Connect with us

Érdekességek

Cooks szétszívatja a lassú cornereket

Brandin Cooks egy 4,33-as 40 yardos időt futott 2014-ben a Combine-on, ami a 15. leggyorsabb idő az utóbbi évtizedben egy elkapótól. Ő a Patriots történetének ötödik leggyorsabb elkapója (Donte’ Stallworth, Randy Moss, Tiquan Underwood, Chad Jackson) és nagy fegyvere lehet Tom Bradynek, amennyiben úgy tudják alakítani, hogy mindig egy lassú cornerbackkel álljon szemben. És ha valaki képes maximálisan kihasználni ezt a mismatchet, akkor az bizony Bill Belichick.

 

Megjegyzés: Az adatok Scott Barnett-től származnak, aki a PFF Fantasy részlegén dolgozik, így nem tökéletesek a mutatók, amiket használni fogok, de sajnos nem találtam yardos és TD-s adatokat a neten, illetve ilyen mélységekig nem férünk hozzájuk a PFF adatbázisához sem, így maradnak a fantasy pontok, de a különbséget ezek is nagyon jól fogják szemléltetni.

 

  • Cookst eddig karrierje során 90-szer vették célba “gyorsabb” cornerbackek ellen, – tehát olyan CB-k ellen, akik 4,44-es vagy gyorsabb 40 yardos idővel rendelkeznek. Ezek alatt 1,65 PPR pontot tudott átlagolni.
  • “Lassabb” cornerbackek ellen -tehát olyanok ellen, akik 4,45-ös vagy lassabb 40 yardos időt futottak – 75-ször vették célba Cookst, ellenük 2,91 PPR pontot átlagol.

 

Összesen 139 elkapó látott legalább 125 targetet az utóbbi évtizedben, ez a +1,26-os targetenkénti PPR pontnyi különbség messze a legnagyobb mind közül. A második John Brown +0,57-es mutatóval rendelkezik csupán.

 

 

Mit jelent ez? Nyilván azt, hogy Cooks sokkal jobb lassú cornerek ellen, mint gyorsak ellen. Sőt, igazából egyedül a lassú cornerbackek ellen játszik jól. Ő egy mélységi célpont, a hosszú útvonalak a kedvencei, ezeken pedig könnyen meg lehet égetni a lassú CB-ket. Ráadásul Cooks nagyon függ a hosszú labdáktól, hiszen fantasy pontjainak 35%-a 20+ yardos átadások során született. Csupán 4 másik elkapó függ jobban ezektől: DeSean Jackson, Kenny Stills, Sammy Watkins és AJ Green.

 

És mit jelent ez a Patriots számára? Azt, hogy Bill Belichick majd azt csinálja, amihez a legjobban ért. Olyan matchupokat kreál, amivel a játékosai legjobb erényét tudja kihasználni. Tehát Cookst olyan helyzetbe hozza majd, hogy egy lassú cornerbackkel kelljen szembe néznie. Ránézve a Pats sorsolására, mindössze két olyan csapattal találkoznak idén, ahol az első és második számú CB is a “gyors” kategóriába esik, a Texans és a Falcons. Ezzel szemben a Chiefs, a Panthers és a Buccaneers első és második számú cornere is “lassú”, a többi csapatnál pedig az egyikük gyors, a másikuk lassú.

 

Azt pedig már csak mellékesen tennénk hozzá, hogy Tom Brady a harmadik legjobb passer ratinget tudja felmutatni (a 44-ből) az utóbbi három évben a hosszú labdáknál (112,2). Mondjuk csak passzai 12,2%-a repül 20 yardnál hosszabban, ami a középmezőnybe sorolandó, Drew Breesnél ez még mindig jobb, akinél ez az arány csupán 9,8%.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!