn miatt lesz egy kis plusz adaléka az összecsapásoknak, ahol én mindkét esetben Chargers győzelemre tippelek. Nincs NFL meglepetések nélkül, és szerintem a Chargers esetében ez egy Cowboys elleni sikerben fog megnyilvánulni. Noha az egy rövid hét lesz a számukra a TNF miatt, és a Los Angeles-Dallas nem a legrövidebb távolság az országban, a matchup a Chargersnek jobban fekszik. Ha nem lesz megint IR-en a fél csapat a meccs időpontjára, akkor be is húzzák a találkozót. A Browns ellen is őket tartom az esélyesebbnek, ahogy a Redskins ellen is, hiszen egy nagyon komoly sorsolásból utaznak a bombaformába lendülő Chargers otthonába Cousinsék. A tankönyvekben így tanítják a bye-ról való visszatérést, rögtön szebb a 6-7 mint az 1-7!

 

A rájátszás álmokról szerintem már lemondtak a Chargersnél, de a tisztes helytállás még összejöhet. De nem a Chiefs ellen, akik otthon megszakítják a fantasztikus szériát, amit a Jets ellen lehet kozmetikázni idegenben. 7-8-as mérleget követően fogadják a Raiderst, akik vélhetően az életükért küzdenek, ami a Chargersre annyira nem igaz, bár láttunk már csodákat. Itt nem lesz, a Raiders nyerni fog, ezzel pontot téve a Chargers szezonjára. A 7-9 egyáltalán nem rossz mutató az esetükben, bár ha tényezők akarnak lenni, akkor a csoporton belüli mérlegükön javítaniuk kell.

 

Oakland Raiders

 

[quote] A Raiders tavaly a csoport második helyén végzett, de ki tudja mi lett volna a szezonjuk végkimenetele, ha Carr nem sérül meg a Colts ellen. Azt már sose tudjuk meg, ellenben idén ugyanolyan elánnal, és plusz egy év rutinnal vágnak neki a szezonnak. Szükség is lesz minden energiára, hiszen övéké a 4. legnehezebb sorsolás .564-gyel, viszont a csoportban övék a legkönnyebb is – papíron – , valamint ők is megússzák a pihenőhétről jövő csapatok elleni meccset. A Raiders megkapta azt a megtiszteltetést, hogy ismét Mexikóban játszhatnak egy meccset, ami lehet áldás, de lehet átok is. Egyrészt előtte lesz a pihenőhetük, ami kelleni is fog, hiszen a regnáló bajnok lesz az ellenfél, viszont buktak egy hazai pályát emiatt.

 

A Raiders sorsolás főleg a szezon második felében lesz brutális, ami talán annyiból szerencsés, hogy addigra felveheti a csapat a rájátszás tempót, de ez az ellenfeleikre is ugyanúgy igaz. Del Rióék be szeretnék bizonyítani, hogy a tavalyi rájátszás csak a balszerencsén múlott, és ha ez a csapat egyben van, akkor mindenre képes. Szükség is lesz erre a mentalitásra, mert nem adják ingyen azt a playoff szereplést, főleg ebben a csoportban. A pihenőhetük viszonylag kedvező időpontba esik a 10. héten, de szükségük is lesz rá, mert onnantól nagyon kemény sorsolás vár rájuk. [/quote]

 

 

Rögtön idegenben kezdenek, ahol az egyre jobban megerősödő Titans lesz az ellenfél, de erősítés ide vagy oda, szerintem ezt az akadályt megugorja a Raiders. A Jets potenciális 1/1 várományos lehet idén, így az a meccs is meglesz, a fővárosi túra viszont már neccesebb, de nem lehetetlen. Nem lesz sima győzelem, két elit támadófallal felálló offense csaphat össze, ahol a Normann vs Cooper párharcra már most izgalomba jövünk, de én a Raiderst tippelném győztesnek. A győzelmi széria a Mile High-ban megszakad, de Baltimore-ban folytatódhat. Noha Marshawn Lynch hazatért, utoljára a 2014-es szezonban volt elit teljesítményre képes, a Ravens pedig elég bika védelemmel rendelkezett tavaly futások ellen, bár tegyük hozzá, hogy épp a futások elhárítására szakosodott védőfalból távozott két kezdőjátékos is. Nagyon kemény találkozó lesz ez is, de ahogy a Redkins ellen, úgy itt is a Raiderst tartom favoritnak, már csak a hazai pálya miatt is. A Chargers otthon meglesz, ahogy Chiefs számára is leteszik a stop táblát, a három egymást követő hazai meccsükből tehát mindet behúzzák.

 

Ezután egy keleti túra következik, ahol előbb Buffalóban, majd Miamiban tesznek vizitet, vagyis egy jókora repülőutat megspóroltak maguknak. A Billst még sikerül megverniük, a Dolphins azonban meglepetésre el fogja őket gyepálni, Adam Gase ki fog valamit találni a coverage-ben gyenge oaklandi linebackerek ellen, ahol Nate Allen és Jelani Jenkins lehet a két említésre méltó figura, akik tavaly még az ellenfél csapataiban játszottak. De egy vereség nem a világvége, jöhet a bye week, majd irány Mexikó és a Patriots! Ember legyen a talpán, aki biztosra meri mondani bármelyik csapat győzelmét is. A Raiders védelmének legnagyobb rákfenéje a tight endek levédekezése, most az arcukba kapják a Gronk-Allen kettőst. Nem merek Bradyék ellen tenni, sajnálom, ott a 3. vereség, de cserébe elképesztően jó meccs lehet.

 

A csapat innentől kezdve elkezdheti a véghajrát, mert ha a Pats nem volt elég, most csupa komoly ellenfél zúdul a nyakukba. A hazatérést követően a Broncost fogadják, majd győzik le, utána újabb rangadó következik a Giants ellen, szintén otthon. A Giantsnek 10 napja lesz felkészülni erre a meccsre, és szerintem be is húzzák majd. A két csapat támadósora elképesztő, és bár a Mack vezette pass rush összezúzhatja a Giants támadófalát, az a Giants védelem nagyon brutális, és ez hozhatja meg nekik a sikert. A jó start után tehát becsúsznak a vereségek, a sorsolás viszont nem lett könnyebb, hiszen a Chiefshez látogatnak, ahol szintén kikapnak, ami már veszélybe sodorhatja a playoff részvételt. A veszélyérzetüknek hála a hátralévő három meccsüket behúzzák, amiből a Cowboys elleni lesz a legnehezebb hazai pályán, de Carrék lemattolják majd a Cowboys védelmét. Összesítésben ez egy 11-5-ös mérleg, ami ideális esetben elég lehet a wild card helyre.

 

Összegzés

 

A legnehezebb sorsolás ellenére azért nem várható nagy visszaesés a csapatoktól, sőt, a csoport sorrendje viszont a jóslatom szerint nem fog változni.

 

 

A Chiefs ismét bezsebelheti a csoportelsőséget és az AFC kiemelést egyaránt, a Raiders pedig meglepő lenne, ha ilyen mérleggel lemaradna a playoffról. A Broncos tavaly épphogy lemaradt a rájátszásról, ez idén egy kedvező alakulással nem történhet meg a 10-6-os mérlegükkel, de láttunk már olyat, hogy még ez sem volt elég a rájátszásba jutáshoz. A Chargers pedig a két évvel ezelőtti 4-12-ről fokozatosan tornássza fel magát, elősegítve a Super Bowl álmokat Rivers számára. Az egyik legkeményebb csoport lehet a továbbiakban is az AFC West, ami simán adhat 3 résztvevőt is a rájátszásnak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!