Connect with us

Minden ami NFL

Ki nem lesz király 2017-ben?

Az NFL egyik szépsége, hogy a rájátszás mezőnye, tehát a legjobb 12 csapat évről évre nagy mértékben cserélődik. A 2015-ös és a tavalyi playoff-csapatok közt 6 különbség is volt, az utóbbi 4 év átlaga pedig azt mutatja, hogy évente 5 csapat cserélődik ki a rájátszásban. Így tehát öt gárda (plusz-mínusz egy) szurkolói csalódni fognak a szezon végén, ugyanis míg tavaly januárban is szoríthattak csapatuknak, úgy idén legkésőbb december 31-én láthatják szeretett franchise-uk játékosait. Na de melyik lesz ez az öt csapat?

 

A listán fordított sorrendben haladunk, tehát elől lesznek azok, akik a legnagyobb valószínűséggel ismét megküzdhetnek a rájátszásban, és a lista utolsó helyén landolt az, akinek a legkisebb esélye van erre.

 

1. New England Patriots

 

 

Egyetlen forgatókönyvet tudok elképzelni arra, hogy a Patriots ne jusson rájátszásba: ha Tom Brady ÉS Jimmy Garoppolo is megsérül a szezon elején. Azt láthattuk tavaly, hogy Brady sérülésével még nincs elveszve minden, Garoppolo is el tudja irányítani a csapatot és szerintem egyértelműen bejutnának vele is a playoffba, azonban JimmyG-vel a Super Bowlra már nem feltétlen lennének esélyesek. Ebben a rangsorban pedig szerintem egyedül állnak egy teljes kategóriával mindenki felett, ezt pedig egy ilyen halvány vonallal jelzem.


 

2. Seattle Seahawks

 

A következő kategóriába három csapat került, náluk érzem azt leginkább, hogy a csoportjuk megnyerése nincs nagy veszélyben, ezért jó eséllyel ott lesznek az egyenes kieséses szakaszban. A Seahawks sorozatban hét éve a rájátszásban van, a Cardinals pedig nem erősödött idén, sőt, még gyengültek is, így a Hawks nagy favorit a csoportjában.

 

3. Green Bay Packers

 

Aaron Rodgers. Ennyi elég is a Packersnek, hogy rájátszásba jusson. Oké, ez azért túlzás, de a védelem nem lehet rosszabb, mint tavaly, a csoport sem lett nehezebb, hiszen a Vikings és a Lions sem tűnik úgy, mint aki egy-két lépéssel előrébb tart, mint 2016-ban.

 

4. Pittsburgh Steelers

 

A Steelers csoportja sem valami erős, habár a Ravenstől azért illik tartani. A támadójáték nagyon jól megy még úgy is, hogy Big Ben teljesítménye elkezdett lefelé ívelni, a pontszerzésekkel azért nem lesz nagy gond, a védelem pedig fiatal és fejlődik.

 


 

5. Atlanta Falcons

A következő négy csapat között rendkívül nehéz volt különbséget tennem, annyira hasonlónak tartom az esélyeiket. A Falcons rendelkezik a legjobb kerettel közülük és az egész ligában is az egyik legjobbal, az offense nyilván pazar és a védelem is egyre inkább, nagyon fiatalok és Dan Quinn személye sokat nyom a latba. Félek viszont, hogy egy esetleges első heti vereség nagyon megroppantaná őket a különösen fájó Super Bowl vereség után. Shanahan távozása is negatívum és a divíziójuk is nagyon erős, úgyhogy nem lesz egyszerű dolguk, de keretet és játéktudást tekintve a legjobbak közt vannak.

 

 

6. Oakland Raiders

A Raiders 12 meccset nyert tavaly, azonban összesen +31-es volt a pontkülönbségük a szezonban, ez pedig nem jó előjel a következő évet tekintve. Ez alapján a várható győzelmeik száma 8,7 a tavalyi évet alapul véve, ez a 3,3 győzelemnyi különbség pedig a negyedik legnagyobb 1989 óta. Ettől függetlenül a keret rendben van, ők a favoritok a csoportban, de ez a divízió a legerősebb az NFL-ben, úgyhogy könnyű dolguk egyáltalán nem lesz.

