Connect with us

Magyar foci

Ennél izgalmasabb forduló nem lesz a HFL-ben!

Eljött az alapszakasz utolsó hétvégéje, mely sosem látott izgalmakat rejteget magában. A verseny teljesen nyílt, kiadó még két hely a rájátszásban és az első helyezett kiléte sem dőlt még el. Őrült fordulónak nézünk elébe, melyet a két legjobb csapat nyit meg, majd egy-egy ki-ki meccs is megrendezésre kerül majd. Számos forgatókönyv elképzelhető és az sem biztos, hogy az elődöntőben találkozhatunk budapesti alakulattal!

 

 

#2 Eger Heroes vs #1 Miskolc Steelers – június 3. 15:00 (Felsőtárkány, Felsőtárkányi focipálya)

Jobb mérkőzéssel nem is kezdődhetne a hétvége, hiszen rögtön az első összecsapáson az lesz a tét, hogy ki húzza be a HFL 2017-es alapszakaszának első kiemelését. Ez az egyszerűbb szcenárió, hogy mindkét csapat az első helyre tör, a bonyolultabbik már több számolgatással és találgatással jár, de felmerülhet az a kérdés is, ki kit akar majd elkerülni az elődöntők során, mert azért a múlt mutatott nem túl kedvező párosításokat is az Eger szempontjából. Az egyszer biztos, hogy bármi is lesz a találkozó végeredménye, a keleti országrész lesz kedvezőbb helyzetben a playoff során, hiszen az elődöntőket Egerben és Miskolcon fogják rendezni.

A Heroes idén egy komoly pofonba szaladt bele a Wolves ellen, de sikerült felállniuk belőle és azóta mindkét meccsüket lehozták, egyre jobb játékot mutattak, csapatként is sokkal jobban működtek. A védelem összeállt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy másfél meccse nem kaptak egyetlen pontot sem. A támadósor esszenciája az importokban rejlik, touchdownjaik döntő hányadát tengerentúli játékosok szerezték, így ezúttal is rájuk fog nehezedni a legnagyobb nyomás, hogy feltörjék az Acélosok védelmét. Azt láthattuk a Gorillaz ellen, hogy a kemény védelmekkel meggyűlik a baja Khalid Aliéknak, ezúttal sem számíthatnak egyszerű mérkőzésre. Az összeállni látszó védelem pedig vezérét vesztette, hiszen Chris Murray – családi okok miatt- nem fog pályára lépni. Nagy kérdés, hogy ez mennyire nyomja rá a bélyegét a defense-re, főleg azt figyelembe véve, hogy a Steelers offense eddig nem ismert kegyelmet.

 

A Sharks bizonyította, hogy nem sebezhetetlen a Steelers offense.

 

A Miskolc úgy vághat neki a keleti rangadónak, hogy a Győr ellen meggyűlt a bajuk, egyáltalán nem volt egyszerű mérkőzésük. De az aduászuk megmentette őket, az ismét remek formában játszó Troy Rice volt ezúttal is a döntő faktor. Nagyon elcsépelt már a Yordan-Rice-Benson-Meechie tengely egekbe magasztalása, de az eddig sikerekben rendre oroszlánrészt vállaltak és most is tőlük várjuk a “megváltást”. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy hazai születésű játékos még nem szerzett TD-t a miskolciak részéről, mely mindenképp unikum az idei szezonban. Ahogy a támadósor, úgy a védelem is a külföldi játékosok tudásán alapszik, az “ukrán légió”, valamint az amerikai importoknak jut a legnagyobb szelet a tortából. Azonban ne menjünk el szó nélkül a fiatal és nagyon tehetséges magyar defensive backek mellett sem, hiszen a Jónás-Szabó páros már most is üde színfoltja a csapatnak, évek múlva pedig meghatározó alakjai lesznek az egész hazai bajnokságnak. Rájuk ezúttal is nagy szerep fog hárulni, hiszen passzjátékban sincs elveszve az Eger, hiába a futójáték az erősségük.

Az előzetes nyilatkozatok alapján arra lehet számítani, hogy sem a Heroes, sem a Steelers nem taktikázik majd, mindkét együttes a győzelemre fog játszani. Ha ez így lesz, akkor nagyon jó mérkőzést fogunk látni, látványos támadójátékkal, sok pontszerzéssel. Bízunk benne, hogy tényleg nem lesz számolgatás, és ebből a szempontból szerencsénk van, hiszen egyik csapat sem építhet biztosra, mert az igazán sorsdöntő meccsek még ezután következnek. A kiemelt liga idei csúcsmérkőzését pedig nem csak a Felsőtárkányba kilátogató rajongók, hanem a TV nézők is egyaránt élvezhetik, a Digi Sport 14:45-től élőben fog jelentkezni a megszokott színvonalas közvetítésével.

