Connect with us

Magyar foci

Playoff time, baby! A döntőbe jutás a tét!

Letudtuk a HFL alapszakaszát, ahol az utolsó forduló utolsó meccsén is volt izgulni valója a csapatoknak, de kialakult a végső sorrend. Négy csapat maradt, akik eldöntik a hétvégén, ki játszhatja a Hungarian Bowlt a Hidegkuti Nándor Stadionban július 8-án! Két keleti csapat méri össze erejét két fővárosival szemben, nincs második esély, aki nyer, az egy lépéssel közelebb kerül a bajnoki címhez, a vesztes pedig készülhet a következő idényre.

 

Fotó: Photopium

 

#1 Miskolc Steelers – #4 Budapest Wolves – június 24., Felsőzsolca (14.45, DIGI Sport)

 

Szombaton először az alapszakasz-győztes Miskolc Steelers lép pályára a Budapest Wolves ellen a Felsőzsolca Városi Sportpályán. A Steelers veretlenül várja a playoffot, míg a Budapest Wolvesnak nem csak a saját, hanem a Cowbells kezében volt a sorsa az utolsó fordulóban, ez a bizonyítási vágy plusz az alapszakasz vereség a mostani ellenfelük ellen az, ami fűti a Farkasokat a találkozóra.

 

[quote] Alapszakasz találkozásuk

Május elején fordított pályaválasztás szerint mérte össze erejét a két csapat a Népfürdő utcában, ahol egy váltakozó iramú meccsen 35-23-as Steelers győzelem született. Ahogy eddig nagyjából senki, úgy a Wolves sem bírt Jordan két biztos célpontjával, Troy Rice-szal és A.J. Bensonnal, míg a Wolves sok váratlan húzással és legjobb játékosaik egyéni villanásaival volt meccsben. [/quote]

 

A revansra minden esélye meglehet a Wolvesnak, akiknek a vesztett szezonkezdést követően sikerült helyrerázódniuk, és rendre meggyőző játékot produkálnak a későbbi meccseik során. A nagy pálfordulásnak egyik főszereplője Xavier Marsden volt, aki Madarassy Richárddal kiegészülve a bajnokság legjobb safety párosát alkotják. Bár a kapott pontok tekintetében nem lehet észrevenni a védelmi javulást (holtversenyben legtöbb bekapott pont a bajnokságban, szám szerint 148), sokat számít, hogy két ilyen ball hawk játékos várja az ellenfél irányítójának passzait, a Sharks ellen Marsden például két turnovert szerzett és összesen 3 TD-t pakolt fel a pályára.

 

[quote] Leggyengébb láncszem: Mike McCrary

Az amerikai cornerback eddig nem a jó játékával kápráztatta el a közönséget Magyarországon. Troy Rice idén már egyszer alaposan megégette, de azóta más csapatok elkapói is túljártak az eszén. Ha nem javul fel drasztikusan a teljesítménye, akkor róla komoly yardokat és pontokat kaphat majd a Wolves. [/quote]

 

De nem csak Marsden kellett ahhoz, hogy újra felkerüljön a bajnokesélyesek listájára a Wolves, hanem a támadósor alapos feljavulása, élükön azzal a támadófallal, ami a Gorillaz ellen cserben hagyta irányítóját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a – Steelersszel holtversenyben – legtöbb pontot szerezték a HFL-ben (159). Bencsics Márk a legjobb magyar irányító, akinek olyan playmaker elkapói vannak, mint Elek Ádám, Gecser Máté, Bartos Ferenc vagy Varga Péter, a futójáték pedig Danku Dávid hiányát is elbírja Lenner Péter zseniális performanszának hála, egy ilyen állomány ellen bármelyik védelemnek fel kell kötnie a gatyáját. A kíméletlen támadójátékra ezúttal is szükség lehet Kovács István farkasfalkájának, mert a Steelers kapta holtversenyben a legkevesebb pontot az alapszakaszban (98), és most sem tervezik lerontani az átlagukat.

 

Xavier Marsdenre ezúttal is nagy feladat vár (Fotó: Photopium)

 

A Steelers keretében két kulcsjátékos egészségi állapota miatt lehetett lerágni a körmét a borsodi szurkolóknak. Az egyikük a Heroes ellen 50. TD-jét ünneplő Troy Rice, aki a támadósor mellett a védelemben és a special teamben is kulcsszerepet játszik, a másik pedig Meechie Eaton a linebacker sorból, egyben a defense vezére és a csapat főedzője. Rice-nak az elsőnek meglebegtetett hírekkel ellentétben nem komoly a sérülése, és bevetésre készen áll csapata rendelkezésére, Eaton pedig – hacsak valami csoda nem történik – ismét az oldalvonal mellől irányíthatja a Steelerst, de a pályán nem lesz ott a társaival.

