Connect with us

Magyar foci

Az ember a HFL közvetítések mögött

A Magyar Amerikai Futball Szövetség sajtófőnöke, a DIGI Sportnál sportágért felelős szerkesztő, mindeközben pályaszéli riporter és már bíró is. Talán, sőt, biztosan mondhatjuk, hogy Cselleng Ádám imádja az amerikai focit.

 

Fotó: Photopium

 

Hogy szerettél bele ebbe a gyönyörű sportágba?

 

Pontosan ugyanúgy, mint ahogy a legtöbb játékos, játékvezető vagy szurkoló. Amikor elindultak itthon az NFL közvetítések, néztem én is a Super Bowlokat, akkor szerettem bele a Patriotsba. Aztán ez a szerelem akkor indult be igazán, amikor a csapatok elkezdtek Londonba járni mérkőzésekre és az elsőn ugyan nem, de onnantól kezdve majdhogynem az összesen kint voltam. Így pedig mostani sztárvendégünket, Meskó Zolit is láthattam élőben – szerencsére kevés puntot elvégezni.

 

Na ne szaladjunk ennyire előre. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, tehát a MAFSZ sajtófőnökség vagy a DIGI szerkesztőség?

 

Amikor a DIGI megvette három évre az NCAA közvetítési jogait, akkor én még külsősként dolgoztam itt és mivel én voltam az egyetlen, aki van annyira fanatikus, hogy bejön éjjel kettőre és reggel hatig ébren marad, ráadásul tudja is, miről van szó, így nekem jutott ez a szép feladat.

 

Aztán persze ennek vége lett, majd tavaly jött az ötlet, hogy közvetítsük a HFL döntőt. Ekkor mondjuk még fogalmam sem volt arról, hogyan is néz ki ez a sport itthon, de úgy voltam vele, hogy csináljuk meg. Arra a meccsre pedig sokan sokáig emlékezni fognak.

 

Ekkor egyébként már megvolt, hogy a válogatott mérkőzéseket is adni fogjuk, úgyhogy lementünk forgatni a tryoutra is, aztán jött az ötlet, hogy a kinti Hard Knocks mintájára csináljunk egy edzőtáboros dokurealityt, ebből lett az Első és 10. Itt négy napot együtt töltöttünk a válogatottal és ekkor merült fel, hogy tudnám segíteni a szövetség munkáját a sajtó oldaláról. Közben egyébként már folytak a tárgyalások, hogy a HFL teljes szezonját is közvetítsük…

 

Akkor gondolom nem volt nehéz magaddal leegyeztetned a részleteket.

 

Ez nyilván nem így volt, de nagyban megkönnyítette a tárgyalásokat az, hogy mindkét fél igényeit ismertem, könnyebb volt közelíteni az álláspontokat, még ha erre szerencsére nem is volt nagy szükség.

 

És a bíráskodás hogy jött? Szereted, ha családtagjaid emlegetik?

 

Ha megnézzük a szövetség felépítését, akkor láthatjuk, hogy az elnök Boda Gábor játékos volt és most edző a Budapest Eaglesnél. Az alelnök Grátz Vilmos játszott, edzőként dolgozott és dolgozik több csapatnál is, nem mellesleg szövetségi kapitány is. A főtitkár Bachrathy Kornél aktív játékos. Amikor ezt elvállaltam, azon gondolkodtam, hogy fontos lenne, hogy “az új csávó” ne csak a médiához értsen, hanem legyen tisztában rendesen a szabályokkal. Az edzőképzést kicsit merész ötletnek tartottam…

 

Játszhattál is volna.

 

Azt majd meg fogjuk mutatni a döntő előtti felvezetőműsorban, hogy mennyire is vagyok atletikus ehhez. A játékvezetés egyébként ideális volt, hiszen végül is a pályán vagyok, közel az eseményekhez és optimális esetben össze se törnek.

 

 

Tereljük kicsit a témát a közvetítések felé. Miből áll egy szerkesztő munkája?

 

Normál esetben ha csak a szerkesztés lenne a feladat, akkor egy nyugis hetem lenne. Ha csak egy mérkőzésről van szó, akkor elkészítek egy adásmenetet, abban megtervezem, hogy hogyan fog felépülni az adás: felvezetés, interjúk ki honnan vonul be, milyen zenére, lesz-e himnusz, satöbbi és meg is vagyok. Egy ilyen élő adás előkészítése nem igényel hatalmas munkát, főleg ha az embernek nem az az első. A döntőt illetően persze ez kiegészül elég sok mindennel, lesz például egy egyórás Első és 10 a mérkőzés előtt, ahhoz egy helyszíni stúdiót is menedzselni kell.

