Connect with us

Beharangozó

Hungarian Bowl XII – A védelmek edzői szemmel

“Offense sells tickets, defense wins championships”, azaz “a támadók adják el a jegyeket, a védelem nyeri a bajnokságot.” – mondta az Alabama egykori edzője, Coach Paul ’Bear’ Bryant Jr.. A támadójáték szerelmesei nem feltétlen értenek ezzel egyet, de könnyen lehet, hogy ez az állítás a HFL döntőjén is megállja majd a helyét és bizony a védelmek fognak dönteni. A Miskolc Steelers és a Budapest Cowbells védelmének elemzésére pedig Veszeli Gábort, az Eger Heroes védőkoordinátorát kértük fel, aki készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

 

 

Kezdjük a Cowbellsszel, alapvetően milyen felállást használnak a legtöbbet?

 

A Cowbells 4-2-5 (nickel) felállást játszik. Hozzá kell tenni, hogy a nickel back és strong safety inkább egy alulméretezett LB játékos, aki gyors, jól ütközik és kellően agresszív. Sok esetben az SS és az NB fellép a két belső LB mellé és szinte 4-4-3 formációra vált a felállás. A védelem szituációtól függően vált cover védekezést.

 

Szerinted inkább az emberanyaghoz illesztik a rendszert vagy a játékosokat próbálják a rendszerbe nevelni?

 

Az emberanyag véleményem szerint tökéletesen megfelel a játszott sémának. Tudatosan, hosszú idő óta csiszolgatják a védelmet és nevelik a játékosokat. Ami nagyon fontos, hogy a kezdők után is olyan játékosok állnak bevetésre készen, akik értik a játékrendszert és megfelelően tudják helyettesíteni a kezdőket.  A tudatos építkezés nem csak a cserékre szól, hanem arra is, hogy ugyanazt a sémát játssza a Cowbells2, mint a nagy csapat és így is nevelik a jövő játékosait.

 

Mi a legnagyobb erőssége a védelemnek és melyik a legjobb egysége?

 

A Cowbells védelem erőssége, hogy egy egységes, összeszokott és tudatosan felépített társaság. Kellő rutinnal rendelkeznek, jól olvassák a játékot, nagyokat ütköznek/ütnek és a zónákat jól védik.

 

A védelem és a nem mellesleg HFL legjobb egysége szerintem a D-line, amit a Bánfi – Arató – Nagy- Szücs játékosok alkotják. Nagyon jól zárják a széleket az endek, az irányítósiettetés pedig kimagasló. A DT-k középen jól tudnak nyomást gyakorolni az irányítóra, valamint a futás ellen is jól lépnek fel. Ezt a nyomásgyakorlást, valamint a futás elleni védekezést (folyamatosan és magas szinten) jelenleg a HFL-ben csak ez az egység képes megvalósítani.

 

Az LB sorban van egy playmakerük Törzsök személyében, aki bejátssza az egész pályát és nagy stabilitást ad ennek a sornak és az egész védelemnek. Szintén meghatározó a Németh testvérpár, akik jól védik a zónákat és labdákat is szereznek, sajnos ezt az elődöntőn ellenünk is megmutatták.

 

Fotó: Buzai Éva Photography

 

És ki a legjobb játékosuk?

 

Lehetne mondani Törzsököt, vagy a Németh testvéreket, de szerintem a legjobb játékos Bánfi Misi. Ő egy igazi vezér a pályán, széles technikai repertoárral rendelkezik, gyorsan kiismeri és alkalmazkodik az offense falhoz, sietteti az irányítót, keményen ütközik. Elit defensive end!

 

És mi a gyengeségük?

 

A védelem gyenge pontja (ha egy összeszokott, jól összerakott védelemnél lehet ilyenről beszélni) a cornerbackek. Az emberfogásuk túl laza, valamint hamar hátralépnek és teret adnak az elkapóknak.

 

Troy kiválásával azért jelentősen egyszerűbb dolga lesz a Cowbells védelmének. Te hogy alakítanád ki a gameplant a budapestiek helyében?

