Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – AFC West – támadók

Az AFC egyik legkeményebb csoportja lesz a harmadik kivesézendő anyagunk a pozíciós rangsorunkban. Ahogy az lenni szokott, itt is akadt olyan poszt, ahol többféle variáció is teljesen legit lenne, de egyet lehetett csak kiválasztani. Vajon a Kinek mennyire kemény?-ben olvasott sorrend a posztonkénti összevetésben is tükröződni fog, vagy valaki borítja a papírformát?

 

 

Philip Rivers az egyik legszánnivalóbb irányító, hiszen piszok jó játékos, aki az ellehetetlenített körülmények ellenére is ki tudja hozni a maximumot a támadósorból, és nem hogy a Super Bowl, de a rájátszás közelébe is ritkán kerül. Ettől függetlenül szerintem ebben a csoportban abszolút ő a legjobb, még ha Derek Carr tavalyi szezonja nem is sikerült rosszul. Carr megkapta támadókoordinátornak a korábbi QB edzőjét, akivel remek viszont sikerült kialakítania, így a 2017-es szezonja még jobb lehet.

 

Alex Smith korrekt QB, aki nagy húzásokat nem tud, ellenben amit mondanak neki, azt maximálisan teljesíti. Ebben a csoportban ez a 3. helyre elég csak, viszont Patrick Mahomes akár a csúcsra is törhet, ha eljön majd az ő ideje. A denveri QB-keringő a negyedik, ahol egyelőre Siemiané a kezdő, de sem ő, sem Lynch nem volt eddig valami meggyőző az NFL-ben. És akkor ott van még Chad Kelly is…

 

 

Innentől viszont bonyolódik a helyzet, mert a futók rangsorát nagyon sok variációban fel lehetne írni úgy, hogy azzal sokan egyetértsenek. Lehet az enyémmel pont nem fognak, de vállalom. Én Melvin Gordonékat tettem az első helyre, mert a csalódást keltő újonc éve után a második szezonja remekre sikeredett, ráadásul megkapta azt az Anthony Lynnt edzőnek, aki a Bills futójátékát egymaga felturbózta, remek kilátások elé néz tehát. Második helyre került a Chiefs, akik az utóbbi két évben bebizonyították, hogy Charles nélkül is van futójáték Kansas Cityben, noha már megjelentek azok a pletykák, hogy az újonc Hunt könnyen letaszíthatja Ware-t a trónjáról, ez pedig elég erős kritika lehet.

 

De nem elég erős ahhoz, hogy lejjebb kerüljenek, mert a harmadik helyen Charles jelenlegi csapata, a Broncos van. Nevek alapján nekem ez az egység tetszene a legjobban, csak a teljesítményt nem nevekre osztják. C.J. Andersontól még mindig várjuk azokat a számokat, amiket a berobbanásakor produkált 2014-ben, Jamaal Charles könnyen lehet, hogy az 53-as keretet sem éri meg, míg Booker elég idegesen játszott bemutatkozó évében. És lehet pokolra kerülök emiatt, de nálam Marshawn Lynch csak a negyedik. Lynch ugyanis 2014-ben játszott utoljára értékelhető szinten, 2015-ben simán lejátszotta őt a draftolatlan újonc Rawls, a tavalyi évet meg ugye kihagyta a visszavonulása miatt. Ha tényleg rossz a háta, akkor én nem várok tőle akkora nagy robbanást, mint ami a seattle-i éveit jellemezte. Richard és Washington pedig jobbára csak a special teamben kaptak lehetőséget tavaly, ez meg nem elég ahhoz, hogy az egységet feljebb tornásszák a rangsorban.

 

 

Elkapók fronton sem könnyű a helyzet, bár egy fokkal lazább mint a futóknál. Nálam itt is a Chargers az első, bár erősen gondolkodtam köztük és a Raiders között. Végül azért nyertek, mert lehet akármennyi sérült, mindig elő tudnak húzni egy elkapót, aki segíti Riverst a passzjátékokban. Igen, ebben nagyobb szerepe van Rivers zsenialitásának, de névre nem hangzik rosszul az Allen-Benjamin-M. Williams-Inman-T.Williams ötös. Más kérdés, hogy Inman kapásból kiesett sérülés miatt (mily meglepő!), Keenan Allen is kész életveszély ebből a szempontból, és az újonc Mike Williams is egy korábbi csigolyatöréssel érkezett a profi ligába. A jó névsor tehát könnyen leredukálódhat, de az első helyüket ez nem veszélyezteti. Így a Cooper-Crabtree kettősnek be kell érnie a második hellyel, noha ők az egyik legjobb elkapóduó a ligában, akik egyaránt képesek 1000 yardos szezonokat produkálni.