 

 

#4 Budapest Wolves vs #6 Győr Sharks – június 4. 15:00 (Budapest, Angyalföldi Sportközpont)

Eddig is lejátszott már egy-két élethalálharcot a Wolves és a Sharks, de most mindenki az utolsó cérnaszálba kapaszkodik. Mindkét együttes csalódást keltő 1-3-as mérleggel áll, nagyon kiegyensúlyozatlan játékot mutattak az előző fordulók során, nehéz eldönteni, ki várja jobb lelkiállapotban ezt az összecsapást. A Wolves a budapesti rangadót bukta el, míg a győriek a szezon leghosszabb túráját fejezték be verséggel. A tét egyértelmű: győzni kell, de a sors furcsasága miatt előfordulhat, hogy a W sem lesz elég, hogy a nyertes alakulat a playoffba kerülhessen.

Kovács István fiai parádés első félidőt mutattak a Cowbells ellen, majd teljes pálfordulás következett be, a második félidőben egy teljesen más csapatot láthattunk. A jól megszokott recept azon a meccsen is működött egy darabig, a Bencsics-Elek páros két hatpontost hozott össze, de rajtuk kívül ezúttal nem lépett fel senki. A futójáték nem igazán működött és a félidőben sem tudott jól alkalmazkodni a csapat a mérkőzés változásihoz, a szezonban nem először. A védelem ugyan próbált mindent megtenni, de a második félidőben már olyan sokat volt a labda a Cowbellsnél, hogy a Miakich Gábor vezette egység elfáradni látszott, nem tudtak sorsfordító játékokat bemutatni. Az importjaik sem dolgoztak úgy, ahogy kellett volna, Marsden agyrázkódással ment le a félidő vége előtt, míg McCraryt sorra égették meg a Kolomposok elkapói. További fájó pont Baksa Ferenc elveszítése, aki a Carinthian Lions ellen szenvedett lábsérülést egy elkapás közben. A tét óriási, ezért nem kis nyomás fog nehezedni a Farkasokra, kérdés, ez milyen hatást fog kiváltani a csapatból. Egy biztos, nem kis javulás fog kelleni, ha a playoffról szeretnének ábrándozni.

 

Madarassy Richárd az interception-király címet is begyűjtené a rájátszás mellett.

 

A forma feljavulása a Győr részéről sem maradhat el, mert bár sikerült megszorongatniuk a bombaerős Steelerst, a Wolves ellen még egy lapáttal rá kell tenni, hogy meglegyen a győzelem. A futás/passzolás egyensúly egyre jobb, és ha azt vesszük alapul, hogy a Sharks támadóegysége leginkább egy pass heavy offense, akkor bizakodhatnak, mert a levegőben akadtak gondjai a Wolvesnak. Garcia kihasználhatja a séma adta előnyöket és az erős karját, ehhez persze fog kelleni a támadófala is, mely úgy tűnik, kezd összeérni. A Becs-Fernandez-Börzsei-Horváth WR-kvartett nem tartozik a gyengébb egységek közé, azonban tőlük is maximális koncentráció szükséges és akkor nagyon közel lehet a rájátszásba jutás. A védelmük pedig megmutatta, hogy nagyon jó erőkből áll, a bajnokcsapatot ebben a szezonban ők tartották eddig a legkevesebb ponton. A keménységüket ezúttal is meg kell őrizniük, mert a Wolves támadói a legjobb importmentes offense, a válogatottaktól hemzsegő alakulatot nem lesz egyszerű megfékezni, de Burlesonnak megvan az eszköze, hogy megtegye azt.

A fővárosban megrendezendő találkozó lesz a hétvégén az egyetlen, melyet nem ad a Digi Sport, ezért mindenkit buzdítunk, hogy vasárnap a Rozsnyay utcában töltse a délutánt, garantáljuk, hogy nem fog unatkozni. A csapatok mindent meg fognak tenni a győzelemért, hiszen nem a saját kezükben van a sorsuk, náluk nem opció a taktikázás, csak a vérre menő küzdelem a győzelemért. A sorsolásnak és a körülményeknek köszönhetően egy igazi összeesküvés-elmélet is létrejött, melynek eredménye az lehet, hogy hiába nyer egyik vagy a másik csapat, mindketten a kanapéról nézhetik majd az elődöntőket. De ne szaladjunk ennyire előre, a vasárnapi mérkőzésénél maradva, mi az alábbi végkimenetelt várjuk.