 

[quote] Lesz-e Patriots-effektus a Steelersön?

Az NFL-ben legutóbb 2007-ben a New England Patriotsnak sikerült az a bravúr, hogy veretlenül hozták le az alapszakaszt, agyonverve mindent és mindenkit, akivel szembetalálkoztak, és úgy tűnt, nincs gyenge pontja a csapatnak. Aztán jött Eli Manning, és elég volt egy vereség ahhoz, hogy az addigi hónapok kemény munkája menjen a levesbe. Márk Patriots szurkolóként valószínűleg meggyatyázna, ha Eli-hoz hasonlítanám, de ahogy azt a Patset, úgy ezt a Steelerst is meg lehet fékezni egy olyan meccsen, ahol a védelem élete meccsét játssza. [/quote]

 

Azonban nem kell félteni a miskolciakat, akik Vasyl Jordant vezetésével képesek lehetnek több pontot feltenni, mint ahányat kapnának, még akkor is, ha Rice netán csak limitáltan lesz fent a pályán. Jordan abszolút MVP formában játszik a 2017-es szezonban, sorra hozza a yardokat és a pontokat a csapatának akár a passzaival, akár a saját megiramodásaival, és a támadófala is stabil lábakon áll előtte. Jordan abban a szerencsés helyzetben van, hogy a két import elkapója mellett Nagy Donát és Anton Usenko is remek célpontot biztost számára, védelem legyen a talpán, aki képes kitenni eléjük a stop táblát.

 

[quote] Megkértünk egy sztárvendéget, hogy segítsen tippelni!

Az NFL rájátszásában mutatkozott be legújabb tippelőnk, balentin macskája, aki elfogadta a felkérésünket, és az NFL után a HFL-ben is vállalkozott arra, hogy megjósolja a továbbjutót.

 [/quote]

 

 

Nézzük szigorúan csak a számok nyelvén a felhozatalt! A Wolves meccsenként 31,8 pontot rak fel az eredményjelzőre idén, a Steelers viszont csak 19,6 pontot kapott az 5 bajnokija során átlagban, igaz, legutóbb a Wolves ezen átlag fölé ment. Ha megfordítjuk, akkor a Steelers szintén 31,8 pontot szerzett meccsenként, viszont a Wolves 29,6-os átlagpontokat nyelt be aktuális ellenfeleitől. Aki védelmi háborúra számít, annak az előbbi okfejtés miatt valószínűleg csalódnia kell, de izgalomban szerintünk így sem lesz hiány. Szerkesztőségünkben túlnyomó Steelers fölény alakult ki, de mindannyiunknak komoly fejtörést okozott, hogy kit hozzunk ki győztesnek. Bár ígéretes a Wolves játéka és esélye a győzelemre, egy ilyen alapszakasz után nehéz a Steelers ellen tenni.

 

 

#2 Eger Heroes – #3 Budapest Cowbells, június 25., Felsőtárkány (14.45, DIGI Sport)

 

Festői környezetben várja vasárnap az Eger Heroes a Budapest Cowbells csapatát és szurkolóit Felsőtárkányon. Mindkét csapat ugyanolyan mérleggel jutott a rájátszásba, csakhogy a Heroes sikeresen felülmúlta a Cowbellst a Budapesten megrendezett csörtéjük során. Ám ahogy a Wolves, úgy a másik budapesti csapat is bosszúra szomjazik keleti riválisa ellen!

 

[quote] Alapszakasz találkozásuk

Talán az egyik legfájóbb vereségüket szenvedték el Karim Trabelsi fiai a Heroes ellen, akik az utolsó pillanatokban fordították meg az állást. Azon a meccsen Czirók Mártont cserbenhagyták az elkapói, ami később a Cowbells veszte is lett, míg a túloldalon Szeredi “Bill Belichick” László nagyszerűen kavarta a kártyáit a meccs végén. [/quote]

 

Az ősz mester szakértelmére ezúttal is nagy szükség lesz, ugyanis szinte az importjai nélkül kénytelen kiállni az elődöntőben. Chris Murray már az alapszakasz végén sem állt a Hősök rendelkezésére, azóta pedig Anthony Green Jr. és Chris Hall is hazautazott az államokba, Kali Rashaad – múltkori targeting büntetése ellen hiába fellebbezett a Heroes – eltiltás miatt nem léphet pályára, így egyedül Khalid Ali öltözhet be az importok közül a vasárnapi összecsapásra, jobb esetben. Ezek a tények máris átformálják a mérkőzés alakulását, hiszen a fenti úriemberek óriási szerepet játszottak abban, hogy csapatuk támadósora termékeny legyen, és a védelmükbe is legyen 1-1 playmaker játékos, de aggodalomra semmi ok.