 

7. Kansas City Chiefs

A Chiefsnél is fennáll az AFC West okozta probléma, ráadásul valahogy úgy tűnik nekem, hogy nincsenek All-in ebben a szezonban. Kivágták az első számú elkapójukat, előtte felcseréltek és egy jövő évi első körös picket is adtak egy projekt irányítóért, mindezek után pedig kirúgták a GM-et, aki meglépte ezeket… Nem mondom, hogy nem volt jó döntés mindez 1-2-3 év távlatában, hiszen valószínűleg ők is tudják, hogy jelenleg SB-t nem fognak nyerni Alex Smithszel. Mindettől függetlenül a keret nagyon erős, így talán várható tőlük a rájátszás, de nem is lepne meg annyira, ha mégse jönne össze.

 

8. Dallas Cowboys

A támadóoldal továbbra is domináns, a védelem viszont még mindig gyenge játékosokból van összerakva, ráadásul a secondaryben négy új kezdője is lesz a csapatnak. A mélység konkrétan nulla az egész Cowboysban, egy-két sérülés és hatalmas bajban lehetnek. A támadófalban várható egy ilyen szerencsétlen eset, hiszen az utóbbi években szinte az összes snapen a kezdő volt fent a pályán, szerencséjük volt a sérülések elkerülésében. Az NFC Eastet egyébként 2003-2004 óta nem tudta egy csapat sem kétszer egymás után megnyerni, így minden bizonnyal idén is jöhet a trónfosztás.

 


 

9. New York Giants

 

És akkor a maradék négy csapatot érzem igazán veszélyben. A Giants védelme bivalyerős és ez juttathatja be őket a rájátszásba. A támadósor nagyon problémás és persze jött két szép új fegyver Elinak, azonban a támadófal továbbra is kifejezetten gyenge és én prognosztizálok a közeli jövőben egy Peyton-féle visszaesést az öcsitől is, habár ez nem lesz olyan látványos, hiszen sosem volt a bátyja szintjén és már a hanyatlás fázisában van egy ideje így is. Ez viszont a kisebb érvem ellenük. Tavaly nagyon jól teljesítettek a szoros meccseiken (8-3), ez pedig fenntarthatatlan az NFL-ben, ráadásul a sorsolásuk kialakítása sem kedvező, négy olyan csapattal játszanak, akik pihenőhétről érkeznek. Ráadásul az NFC East is nagyon erős és úgy általánosságban az NFC is elég erős, így nehéz lesz becsusszanniuk.

 

 

10. Miami Dolphins

 

A csoportot biztos nem nyerik meg, ez pedig nyilván jelentősen csökkenti az esélyeiket. A wild cardra pedig többen is pályáznak, például az egész AFC West vagy mondjuk a Ravens. A probléma velük viszont az, hogy a Giantshez hasonlóan nekik sem fenntartható a tavalyi teljesítményük szoros meccseken. A Dolphins 8-2 mérleget hozott össze legfeljebb 7 ponttal eldőlő meccseken, az utolsó 8 győzelmükből 7 ilyen volt. Ezt egész egyszerűen nem lehet megismételni.

 

11. Detroit Lions

 

A csoportot ők sem nyerik meg nagy valószínűséggel, de még talán a Vikings is erősebb csapat náluk. Staffordnál és a Lionsnál tök jól hangzik a rengeteg negyedik negyedes fordítás, de ezt sem lehet átmenteni szezonokon át. Már az is csoda, hogy tavaly a 16 meccsükből 13-on hátrányban voltak a negyedik negyedben és így be tudtak jutni a playoffba, pedig ennél rosszabb mutatója csak a Brownsnak volt (15/16).

 

12. Houston Texans

 

A Texans úgy jutott 9-7-tel playoffba, hogy a Football Outsiders DVOA mutatója alapján a 29.-ek voltak a ligában a 49ers és a Rams közé beszorulva. A DVOA azt méri, hogy az egyes játékok során a várt eredményhez képest milyen teljesítményt nyújtottak. Ez a mutató jobban korrelál a jövőbeli teljesítmény indikátoraként a következő szezonbeli győzelmek számával, mint például a győzelem-vereség mérleg. Az egyetlen reményük a továbbra sem túl erős divízió, de a Titans jelenleg elhúzni látszik erősségben.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!