 

 

# 5 Dunaújváros Gorillaz vs #3 Budapest Cowbells – június 5. 15:00 (Dunaújvárosi Stadion)

A hétvége legfurcsább és egyben legérdekesebb mérkőzése is a hétfői találkozó lesz, hiszen ekkor már minden eredmény a csapatok birtokában lesz, a két együttes kezében lesz egyszerre a fennmaradó három, addig nem biztosan playoffba jutó gárda sorsa. Ha ki akarjuk sarkítani a dolgot, akkor inkább a Cowbellsen lesz a világ szeme, mert ők “dönthetnek”, kit visznek magukkal a legjobb négybe. De tegyük félre a taktikázást és induljunk ki abból, hogy mindkét alakulat a legjobbját fogja hozni és lendületből akar a rájátszásba jutni.

A Dunaújváros repülőrajtot vett, aztán három súlyos vereségbe szaladtak bele, lélektanilag a legrosszabb helyzetben jelenleg ők vannak. Két és fél mérkőzése nem tett fel pontokat a táblára az offense, sem Bachrathy, sem a játszótársai nem találják a ritmust, nagyon úgy tűnik, hogy óriási gödörben vannak. Ennek az lehet az oka, hogy az ellenfelek hamar kifürkészték, hogy milyen playeket szeretnek elővenni, így könnyen igazították ehhez a védelmi stratégiájukat, gyakorlatilag teljesen elfojtva a Gorilla-akciókat. Egy dolog viszont biztató: a védelem nem rogyott meg még annak ellenére sem, hogy az offense teljesen impotens volt. Legutóbbi két meccsükön összesen 28 pontot kaptak, ez nem rossz teljesítmény, ezúttal is bizakodásra adhat okot. A meccs és egyben a hétvége egyik legizgalmasabb párharca a Victor Allen Williams Jr. vs Czirók Márton csata lehet, ha a Bells támadója is tudja majd vállalni a játékot. Emlékezhetünk, hogy a Wolves sztárelkapóját, Eleket milyen jól fogta az import védő, így kíváncsian várjuk ezt az ütközetet.

 

A kettős fedezék Mészároson is kelleni fog.

 

A Bells nem is érkezhet nagyobb lendülettel erre a találkozóra, legyőzték a riválisukat, túllendültek a második félidei nehézségeiken, új ritmusra lelt a csapat. Váry Tamás beállásával nem esett vissza a támadóegység, jól szállt be a veterán QB, kulcshelyzetekben maradt nyugodt és az elkapói sem hagyták cserben. Karim Trabelsi jól keverte a kártyákat, elővett minden lehetséges fegyvert, ha kellett erőből futottak, máskor teljesen széthúzták a pályát, kiválóan működött az offense, még Váry két interceptionje ellenére is. Kelleni fog a jó game plan ezúttal is, mert a hazaiak védelme kemény dió, középszerű játékkal nehéz lesz őket legyűrni. A Kolompos védelemre ezúttal sem lehet sok panasz, felszívták magukat és kőkeményen állták a Farkasok ostromait. Ilyen jellegű veszélyeztetettségnek ezúttal nem lesznek kitéve, a Gorillaz támadóegysége kevésbé szofisztikált, de nem írnánk le őket sem, hiszen a Wolves ellen láttuk, mire képesek, elképzelhető, hogy a pesti alakulatokra vannak specializálódva. Kíváncsian várjuk, a Cowbells kit állít majd Mészárosra, akit nagyon nehéz lesz majd fogni és azért a Bells cornereit meg-megégették a szezonban.

 

A mérkőzést rendhagyó módon hétfőn fogják megrendezni, köszönhetően a Pünkösdi hétvégének, mely külön pikantériát ad a fordulónak. A Cowbells élhet a taktikázással és kiejtheti könnyen a vasárnapi találkozó győztesét, persze ennek az esélye nagyon kicsi. Ha viszont eltaktikázzák magukat és nem a játékra koncentrálnak minden idegszálukkal, akkor az a furcsa eset is előfordulhat, hogy a HFL történetében először fővárosi csapat nélkül rendezik majd meg az elődöntőket. Nagyon várt mérkőzés lesz ez, melyet nem hagyhat ki egyetlen szurkoló sem. A Dunaújvárosi Stadion elsőrangú helyszín, kényelmes szórakozási élményt nyújt, de a Digi Sport gondoskodik azokról is, akik nem terveznek az ünnepi hétvégén útnak indulni, hiszen a csatorna élő közvetítéssel fogja kiszolgálni ezúttal is a nagyérdeműt.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!