Connect with us

Playbook

Minek ide linebacker? 2. rész

Három hónap után ismét jelentkezünk Playbook sorozatunkkal és folytatjuk a hagyományos négynél több defensive backes felállások bemutatását. Ezúttal terítéken a Dime defense.

Február végén ott hagytuk abba, hogy a csapatok hiába találták ki a 3-3-5-ös nickel felállást a 4-2-5-ös helyett az ellenfél öt célpontos felállásaira, sokkal beljebb nem lettek vele, hiszen az öt célpontra nem jut 5 DB, hacsak nem cover 0-át játszik a védelem, de az meg teljes mértékben öngyilkosság lenne a jó passzjátékkal rendelkező csapatok ellen. Ha cover 1-et játszik a védelem, akkor pedig hiába az öt defensive back, egy hátul marad, így az öt célpontra csak négy DB jut, aminek következtében kialakul a linebacker-WR/RB/TE mismatch. Azonban rájöttek a védelmi koordinátorok, hogy ezen könnyen lehet segíteni abban az esetben, hogyha egy újabb defensive backet felraknak a pályára, hiszen sebességben ők állnak legközelebb az ellenfél célpontjaihoz és coverage képességeket tekintve is az esetek túlnyomó részében jobbak, mint a linebackerek. Ezt a hat defensive backes felállást nevezzük Dime formationnek.

 

 

Kik vannak a pályán?

Ahogy a nickel package során láthattuk, hogy van különbség a felállásban attól függően, hogy 4-3-as vagy 3-4-es base defense-t használ egy csapat, a dime package-ben is van egy ilyen rugalmasság, de most első körben maradjunk a 4-3-as védelemnél. Emlékezhetünk, hogy a nickel back a Will (gyenge oldali) linebacker helyére érkezik a formációban, dime esetében pedig a Sam (erős oldali) linebacker helyére érkezik a hatodik defensive back, akit dimebacknek hívunk. Így tehát 4 falember, 1 linebacker és 6 defensive back szerepel ebben a package-ben.

A 3-4-es védelmek kapcsán felmerülhetne a 3-2-6-os felállás is, azonban ezt nem igazán használják a csapatok, hanem ők is a nickel formációban pályán maradó két linebacker közül hoznak le egyet.

Miért használják?

A dime defense-t olyan esetekben használják a csapatok, ha az ellenfél minimum négy WR-rel áll fel (WR-nek számíthat a tight end is, aki a pálya széléről, vagy slotból indul). Vagyis az teljesen mindegy, hogy empty backfielddel áll fel az ellenfél támadósora vagy esetleg egy running back foglal helyet ott. Nagyrészt akkor áll fel az ellenfél ennyi elkapóval, hogyha az összeszedett nagy hátrány miatt gyorsan kellene átmenni a pályán vagy egy hosszú harmadik/negyedik kísérlet esetén, a dime defense pedig pont ezeket a közepes és hosszú passzokat hivatott megakadályozni azzal, hogy még inkább a coverage-ra kerül a hangsúly.

A Sam linebackerek mindig a tight enddel szemben állnak fel, akik inkább tömegben, mintsem sebességben tudják felvenni a TE-ekkel, pláne nem a szélső elkapókkal a versenyt, ebből adódóan coverage-ban sem tudnak igazán hozzátenni a védelemhez. A dimeback használata pont ezt a gyenge pontot igyekszik kiiktatni a védelemből. A dimeback helye a pályán értelemszerűen attól is függ, hogy a védelem éppen emberezik vagy zónázik.

Hogy milyen típusú defensive backet hoznak fel dimebacknek, az gyakorlatilag csak a koordinátorokon múlik, nyilván attól is függ, hogy safetyből vagy cornerbackből van nagyobb merítési lehetősége egy csapatnak. Alap esetben, ha egy csapatnak módjában áll, akkor safetyt használ, mivel a dimeback az esetek nagy többségében a Sam linebacker helyén áll fel. Egy safety felépítése pedig jobban hasonlít egy linebackerére, mint egy cornerbacké, így adott esetben a tackle-t is könnyebben tudja végrehajtani.   A Kansas City Chiefs az alábbi playben úgy áll fel, hogy középen az egyetlen LB Derrick Johnson (kékkel), körülötte pedig nickelként a cornerback Flowers, dimebackként pedig a safety Eric Berry tartózkodik.

