Connect with us

Minden ami NFL

FK! TOP 50 2017 – I. rész

Ahogy tavaly, úgy idén is összeállítottuk az FK! Top 50-es listáját! Ez nem a 2016-os szezont tükrözi, ahogy azt sem, hogy kik lesznek/lehetnek a legjobbak, szigorúan azt néztük meg, hogy kik alkotják ma az 50 legjobb játékost a ligában. A végső sorrend 6 szerkesztő összefésült listájából született meg, ami által “igazságosabb” képet kaphatunk. A móka kedvéért pedig megnéztük azt is, hogy az adott játékosok hányadik helyen végeztek a tavalyi top 50-ben.

 

 

[quote] A pontozás nem változott, minden lista első helyezettje 50 pontot kapott, a második 49-et, és így tovább, egészen az 50. helyezettig, aki 1 pontot kapott. Ezután összeadtuk a kiosztott pontokat, majd megszületett a végső sorrendünk. Sok pontegyenlőség is született, az ilyen helyzeteknél az volt a tie breaker, hogy egyrészt kit hány szerkesztő írt fel a saját top 50-jébe, ha pedig ez is egyenlő, akkor ki került valamelyik listán magasabb helyre. [/quote]

 

50. Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs, 38 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 28., 43., 44.

 

Kelce évről évre fejlődik és kapaszkodik fel az elit tight endek közé, és talán mára kijelenthetjük, hogy sikerült is neki. Idén sikerült átlépnie az 1000 yardos álomhatárt a Főnököknél, amivel csapata legjobb elkapója is lett egyben. Tavaly a legjobb elkapó tight end volt a ligában, ráadásul a blokkolási képességei is fejlődtek. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindössze egyszer engedett nyomást az irányítóra passzblokkok során, illetve majdnem egy yarddal jobb yard/carry mutatót értek el a futók, ha az ő blokkjai felé futottak mint 2015-ben.

 

49. Brandon Graham, EDGE, Philadelphia Eagles, 38 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezés: 38., 40., 41., 47.

 

 

Graham hosszú idő után elfoglalta méltó helyét a legjobb passzsiettetők között a ligában, aki nem csak az irányító siettetésében, de a futások megállításában is dominálja a védőfalat. Egyedül a sackjei száma az, ami miatt talán nem tűnik ki az elit poszttársai közül, de amíg ekkora nyomást helyez az irányítóra, addig aligha bánják ezt Jim Schwartzék – Graham helyezte ugyanis a legtöbb nyomást az ellenfél irányítóira 2016-ban.

 

48. Tyrann Mathieu, CB, Arizona Cardinals, 40 pont

Tavalyi helyezés: 11.
Idei helyezések: 17., 45.

 

Honey Badger messze nem zárt olyan jó idényt mint 2015-ben, ez a helyezésein is meglátszik. Amíg abban az idényben nickelcornerként került bevetésre, tavaly inkább free safetyként volt alkalmazva a keresztszalag szakadásból felépülő játékos, ahol nem volt vészes, de nem az az igazi helye. Talán most Budda Baker draftolásával visszatérhet jól megszokott pozíciójába, amitől reszkethetnek az ellenfelek slot elkapói, Mathieu ugyanis hatalmas playmaker.

 

47. Fletcher Cox, DT, Philadelphia Eagles, 40 pont

Tavalyi helyezés: 30.
Idei helyezések: 37., 37., 39.

 

Cox sem zárt olyan sikeres évet mint 2015-ben, de ez csak a száraz statisztikák szerint van így. Jim Schwartz új rendszerében az addig 3-4-es end már 4-3-as DT poszton játszik, vagyis már csak 1 lyukért felel. Schwartz védelme ugyanakkor arra épül, hogy a védőfal elképesztő nyomást tudjon generálni az irányítóra és a támadófalra, ezt pedig mind Graham, mind Cox kifogástalanul végzi el ligaszinten. Mi sem bizonyítja Cox zsenijét, hogy az amúgy nem rossz guard Zack Martinon egyedül ő tudott komoly nyomást generálni Dak Prescottra.

 

46. Josh Norman, CB, Washington Redskins, 40 pont

Tavalyi helyezés: 33.
Idei helyezések: 39., 40., 44., 45., 47.