 

[quote] Az importok szerepe Egerben

Túlzás azt mondani, hogy minden rajtuk múlott, de nélkülük sokkal nehezebb lesz, az biztos. Elég csak a legutóbbi Steelers elleni meccsre gondolni, ahol az Ali-Rashaad-Green hármas 4 TD-t és 325+ totál yardot hozott össze futásokból, elkapásokból és visszahordásból. Vagy visszamehetünk a Cowbells elleni meccsig, ahol Rashaad egy 73 yardos TD-vel tette le a névjegyét első pályára lépésén az Eger mezében. [/quote]

 

Vannak ugyanis más, hasonló tehetséges magyar játékosok is, akikkel szintén meglehet a továbbjutás. Fenyvesi Csaba, Antal István, Bleszity Erik és Vakarcs Gergő mindent megtesznek azért, hogy kisegítse a Farkas Máté/Khalid Ali vezette támadósort, illetve Szeredi mester is biztos tartogat 1-2 trükkös játékot és/vagy felállást a mérkőzésre. Szükség is lesz minden mágiára, mert a Bells védelme könyörtelenül meg fogja büntetni, ha nem elég éles a támadósor. A Heroesnál a döntőbe jutást tűzték ki célul Herke Zsomborék a szezon elején, de ehhez az idei legnehezebb meccsükön keresztül vezet az út.

 

Szeredi mester varázslatára ezúttal is szükség lesz (Fotó: Hozman Gergő)

 

A Kolomposok védelme ismét azzá a szörnyeteggé állt össze, ami mindig is jellemezte őket, és ami elbírta Németh Bence kiesését is, akinek a visszatérésére jó esély lehet. Testvére, Németh Márton a mostani összecsapáson is parádézhat, legutóbb egy INT return TD-vel keserítette meg az egriek sorsát, és most is nagy játékokra lehet számítani a pálya minden szegletén felbukkanó játékostól. Ugyan Bánfi Mihály állapotáról kérdéses híreket kaptunk, szerintem nincs az az isten, hogy pont ő ne lépne pályára egy ilyen fontos meccsen, az egri támadófal nagy bánatára. Így csak a már említett Németh Bence mellett a cornerback Patrick Ogunji játéka kérdéses a kezdőjátékosok közül, vagyis a védelem kemény magja ezúttal is a pályán lesz, abból pedig ritkán sülnek ki jó dolgok az ellenfél támadóinak.

 

[quote] “Hells Bells”, vagy nekik harangoztak?

Az idei szezonban elmondható, hogy a Cowbells legnagyobb ellensége saját maga volt, akit gyakran nem tudtak legyőzni. Néha alapdolgok nem működtek a támadósorban, egyértelmű dropokat vétettek az elkapóik, legutóbb pedig két furcsa hibából is kis híján lábon lőtték magukat a Gorillaz ellen. A Playoffban ilyen hibák nem megengedettek, mert a Heroes ahogy az alapszakaszban, úgy itt is kihasználhatja azokat, akkor pedig vége a dalnak. [/quote]

 

Viszont valamivel nem számolhattak a legutóbbi összecsapáson a hazaiak, mégpedig Váry Tamással. Czirók Márton ezúttal nem irányítóként lép pályára, hanem Váry passzait várva elkapóként, ami új haditervet igényelhet a Kolomposok támadásainak megállítására. Roják “Madden” Richárd bombajó formában van, a Gorillaz után a Heroes ellen is 100+ yardra készülne Cseperkáló Péter hadhatós támogatását élvezve, szóval mind a földön, mind a levegőben komoly erőpróba elé néz a hazai védelem.

 

[quote] A macska megmondja!

Balentin macskája természetesen a másik párharc jóslására is rendelkezésünkre állt.

 

 [/quote]

 

 

A hazai pálya előnye a Heroest segíti, de azzal, hogy külföldi játékosai nélkül kénytelenek pályára lépni, talán már inkább a Cowbells győzelme felé billen a mérleg nyelve. Ha a szombati meccs a támadófociról, a vasárnapi inkább a védelmekről szólhat, hacsak valamelyik támadósor nem hoz egy erőn felüli teljesítményt. Valószínűleg az döntheti el a továbbjutó kilétét, akinek a támadósora többet hoz ki saját képességéből, ugyebár a Cowbellsnek ez lett a veszte a tavaszi meccsükön, a Heroes pedig akár altatásnak is használhatja importjai hiányát, hogy aztán 2-3 tökéletes drive-val lerendezze a továbbjutó kilétét.

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!