 

 

A dime „terméke”: a hibrid linebacker

A dime-ot és a nickelt nagyon könnyen lehet ötvözni igazából, ha van egy olyan játékosod, aki a linebacker feladatait ugyanolyan szinten tudja ellátni, mint a defensive back feladatait, azonban nagyon sokáig éles határvonal volt a két terület között. Egészen addig, amíg igazán teret nem hódított a minimum 5 vagy több DB-s felállás. A 2015-ös szezonban a defensive playek 65%-ában volt legalább 5 defensive back egyszerre a pályán. Ezzel az átalakulási folyamattal párhuzamosan pedig, megjelentek a hibrid linebackerek, hiszen ha van egy ilyen játékos a keretben, akkor a nickel és a dime package gyakorlatilag egyszerre játszatható, nem igényel cserét a playek között.

A hibrid linebacker dime-ban

Állatorvosi lónak a Los Angeles Rams játékosát, Mark Barront választottam, aki a Buccaneersben végig safety poszton játszott, azonban a Ramsben előrébb került egy sorral és hibrid linebackerként funkcionál.

Harmadik és 11-es szituáció:

 

 

Látható, hogy ebben a felállásban a pálya közepén levő James Laurinaitis (sárgával) az egyetlen klasszikus linebacker, aki Barron és a cornerback Joyner között áll fel. A játék elején mindenkinek megvan a maga embere, Barron figyeli a 49ers running backjét, a linebacker pedig a kívülről érkező tight enden tartja a szemét, hiszen a cornerback és a nickel back a két WR-t fogja követni emberezés esetén, a TE-re pedig így vagy fel kell lépnie a safetynek, vagy Laurinaitisnak kel felvennie (a fenti CB-WR páros adja magát).

 

 

Azonban hiába vázoltam fel az imént, hogy mindenkinek megvan a saját embere, a Rams ebben a játékban zónázik, így amikor elindul a játék, mindketten csak visszalépnek a first down vonalig (saját 4 yardos) és várják, hogy történjen valami. Amikor a 49ers tight endje és running backje elkezdik egymás útját keresztezni, a két védő marad a zónájában és felveszi az emberét. A passzt ugyan elkapja a tight end, de a játék csak 5 yardot eredményez, így nem sikerül a first down és mezőnygólon tartják az ellenfél támadósorát.

 

Előnyök, hátrányok

A dime legnagyobb előnye, hogy nagy területet viszonylag nehéz ellene bejátszani, hiszen hat defensive backre jut az ellenfél 5 célpontja, ráadásul minél jobban igyekeznének megnyújtani a pályát, hátul safety segítséggel még kettőzni is tudnak.

Hátránya, hogy mivel ennyire a nagy játékok ellen rendezkednek be, ezért a nyomást, illetve a rövid zónákat teljesen feladja a védelem. Ennek köszönhetően lehet haladni ellene rendesen, de rendkívül sok idő pöröghet le az órából.

Szituációs védelmi rendszer lévén a klasszikus dime felállásokat (4 CB, 2 S) ritkán láthatjuk egy mérkőzésen, hiszen ez a mérkőzés lefolyásától és nem mellesleg az ellenfél támadó játékhívásaitól is függ, hiszen akinek nincs meg a megfelelő állománya hozzá (4 tisztességes elkapó), az ellen nyilván elő se kerül ez a package. Ugyanakkor a már fent említett hibrid linebackerek megjelenése lehetővé teszi, hogy ne is legyen gyakorlatilag különbség egy csapat nickel és dime defense-e között,  úgyhogy nem véletlen, hogy egyre több ilyen típusú játékossal találkozunk az NFL-ben is évről évre.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!