 

Meccs közben mennyire nehéz a szerkesztői teendők mellett a pályaszéli riporter szerepét is ellátni? Most a döntőn gondolom kicsit nehezebb lesz a kocsi és a pálya között rohangálni.

 

Kicsit megnehezíti persze, de most sem lesz vészes, hiszen a stadion oldala mellett lesz a közvetítőkocsi, ami azt jelenti, hogy egy biztonsági őrrel őrzött ajtón keresztül egy perc alatt átérek a pályára, tehát a megoldás megvan rá, de persze ez nem a legideálisabb forgatókönyv. Abból a szempontból persze jó, hogy mivel a szerkesztő dönti el, hogy mennyi idő van például egy adott interjúra, így nem kell rászólni valaki fülére, hogy már csak egyet kérdezhetsz, hanem ezt érzem magamtól is. Természetesen megvan az előnye, ha két különböző ember csinálja, de szeretem, ha azt kérdezik, amit én szeretnék kérdezni, az viszont hülyén néz ki, ha a riporternek a szájába adják a kérdéseket.

 

A mérkőzéseken is elég jó kis stábbal dolgozol, dolgozunk, kezdve a “háttérszereplőkkel”, a kommentátoron, szakkomentátorokon át egészen a statisztikusig. Elégedett vagy a csapattal?

 

A tavalyi döntőn és a két válogatott meccsen is hasonló csapattal dolgoztam, legalábbis a hátteret tekintve, de akkor még a kommentátorok és a pályaszéli riporterek mások voltak. Velük is meg voltam elégedve, de a HFL-re egy állandó csapatot akartam összehozni, akik mindig elérhetőek és értenek is hozzá. Így került a képbe Szarka Andris, aki ugyan amerikai focit nem közvetített még előtte, de teniszt, gurulós focit és sok minden mást igen. Így ez még neki is újdonság volt, de szereti, ismeri a sportot, így könnyű választás volt. Mellé pedig két elég különböző stílusú szakkommentátort sikerült találni. Koleszár Dávid aktív játékos és nagyon régóta jó barátja Andrisnak, ami sokat segített, Zahovay Ádám személyében pedig találtunk egy olyan vicces arcot, aki mintha a hülyeséget is komolyan gondolná. Mindkettejüknek van egyénisége, személyisége, ők ketten nagyon különböznek stílusban, ami szerintem egy jó dolog. És természetesen nagyon értik a játékot, ami különösen fontos volt. Én arra vágytam így az egész elején, hogy legyen egy olyan csapat, akik időt, energiát, akár pénzt sem sajnálnak arra, hogy ebből egy színvonalas dolgot csináljanak és az elődöntők közti kis csapatépítésen is azt éreztem, hogy elég jól sikerült ezt összehozni veled kiegészülve.

 

 

A közvetítések koncepciója, az adások felépítése hogy alakult ki?

 

Próbáltunk egy kicsit…. lopni. Amerikából. Ha megnézzük a kinti közvetítéseket, nyilván elég jól össze vannak rakva, ezt pedig megpróbáltuk átültetni a rideg magyar valóságba és szerintem ez nagyon jól is sikerült. Nálunk is elegánsba öltözött kommentátorok köszöntik a nézőket, akik kicsit elemeznek is az elején, aztán vannak vezetőedzői interjúk, ahogy kint is, még ha nem is vagyok egy Pam Oliver… Meccs elején megmutatjuk a játékosokat is, hogy sisak nélkül is fel lehessen őket ismerni és van egy olyan kinézete az egésznek, ami talán közelebb emeli az egészet az NFL-hez.

 

És akkor térjünk rá a nagy eseményre, a döntőre. Sikerült egy elég nagy nevet leakasztani, hiszen Meskó Zoli hazalátogat a hétvégén. Hogy jött az ötlet, hogy elhívd?

 

Meskó Zoli pedig az egyetlen “magyar”, aki játszott az általunk is ismert NFL-ben, mert persze voltak magyar felmenőkkel rendelkező játékosok a régmúltban, de Meskó Zoltán az, akit mindenki ismer, akiről mindenki büszkén mondja, hogy magyar, pedig közben tudjuk, hogy nem.

 

Hogy zajlott ez? Felhívtad, hogy “Szia Zoli, nem jönnél el a HFL-döntőre?”?

