Connect with us

Magyar foci

Parádés végjáték, óriási izgalmak – megvan az egyik döntős!

Tikkasztó forróság várta a Miskolc Steelers és a Budapest Wolves csapatát és szurkolóit Felsőzsolcán, egy olyan meccsen, ahol a vesztes haza, a győztes a Hidegkuti Nándor stadionba megy a bajnoki címért. A tét tehát nagy volt, ahogy az izgalom is, az elejétől a végéig, így nem bánták meg azok, akik a hőgutát kockáztatva a helyszínen tekintették meg a találkozót.

 

 

A hőmérséklet erősen rányomta a bélyegét a meccsre, nagyon sok játékos panaszkodott dehidratáltságra, és nem lehetett kellemes talpig beöltözve a tűző napon végignyomni a majd’ 2 és fél órányi játékidőt. Ám nem csak a nap, hanem a feszültség is fűtötte a csapatokat, több olyan szituáció is volt, ahol könnyen kirobbanhatott volna egy kisebb csetepaté, de erről később.

 

Ugyan inkább a Steelersnél voltak kérdéses játékosok, mégis a Wolvesnál ütött be a krach. Az amerikai cornerback Mike McCrary családi okok miatt haza kellett utazzon az Államokba, ám aki a legnagyobb fájó pont volt, az Elek Ádám, aki szintén nem tudott elutazni a Farkasok csapatával, ugyebár Bencsics Márk kedvenc célpontjáról beszélünk.

 

[quote] A nap beugrója: Flaskay Máté

A mindössze 20 éves elkapó remekül pótolta a válogatottban is kulcsszerepet játszó Eleket és a sérülés miatt kórházba kerülő Tóth Csabát, és a meglepetés erejét kihasználva sikerült kisegítenie Bencsicset a passzjátékok során. Az első félidőben volt egy nagyobb dropja, ám a második játékrészben, azon belül is a 3. negyedben három olyan elkapást is bemutatott, amire csak kerestük az állunkat. 4 elkapással és 72 yarddal járult hozzá a támadójáték sikerességéhez. [/quote]

 

A beharangozónkba vártaktól messze eltértek a csapatok a mérkőzés elején, ahol a pontzuhatag helyett igazi védelmi háború folyt az első játékrészben a pályán. Ahogy ott is írtuk, a Wolves védelemnek alaposan össze kellett szednie magát, hogy a bombaerős Steelers támadósort féken tartsa. McCrary kiválásával, illetve Xavier Marsden egy sorral feljebb tolásával egy teljesen magyar secondary vette fel a versenyt a Troy Rice és AJ Benson által fémjelzett elkapógárdával.

 

Korábban arról volt szó, hogy csoda kell, hogy Eaton pályára lépjen. Jelentem, megtörtént!

 

Hiába beszélünk tehetséges játékosokról, azért Kovács Istvánék igyekeztek biztosra menni, és a meccs teljes egészében nyomás alatt akarták tartani Vasyl Jordant, és ez bizony alaposan sikerült. Ez azért is hatalmas bravúr, mert a Steelersnek van talán a legjobb támadófala a HFL-ben, ennek ellenére sikerült terrorban tartani a miskolci irányítót a teljes Wolves front sevennek.

 

[quote] Galambos Endre megállíthatatlan volt

Galambos 3 sacket szerzett Jordanen, ami a legtöbb volt a teljes mezőnyben. [/quote]

 

Ám ha van irányító a mezőnyben, aki képes kezelni a nyomást, az Vasyl Jordan. A rutinos QB-nak ismét volt nem egy olyan menekülése, amiket az NFL-ben is megirigyelnének az irányítók. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az első három negyedben nem azt a formáját hozta, amiért a szezon MVP címére is esélyes, nagyon sok passzát dobta túl az elkapóinak. Ám ez sem állította meg, hogy megszerezzék a vezetést, és a középre fellépő Marsden helyére passzolt labdákkal vezessék végig a drive-jukat, aminek a vége egy Nahornyak touchdownnal ért véget.

 

 

Az első félidőben nem csak Jordan volt pontatlan, hanem a Wolves elkapói is, mindössze csak 6 sikeres passza volt Bencsicsnek az első félidőben, így ideje volt elővenni Lenner Péter zsenialitását. Lenner tündöklésébe hatalmas munkát ölt bele a támadófal is, ahol a sok húzás következtében sikerült lyukakat nyitni futójuknak, akinek ennyi bőven elég ahhoz, hogy pusztítást végezzen az ellenfelek védelmében, és az egyenlítést is ő hozta el a Farkasok számára.

 

[quote] Nem a mai volt a rúgók napja

A legjobbakkal is megesik, hogy hibáznak, és távol álljon tőlünk, hogy Baksa Ferencre kenjük a dolgokat, de 4 pont maradt a láthatóan nem 100%-os rúgó lábában. A mezőnygólja mellé ment, az extra pontját pedig az egyik miskolci játékosnak sikerült blokkolnia. A túloldalon Jónás Máté is kihagyott egy mezőnygólt. [/quote]

 

Jordan célpontjainak nagy napja volt, hiszen 20 pontos passza volt, ami 20 elkapást jelent, és Roman Buguslavsky is hozzátette a maga yardjait a futóplayeknél. Noha TD-t nem szerzett, talán mégis a legfontosabbnak Anton Ushenko bizonyult. 7 elkapása volt, amiből 76 yardot szerzett, ám ami ennél is fontosabb:

 

[quote] A Steelers összes TD-t érő drive-jában volt elkapása, amiből 4 ért first downt. Csendes hőse volt a Steelersnek, és ez a jelző alighanem a teljes szezonban tökéletesen jellemző volt a védelemben is feltűnő Ushenkonak. [/quote]

 

Troy Rice az Eger ellen ünnepelte 50. touchdownját Magyarországon, és két negyedet kellett várni, hogy Madarassy Richárd ölelő szorításában megszerezze az 51.-et is, ezzel 14-6-os Steelers vezetéssel vonultak az öltözőbe a játékosok.

