Connect with us

Minden ami NFL

FK! Divízió erősorrend

A csoportok rangsorolása sosem egyszerű. Nem elég egy-egy erős csapat a csoportban, ha a másik három nem üti meg a ligaátlagot sem. Ugyanígy nem fog lehúzni egy rossz csapat egy egész kvartettet, ha a másik három rájátszás esélyes. A rangsorolásnál csak az első és az utolsó csoport személye volt nálam egyértelmű, közte a sorrend nagyon nehezen meghatározható, de azért megpróbáltam.

 

AFC West

 

Kétségtelenül a liga legerősebb csoportja, akik évek óta 2 vagy akár 3 csapatot is képesek a rájátszásnak adni. A Chiefs és a Raiders idén is kényelmesen juthat a playoffba, de a tavaly épphogy lemaradó Broncos is versenyben lehet. Ehhez az összképhez érkezik meg a Chargers, akik ha megússzák sérülések nélkül, akkor a liga egyik legnagyobb meglepetését okozhatják idén. Semmi sem mutatja jobban a csoport erősségét, minthogy véleményem szerint a csoport jelenlegi leggyengébb tagja a Broncos, akik ellenben a liga top védelmeinek egyikével állnak fel. Szerintem két csapat is legalább 10 győzelemmel fog zárni, de a legrosszabb mérleg is legalább hét győzelmet számlál majd.

 

NFC South

 

Az egyik legkiszámíthatatlanabb csoport az NFC South, ugyanis az elmúlt szezonokban nem igazán lehetett számítani se a Panthers 15-1-ére, se az Atlanta ilyen szintű dominanciájára tavaly. Ellenben a Buccaneers folyamatosan épül, a Saints pedig bár egy orrnehéz csapat, nem lehet kizárni, hogy sok ellenfelüket túl fogják “dobni”.

 

 

Az Atlanta lehet nem lesz olyan félelmetes, mint tavaly, de bőven rájátszás esélyes a kerete, a Panthers tavalyi visszaesésé miatt még nem lett sokkal rosszabb csapat, mint az amelyik Super Bowlt játszott, a Buccaneers a playoff tornácán táncolt már tavaly is, Brees pedig win-now üzemmód közelébe kerül. Ha egy csoport két év alatt két Super Bowl csapatot is adott, akkor semmiképpen nem lehet gyenge, még ha ez két vesztes Bowlban csúcsosodott is ki.

 

NFC East

 

Már többször beszéltünk róla, hogy a 3 éve még NFC Leastként csúfolt négyes mára az egyik legerősebb lett. A Cowboys Prescott és Elliott érkezésével új dinasztiát építhet, még ha visszaesést is várok tőlük, a 10 győzelem egy átlagos teljesítmény lehet. A Giants már tavaly is rájátszásba jutott, azóta pedig tovább erősödtek, a védelem top5 ligaszinten, Manning pedig egy rakat fegyvert kapott. A Redskins és az Eagles bár lemaradásban van a csoport első két tagjával szemben, de nem túlzás azt állítani, hogy mindketten bárkit képesek elkapni, ha jó napjuk van. Legalább két továbbjutó lesz a csoportból és a leggyengébb csapat is jó lehet egy 7-8 győzelemre.

 

 

NFC North

 

Sokáig tanakodtam a következő csoport és e között, végül az döntött, hogy itt a legjobb három csapatból nagyobb eséllyel nézem ki, hogy playoffba jut (akár egyszerre), mint az AFC esetében. A csoportok utolsó tagja masszív lemaradásban van és bár a Bears és a Browns is fejlődésre lenne predesztinálva, egyelőre várunk a bizonyításra. További adalék, ami indokolja az AFC észak előtti helyüket, hogy az itt bejutó csapatok közül nagyobb eséllyel jut tovább bármelyik az első körön, mint a Bengals.

 

AFC North

 

A liga legfizikálisabb csoportja néven elhíresült kvartett talán veszített keménységéből, de a csoport két “nagy nevéhez” felnőtt a tavaly kicsit alulteljesítő Bengals is. Itt megint csak két rájátszás esélyes csapatról beszélhetünk, senkit nem lepne meg, ha minimum két csapatot adnának a playoffnak, szürke harmadikként pedig akár odaérhet a Bengals is. Az egyetlen igazi kérdőjel, hogy egy Browns képes-e visszahúzni ezt a négyes, de én – ha nem is jelentős – kisebb javulást várok a Clevelandtől, ami nem azt jelenti, hogy bárkire veszélyesek lehetnek, de azt igen, hogy okozhatnak kellemetlen meglepetést sok csapatnak.

 

 

 

AFC South

 

Az AFC déli csoportja egy igen érdekes helyzetet idéz elő. Alapvetően mind a négy csapatban megvan a potenciál és a játékosállomány is a playoffba jutásra, mégis meglepő lenne, ha két (de inkább egy) csapatnál többnek lenne erre esélye még decemberben is. Arról már nem is beszélve, hogy a Houston kivételével nem tudok a playoffban esélyesként beszélni egyik csapatról se. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy esetleges Jaguars top5 picken vagy egy újabb Colts blamán senki sem kapná fel a fejét.

 

NFC West

 

A Seahawks továbbra is Super Bowl esélyes a csoportban, de a másik három csapatból egyelőre a Cardinals csak erős jóindulattal playoff esélyes, a Rams és a 49ers pedig a top10 pickből való menekülésért harcolhat. Igazából ez az egyetlen kvartett, ahol a négy résztvevő közül kettőről nehezen képzelem el, hogy rájátszásba juthat. Amennyiben ez megtörténik, az valószínűleg az év egyik legnagyobb slágere lesz.

 

AFC East

 

Az a furcsa helyzet áll elő, hogy a liga legerősebb csapata sem tudja feljavítani a csoportot annyira, hogy ne ők legyenek a leggyengébbek. Ugyanis a jövő évi 1/1 legnagyobb várományosa is itt van a Jets személyében, akik az elmúlt hetekben mindent megtettek annak érdekében, hogy a Brownshoz képest is underdogok legyenek. Mellettük a Bills megszabadult Ryantől, de ettől még a védelmet romokban hagyta az öreg, a támadósor pedig egyelőre a totális futásorientált erőfutballban bízhat. Rájátszást tőlük sem látok, talán egy maximum hét győzelmes idényre képesek lehetnek. A Dolphins bár tavaly rájátszásba jutott, azért ott láttuk, hogy ez igen kevésnek bizonyult a nagyon között. A playoffért idén is harcban lehetnek, de ha még ott is lesznek, idén is legjobban várt ellenfélként fogják őket kezelni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!