 

Nem, egy jól megfogalmazott levelet írtunk neki és bíztunk egy pozitív válaszban. Előtte persze a szövetséggel leegyeztettem, hogy adott esetben a megfelelő anyagiak rendelkezésre állnak-e.

 

Ha már szóba hoztad, hogy néznek ki a piszkos anyagiak?

 

Azt tudni kell, hogy Meskó Zoli nem kért semmiféle tiszteletdíjat, tehát nem azért jön el, mert kap tőlünk 1-2 millió forintot, még ha a repülőjegyét és a szállását fizeti is a szövetség. Ő azért jön el, mert tényleg érdekli az egész, megnézett videókat, készül is a döntőre, ami persze leginkább azt jelenti, hogy a magyarját próbálja fejleszteni. Én úgy érzem, hogy őt büszkeséggel tölti el az, hogy mi magyarként tekintünk rá és hogy még mindig emlékszünk rá.

 

 

Technikai dolgokat tekintve hogyan készültök a döntőre, milyen újításokat láthatunk majd?

 

Alapjáraton nyolc kamerával közvetítettük az alapszakaszt (kettő az alapvonalaknál, kettő a 20 yardosoknál, kettő középen és két kézi kamera), most összesen 12 kamera lesz a mérkőzés közben, az eddigiek kiegészülnek az Y kapukra szerelt GoPro szerű kamerákkal, illetve a cabelcammel, ami átível a stadion tetején és lesznek fönt plusz kameráink, amik egyébként kellenek a helyszíni Első és 10 stúdióhoz is. Az eddigi közvetítésekhez képest a helyszíni stúdió egy nagyobb újdonság, az egyórás felvezető műsor mellett a kickoff előtt, a szünetben és a meccset követően is a helyszínről jelentkezünk be.

 

Ott lesz egyébként “Mike Pereira magyar hangja”, Harangi Zsolt is, aki a vitatott bírói ítéleteket segít majd a meccs közben értelmezni. Természetesen ott lesz Meskó Zoli is, aki a kezdőrúgás mellett a stúdióban, a félidei elemzésben is részt vesz.

 

Hogy lesz majd a menetrend szombaton, mikortól kerülünk képernyőre, mik lesznek a felvezetés részei?

 

Kora délutántól majdhogynem késő estig amerikai foci lesz a Digi Sporton, hiszen 15.40-től megmutatjuk az Első és 10-ben már látott két csapatbemutatót, aztán pedig 16.00-tól 17.00-ig lesz a helyszíni Első és 10, ahol helye lesz az elemzésnek is. A stúdióban ott lesz a két szakkommentátor és természetesen Te is, meg lehet vitatni, ki mit vár a mérkőzéstől és kikre hárulhat kulcsszerep, majd Harangi Zsolttal bírói szempontból is megnézzük, mire kell majd figyelni és végre megmutatjuk, hogy mire mentünk mi “szakértők” a futballpályán az Eagles edzésén. Végül 17 órától a két elődöntő legizgalmasabb pillanatait mutatjuk meg, utána pedig kapcsoljuk újra a helyszínt.

 

Milyen körítés lesz a meccs előtt és a szünetben?

 

Még a kickoff előtt köszöntjük Lee Hlavka-t, a rekordbajnok Wolves korábbi főedzőjét, a magyar válogatott első szövetségi kapitányát, aki rendkívül sokat tett a magyar amerikai futballért, amit szeretne a szövetség megköszönni. A pénzfeldobáshoz tiszteletbeli kapitányok vonulnak ki, a himnuszt pedig Miklósa Erika énekli majd el. A félidőben lesz tombola, cheerleader-show, fellép a Drumsters is, a lefújást követően pedig Meskó Zoli és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár-asszony átadják a díjakat, mi pedig elemzünk még egy darabig.

 

Meddig tart a műsoridő? Ugye egy ötszöri hosszabbítás is belefér?

 

Kilencig, fél tízig simán el tudunk menni, vagy akár tovább is, úgyhogy emiatt nem kell aggódni.

 

Nézzünk egy kicsit a döntőn túlra is. Hogy néz ki a HFL és a Digi Sport jövője?

 

Ha minden jól megy, akkor további 5 évre a Digi Sport képernyőjén marad a HFL. Változások lesznek természetesen, sok függ attól is, hogy hány csapat indul jövőre a kiemelt osztályban, amire választ hivatalosan csak ősszel fogunk kapni. A várakozások szerint nyolc gárdánk lesz, ez persze sokkal több meccset jelent, ami szerintem színvonalban is előrelépést fog tudni jelenteni a hazai amerikai foci számára.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!