 

Troy kiválása nyilván segít a Cowbells védelmének, de szerintem a nem fognak jelentősen változtatni a taktikán, mert nem is kell. Nagyon jól felkészült rutinos edzők vannak csapatnál, akiket nem kell félteni ilyen szempontból.

 

Térjünk át akkor a Steelers csapatára. Ők milyen alapfelállást használnak?

 

A Steelers 4-4-3-as felállásban játszik. Sémaváltások náluk annyira nem figyelhetők meg, mint a Cowbellsnél, amit viszont játszanak, azt letisztultan és sallangmentesen teszik. Az összeszokottság náluk teljesen másképpen figyelhető meg, mint a másik csapatnál. Itt az ukrán játékosok alkotják az összeszokott egységet, és ez egészül ki néhány import playmakerrel.

 

A front7 fel tudja venni a versenyt a Cowbells kiváló futójátékával?

 

A DT-k, Mischenko és Rachkimov a fal középén nagyon jól dolgoznak futás ellen és jól siettetik az irányítót. Ugyanez a DE-kről viszont nem mondható el. A futás elleni védekezésük bizonytalan, nem válnak le jól az embereikről és a passzsiettetésük nagyon halovány volt eddig, de lehet, hogy a döntőn fognak rám cáfolni.

 

Az LB sorban található az egyik, ha nem a legjobb Magyarországon játszó játékos Meechie Eaton személyében. Yuriy Nahornyakkal kiegészülve jól védekezi le a területet, és folyamatosan képesek nagy játékok bemutatására. De ezek inkább egyéni villanások, nem pedig csapat szintű teljesítések. A győzelemhez viszont elég lehet akár egy-két egyéni villanás is, ahogyan ezt a (sport)történelem folyamán már láthattuk egy párszor.

 

Mi a helyzet egy sorral hátrébb, a secondaryben?

 

A cornereknél Szabó és Jónás fiatal játékosok, nagyon agilisek, keményen ütköző és jó emberfogó játékosok, akik nagyon sokat hozzátesznek a Steelers védelméhez. Troy Rice kiváló, gyors és kemény játékával kiegészülve nagyon magas szintű egységről beszélhetnénk, azonban Troy eltiltása miatt nem léphet pályára a döntőben, így adódik a kérdés, hogy kivel és hogy tudják helyettesíteni hiányát.

 

Fotó: Photopium

 

Itt talán könnyebb dolgod lesz, de ki a legjobb játékos a Steelers védelmében?

 

A válasz tényleg egyszerű: Eaton messze kiemelkedik a csapatból.

 

Ha összehasonlítjuk a két védelmet, melyiket gondolod összességében jobbnak?

 

Véleményem szerint a Cowbells védelme egységesebb és jobb egység, mint a Steelersé. Az is nehézséget okozhat a vidékieknek, hogy elvesztették egyik playmakerüket, Troy Rice-t. Ezt a nehézséget tovább bonyolítja, hogy a csapat vezetőedzője egyben a csapat játékosa is. Ebből a státuszából fakadóan több dologra is kell figyelnie, ami visszaüthet a kiélezett helyzetekben.

 

Van esetleg tipped meglepetésemberre, aki kvázi a semmiből döntheti el a találkozót?

 

Igazi meglepetés embert nem várok a döntőben, magas színvonalú küzdelmet viszont igen.

 

Mi lehet a kulcs a döntő megnyeréséhez?

 

Szerintem a defense fal munkája lesz az. Első lépésként a futó játék ellehetetlenítésére kell koncentrálni, amivel passzra kényszerítik az irányítókat. Majd következhet a második lépés, a nyomás gyakorlása az irányítókra sack és QB hit formájában, amivel hibára (interception vagy fumble) lehet kényszeríteni őket. Amelyik Defense fal képes akaratát rákényszeríteni az ellenfélre és megvalósítani a fenti lépéseket, az a védelem fog megdicsőülni.

 

Mindez csak okoskodás, természetesem minden a pályán fog eldőlni, de egy biztos: Troy kezébe érvényesen nehéz lesz a Cowbellsnek odarúgni a labdát.

 

A támadók oldalát Kovács Istvánnal, a Budapest Wolves főedzőjével elemeztettük ki. 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!