 

Ami az utolsó fordulóban előfordult a Wolvesszal a félidőt követően, az  egy életre beleéghetett a játékosok tudatába, és tettek róla, hogy ne forduljon elő többet. Amíg a Sharks ellen sorra jöttek a hibák, és ezzel meccsbe hozták az ellenfelüket, most olyan tűéles játékot bemutatva jöttek ki, amire Meechie Eatonék nem tudtak mit lépni. 2 drive, 2 TD, így kell ezt, kérem szépen. Az elkapók produkálták a legnagyobb pálfordulást, Bencsics pedig lubickolt a feljavuló csapattársaknak hála. Először maga Bencsics fejezte be az akciót egy futással, a másodikra pedig azóta sem találunk szavakat.

 

 

Alig pár yardnyira a Steelers célterületétől Márk ismét maga akarta megfutni a TD-t, de Meechie Eaton sikeresen kiütötte a kezéből a labdát, azonban sehol sem találta azt. Nem is csoda, hiszen kis híján ráült, amit először se Márk, se senki más nem vett észre, egyetlen személyt kivéve, ő pedig a center, Gombos Dávid volt. A labda ráadásul az endzone területén volt, így elég volt csak rávetődni a TD-hez – így is tett, ezzel pedig megfordították az állást, egyben lezárták a 3. negyedet is, 19-14-es Wolves vezetéssel jöhetett a véghajrá.

 

[quote] A Steelers offense szokatlanul tompa volt

Jordanről már volt szó, azonban ami ennél is szembetűnőbb volt, az a rengeteg offense büntetés, amivel sikerült folyamatosan a saját helyzetüket megnehezíteni. És akkor még örülhetnek, hogy Rice elég late hit gyanús ütközését nem fújták le. Összesen 10 offense szabálytalanságot vétettek. [/quote]

 

A sok szabálytalanság ellenére volt egy játékos, aki ismét kihúzta a pácból a csapatát, ő pedig Troy Rice, aki az elképesztő 51. TD-jét egy talán meg nagyobb 52. hatpontossal tette emlékezetessé, amivel meg is fordították az állást, majd később – ismét egy nagy Rice elkapásnak is hála – Vasyl Jordan verte át a védőket, és ő maga is felpakolt 6 pontot a táblára – utólag azonban belátta, hogy jobb lett volna lemennie mint sem TD-t futnia. 1 perc 20 másodperc volt hátra, 1 Wolves időkérés, 27-19-es Steelers vezetés. Ám ez a kevés idő is olyan eseményeket tartogatott, amiket Hollywoodban sem találhatnának ki jobban.

 

A Wolves úgy kezdte meg offenzíváját, ahogy azt a nagykönyvben tanítják. Sok 5-10 yardos passz a pálya széle felé, ahol az elkapóknak csak pár lépést kellett tenniük, hogy kilépjenek, és ezzel megálljon az óra. Bencsics tökéletes labdákat osztogatott Bartosnak, Gecsernek és Vargának, utána viszont jött egy olyan játék, ami sok mindenre hatással volt.

 

[quote] Hősből antihős

Troy Rice-t addigra már megválasztották a Digisek a meccs legjobbjának, nem véletlenül. 7 elkapás, 112 yard, 2 TD, és sok-sok tackle a védelemben, nem volt kérdés igazából. Egészen addig, amíg egy Bencsics futásnál ki nem osztott egy fejre mért ütést, amikor Márk már a földön volt. Korábban már megúszott egy esetet, akkor Tóth Csabának osztott ki egy late hitet, amiért a Wolves elkapóját kórházba is kellett szállítani, mert vért köhögött fel. Rice ezúttal már nem úszta meg, és Udvardi Gyula referee kizárta az elkapót, ezzel az MVP címe és a lehetséges döntője is ugrott. [/quote]

 

De még mindig nem volt vége a világnak, mert bár Márknak el kellett hagynia a pályát, volt még idő a támadás befejezésére, amire a csereirányító Gombos Bence vállalkozott. Mi az hogy vállalkozott, rögtön egy gyönyörű 30 yardos TD passzal nyitott az addig egy elkapással rendelkező Gecsernek! Kell ennél nagyobb dráma és feszültség?! Ám ez még mindig kevés volt, hiszen még két pont kellett a hosszabbításhoz. A Wolves fel is állt a formációba, immáron Bencsics Márkkal, de a Steelers számított az irányító futására, és lekapcsolták.

 

 

Az utolsó esély egy onside kick volt, ami elég veszélyesre sikerült, de végül Nagy Donát kezében landolt a labda, eldöntve a találkozót. Ha nem is ez volt a két csapat legjobb formája, izgalomból így sem volt hiány. A Budapest Wolves emelt fővel távozhatott, hiszen mindent megtettek a döntőbe jutás érdekében, de a győzelmet végül a nem túl élesen játszó, de sztárjainak villanásainak hála a Steelers szerezte meg, ezzel ismét bejutottak a HFL döntőjébe, viszont Troy Rice nélkül várhatják ellenfelüket.

 

Miskolc Steelers 27 – 25 Budapest Wolves

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!