 

Ilyen lenne Thomas és Sanders is Denverben, ha még mindig Peyton Manning dobálna nekik, de Siemiannal már nem produkálnak olyan számokat mint a korábbi éveikben, de ez a tehetségükből nem von le semmit. Már csak egy jó 3. számú elkapót kéne találniuk a rosteren lévő játékosokból… A Chiefs Maclinnel is csak 4. lenne, de nélküle csak még jobban megszilárdították ezt a helyezésüket. Oké, hogy Alex Smith-szel nem a passzjáték lesz egy támadósor erőssége, de így csak még rosszabb kilátásai lehetnek. Főleg, hogy minden elkapójuk az újonc szerződésében játszik.

 

 

Úgy tűnik Riversék kibérelték maguknak a legjobb támadósort a csoportban, újabb első hely az övék! Travis Kelce ugyan a legjobb tight end a csoportban, de amíg Antonio Gates és Hunter Henry is egy csapatban játszik, addig egymaga kevés lesz az ő első helyüket megdönteni. Gates korából ítélve viszont ez hamarosan bekövetkezhet.

 

A Raiders az új igazolásuknak hála a 3., Jared Cook sok évnyi Ramses szenvedés után tavaly Aaron Rodgers passzait halászhatta le, és nem egyszer volt létfontosságú elkapása. Most Derek Carr passzaiból kell megélnie, segítségére pedig ott lesz a még mindig csak ígéretként kezelt Walford is. A Broncos bár tele van tight endekkel, egyikük sem igazán üti meg a szintet, ráadásul nem is nagyon használták őket. Talán most Jake Butt felkavarhatja az állóvizet, de a sérülése miatt erre még várni kell.

 

 

Eddig tartott a pünkösdi királyság a Chargers számára, a támadófalak koronázatlan királya ugyanis a Raiders, nem csak a csoportban, de talán a teljes AFC konferenciában is. Pass protectionben Newhouse kivételével elképesztő játékosokat sikerült a csapathoz hozniuk, de a RT poszt már tavaly sem volt megoldott Menelik Watsonnal. Mögöttük az egyre jobban fejlődő Chiefs támadófal sorakozik fel, amit 2-3 évvel ezelőtt nem gondoltunk volna. A korábbi 1/1-es Eric Fisherrel az élen folyamatosan javuló tendenciát mutatnak fel a játékosok, de így is nagy a szakadék köztük és a Raiders egysége között. Talán mire Patrick Mahomes lesz a kezdő, addigra feljavulhat az átlagosról jóra a pass protectionük.

 

Nehéz volt dönteni, hogy két borzalmas támadófal közül melyik a jobb, de a Broncosra esett a választásom, de ebben csak Leary leigazolása döntött. Menelik Watson leigazolására nincsenek szavak, teljesen felesleges lépés volt, ellenben Leary feljavíthatja az egységet. Matt Paradis a liga egyik legjobb teljesítményét nyújtotta tavaly center poszton, az egyetlen kérdés az újonc Bolles lesz, aki kérdés, mennyire tud alkalmazkodni a Broncos offense sémájához. A Chargers két újonc guarddal kiegészülve csak az utolsó, plusz sikerült a legjobban fizetett tackle-lé tenni a messze nem olyan jó Russell Okungot. Viszont legalább az oda nem illő arcokat kivágták.

 

 

A támadóoldalt az 5 posztból 4 első hellyel behúzta a Chargers, akik valószínűleg a való életben is igazolnák ezt az állást, csak mindig lesérül a fél állományuk. Második helyre a tavaly remeklő Raiders került, akik akár több ponttal is rendelkezhetnének, ha más értékeli a futókat. A fő kategóriákban viszont a legjobb kettőben vannak, ami a 2. helyre elég. Harmadik helyen a Chiefs tartózkodik, akik évről évre lesznek egyre jobbak, de az igazi áttöréshez valószínűleg Mahomes és egy feljavuló passzjáték kell majd – ahhoz mondjuk elkapó sem ártana. A Broncos tavalyi szezonja alaposan rányomta a bélyeget az offense-re, de hát hiába, nem egyszerű Manninget pótolni úgy, hogy nem áll a rendelkezésedre egy Andrew Luck. Holnap viszont a védelmekkel javíthatnak a pozíciójukon, kérdés, hogy a Chargers megerősödött védelme lesz-e olyan jó, hogy megtartsa az első helyet a csoportban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!