Connect with us

Magyar foci

Flag foci ünnep volt a Lupa Tónál!

Szombaton történelmi napnak lehettünk részesei, hiszen először került megrendezésre olyan flag foci torna, melyet strandon, homokos pályán bonyolítottak le. Tavaly már a szervezők tettek egy próbálkozást, hogy tető alá hozzanak egy hasonló eseményt, de az időjárási körülmények és kevés nevező száma sajnos akkor meghiúsították a sportesemény létrejöttét. Most azonban nagyon nagy érdeklődés övezte a Lupa Tó pályáin megszervezett I. Lupa Beach Flag Magyar Kupát, hiszen tizenöt csapat adta le a nevezését.

 

 

A flag focit talán sokan ismerik, ez az amerikai foci kontakt mentes változata, ahol – leegyszerűsítve – a tackle-ök helyett a játékosoknak az ellenfél derekára rögzített övből kell kirántaniuk a zászlókat, ezzel érnek el szerelést. Nyilván nem ennyire egyszerű a játék, de a lényeg, hogy testi kontaktus nincs a játékosok között. Eredetileg 5 az 5 ellen játsszák, de a beach fociban két négyfős csapat feszül egymásnak. A leginkább használt felállás egy centerből (aki futhat útvonalat, tehát kvázi elkapó), két elkapóból és egy irányítóból áll, de több csapat is az egyik receiverét inkább running backre “cserélte”. A játék lényege, hogy 4 kísérletből 20 yardot tegyen meg a támadó csapat, mely annyit tesz, hogy TD-t kell szerezni, hiszen a pálya két 10 yardos endzone-ból és egy 20 yardos fieldből áll.

 

Köszönhetően annak, hogy a pálya viszonylag nagy, illetve kevés játékos küzd meg a területért, nagyon élvezetes, látványos jelenetek alakulhatnak ki. Ebből nem volt hiány szombaton sem, már reggel 9 órakor kezdetét is vette a torna, ahol a srácok nem bíztak semmit a véletlenre, azonnal be is vetették magukat. Itt meg kell jegyezni, hogy bár először vehettünk rész ilyesfajta eseményen, mégsem érezhettük azt, hogy a szervezők rutintalanok. Nagyon jól, pontosan levezényelték az egész eseményt, a két játéktéren folyamatosan mentek a meccsek, nem volt megállás, a MAFSZ-os bírók is ember feletti munkát végeztek, minden a maga idejében zajlott le. Némi csúszás azért volt, de ez sem zavart meg senkit, szinte észre sem lehetett venni. Nagyon jó érzés volt egy ilyen profi szervezést látni, ráadásul úgy, hogy a torna koordinátorai játékosként is pályára léptek, tehát nekik tényleg nem volt megállás, de bírták a strapát.

 

A sporteseményt illetően a tizenöt csapat mindegyike kitett magáért, voltak akik komolyabban vették a feladatot, voltak akik egy igazi mókafociként fogták azt fel. Az utóbbi csoportba tartoztak a cowbellses Németh testvérek, akik egy hölgyet is delegáltak a csapatukba Szűcs Kata személyében, és ezzel el is lopták a show-t, hiszen a központi pálya egész közönsége ujjongott, mikor TD-t ünnepelhetett a gyengébbik nem képviselője. De nem csak a bajnok csapat és a HFL más játékosai voltak jelen mint aktív focisták, több Divízió 1-es és 2-es alakulat is ilyen vagy olyan formában, de megjelent a tornán. Ebből fakadóan igazán színvonalas mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi, számos gyönyörű passzt, elkapást láthattunk, de nem volt hiány touchdownokban sem, sőt safetyt is ünnepelhetett a jelen lévő publikum.

 

A mezőnyből kiemelkedtek azok a  csapatok, akik komolyabb hangsúlyt fektettek a playbook összeállítására és a játékra, illetve nagyobb létszámú kerettel vágtak neki a napnak, így alakult ki a 15 csapatos mezőnyből az elődöntő névsora, ahova a Csokoládé, a T-Gang, a Beach Please és a Budapest Eagles verekedte be magát. Ahogy telt az idő, úgy nőtt a tét és fokozódott az izgalom is, mely már szinte kézzel fogható volt. Az egyik elődöntőt a Wolveshoz köthető Csokoládé és a Budapest Eagles delegációja vívta, míg a másik ágon a titanses T-Gang és a sparksos Beach Please feszült egymásnak. A döntőbe pedig az importjait is magával hozó Eagles, valamint a Beach Please került, ahol végül az úgymond házigazdának számító Beach Please alakulata jött ki győztesként, ezzel elhódítva a trófeát. A harmadik helyezettről is meg kell emlékezni, amely nem más, mint a T-Gang csapata lett. A legjobb férfi játékos címért járó elismerést pedig az ezüstérmes csapat tagja, Lamarco Crawford nyerte el, míg a már korábban említett Szűcs Kata (Flagmák) lett a legértékesebb női focista ezen a napon.

 

Fotó: Garajszki Beáta

 

Aki pedig nem lett helyezett, az sem kellett, hogy lógó orral menjen haza, hiszen az esemény szponzorainak köszönhetően minden egyén részesült kisebb-nagyobb ajándékcsomagban, valamint a csapatok egésze is haza vihetett egy-egy jutalmat, mely táplálékkiegészítők formájában testesült meg. Ez szintén az esemény szervezettségét és színvonalát dicséri. Összességében tehát egy igazán üde, kellemes időtöltésben lehetett részünk a szombati napon, ahol hol jobb, hol rosszabb időjárás kísérte az eseményeket, de a szórakoztató fociban és izgalmakban egyáltalán nem volt hiány. Bízunk benne, hogy ezzel a tornával egy hagyomány vette kezdetét, valamint külön szeretnénk gratulálni Garajszki Beának (aki szintén szerzett TD-t!), Gecser Máténak és Strupka Andrásnak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!