 

 

Norman “visszaesése” a klubváltásnak tudható be, ugyanis kicsit átalakult a játéka a fővárosban. Amíg a Panthersnél főként zónáznia kellett, a Redskinsnél már szinte egyenlő arányban kell embereznie és zónáznia, de mi sem bizonyítja jobban zsenijét, hogy könnyedén alkalmazkodott ehhez a változáshoz is. Mindössze 74,3 passer ratinget engedett az irányítóknak ha felé dobták a labdát, emellett alig enged yardot és elkapást is a vele szemben álló elkapónak.

 

45. Jordan Hicks, LB, Philadelphia Eagles, 41 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 34., 35., 43.

 

Talán meglepő lehet a neve egy ilyen listán, személy szerint én nem írtam fel a sajátomra, de érthető, ha mások igen. Hicks ugyanis cornerbackeket megszégyenítő módon tartja terrorban az elkapókat, hiszen mindössze 53,7(!) passer ratinget engedett az irányítóknak ha felé dobták a labdát, egészen elképesztő szám egy másodéves linebackertől. A futások ellen nem a legjobb, de az Eagles védelmében nem is neki kell jónak lennie ebben a kategóriában. Ja, amúgy 5 interceptiont is szerzett, pofátlanság…

 

44. Cameron Jordan, EDGE, New Orleans Saints, 45 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 21., 43., 44.

 

Von Miller 79-szer gyakorolt nyomást az ellenfél irányítóira 2016-ban, pont ugyanannyiszor, mint Cameron Jordan, ráadásul ő egy sokkal rosszabb védelemben tette mindezt. Ezzel gyakorlatilag össze is foglaltam, mennyire alulértékelt játékos ő a ligában, pedig nem csak az irányítókat, de a futókat is megeszi reggelire. Jordan mindössze egy meccsen nem tudott nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára, cserébe a futásokkal nem lehetett áthatolni rajta.

 

43. Kam Chancellor, S, Seattle Seahawks, 46 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 28., 28.

 

 

Volt néhány játékos, aki hatalmas megosztottságot váltott ki a szerkesztőségen belül, Chancellor volt az egyik, bár nem a legnagyobb, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy csak két szerkesztő listáján volt rajta. Pedig kevés olyan meghatározó strong safety van a ligában mint A Kancellár. Összesen 35-ször állított meg futást, ez úgy a 3. legtöbb a posztján, hogy 4 meccsen nem lépett pályára 2016-ban, valamint ezekhez mindössze 4 missed tackle párosult. De nem csak a futó, hanem a passzjátékok megállításában is jeleskedik, aki akár a mély zónákban is képes megállítani az elkapót a labda elkapásában.

 

42. Ndamukong Suh, DT, Miami Dolphins, 49 pont

Tavalyi helyezés: 38.
Idei helyezések: 26., 30., 48.

 

Ndamukong Suh közel olyan szinten játszott mint tavaly, amit a helyezése is bizonyít, mégis többet várnak tőle, ami a hatalmas szerződésének is köszönhető. Pedig amit egy DT megtehet, azt ő meg is teszi: hatékonyan állítja meg a futást (43 run stop, 3. legtöbb a belső védőfalemberek között, és mindössze 1 missed tackle), és kellő nyomást gyakorol az irányítóra is. Statisztikailag tényleg nem azt hozza, mint anno a Lionsben, de így is benne van posztja legjobbjai között.

 

41. Devin McCourty, S, New England Patriots, 50 pont

Tavalyi helyezés: 49.
Idei helyezések: 31., 35., 37.

 

McCourty a Patriots védelmének alighanem legfontosabb láncszeme, ami a teljesítményét és a hozzáadott értékét nézve egyáltalán nem meglepő. Free safetyként nem árt, ha a passzok ellen jól védekezel, nos, a PFF szerint ezt McCourtynál senki nem tette jobban a safetyk közül 2016-ban, mégsem érezzük mindig azt, hogy a posztjai legjobbjai között tartják számon, holott ott lenne a helye. Hét leütött passz és egy interception fűződik a neve mellé a tavalyi szezonból.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!